Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX na Linuksie

Just
05-08-2008, 15:30
... :) Czy można uruchomić :) ? Jeśli tak to proszę o jakieś wskazówki... :)

sevenoo
05-08-2008, 15:36
sprobuj programikiem WINE-emulatorem windows

Just
05-08-2008, 17:01
No tak - zapomniałem napisać - próbowałem :) Zainstalowałem poprawnie (jak mniemam) wersję 1.0.0, ale przy próbie uruchomienia pojawia się komunikat:

Application has generated an exception than could not be handled

Procces id=0x1f (31), Thread id=0x21 (33)

:confused:

ADAM1
05-08-2008, 17:30
Wiem, że nie o to Ci chodzi, ale nie prościej, skoro tak sobie ukochałeś Linucha, dokupić Windowsa i fotki obrabiać pod Redmondowym systemem?

Lepiej sobie upraszczać życie, a ceny systemów nie są ostatnio wygórowane.

Just
05-08-2008, 17:53
Mam legalnego Windows na drugiej partycji, ale chce korzystać z Linuksa - stąd pytanie :)

The Structorr
05-08-2008, 18:16
Kiedyś też próbowałem i nic z tego, w sieci nic nie znajdziesz :(

Ostatecznie robię w Raw+jpeg, zostawiam jpegi a te które wymagają korekty wywołuję w RawTherapee, z najlepszych kadrów zostawiam sobie Nefy do dalszej obróbki (kiedyś tam, jak wreszcie sobie lepszy monitor kupię)

PS. Zastanawiam się jeszcze nad kupnem Bibble, ale chyba poczekam na RT2.4 z przetwarzaniem batchowym. Zobaczymy co to będzie warte

Tr0n
05-08-2008, 21:43
Pozostaje VirtualBox (http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads) to chyba najwydajniejsza opcja, jest jeszcze vmware który ma możliwość odpalania jedynie aplikacji w oknie ale nie testowałem tego - jakbyś przetestował daj znać jak działa

pebees
05-08-2008, 22:04
jest jeszcze vmware który ma możliwość odpalania jedynie aplikacji w oknie ale nie testowałem tego - jakbyś przetestował daj znać jak działa
Przetestuj, zobaczysz, na ile się pomyliłeś... :D

Just
05-08-2008, 22:50
WMWare umożliwia instalację całego systemu z tego co wiem. Dobrym programem byłby program uruchamiający tylko wybrany program ;) z Windows a nie cały system :)

Testuję polecony Bibble. Ciężko jest się przestawić. Bardzo ciężko i nie wiem czy mi się to uda :) dlatego jeszcze próbuję sił z Nikon Capture NX 2 - być może nowsza wersja pójdzie? Jeśli nie to i tak nie będę o tym pisał, bo i po co :) ?

Edycja: No dobra, napiszę, może na forum jest jakiś zapaleniec, który zrobi z tego pożyteczną informację ;) ? Przy próbie uruchomienia Nikona Capture NX 2 wyskakuje błąd .NET Frameworka o treści:

c:\windows\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\msco rwks.dll could not be loaded

...

Schumi
23-02-2010, 21:34
Witam że temat bardzo bardzo stary ale może ktoś już zaisntalował nikon capture na linuxie? chodzi o ten plik który się nie ładuje (NET.Fremwork) czy jakoś tak mam ubuntu 9.10

stig
23-02-2010, 21:45
Mam legalnego Windows na drugiej partycji, ale chce korzystać z Linuksa - stąd pytanie :)Hmmm... Ciekawe podejscie...
System operacyjny dobiera sie pod oprogramowanie, a nie odwrotnie. ;)

malasana
23-02-2010, 21:58
System operacyjny dobiera sie pod oprogramowanie, a nie odwrotnie. ;)
Hmm, czy ja wiem, czy takie dziwne? Wiele firm (pomijam uzytek domowy) tak robi, z roznych wzgledow.

stig
23-02-2010, 22:01
Hmm, czy ja wiem, czy takie dziwne? Wiele firm (pomijam uzytek domowy) tak robi, z roznych wzgledow.Znaczy co robi, bo nie bardzo wiem co skomentowales?

malasana
23-02-2010, 22:02
Znaczy co robi, bo nie bardzo wiem co skomentowales?
Narzuca najpierw wybor systemu operacyjnego, pozniej dobiera oprogramowanie pod system.

stig
23-02-2010, 22:16
Narzuca najpierw wybor systemu operacyjnego, pozniej dobiera oprogramowanie pod system.A nie sadzisz, ze jest to idiotyzm? Logiczne zasady postepowanie w celu wykonania zadania, wygladaja nastepujaco;
1. Wybor narzedzia, ktore spelnia oczekiwania pod katem efektow praca (aplikacja),
2. Na podstawie wymagan aplikacji (ktore w tym wlasnie celu podaje kazdy producent), buduje sie warsztat (srodowisko pracy dla najefektywniejszej pracy aplikacji -- czyli komputer i system operacyjny).
Jesli ktos wybiera Nikon Capture, ktory w wymaganiach systemowych ma podane jedynie Windows i MacOS, to zmuszanie go do pracy na zupelnie innym systemie, jest po prostu sikaniem pod wiatr. Mozna sie "bawic" w takie bzdury, kiedy za wyborem innego systemu operacyjnego optuje jakis konkretny argument, a nie jedynie "bo chce".
Oczywiscie, ze istnieja sytuacje, kiedy mozna sobie najpierw wybrac system operacyjny, a dopiero pozniej dobierac do niego oprogramowanie. Ale tyczy sie to zadan malo specjalizowanych (tekst, arkusze, bazy danych, mailing, etc.), ale i nawet wtedy -- wybiera sie po prostu aplikacje dedykowana dla wybranego systemu, a nie zmusza do pracy wersje przeznaczona dla zupelnie innej platformy systemowej.

malasana
23-02-2010, 22:26
Generalnie sie z Toba zgadzam. Tzn, jak ktos chce miec Capture NX, powinien uzywac innego systemu niz linux a nie kombinowac. Jesli chce miec linuxa, nie musi miec Capture NX. Oczywiscie potepiam przy tym firmy, ktore dyskryminuja uzytkownikow jednego z trzech najpopularniejszych systemow operacyjnych...

Zas co do decyzji firm, wiem, ze to moze niezbyt jest racjonalne. Ale tak jest, i dzieje sie to czesto w globalnych korporacjach. Motywy sa rozne: od redukcji kosztow przez leasing sprzetu az po podpisywanie umow ramowych z innymi korporacjami. W efekcie bywa, ze ze zmiana systemu operacyjnego wiaze sie koniecznosc stworzenia od podstaw nowych wersji istniejacych narzedzi pod ten system. I fakt, ze narzedzia byly gotowe i swietnie dzialaly dotychczas pod innym systemem, nie ma znaczenia. Im wieksza firma, tym mniej racjonalne decyzje podejmuje i tym wieksze pieniadze jest w stanie utopic. W koncu i tak ostatecznie koszt poniesie szeroko pojety konsument, czyli ja albo ty.

A nie sadzisz, ze jest to idiotyzm? Logiczne zasady postepowanie w celu wykonania zadania, wygladaja nastepujaco;
1. Wybor narzedzia, ktore spelnia oczekiwania pod katem efektow praca (aplikacja),
2. Na podstawie wymagan aplikacji (ktore w tym wlasnie celu podaje kazdy producent), buduje sie warsztat (srodowisko pracy dla najefektywniejszej pracy aplikacji -- czyli komputer i system operacyjny).
Jesli ktos wybiera Nikon Capture, ktory w wymaganiach systemowych ma podane jedynie Windows i MacOS, to zmuszanie go do pracy na zupelnie innym systemie, jest po prostu sikaniem pod wiatr. Mozna sie "bawic" w takie bzdury, kiedy za wyborem innego systemu operacyjnego optuje jakis konkretny argument, a nie jedynie "bo chce".
Oczywiscie, ze istnieja sytuacje, kiedy mozna sobie najpierw wybrac system operacyjny, a dopiero pozniej dobierac do niego oprogramowanie. Ale tyczy sie to zadan malo specjalizowanych (tekst, arkusze, bazy danych, mailing, etc.), ale i nawet wtedy -- wybiera sie po prostu aplikacje dedykowana dla wybranego systemu, a nie zmusza do pracy wersje przeznaczona dla zupelnie innej platformy systemowej.

stig
23-02-2010, 22:34
Zas co do decyzji firm, wiem, ze to moze niezbyt jest racjonalne. Ale tak jest, i dzieje sie to czesto w globalnych korporacjach. Motywy sa rozne: od redukcji kosztow przez leasing sprzetu az po podpisywanie umow ramowych z innymi korporacjami. W efekcie bywa, ze ze zmiana systemu operacyjnego wiaze sie koniecznosc stworzenia od podstaw nowych wersji istniejacych narzedzi pod ten system. I fakt, ze narzedzia byly gotowe i swietnie dzialaly dotychczas pod innym systemem, nie ma znaczenia.Oczywiscie -- masz racje -- zreszta tez sie z takimi absurdami spotkalem. Nie zmienia to jednak faktu, ze wybor (zmiana) systemu operacyjnego nastepuje jednoczesnie ze zmiana oprogramowania, na dedykowane dla tegoz systemu. Nikt jednak nie zrobi takiego numeru, ze bez sensownych pobudek zmieni system dla samego "bo chce", a nastepnie bedzie rzezbil, probujac odpalic na nim oprogramowanie, ktore nie istnieje w wersji na tenze system. :) Takie dzialanie byloby kompletnie absurdalne.

meiss
23-02-2010, 23:12
WMWare umożliwia instalację całego systemu z tego co wiem. Dobrym programem byłby program uruchamiający tylko wybrany program ;) z Windows a nie cały system :)...

Polecam w takim razie parallels desktop w działa jak WMWare, ale pozwala odpalić tylko okienko z aplikacją, oczywiście cała maszyna wirtualna chodzi, ale jest nie widoczna. Z powodzeniem testowałem na osx, pod linuksem nie powinno być większej różnicy.

Tylko nie zapomnij włączyć Coherence mode

...nastepnie bedzie rzezbil, probujac odpalic na nim oprogramowanie, ktore nie istnieje w wersji na tenze system. Takie dzialanie byloby kompletnie absurdalne

Taaaa, z całym szacunkiem, ale zobacz sam ile powstaje różnych aplikacji typu wine, VM, itp, właśnie w tym celu. To co piszesz bardziej się odnosi do firm, gdzie decyzje są podejmowane na modelu biznesowym. Ale oprócz firm jest wielu zapaleńców, którzy tak rzeźbią. A to, że albo ktoś działa profesjonalnie (mniej więcej to co piszesz), albo na prowizorce i chce być profesjonalny to inna kwestia.

Kyle
25-02-2010, 07:12
A nie sadzisz, ze jest to idiotyzm? Sądzę że idiotyzmem jest chęć wspierania monopolisty. ;)

stig
25-02-2010, 09:53
Sądzę że idiotyzmem jest chęć wspierania monopolisty. ;)To nie jest "chec wspierania". To najnormalniejszy w swiecie wybor najlepszej oferty. G... mnie obchodzi, czy Microsoft jest monopolista, czy nie. Oferuje system operacyjny, na ktorym dzialaja najlepsze narzedzia, ktore sluza mi do pracy. To jest co najwyzej pragmatyzm, bo wybierajac taki a nie inny system nie kieruje sie checia wspierania autora czy producenta, a jedynie swoimi korzysciami wynikajacymi z tego wyboru. Idiotyzmem jest "sikanie pod wiatr" w imie jedynie anarchistycznych sklonnosci, i stwarzanie sobie problemow w sferze, w ktorej nie ma to najmniejszego sensu.

Kyle
25-02-2010, 10:31
.... na prawdę nie dostrzegasz problemu ? Twoim zdaniem niemal 700 zł co 3 lata na sam system operacyjny (który bywa kiepski jak Vista bez service packa ... choć po drugim service packu nadal jest nie najlepiej) to jest "OK" ? Pomyśl nad tym. Gdyby była firma "B" produkująca system w 100% zgodny z Windows to sądzisz że zapłaciłbyś więcej niż ~170 zł za takiego Windows 7 ultimate, który obecnie jest po niemal 700 zł?

Ja tam używam na razie Windows tylko dla tego, że jestem pośrednio zmuszony (co mi się nie podoba). .... ale jak widać niektórzy po prostu lubią być dymani i nie widzą w tym nic złego - dziwne to dla mnie.

stig
25-02-2010, 10:42
.... na prawdę nie dostrzegasz problemu ? Twoim zdaniem niemal 700 zł co 3 lata na sam system operacyjny [...] to jest "OK"?A kto do cholery kaze Ci zmieniac system co 3 lata? Bo sie pojawil, to trzeba kupic? Pisalem juz wyraznie, ze system dobiera sie pod katem swoich narzedzi pracy, jesli takowego wymagaja. Windows 7 kupilem dopiero po ponad 8 latach od momentu zakupu ostatniego systemu! A gdybym akurat nie mial fanaberii na zmiane komputera, to pewnie pracowalbym na XP jeszcze przynajmniej 2. Co to jest 700 zl po 10 latach, skoro na aktualizacje narzedzi wydaje znacznie wiecej i czesciej?

Ja tam używam na razie Windows tylko dla tego, że jestem pośrednio zmuszony.No widzisz -- Ty jestes zmuszony, a ja go wybralem swiadomie. Efekt koncowy jest taki sam.

Kyle
25-02-2010, 10:58
A kto do cholery kaze Ci zmieniac system co 3 lata? Bo sie pojawil, to trzeba kupic? Może dla Ciebie to byłby powód - heh ... Ja miałem inne:

Win 2000 - brak cleartype ... już nie pamiętam wielu rzeczy ale nazbierało by się trochę.

XP w wersji PL nie obsługuje 4 GB RAM, ma fatalne skalowanie np. folderów, ... zakupiony XP bez SP nie pozwala otworzyć większej partycji przy instalacji niż 127 GB ... itd. można wymieniać - czyli po prostu system przestarzały.

Visty z kolei też już mam dość ... po niby uruchomieniu uruchamia się dalsze 10 minut (przy 4 GB RAM ... dla porównaniu kubuntu jak już się uruchomi to jest gotowy do pracy a uruchamia się chyba nawet krócej niż "niby" uruchamianie Visty). Dodatkowo czasem to przenoszenie jednego pliku trwające kilkanaście sek to też jest dowcip itd. można wymieniać. Te dziwne kolumny przy folderach dodające np. jakieś "wymiary" czy "gwiazdki" itp. niepotrzebny syf - czyli system niedorobiony.

aha ... i pamiętaj że rozmawiamy o wersjach OEM .... czyli na dobrą sprawę aby być w pełni legalnym to muszę kupować system nawet częściej niż co 3 lata by nie siedzieć na 3 letnim sprzęcie

Ale widzę że dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu bo i tak nie dostrzeżesz istoty problemu.

malasana
25-02-2010, 11:11
A kto do cholery kaze Ci zmieniac system co 3 lata? Bo sie pojawil, to trzeba kupic? Pisalem juz wyraznie, ze system dobiera sie pod katem swoich narzedzi pracy, jesli takowego wymagaja. Windows 7 kupilem dopiero po ponad 8 latach od momentu zakupu ostatniego systemu! A gdybym akurat nie mial fanaberii na zmiane komputera, to pewnie pracowalbym na XP jeszcze przynajmniej 2. Co to jest 700 zl po 10 latach, skoro na aktualizacje narzedzi wydaje znacznie wiecej i czesciej?

No widzisz -- Ty jestes zmuszony, a ja go wybralem swiadomie. Efekt koncowy jest taki sam.
Zgodzilbym sie z Toba gdyby nie jeden fakt, istotny. Nie ma mozliwosci kupienia wiekszosci modeli komputerow bez preinstalowanego Windowsa. Czyli musze dodatkowo placic za to, ze chwile po zakupie np. laptopa musze zrobic format dysku i zerwac nalepke windowsa, zanim przystapie do instalacji systemu operacyjnego. Czy to w porzadku jest? Czy to nie jest praktyka monopolistyczna?

stig
25-02-2010, 11:18
Może dla Ciebie to byłby powód - hehOdzywka godna maloletniego -- tym bardziej po tym, kiedy wyraznie napisalem, ze zmienilem system dopiero po 8 latach. :) Ehhhh...

Win 2000 - brak cleartype ... już nie pamiętam wielu rzeczy ale nazbierało by się trochę.I to bylo niezbedne do pracy? Windows 2000 byl dedykowany jako system dla stacji roboczych, a nie do ladnego wygladania tekstu na ekranie. Wczesniej ludzie pracowali bez tego, i jakos nikt tego nie potrzebowal. Dopiero jak sie pojawilo gdzie indziej, to nalezalo zaczac narzekac. Zaiste -- genialna argumentacja. :)

XP w wersji PL nie obsługuje 4 GB RAM Do czego Ci bylo potrzebna w czasach XP 4 GB RAM? :) Przez cale lata pracy na XP wykonywalem jedne z najbardziej zasobozernych zadan -- obrobke grafiki i realizacje pod druk. Jakos nigdy mi nie zabraklo tej pamieci. Ty zapewne tez nie potrzebowales tych 4 GB czy wiecej, ale ponarzekac sobie trzeba, prawda? Typowe polactwo. :) To tak, jakby napisac, ze limuzyna mercedesa szafek kuchennych nie mozna przewiezc. :D

ma fatalne skalowanie np. folderów, ... Jesu, a co to jest i do czego Ci to bylo niezbedne? :D

zakupiony XP bez SP nie pozwala otworzyć większej partycji przy instalacji niż 127 GB ... itd. można wymieniać - czyli po prostu system przestarzały.Przestarzaly, to bylby teraz, gdyby tego nie potrafil. A teraz to ma juz SP3, a SP1 naprawiajaca te "niedogodnosc" wyszla w miare szybko, prawda? :) No jesli ocenia sie system jako przestarzaly, patrzac 9 lat do tylu, to faktycznie ma sie racje. :)

Ale widzę że dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu bo i tak nie dostrzeżesz istoty problemu.Nie moge go dostrzec, bo to Twoj problem, a nie moj. :) Ja nie mam zadnego problemu... Nie wmawiam sobie, ze potrzebuje nowego systemu, bo wersja bez SP nie obsluguje czegos tam. Tym sie roznie od Ciebie, ze system jest mi potrzebny do instalacji narzedzi ktorymi pracuje, i jako taki zadowala mnie w 100%. Zawsze sie jednak znajda tacy, ktorzy narzekaja na jakas bzdure po to tylko, zeby miec argument w bezsensownej dyskusji.

stig
25-02-2010, 11:26
Zgodzilbym sie z Toba gdyby nie jeden fakt, istotny. Nie ma mozliwosci kupienia wiekszosci modeli komputerow bez preinstalowanego Windowsa. Czyli musze dodatkowo placic za to, ze chwile po zakupie np. laptopa musze zrobic format dysku i zerwac nalepke windowsa, zanim przystapie do instalacji systemu operacyjnego. Czy to w porzadku jest? Czy to nie jest praktyka monopolistyczna?Tak samo glupio mozna sie czepiac procudentow samochodow, ze zmuszaja Cie do jezdzenia na benzynie, a nie jak wolisz -- na ropie. Malo jest takich aut, ktore maja tylko benzynowe silniki? :) Na developera tez bedziesz marudzil, ze Ci do gniazdek wpuscil prad z Enei, a Ty wolalbys miec go z solarow albo z matki ziemi? Laptopa produkuja firmy, ktore zarabiaja na tym pieniadze. Logicznym jest wiec, ze nie moga instalowac na nim darmowego oprogramowania, bo rozpetalaby sie burza tworcow, ze sie na nich taki ASUS dorabia. Zainstalowac cos musza, bo laptop bez systemu po prostu dla 99% jego uzytkownikow -- nie dziala. :) A ze wiekszosc ludzi na ziemi potrafi obslugiwac jedynie Windows, to dlatego instalowany jest Windows. A ze znajdzie sie nikly odsetek ludzi, ktorzy chca miec na nim Linuksa... No coz. Zawsze moga to zrobic. To co jest calkowicie logiczne. Nie rozumiem, dlaczego tego nie rozumiesz. :)

malasana
25-02-2010, 11:53
Tak samo glupio mozna sie czepiac procudentow samochodow, ze zmuszaja Cie do jezdzenia na benzynie, a nie jak wolisz -- na ropie. Malo jest takich aut, ktore maja tylko benzynowe silniki? :) Na developera tez bedziesz marudzil, ze Ci do gniazdek wpuscil prad z Enei, a Ty wolalbys miec go z solarow albo z matki ziemi? Laptopa produkuja firmy, ktore zarabiaja na tym pieniadze. Logicznym jest wiec, ze nie moga instalowac na nim darmowego oprogramowania, bo rozpetalaby sie burza tworcow, ze sie na nich taki ASUS dorabia. Zainstalowac cos musza, bo laptop bez systemu po prostu dla 99% jego uzytkownikow -- nie dziala. :) A ze wiekszosc ludzi na ziemi potrafi obslugiwac jedynie Windows, to dlatego instalowany jest Windows. A ze znajdzie sie nikly odsetek ludzi, ktorzy chca miec na nim Linuksa... No coz. Zawsze moga to zrobic. To co jest calkowicie logiczne. Nie rozumiem, dlaczego tego nie rozumiesz. :)
Kompletnie sie tu nie zgadzam. Czy wiesz, ze producent samochodow ma w swietle prawa obowiazek udostepnic zamiennik swoich czesci? Nie masz tu racji w tym co piszesz. Zadna firma nie powinna w warunkach wolnorynkowych narzucac swoich produktow klientowi, jest to bezprawne. Dla mnie nie ma sensu dalej dyskutowac, bo zadne argumenty i tak Cie nie przekonaja. Zrozumiesz, jesli pewnego dnia Tobie ktos cos narzuci i bedziesz musial za to slono zaplacic.

stig
25-02-2010, 12:08
Kompletnie sie tu nie zgadzam. Czy wiesz, ze producent samochodow ma w swietle prawa obowiazek udostepnic zamiennik swoich czesci?Taaaa? To kup Ferrari z dieslem. :) Powodzenia.
Panowie -- jedna wielka hipokryzja wali z Waszych wypowiedzi... Jesli tak lubicie wszystko co niemonopolistyczne i darmowe, to czemu w ogole jezdzicie samochodami i odpalacie dzialke koncernom motoryzacyjnym i paliwowym? :) Przeciez mozecie zasuwac na piechote, albo jezdzic drewnianym rowerem wlasnej konstrukcji. Czemu placicie za prad monopolistom energetycznym? Mozecie sobie przeciez postawic pradnice zasilana wlasnymi miesniami. Malo tego -- mozecie sie sie wyprowadzic do lasu i mieszkac w szalasie, zywiac sie korzonkami. Nie bedziecie wtedy musieli cierpiec, znoszac to wszystko. Widzicie monopole jakiegos producenta oprogramowania, a wszystkiego podobnego, z czym sie stykacie na co dzien -- kompletnie nie dostrzegacie. Wybiorcza nietolerancja? ;) I jeszcze powiedzcie, ze nie korzystacie z Google -- monopolisty na rynku wyszukiwarek internetowych... ;)

malasana
25-02-2010, 12:30
Taaaa? To kup Ferrari z dieslem. :) Powodzenia.
Panowie -- jedna wielka hipokryzja wali z Waszych wypowiedzi... Jesli tak lubicie wszystko co niemonopolistyczne i darmowe, to czemu w ogole jezdzicie samochodami i odpalacie dzialke koncernom motoryzacyjnym i paliwowym? :) Przeciez mozecie zasuwac na piechote, albo jezdzic drewnianym rowerem wlasnej konstrukcji. Czemu placicie za prad monopolistom energetycznym? Mozecie sobie przeciez postawic pradnice zasilana wlasnymi miesniami. Malo tego -- mozecie sie sie wyprowadzic do lasu i mieszkac w szalasie, zywiac sie korzonkami. Nie bedziecie wtedy musieli cierpiec, znoszac to wszystko. Widzicie monopole jakiegos producenta oprogramowania, a wszystkiego podobnego, z czym sie stykacie na co dzien -- kompletnie nie dostrzegacie. Wybiorcza nietolerancja? ;) I jeszcze powiedzcie, ze nie korzystacie z Google -- monopolisty na rynku wyszukiwarek internetowych... ;)
A co bys powiedzial, gdyby canon i nikon podpisaly umowe z sigma i do kazdego aparatu obowiazkowo dostawalbys mydlany kit, platny dodatkowo i to niemalo? I tak go nie uzyjesz, ale kupic musisz i nie masz alternatywy. Z windowsem jest gorzej, bo nie mozesz go odsprzedac. Czy ty naprawde nie rozumiesz roznicy? Windows to nie to samo co benzyna czy ropa. To marka benzyny, np. Orlen. Czy producent samochodu narzuca Ci, ze masz obowiazek tankowac tylko na Orlenie?

Kyle
25-02-2010, 12:37
to czemu w ogole jezdzicie samochodami i odpalacie dzialke koncernom motoryzacyjnym i paliwowym? :)

Cała Twoja nonsensowna wypowiedź mnie rozbawiła. Np. co do tych koncernów samochodowych .... zauważyłeś przynajmniej użycie przez Ciebie liczby mnogiej ? ;)

stig
25-02-2010, 12:44
Czy producent samochodu narzuca Ci, ze masz obowiazek tankowac tylko na Orlenie?Gdyby na Orlenie sprzedawano odpowiedniej jakosci paliwo, niezbedne do poprawnej pracy silnika w samochodzie, ktory kupilem -- to jak najbardziej. Nie tankowalbym paliwa w "tu i tam", tylko dlatego, ze byloby darmowe, ale za to rozrobione z woda czy innymi dodatkami. To jest dokladnie obraz istoty tego watku -- czyli zmuszanie NXa do instalacji na niededykowanym systemie. :)

stig
25-02-2010, 12:50
Cała Twoja nonsensowna wypowiedź mnie rozbawiła. Np. co do tych koncernów samochodowych .... zauważyłeś przynajmniej użycie przez Ciebie liczby mnogiej ? ;)Chwile wyzej wspominales, ze nie bedziesz juz ze mna dyskutowal... :)

Oczywiscie, ze uzylem liczby mnogiej. Tak jak w przypadku komputerow -- typowy PC z Windowsem, nie jest jedynym wyborem. Mozesz przeciez jeszcze kupic Mac OS, ktorego producent z kolei narzuca Ci instalowanie jedynie na swoich komputerach. :) Ale tego oczywiscie nie dostrzegasz. ;)

Dobra Panowie -- EOT. Jak dla mnie macie kiepskie argumenty. Bez urazy, ale przypominaja mi one raczej dziecinne dysputy na oslawionych forach onetu.

malasana
25-02-2010, 14:42
Nie wydaje mi sie, ze ta dyskusja jest dziecinna. Szanuje Cie jako uzytkowanika tego forum i ta dyskusja tego nie zmieni. Zakladam, ze nie jestes specjalista od audytu informatycznego. Twoje argumenty mnie nie przekonuja, bo przekonac po prostu nie moga, opieraja sie o mylne zalozenia. A o kwestii obecnosci windowsa w sprzedawanych produktach powstaly juz doktoraty z prawa... Nie ma sensu ciagnac tej dyskusji, tu sie zgadzam:) Pozdr:)