Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Eizo s2111w

Domyślnie Eizo s2111w

Witam
    Niedawno kupiłem monitor Eizo s2111w i nie bardzo wiem jak mam zabrac sie za kalibracje czy ktos mógłby mi to dokladnie opisac. Czytałem sporo na forum, ale nie moge znalezc nic kontkretnego na temat tego monitora czy kalibrator eye-one nadaje sie do jego kalibracji?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinMar Zobacz posta
    czy kalibrator eye-one nadaje sie do jego kalibracji?
    Nadaje się, ale nie do kalibracji monitora, a toru video. Sam monitor nie jest kalibrowalny.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dzieki za szybka odpowiedz.
    W takim razie co bys polecil do kalibracji tego monitora znajomy mowil mi cos o colormonki, podobno mozna tym skalibrowac ten monitor z drukarka.

Domyślnie

W takim razie co bys polecil do kalibracji tego monitora znajomy mowil mi cos o colormonki, podobno mozna tym skalibrowac ten monitor z drukarka.
    Monitora S2111W nie można skalibrować. Technicznie, nie jest to możliwe. Obiegowe znaczenie słowa kalibracja, obejmuje regulację i profilowanie monitora. Do tego celu X-Rite Display 2 nadaje się dobrze. Inne wyjście to polski Lafot. Ma o tyle przewagę nad X-Rite, że samodzielnie reguluje monitor pod zadane wartości, pomijając błąd i lenistwo użytkownika.

Co do profilowania drukarki, jest to osobny proces, do którego konieczne jest inne urządzenie i oprogramowanie. Można nabyć jeden kalibrator zarówno do monitora, jak i drukarki, mówimy wówczas o spektrofotometrze. Colormunki jest czymś takim, nie miałem w ręku ale recenzje są dobre. Z tego co mi wiadomo, jednak rozwiązanie to, nie jest wspierane przez żadne poważniejsze oprogramowanie, ani własne X-Rite, ani obce. Wiąże się to z ograniczeniem, jeśli dołączony profiler operujący na małej ilości pól kontrolnych, nie będzie dawał satysfakcjonujących wyników, nie ma żadnych szans na jego rozbudowę. Znam przykłady, kiedy drukarka profilowana na takim wzorniku dawała czasami dziwne kolory. Rzadko, ale jednak, zamiast granatu wychodził brąz. Normalnie, receptą jest zakupienie lepszego modułu programowego do profilera, np na kilkaset próbek kontrolnych i stworzenie dokładniejszego profilu. Takie możliwości daje np model X-Rite Design, choć za nieco większe pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-08-2008 o 14:02
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Mam przez to rozumiec ze zdjecia wyswietlane na tym monitorze nigdy nie beda zgodne z wydrukiem.
    Ostatnio edytowane przez MarcinMar ; 04-08-2008 o 14:27

Domyślnie

Mam przez to rozumiec ze zdjecia wyswietlane na tym monitoze nigdy nie beda zgodne z wydrukiem.
    Wizualnie podobne mogą być. Nawet bardzo podobne. Nie jest to proste, ale wykonalne.

Domyślnie

Przepraszam ze tak marudze ale co pan w takim razie proponuje od czego mam zaczac zmagania jestem poczatkujacy w tym temacie.

Domyślnie

Przepraszam ze tak marudze ale co pan w takim razie proponuje od czego mam zaczac zmagania jestem poczatkujacy w tym temacie.
    Wszystko zależy od samozaparcia i budżetu. Monitor oprofilować i ustawić jest łatwo i niedrogo. Koszt 700-1300 zł. Drukarka to już gorzej. Jeśli chce Pan to robić sam, mieć możliwość profilowania dla różnych materiałów eksploatacyjnych i ma Pan na to pieniądze, trzeba zakupić przyrząd i oprogramowanie. Koszt 3500-4500 zł. Rozwiązaniem kompromisowym jest zakup tylko kolorymetru do monitora, a zrobienie profili do drukarki usługowo, wysyłkowo. To prosta rzecz, trzeba tylko wysłać wydruki testowe. Wyjdzie kilka razy taniej.

Domyślnie

Dziekuje bardzo troche mi to rozjasnilo sytuacje. Zaczne chyba od monitora i zobacze co z tego wyjdzie.

Domyślnie

to się może podepnę - a jakie mozliwości w tym względzie ma Eizo s1931 - da się to kalibrowac w mniej lub bardziej sensowny sposób ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów