Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie pranie sciereczek do optyki

mam pare sciereczek do optyki ktore sa zakurzone i chcialbym je...,no wlasnie-wyprac
    jak w pralce ,w rekach w jakiej temperaturze...

ktos ma jakies doswiadczenia?
    D7000 _____ S10-20 ____ T17-50 ____ N50 ____ T90

Rycerz
    Gość

Domyślnie

wrzucam do pralki z koszulkami bawełnianymi w tym samym kolorze i piorę w 40 stopniach...susze i wycieram szkła...jest ok.

Domyślnie

A to je się pierze?
    Myslałem że wystarczy wytrzepać

Zbanowany
    Miasto
    południowa część Polski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slanting_eye Zobacz posta
    mam pare sciereczek do optyki ktore sa zakurzone i chcialbym je...,no wlasnie-wyprac

Tak, pierze się. Ale tylko ręczie i szarym mydłem, dobrze wypłukać. Niestety, największym błędem jest pranie ich w detergentach. Taka ściereczka jest już zniszczona. Możecie wierzyć lub nie, wasza sprawa. Ja swoje piorę tak jak napisałem wcześniej.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonowiec Zobacz posta
    Tak, pierze się. Ale tylko ręczie i szarym mydłem, dobrze wypłukać. Niestety, największym błędem jest pranie ich w detergentach. Taka ściereczka jest już zniszczona. Możecie wierzyć lub nie, wasza sprawa. Ja swoje piorę tak jak napisałem wcześniej.
    znam takich co wycierają błoto z soczewki rękawem koszuli którą mają na sobie...oczywiście nie polecam tego sposobu, ale chyba nie ma co przesadzac z tym chuchaniem i dmuchaniem

Domyślnie

Trzeba sobie kupic filtr przezroczysty(ochronny) i wtedy mozna przecierac nawet jeansami, najwyzej trzeba bedzie kupic nowy filtr. Ja robie dokladnie tak samo, jak sie ubrudzi to o koszulke i dalej cykam fotki.
    Nikon D300; Nikon MB-D10; Nikkor 24-120/3.5-5.6; Nikkor 50/1.8; Nikon SB-28;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slanting_eye Zobacz posta

Ja bym nie prał, bo ze ściereczki może zrobić się papier ścierny, szczególnie w pralce automatycznej.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Jeśli ściereczka jest z mikrofibry to można ją prać tylko w czystej wodzie, ewentualnie wspomagając się szarym mydłem. I tylko ręcznie. Jeśli to inny materiał, nie ma większego problemu, zwykły proszek i pralka.
    Idź zdjęcia robić. Już.

Domyślnie

wypralem dwie takie same sciereczki z mikrofibry,
    jedna w pralce z koszulkami na szybkim programie 30'C,
    a druga w rekach i troche szarego mydla(bylo wyzwanie znalezc "prawdziwe" w uk )...

nie widze roznicy obie wygladaja tak samo...

nie mam specjalistycznego sprzetu do badania sciereczek po upraniu(o ile takowy istnieje) ,wiec nie wypowiadam sie na temat dzialania ale chyba jest identyczne

...a i znalazlem na stacji bezynowej dosc duza sciereczke z mikrfibry do swiatel(chyba) ktora wyglada identycznie jak moje ,a kosztuje 3funty za 60x60 cm
    D7000 _____ S10-20 ____ T17-50 ____ N50 ____ T90

Domyślnie

Piorę w destylowanej wodzie z dodatkiem łyżeczki szamponu Johnson's baby.

Wypłukać i na sznurek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów