Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Sprawność autofocusa

Witam,
    Chodzi mi po głowie zakup lustrzanki. Wybór padnie zapewne między d40 a d80. Naczytałem się już wiele o tych aparatach ale potrzebuję jeszcze pewnej informacji, która może ułatwić mi wybór. Chodzi mianowicie o działanie AF w tych dwóch aparatach (szybkość i dokładność). Czy jest między nimi jakaś różnica (w lepszych i gorszych warunkach oświetleniowych)? A tak poza tym to od czego bardziej zależy działanie AF - od korpusu czy od obiektywu?

Pozdrawiam

Domyślnie

W D40 tylko od obiektywu, gdyż możesz używać tylko obiektywów z własnym napędem AF. W D80 zaszyty jest napęd AF, ale ustępuje szybkością silnikom ultradzwiękowym, którymi napędzane są AF najnowszych obiektywów. Natomiast jest zbliżony predkością pracy do AF w niektórych obiektywach z własnym, ale konwencjonalnym silnikiem. Chociaż w takim przypadku baaardzo dużo zależy od klasy i jakości konstrukcji samego obiektywu. Bardzo dużo zależy też od celności AF. Może być superszybki napęd w jednym obiektywie, ale co z tego, skoro obiektyw musi przelecieć cały zakres kilka razy, żeby sie na czymś zaczepic. Podczas gdy w drugim obiektywie AF napędzany z korpusu zrobi to za pierwszym razem. Wtedy ten będzie szybszy.

Domyślnie

No i jeszcze taka oczywista oczywistość, w D80 jest az 11 pól AF a w D40 Tylko 3 wiec z tego względu d80 jest dokładniejszy i być może nawet szybszy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sq9gk Zobacz posta
    No i jeszcze taka oczywista oczywistość, w D80 jest az 11 pól AF a w D40 Tylko 3 wiec z tego względu d80 jest dokładniejszy i być może nawet szybszy.
    Myślałem, że ilość pól AF wpływa tylko na wygodę użytkowania, a nie na jego skuteczność. Być może dzięki większej ilości pól łatwiej jest w coś wycelować ale nie ma to chyba wpływu na czas jaki upływa od momentu przyciśnięcia spustu do połowy do ustawienia ostrości?
    I teraz takie konkretniejsze pytanie. Czy podpinając kitowy N18-55 do d40 i d80 widać jakąś różnicę w szybkości AF?

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woo Zobacz posta
    Czy podpinając kitowy N18-55 do d40 i d80 widać jakąś różnicę w szybkości AF?
    Nie powinno być różnicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Nie powinno być różnicy.
    Nie powinno i nie ma, porównywałem osobiście
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Niedawno się przesiadłem z D40 na D80, najczęściej używam środkowego pola ostrości i nie widzę różnicy w szybkości. Za to dużo innych rzeczy przemawia za D80 ale to już na pewnie wiesz. Świadomie kupiłem D40, znając jego ograniczenia, jednak po roku przestał wystarczać.
    Pozdrawiam
    D300s, S30, T12-24, N50, N18-200, SB800.

Uprawnienia umieszczania postów