PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kobieta

heartbeats
03-08-2008, 23:20
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/9545/dsc0702iwd4.jpg)

zwątpliłam.

proszę (bardzo bardzo bardzo proszę) o konstruktywną krytykę. szczególnie jeżeli chodzi o to przebrzydłe stworzenie jakim jest fotoszop i którego chyba nigdy nie rozgryzę :???:

edit: i czemu to zdjęcie inaczej wygląda na forum, a inaczej w moim komputerze?! -.-'

Dromek
03-08-2008, 23:31
Pod jakim względem inaczej?
Dodałbym ciutkę kontrastu,
Kompozycja:
jeśli twarz portretowanej osoby nie wypełnia całości kadru i o ile symetria nie gra ważnej roli w kompozycji, to wolę lekkie zdecentralizowanie kompozycji.
Zwłaszcza portret nabiera wówczas dynamiki, a decyzja o przesunięciu postaci w tę czy inną stronę ma kolosalne znaczenie dla odbioru pracy.
Oczywiście taka statyczna kompozycja może być jak najbardziej zamierzona i wcale (wbrew niektórym opiniom) nie musi być błędem.
Pozdrawiam

baku127
03-08-2008, 23:31
Ogólnie ładna i przyjemna w odbiorze.Tylko to ramiaczączko mi przeszkadza.

heartbeats
03-08-2008, 23:34
inaczej pod względem kontrastu na przykład - a może to już me zmęczone oczy szwankują.. no nic, nieważne.

kadr jak najbardziej zamierzony, chciałam ciąć ciaśniej i mniej centralnie, ale dziś chciałam inaczej - zazwyczaj unikam centralności. dziś chciałam zwyczajnie, spokojnie i niekoniecznie dynamicznie.

jednak wciąż czuję, że błądzę w PS-ie :(

Dromek
03-08-2008, 23:39
Jeśli zmienił się kontrast a plik zapisałaś w trybie RGB, to bardzo prawdopodobne, ze masz ustawiona inną niż sRGB przestrzeń kolorów w PS'ie.
Zapisałas go z informacją o innych kolorkach a po przesłaniu na serwer został automatycznie skonwertowany do sRGB
Sprawdż ustawienia kolorów w PS'ie Bardzo prawdopodobne, że pracujesz w Adobe RGB

heartbeats
04-08-2008, 00:35
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img116.imageshack.us/img116/4248/dsc0739hz6.jpg)

Dromek
04-08-2008, 00:36
Znakomity portret :)

Artur Jonik
04-08-2008, 02:23
Podoba sie bardzo. Piekna z Ciebie kobieta.

adrian
04-08-2008, 08:01
edit: i czemu to zdjęcie inaczej wygląda na forum, a inaczej w moim komputerze?! -.-'

Po prostu daj zapisz dla www (save for web) zamiast save as i będzie dobrze :)

dpzcwa
04-08-2008, 08:12
najsssssss :)

andrzej_laskowski
04-08-2008, 10:17
Na pierwszym znudzona, a na drugim jakoś tak sztywnie wygięta.
Sobie takie, raczej słabe niz średnie.
A modelka ma potencjał, bo usta pelne i owal twarzy proporcjonalny.

czijzes
04-08-2008, 12:18
nie za mocno twarz wygładzona?

ADAM1
04-08-2008, 16:15
Ciągle mam wrażenie, że jest nieostro.

Wyostrzasz po zmniejszeniu?

Daj linka do pliku źródłowego, to się zobaczy w czym rzecz.

heartbeats
04-08-2008, 16:20
dziękuję wszystkim za komentarze. i te przychylne i te mniej przychylne.

ADAM1 - pierwsze może gdzieś ta ostrość się zagubiła (oczy w cieniu lekko były) i ja tego nie kryję. drugie - już chyba kapkę lepiej.
enjoy - drugie zdjęcie to jedyne jakie mi się od kilku miesięcy podoba (w moim wykonaniu rzecz jasna).

ADAM1
04-08-2008, 16:29
ADAM1 - pierwsze może gdzieś ta ostrość się zagubiła (oczy w cieniu lekko były) i ja tego nie kryję. drugie - już chyba kapkę lepiej.
enjoy - drugie zdjęcie to jedyne jakie mi się od kilku miesięcy podoba (w moim wykonaniu rzecz jasna).

Sama wiesz co o nich myślę, to nie będę Ciebie, ani tym bardziej innych zanudzał.:)

Tylko, że z tą nieostrością, to trzeba definitywnie wyjaśnić na czym rzecz polega.

Robiłaś testy obiektywu, w dziale optyka powinny być plansze testowe.

heartbeats
04-08-2008, 16:49
Sama wiesz co o nich myślę, to nie będę Ciebie, ani tym bardziej innych zanudzał.:)

Tylko, że z tą nieostrością, to trzeba definitywnie wyjaśnić na czym rzecz polega.

