PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kobieta#2

heartbeats
04-08-2008, 21:27
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img81.imageshack.us/img81/2444/dsc0727iioy5.jpg)

2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/3913/dsc0745robocza1zi6.jpg)

krytykujcie !

to ostatnie auto póki co. czas zabrać się za poważną fotografię z poważną modelką i większymi możliwościami świetlno, ostrościo, kadrowymi. obym podołała.
jeśli tu brakuje ostrości, to chyba zwątpię :neutral:
nie wiem czemu wyszło tak płasko (?) a może nie wyszło i to tylko moje urojenia?
ledwo musnęłam PS-em, ale może to błąd z mej strony - uciekać od problemów (?)
no nic, dośc tej gadaniny.

liczę na Waszą pomoc.

nonnatus
04-08-2008, 21:36
zdjęcia bardzo podobne do poprzednich (nie piszę tu li tylko o modelce, haa)
na jedynce dziwny grymas powoduje wrażenie jakbyś zmagała się z bólem zęba...
rzeczywiście płasko, ale bez przesady - ujdzie. ja dodałbym więcej kontrastu...
bladolicaś brunetka, więc było by piknie... jeszcze bardziej piknie...
boś niewiasta pikna...

jak na moje oko jest okij.
co prawda bezzachwytnie, ale okij.
a jak wezmę pod uwage, że to samopstryk - to już...
ładne GO

ciekaw jestem Twoich prac z udziałem innej modelki... tudzież modela...

pozdr.

nim
04-08-2008, 21:46
Powoli powoli, może ekspertem od portretów nie jestem ale brak tu po pierwsze jakiejś akcji, intrygi, czegoś co się dzieje i zostaje w pamięci. Wzrokiem uciekasz, po pierwsze odwagi i będzie lepiej. Dla ukochanego są jak najbardziej, ale mnie coś nie porywają.

NBA
04-08-2008, 21:49
No coż... hmmm 1 nieostra niestety i jak mówili przedmówcy, trochę smutna, to znaczy twarz jest ok, wyraża emocje, ale nie w tej pozie... 2 lepsza... Na pocieszenie Ci powiem, że mnie auto nigdy nie wyszło:)

heartbeats
04-08-2008, 22:28
nonnatus dziękuję za obszerny komentarz. fotki będą już niedługo.

nim to według ciebie każdy portret powinien polegać na 'gapieniu się w dziurę' ? i takie w tej serii były. i wstawiałam - wcześniej. odwagi? a co przez to rozumiesz? smutek i odwaga? dla mnie nie idzie to w parze.
oczywiście rozumiem, że ciebie nie porywa i masz do tego prawo.

NBA chyba musze Wam wkleić powiększenie ostrego oka, bo inaczej nie uwierzycie..
wyraża emocje, ale nie w tej pozie? nie bardzo rozumiem. a smutna miała być, z założenia. nie chciałam pokazać szczerzącej się lalki barbie, bo dla mnie nie to jest portretem.
pocieszać mnie nie trzeba ino kierować w dobrym kierunku :-D

zeszliśmy trochę na tematy nienamacalne, może faktycznie nie pokazałam tego co chciałam, cóż bywa ;)

baku127
04-08-2008, 22:33
świetne fotki i tyle.Ja sie nie będe czepial,bo po co.

NBA
04-08-2008, 22:34
"pocieszać mnie nie trzeba ino kierować w dobrym kierunku" podoba mi się:):)

Na zdjęciu pozujesz, nie jesteś sobą, grasz... robie ludziom zdjecia i wiem, jak ciężko o natyralność... Zapomnij o tym by wypaść jak najlepiej... wcale zdjęcie które akurat podoba się Tobie, niekoniecznie musi innym... Pozdadź się egoizmu w auto... Dlaczego 1 nieostra mz??? Bo chyba dałaś za małe f... albo mnie popraw. Jakiego szkła użyłaś?

Dromek
04-08-2008, 22:37
Niezłe portrety pięknej kobiety (ale mi się zrymowało :) )
Pozdrawiam

NBA
04-08-2008, 22:39
Poeta się znalazł... No ale w końcu natchnienie jest... natychła się:):)

heartbeats
04-08-2008, 22:39
"pocieszać mnie nie trzeba ino kierować w dobrym kierunku" podoba mi się:):)

Na zdjęciu pozujesz, nie jesteś sobą, grasz... robie ludziom zdjecia i wiem, jak ciężko o natyralność... Zapomnij o tym by wypaść jak najlepiej... wcale zdjęcie które akurat podoba się Tobie, niekoniecznie musi innym... Pozdadź się egoizmu w auto... Dlaczego 1 nieostra mz??? Bo chyba dałaś za małe f... albo mnie popraw. Jakiego szkła użyłaś?

trochę żem namotała z tą kierunkowością, ale dzień pełen wrażeń miałam. studia i te sprawy.

wiesz, ciężko być sobą jeśli chce się coś konkretnego pokazać. dla mnie portret to gra, to nie reportaż, gdzie na gorąco zdajesz relację - realnie pokazujesz świat. w portrecie przerysowujesz - a przynajmniej ja to robię. każdy podchodzi do tego na własny sposób.
nie twierdzę, że ma się podobać, pokazuję, żeby czegoś się nauczyć.
a odpowiadam na Twój komentarz nie po to, żeby Cię atakować, tylko dopowiedzieć to czego nie zdołałam pokazać.
f było małe, bo 2.8 ale ostrość również była. nie mam teraz siły tego wycinać, ale jeśli tak cię to męczy postaram się na dniach.

pozdrawiam.

Dromek
04-08-2008, 22:41
Poeta się znalazł... No ale w końcu natchnienie jest... natychła się:):)

Jaka tam poeta, samo się rymło :P

nim
04-08-2008, 22:48
Niekoniecznie na gapieniu w szkło ale myślę, że spojrzenie troszkę ożywiło by je. Smutek to nie tylko spuszczone oczy. Ok jest smutek ale taki jakiś pozowany. Co do odwagi, chodzi mi o to, że to taki równy kadr taki jakiś jak wiele innych, ok ładnie, poprawnie, ale ja przynajmniej wolałbym osobiście robić zdjęcia niezwykłe, które zostawią rysę w pamięci i poruszą duszę. Nie znaczy to niestety, że takie robię. Jak coś wstawię to sobie użyjesz ;-).

heartbeats
04-08-2008, 22:54
Co do odwagi, chodzi mi o to, że to taki równy kadr taki jakiś jak wiele innych, ok ładnie, poprawnie, ale ja przynajmniej wolałbym osobiście robić zdjęcia niezwykłe, które zostawią rysę w pamięci i poruszą duszę.

Nie od razku kraków zbudowano.

ale ja się nie zrażam, może będzie lepiej, a jak więcej z siebie nie wycisnę - trudno, przecież z tej okazji sie nie powieszę. to hobby, więc nie muszę robić zdjęć jak profesjonalista z 30-letnim stażem ;)

nonnatus
04-08-2008, 23:07
Na zdjęciu pozujesz, nie jesteś sobą, grasz... robie ludziom zdjecia i wiem, jak ciężko o natyralność... Zapomnij o tym by wypaść jak najlepiej... wcale zdjęcie które akurat podoba się Tobie, niekoniecznie musi innym... Pozdadź się egoizmu w auto...

NBA, przesadzasz... wiesz ile tu swietnych portretów zapozowanych widziałem...
czy chesz przez to powiedzieć, że jak niewiasta pozuje, to w tej pozie nie jest sobą?
jest, tylko w swej uroczej upozowanej odmienności.
mi się podoba.