PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX2 - szybkosc dzialania

MariuszF
04-08-2008, 18:15
Dzien Dobry.
Jestem od kilku dni uzytkownikiem systemu Nikon. Uzywam tez wymiennie systemu Canon.
Mam spory problem z obrobka plikow NEF. Przyzwyczajony wczesniej do predkosci i sprawnosci dzialania programu Canon DPP do obroki RAWow, trudno zakceptowac filozofie Nikona, ale pewnie jest to do zrobienia.
Najbardziej klopotliwa jest dla mnie bardzo mala predkosc dzialania programu Capture NX2 - dziala kilkakrotnie (czasami mam wrazenie, ze nawet kilkunastokrotnie) wolniej od DPP, akceptacja kazdej zmiany to w najlepszym wypadku kilkanascie sekund. A juz zadanie na NEFie kilku zmian skutkuje nawet kilkudziesiecioma sekundami czekania aby zobaczyc efekt i kolejymi kilkunastoma na zapisanie zmian w pliku. Tak nie da sie pracowac - obrobka 200 NEFow to kika godzin pracy.
Moze mam cos zle ustawione, albo czegos nie wiem, nie doczytalem... Bardzo prosze o jakies wskazowki, porady, moze pracujecie na innych programach, ktorych szybkosc pracy jest wieksza a efekt porownywalny.
Poza tym Nikon D700 to naprawde dobra maszyna, dajaca pliki o swietnej jakosci. Capture NX 2 tez wydaje sie swietnym programem, tylko ta szybkosc...
Moj komputer to iMac 24"/C2D 2,8 i 4 GB ramu, system 10.5.2.
Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.

sevenoo
04-08-2008, 18:28
Pociesze cie , z tego co zauwazylem na Macu NX2 chodzi duzo szybciej niz na PC :) testowalem:)
ja Ci polecam Camera RAW z pakietu Adobe Photoshopa, ewentualnie Lightroom , albo Aperture - dla ktorego wielu przesiada sie wlasnie na maca!

MariuszF
04-08-2008, 18:36
Marna pociecha... ale zawsze.
Aperture znam z wersji 1 i tez nie zachwycal predkoscia (mozna nawet powiedziec, ze zniechecal). Wersji 2 nie znam, ale widze, ze jest bardzo tania, sporo tansza od Lightrooma.
Czyli czekam, az pojawia sie wolarki do D700...
Dziekuje, pozdrawiam.

stig
04-08-2008, 18:59
Pociesze cie , z tego co zauwazylem na Macu NX2 chodzi duzo szybciej niz na PC :) testowalem:)sevenoo -- u kolegi cos ewidentnie nie gra w systemie. Jesli NX2 na Macu ma dzialac szybciej niz na PC, to kurcze -- ja na swoim blaszaku juz w ogole bym go nie zcierpial. O ile mozna klac jak szewc na filozofie pracy i kretynski interface, oraz faktycznie cholernie powolna konwersje (czy po prostu zapis plikow), to sama edycja akurat w tej wersji jest juz sporo przyspieszona. Ostatnio zainstalowalem nowego Lightrooma i powiem szczerze, ze reakcje obrazu w NXie, na poruszanie suwakami, sa tak samo szybkie jak w LR. O dziwo -- LR2 jest w tej chwili dziwnie wolny (ostatnia na jakiej pracowalem to 1 i cos, ale nie 1.4 -- tamte byly zdecydowanie szybsze), mimo, ze to niby rozszerzona wersja CameraRAW. Jak na razie najplynniej pracuje sie wlasnie w ACR.

samek
04-08-2008, 19:07
sevenoo -- u kolegi cos ewidentnie nie gra w systemie...

No to wygląda na to właśnie.
Co prawda nie wiem co można zrobić z OSem maka aby spowolniał - ale opis działania NX2 podany MariuszaF jest dziwny. Mógłbym się pozastanawiać nad wersją systemu - czyli 10.5. Nie jest co prawda tak jak w przypadku XP i Visty - ale ja natychmiast po próbach na nowym kompie wy... znaczy usunąłem 10.5 i dałem 10.4 (tygrys).
Może NX2 na leopardzie (10.5) tak chodzi?
W każdym bądź razie ja mam C2D 2,4 i też 4 giga ramu - system 10.4 - i na pewno NX2 nie chodzi tak jak w opisie kolegi.

stig
04-08-2008, 19:28
W każdym bądź razie ja mam C2D 2,4 i też 4 giga ramu - system 10.4 - i na pewno NX2 nie chodzi tak jak w opisie kolegi.No u mnie tez nie. Gdybym mial czekac nawet kilka sekund na reakcje, to juz dawno nie mieszkalby w moim systemie. Najbardziej w tym momencie spowalnia prace sama filozfia dzialania tego programu -- czyli otwieranie i cholernie dlugie zapisywanie pliku (oraz oczywiscie wspomniany wczesniej popieprzony interface). Gdyby dalo sie pracowac w taki sposob jak w ACR, czy C1 -- pokochalbym go. :)

samek
04-08-2008, 19:41
No u mnie tez nie. Gdybym mial czekac nawet kilka sekund na reakcje, to juz dawno nie mieszkalby w moim systemie. Najbardziej w tym momencie spowalnia prace sama filozfia dzialania tego programu -- czyli otwieranie i cholernie dlugie zapisywanie pliku (oraz oczywiscie wspomniany wczesniej popieprzony interface). Gdyby dalo sie pracowac w taki sposob jak w ACR, czy C1 -- pokochalbym go. :)

Jeśli mam być szczery to od paru dni olałem go. Z powrotem działam tylko w ACRze. Wersja 1.3.4 niech sobie poleży - bo ją mam - może się gdzieś tam przyda - ale wersji 2 nie dokupię. Skończy się trial i finito. Kasę przeznaczyłem na upgrade CEP do wersji shopowej i jest OK :)

sevenoo
04-08-2008, 20:34
Alee ja mowie ze mi na Macu dziala bardzo ladnie :)
porownujac do tego jak dziala na PC 2x szybszym z wieksza iloscia ramu lepsza grafa itd. to na macu dziala bardzo szybko:)
Co do szybkosci dzialania u kolegi MariuszF, to jedyne co przychodzi mi do glowy to moze sprobuj odpalic disk utility i repair permissions.
Ja naprawde jestem z NXa zadowolony.

LR2 jest w tej chwili dziwnie wolny

U mnie na macu nie tyle wolny co mega mega mega mi nagrzewa kompa i wkurza mnie wycie wentylatorow:P
na PC smigal bardzo zacnie:)

kroolik
05-08-2008, 08:29
MariuszF- ekspertem nie jestem ale wyglada ze cos nie jest TAK z kompem/systemem /?/.
Ja nie mam tak szybkiej maszyny jak ty (byla w miare szybka 2 lata temu) i tez pracuje na NX 2 i jesli chodzi o sam proces NEF-->JPG to faktycznie nie jest to blyskawica, jesli chodzi o otwieranie i zapisywanie to tez trwa to moze z 5-10 sekund ale dokonywanie samej obrobki jest dla mnie calkiem szybkie tzn. wszystkie zmiany w zdjeciu są widoczne maksymalnie do moze 2 sek (w najgorszym wypadku) po dokonanej zmianie.

Sam proces wywolania to dobrze puscic i isc na kawe albo spać..:)

mihow
05-08-2008, 08:48
Ja posiadam komputer Celeron 3GHz, 1 GB RAM i całkiem niezgorszą grafikę.
Ale szybkość działania NX2 w porównaniu z Nikon Capture 4.4 to porażka...
Działa strasznie wolno i obróbka powiedzmy 200-300 RAW'ów powoduje długie ślęczenie przed monitorem...
Obecnie mam tylko 60-cio dniową wersję - jeżeli nie wypuszczą jakiegoś update'u do NX2 chyba z niego zrezygnuję - i myślę, że zrobi to wiele osób...

Na tym po prostu nie da się pracować...

pebees
05-08-2008, 08:52
mihow po prostu masz już stary komputer :D A jak Ci na tym lightroom 2 chodzi?

mihow
05-08-2008, 08:53
L2 jeszcze nie testowałem - ale chyba powalczę...

Campo
05-08-2008, 09:27
Czy NX2 jest wolny czy nie, to kwestia dyskusyjna, zawsze "mozna" kupic lepszy sprzet i bedzie ok.
Ale zmiany interfejsu w stosunku do poprzedniej wersji sa zadziwiajace i jak dla mnie, a przez kilka juz programow przeszedlem - nie do przetrawienia :(. Tak jak bez problemu przyzwyczailem sie do NX1, tak do NX2 nie potrafie. Co z tego, ze gdzies tam moze i jest szybszy, skoro o wiele wiecej czasu trace w czasie pracy nad zdjeciem.

sevenoo
05-08-2008, 11:32
Co z tego, ze gdzies tam moze i jest szybszy, skoro o wiele wiecej czasu trace w czasie pracy nad zdjeciem.

aleee ma odrazu ladne kolorki :PP

do kazdego interfejsu sie trzeba przyzwyczaic, ja na photoshopie pracuje odkad pamietam a jak kupilem CS3 i nie zauwazylem ze jest po polsku to mialem wrazenie ze pierwszy raz ten program na oczy widze... interfejs NX2 ... dziwny ale jakos w miare bezbolesny :)

Ja NX2 uzywam do lekkiego podostrzania fotek prosto z puszki, lub do zmiany D-lighteninga czy jak to sie zwie:P jesli chce zrobic cos wiecej to jednak PS i Camera Raw + Bridge ... i nie ma bata:)

BTW test na MacBook'u 2,0GHZ Core 2 Duo 1GHZ RAM , odpalone Adium, Firefox, Mail, Skype, iTunes, Cyberduck, NX2
Komputer podczas testu pracowal bez zasilania sieciowego ( z baterii ) w trybie "Better Battery Life" czyli obnizajacym zuzycie procka.

Otworzenie NEF'a z D300 12bit = 6s
zmiana WB = 2s
zmiana Picture Control z Standart na VIVID = 2s
wyostrzanie z 0 na 9 = 3s
zmiana krzywej na histogramie = ok 1-1,5 s od przesuniecia punktu
zmiana saturation 0->100 = 1s
zapis do jpeg max jakosc = 6s

wg mnie nie jest zle....