Zobacz pełną wersję : Sprawność autofocusa
Witam,
Chodzi mi po głowie zakup lustrzanki. Wybór padnie zapewne między d40 a d80. Naczytałem się już wiele o tych aparatach ale potrzebuję jeszcze pewnej informacji, która może ułatwić mi wybór. Chodzi mianowicie o działanie AF w tych dwóch aparatach (szybkość i dokładność). Czy jest między nimi jakaś różnica (w lepszych i gorszych warunkach oświetleniowych)? A tak poza tym to od czego bardziej zależy działanie AF - od korpusu czy od obiektywu?
Pozdrawiam
W D40 tylko od obiektywu, gdyż możesz używać tylko obiektywów z własnym napędem AF. W D80 zaszyty jest napęd AF, ale ustępuje szybkością silnikom ultradzwiękowym, którymi napędzane są AF najnowszych obiektywów. Natomiast jest zbliżony predkością pracy do AF w niektórych obiektywach z własnym, ale konwencjonalnym silnikiem. Chociaż w takim przypadku baaardzo dużo zależy od klasy i jakości konstrukcji samego obiektywu. Bardzo dużo zależy też od celności AF. Może być superszybki napęd w jednym obiektywie, ale co z tego, skoro obiektyw musi przelecieć cały zakres kilka razy, żeby sie na czymś zaczepic. Podczas gdy w drugim obiektywie AF napędzany z korpusu zrobi to za pierwszym razem. Wtedy ten będzie szybszy.
No i jeszcze taka oczywista oczywistość, w D80 jest az 11 pól AF a w D40 Tylko 3 wiec z tego względu d80 jest dokładniejszy i być może nawet szybszy.
No i jeszcze taka oczywista oczywistość, w D80 jest az 11 pól AF a w D40 Tylko 3 wiec z tego względu d80 jest dokładniejszy i być może nawet szybszy.
Myślałem, że ilość pól AF wpływa tylko na wygodę użytkowania, a nie na jego skuteczność. Być może dzięki większej ilości pól łatwiej jest w coś wycelować ale nie ma to chyba wpływu na czas jaki upływa od momentu przyciśnięcia spustu do połowy do ustawienia ostrości?
I teraz takie konkretniejsze pytanie. Czy podpinając kitowy N18-55 do d40 i d80 widać jakąś różnicę w szybkości AF?
Pozdrawiam
Czy podpinając kitowy N18-55 do d40 i d80 widać jakąś różnicę w szybkości AF?Nie powinno być różnicy.
Nie powinno być różnicy.
Nie powinno i nie ma, porównywałem osobiście
Niedawno się przesiadłem z D40 na D80, najczęściej używam środkowego pola ostrości i nie widzę różnicy w szybkości. Za to dużo innych rzeczy przemawia za D80 ale to już na pewnie wiesz. Świadomie kupiłem D40, znając jego ograniczenia, jednak po roku przestał wystarczać.
Pozdrawiam
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam