PDA

Zobacz pełną wersję : pranie sciereczek do optyki

slanting_eye
04-08-2008, 22:16
mam pare sciereczek do optyki ktore sa zakurzone i chcialbym je...,no wlasnie-wyprac
jak w pralce ,w rekach w jakiej temperaturze...

ktos ma jakies doswiadczenia?

Rycerz
04-08-2008, 22:51
wrzucam do pralki z koszulkami bawełnianymi w tym samym kolorze i piorę w 40 stopniach...susze i wycieram szkła...jest ok.

jacek.gold
04-08-2008, 22:58
A to je się pierze?
Myslałem że wystarczy wytrzepać :mrgreen:

nikonowiec
04-08-2008, 23:15
mam pare sciereczek do optyki ktore sa zakurzone i chcialbym je...,no wlasnie-wyprac

Tak, pierze się. Ale tylko ręczie i szarym mydłem, dobrze wypłukać. Niestety, największym błędem jest pranie ich w detergentach. Taka ściereczka jest już zniszczona. Możecie wierzyć lub nie, wasza sprawa. Ja swoje piorę tak jak napisałem wcześniej.

Rycerz
04-08-2008, 23:19
Tak, pierze się. Ale tylko ręczie i szarym mydłem, dobrze wypłukać. Niestety, największym błędem jest pranie ich w detergentach. Taka ściereczka jest już zniszczona. Możecie wierzyć lub nie, wasza sprawa. Ja swoje piorę tak jak napisałem wcześniej.

znam takich co wycierają błoto z soczewki rękawem koszuli którą mają na sobie...oczywiście nie polecam tego sposobu, ale chyba nie ma co przesadzac z tym chuchaniem i dmuchaniem ;)

m@rcin
08-08-2008, 21:28
Trzeba sobie kupic filtr przezroczysty(ochronny) i wtedy mozna przecierac nawet jeansami, najwyzej trzeba bedzie kupic nowy filtr. Ja robie dokladnie tak samo, jak sie ubrudzi to o koszulke i dalej cykam fotki.

mkl
08-08-2008, 21:50

Ja bym nie prał, bo ze ściereczki może zrobić się papier ścierny, szczególnie w pralce automatycznej.

fil_ftp
08-08-2008, 22:00
Jeśli ściereczka jest z mikrofibry to można ją prać tylko w czystej wodzie, ewentualnie wspomagając się szarym mydłem. I tylko ręcznie. Jeśli to inny materiał, nie ma większego problemu, zwykły proszek i pralka.

slanting_eye
09-08-2008, 09:24
wypralem dwie takie same sciereczki z mikrofibry,
jedna w pralce z koszulkami na szybkim programie 30'C,
a druga w rekach i troche szarego mydla(bylo wyzwanie znalezc "prawdziwe" w uk:) )...

nie widze roznicy obie wygladaja tak samo...

nie mam specjalistycznego sprzetu do badania sciereczek po upraniu(o ile takowy istnieje) :) ,wiec nie wypowiadam sie na temat dzialania ale chyba jest identyczne

...a i znalazlem na stacji bezynowej dosc duza sciereczke z mikrfibry do swiatel(chyba) ktora wyglada identycznie jak moje ,a kosztuje 3funty za 60x60 cm

ADAM1
09-08-2008, 09:32
Piorę w destylowanej wodzie z dodatkiem łyżeczki szamponu Johnson's baby.

Wypłukać i na sznurek.

decemberx
09-08-2008, 09:59
Ściereczki tak jak już większość kolegów napisała - tylko i wyłącznie mydełkiem i w letniej wodzie z obfitym płukaniem. Kurz nie jest tu jakimś specjalnym problemem, bo tak jak ktoś również wspomniał, można wytrzepać. Główny kłopocik to pot i tłuszcz, który pozostawia na szkiełku mazy.

Tomek Konopka
09-08-2008, 11:08
Po co prać ,kupić nowe,,,,,

Dorian
11-08-2008, 23:31
UWAGA! Odradzam prać pierwszy raz od razu z ciuchami. ;) Na wszelki wypadek. Widziałem ściereczki sprzedawane u optyka po 5zł. Dość szmaciane są. Dlatego kupiłem trochę droższą - ma fajne "kulki" gumowe z jednej strony - przynajmniej zawsze wycieram tą samą stroną się lepiej trzyma. Firma OPT CLEANER. I ona właśnie mi przy pierwszym praniu bardzo farbowała na niebiesko. Trochę mi się oberwało bo był problem wyczyścić umywalkę. ;)

Tofifik
11-08-2008, 23:54
ja ostatnio kupilem siereczke z mikrofibry Jana N. :P za ok 7zł chyba 60x60cm. Zapowiada się dobrze ale wystarczylo ją troche pomacac i już łapała pot, jak bedzie z nią wpraniu to się okaze.

StruceL
13-08-2008, 14:12
Ja polecam bibułki do opytyki. Imo nie ma nic lepszego. Tanie, jednorazowe, poręczne, dobrze czyszczą... wad nie widzę. Używam od kilku lat. W miedzy czasie próbowałem różnych ściereczek i nie wrócę do nich.

marekwwwww
13-08-2008, 21:09
letnia woda troche mydła
wypłukac z odrobiną płynu zmiekczającego
przynajmniej ja tak robie