Zobacz pełną wersję : Eizo s2111w
MarcinMar
04-08-2008, 12:45
Witam
Niedawno kupiłem monitor Eizo s2111w i nie bardzo wiem jak mam zabrac sie za kalibracje czy ktos mógłby mi to dokladnie opisac. Czytałem sporo na forum, ale nie moge znalezc nic kontkretnego na temat tego monitora czy kalibrator eye-one nadaje sie do jego kalibracji?
czy kalibrator eye-one nadaje sie do jego kalibracji?
Nadaje się, ale nie do kalibracji monitora, a toru video. Sam monitor nie jest kalibrowalny.
MarcinMar
04-08-2008, 13:31
Dzieki za szybka odpowiedz.
W takim razie co bys polecil do kalibracji tego monitora znajomy mowil mi cos o colormonki, podobno mozna tym skalibrowac ten monitor z drukarka.
W takim razie co bys polecil do kalibracji tego monitora znajomy mowil mi cos o colormonki, podobno mozna tym skalibrowac ten monitor z drukarka.
Monitora S2111W nie można skalibrować. Technicznie, nie jest to możliwe. Obiegowe znaczenie słowa kalibracja, obejmuje regulację i profilowanie monitora. Do tego celu X-Rite Display 2 nadaje się dobrze. Inne wyjście to polski Lafot. Ma o tyle przewagę nad X-Rite, że samodzielnie reguluje monitor pod zadane wartości, pomijając błąd i lenistwo użytkownika.
Co do profilowania drukarki, jest to osobny proces, do którego konieczne jest inne urządzenie i oprogramowanie. Można nabyć jeden kalibrator zarówno do monitora, jak i drukarki, mówimy wówczas o spektrofotometrze. Colormunki jest czymś takim, nie miałem w ręku ale recenzje są dobre. Z tego co mi wiadomo, jednak rozwiązanie to, nie jest wspierane przez żadne poważniejsze oprogramowanie, ani własne X-Rite, ani obce. Wiąże się to z ograniczeniem, jeśli dołączony profiler operujący na małej ilości pól kontrolnych, nie będzie dawał satysfakcjonujących wyników, nie ma żadnych szans na jego rozbudowę. Znam przykłady, kiedy drukarka profilowana na takim wzorniku dawała czasami dziwne kolory. Rzadko, ale jednak, zamiast granatu wychodził brąz. Normalnie, receptą jest zakupienie lepszego modułu programowego do profilera, np na kilkaset próbek kontrolnych i stworzenie dokładniejszego profilu. Takie możliwości daje np model X-Rite Design, choć za nieco większe pieniądze.
MarcinMar
04-08-2008, 14:20
Mam przez to rozumiec ze zdjecia wyswietlane na tym monitorze nigdy nie beda zgodne z wydrukiem.
Mam przez to rozumiec ze zdjecia wyswietlane na tym monitoze nigdy nie beda zgodne z wydrukiem.
Wizualnie podobne mogą być. Nawet bardzo podobne. Nie jest to proste, ale wykonalne.
MarcinMar
04-08-2008, 14:34
Przepraszam ze tak marudze ale co pan w takim razie proponuje od czego mam zaczac zmagania jestem poczatkujacy w tym temacie.
Przepraszam ze tak marudze ale co pan w takim razie proponuje od czego mam zaczac zmagania jestem poczatkujacy w tym temacie.
Wszystko zależy od samozaparcia i budżetu. Monitor oprofilować i ustawić jest łatwo i niedrogo. Koszt 700-1300 zł. Drukarka to już gorzej. Jeśli chce Pan to robić sam, mieć możliwość profilowania dla różnych materiałów eksploatacyjnych i ma Pan na to pieniądze, trzeba zakupić przyrząd i oprogramowanie. Koszt 3500-4500 zł. Rozwiązaniem kompromisowym jest zakup tylko kolorymetru do monitora, a zrobienie profili do drukarki usługowo, wysyłkowo. To prosta rzecz, trzeba tylko wysłać wydruki testowe. Wyjdzie kilka razy taniej.
MarcinMar
04-08-2008, 14:59
Dziekuje bardzo troche mi to rozjasnilo sytuacje. Zaczne chyba od monitora i zobacze co z tego wyjdzie.
to się może podepnę - a jakie mozliwości w tym względzie ma Eizo s1931 - da się to kalibrowac w mniej lub bardziej sensowny sposób ?
to się może podepnę - a jakie mozliwości w tym względzie ma Eizo s1931 - da się to kalibrowac w mniej lub bardziej sensowny sposób ?
S1931 ma mniejsze możliwości niż S2111W, z uwagi na 10-bitową korekcję gamma (14 bitowa w S2111W). Skutkiem tego monitor ma fabrycznie większą tendencję do rozjaśniania świateł i przyciemniania cieni. Do tego dochodzi wąska charakterystyka kątowa. Tylko pod pewnym kątem do ekranu można poprawnie określić jasność skóry. Wyżej lub niżej i zmienia się dość mocno. Ważne to jest w portretach, fotografii ślubnej. Po oprofilowaniu nadaje się do amatorskiej fotografii, choć znam wielu zawodowców pracujących na takich monitorach. Trzeba się nauczyć jak kłamie.
Da się kalibrować w mniej sensowny sposób.
Monitory kalibrowane sprzętowo to:
Nec serii 90 UX oraz SX
Eizo serii CE oraz CG
Quato serii Intelli Proof
LaCie
przetłumaczę sobie to w ten sposób - "nie kupiłem gniota i nie wywaliłem 1700zł w błoto" :)
I proszę mnie tylko nie załamywać - mówiąc, że sobie źle przetłumaczyłem.. :)
Porównując z panelem z lapka HP nx6110 mam i tak OGROMNY krok do przodu :)
Dziękuje za pomoc
Nec serii 90 UX oraz SX
Eizo serii CE oraz CG
Quato serii Intelli Proof
LaCie
Ja bym napisał:
Nec serii 90/Lacie seria trzycyfrowa, przy czym Nec nie ma profilera w komplecie.
Nec serii Spectraview
Reszta ok.
przetłumaczę sobie to w ten sposób - "nie kupiłem gniota i nie wywaliłem 1700zł w błoto" :)
Za 1700 zł jest jeden z kilku (może 3) monitorów na świecie, który nadaje się do czegokolwiek bardziej ambitnego.
Ja bym napisał:
Nec serii 90/Lacie seria trzycyfrowa, przy czym Nec nie ma profilera w komplecie.
Nec serii Spectraview
Reszta ok.
Seria Spectraview to w zasadzie seria 90 SX/UX. Z profilerem - istotnie - w Europie są sakramenckie jaja. No a LaCie ma ofercie wyłącznie serię trzycyfrową, chyba że coś mi umknęło...
Wymień je.
Ja tam mam swoje marzenie, wymienić CG210 na CG211.:D
Kilka dni temu w ColourConfidence, przez 12 mgnień lata, była promocja - CG211 za 4444 PLN netto. Mało mnie szlag nie trafił...
Za 1700 zł jest jeden z kilku (może 3) monitorów na świecie, który nadaje się do czegokolwiek bardziej ambitnego.
Wymień je.
Ja tam mam swoje marzenie, wymienić CG210 na CG211.:D
Wymień je.
Nec 1990SX, 1990SXi, Eizo S1931/32
Seria Spectraview to w zasadzie seria 90 SX/UX.
No tak, ale SV to selekcjonowane 90 z kapturem i profilerem.
No a LaCie ma ofercie wyłącznie serię trzycyfrową, chyba że coś mi umknęło...
Teraz, ale bez takiego uszczegółowienia, nabywca wcześniej dostępnych modeli, np Photon, mógłby być rozczarowany.
Kilka dni temu w ColourConfidence, przez 12 mgnień lata, była promocja - CG211 za 4444 PLN netto. Mało mnie szlag nie trafił...
Dopytał Pan czy to nie jakiś zwrot?
Mało mnie szlag nie trafił...
No teraz jest nas dwóch.
S1931 ma mniejsze możliwości niż S2111W, z uwagi na 10-bitową korekcję gamma (14 bitowa w S2111W). Skutkiem tego monitor ma fabrycznie większą tendencję do rozjaśniania świateł i przyciemniania cieni. Do tego dochodzi wąska charakterystyka kątowa. Tylko pod pewnym kątem do ekranu można poprawnie określić jasność skóry. Wyżej lub niżej i zmienia się dość mocno. Ważne to jest w portretach, fotografii ślubnej. Po oprofilowaniu nadaje się do amatorskiej fotografii, choć znam wielu zawodowców pracujących na takich monitorach. Trzeba się nauczyć jak kłamie.
jako użytkownik 1932 mogę potwierdzić tendencję tego monitora do podbijania kontrastu. Monitor jest oprofilowany prostym kalibratorem (oczywiście nie była to kalibracja sprzętowa, bo takiej możliwości przy tym modelu nie ma), ale z obrazu jestem bardzo zadowolony, a i gamut przez kalibracje nie został mocno zawężony. Dla mnie amatora wystarczy.