PDA

Zobacz pełną wersję : problemy z p80

sonar27
07-08-2008, 00:30
Niedawno zakupiłem aparat Nikon Coolpix P80,od pewnego czasu zauważyłem że po zrobieniu zdjęcia są one nie ostre czasami poruszone(ale to już raczej moja wina) i występuje dużo pikseli.
Na wyświetlaczu LCD podczas robienia fotki zauważyłem dziwne ziarno migoczące i tak jakby aparat nie łapał ostrości ,nie za bardzo wiem czym to może być spowodowane,czy jest to jakieś uszkodzenie czy kwestia ustawień.
Raz fotki wychodzą bardzo dobrze a raz fatalne no i objawy napisałem już wyżej

marcin130
07-08-2008, 16:05
Ostrość ustawiasz sam poczytaj instrukcje obsługi. Co do poruszeń też mam tak często więc przeszedłem na statyw (bardzo ładnie wychodzi) :) Występuje dużo pixeli - duża rozdzielczość. Na wyświetlaczu ziarno też mam - nie wiem czemu ( ale po zrobieniu ładnie wychodzi) Sądzę że kwesta ustawień.

sonar27
08-08-2008, 06:16
możliwe że to kwestia ustawień dziś porozkminiam
ale istotny jest fakt że wcześniej takie cuda jak teraz się nie działy wszystko grało idealnie.

mkl
08-08-2008, 07:57
Niedawno zakupiłem aparat Nikon Coolpix P80,od pewnego czasu zauważyłem że po zrobieniu zdjęcia są one nie ostre czasami poruszone(ale to już raczej moja wina) i występuje dużo pikseli.
Na wyświetlaczu LCD podczas robienia fotki zauważyłem dziwne ziarno migoczące i tak jakby aparat nie łapał ostrości ,nie za bardzo wiem czym to może być spowodowane,czy jest to jakieś uszkodzenie czy kwestia ustawień.
Raz fotki wychodzą bardzo dobrze a raz fatalne no i objawy napisałem już wyżej

Co rozumiesz przez "występuje dużo pikseli". Jeżeli fotografujesz, bez statywu przy czasach dłuższych niż 1/20s (jeżeli używasz VR) lub 1/60s (jeżeli nie używasz VR), to raczej nie podziewaj się dobrej jakości zdjęć. Sprawdź czy ustawienia autofokusa są poprawne oraz czy masz włączony VR.