Robiłaś testy obiektywu, w dziale optyka powinny być plansze testowe.

podobno nie jesteś obiektywny i już dawno przestałeś moje zdjęcia oceniać :> a szkoda, bo chętnie bym posłuchała..

z tą nieostrością sprawa jest tego typu, że nie panuje nad nią do końca, działam po omacku, gdyż nie stoję po drugiej stronie aparatu. cóż, coś za coś jak to się mówi. to w dużej mierze dzieło przypadku, kiedy trafię z ostrością idealnie.
obiektyw jest ok, bo gdy sama ostrzę jest w porządku.
i wszystko złe co mówi sie o sigmie.. ja uwielbiam moje 70mm i nie zamieniłabym ani na 50, ani na 85.

ostatnio mi powiedziałeś, żebym ćwiczyła na innych. będzie małgorzata niedługo (chyba z jej zdjęciami wkroczyłam na to forum o ile dobrze pamiętam) - dużo małgorzaty w przepięknych podpoznańskich plenerach.

mOSAd
04-08-2008, 22:39
Skoro to już kolejne zdjęcia, w którym widać te same problemy, to może coś napiszesz o tym, jak robisz zdjęcia, jak ustawiasz autofokus chociażby. Jeśli nic nie podpowiesz, to nie pomożemy. Ewentualnie poproś kogoś by Ci towarzyszył w sesji i "patrzył na ręce". Niech nic więcej nie robi, nie przeszkadza, nie pomaga, tylko obserwuje. A potem, już po pierwszych zdjęciach powie, co by zrobił inaczej. Może dojdziecie do czegoś. A być może to tylko problem w obróbce i na przykład wygładzasz twarz za mocno. A może to wina szkła w pewnym stopniu. Chociaż nie podejrzewam - zresztą to raczej wykluczasz. Jak wyślesz komuś zdjęcie oryginalne, to będzie chociaż wiadomo, czy to problem obróbki, czy samej techniki wykonania. Jeśli dobrze czytam, to jesteś z Warszawy. Jest nas tu kupa luda, więc odrobina zachęty i napewno ktoś Ci pomoże (ja też bym znalazł czas by się pouczyć autoportretu, a w zamian wesprę technicznie).

Nawet rozpoczęcie nowego wątku w dziale dotyczącym techniki by wiele pomogło. Na podstawie wskazówek oraz kooperacji z Twojej strony (bo byś musiała jednak wykonać kilka kolejnych zdjęć testowych i udostępnić je niezmodyfikowane) na pewno do czegoś da się dojść.

Krótko mówiąc, daj sobie pomóc :) bo już ciężko patrzyć jak sie męczysz. I szkoda fajnych ujęć, które być może się nie powtórzą, a mogą być zepsute przez jakiś drobiazg techniczny.

Ja ponownie proponuję, zrobić zdjęcia z trochę przymkniętą przysłoną - powiedzmy do f/4. Jestem ciekaw czy to nie rozwiąże problemu ostrości. Natomiast może popsuć troszkę tło - ale niekoniecznie - sprawdź po prostu.

Co do samych zdjęć, to całkiem fajne portrety. Tylko szkoda troszkę braku ostrości na oczach. Wyostrzanie całej klatki przeostrza włosy. Pobawiłem sie troszkę obróbką B&W i chyba wolę Cię w mocno kontrastowej drapieżnej tonacji. Oczywiście do tych zdjęć niekoniecznie to pasuje (choc mi się podoba), ale wydaje się, że bardzo łatwo byłoby Cię za pomocą samej obróbki przerobić na zupełnie inną. Podejrzewam, że łatwo byłoby Cię też stylizować. Ale to już zupełnie inny temat.
Do obróbki polecam Lightrooma 2.0 - zabawa z możliwościami tworzenia obrazów czarno-białych, selektywne wyostrzenie, wygładzanie, rozjaśnianie wybranych obszarów (na przykład oczu) - wydają się być dla Ciebie idealne. Jest dostępna próbna wersja 30-odniowa, a program po pierwszych krokach jest bardzo intuicyjny - o niebo mniej skomplikowany niż PS, a daje niesamowite możliwości.

NBA
04-08-2008, 22:41
No i co ja mam napisać.... Nie mogę dłużej patrzeć na 2... nie mogę... nie mogę... Brawo.

heartbeats
04-08-2008, 22:57
mOSAd dzięki za obszerną, pełną informacji i rad wypowiedź.
abstra****ąc od tego co tutaj widzimy - wyjdę z autopstryków, stanę po odpowiedniej stronie aparatu i wtedy zobaczymy ile w tym mojej winy.

mOSAd
04-08-2008, 23:01
mOSAd dzięki za obszerną, pełną informacji i rad wypowiedź.
abstra****ąc od tego co tutaj widzimy - wyjdę z autopstryków, stanę po odpowiedniej stronie aparatu i wtedy zobaczymy ile w tym mojej winy.
Zgaduję że natkniesz się na identyczny problem - z za małą głębią ostrości. Ale rzeczywiście - zobaczymy. A co do zakończenia autopstryków - szkoda, bo kto Ciebie będzie fotografował?! Ja tam bym nie rezygnował, ale kontynował dwie rzeczy na raz, choć może już po jakiś wnioskach z focenia innych. Bo szkoda byłoby gdyby Twoja twarzyczka przestała się tu pojawiać :D

heartbeats
04-08-2008, 23:22
Zgaduję że natkniesz się na identyczny problem - z za małą głębią ostrości. Ale rzeczywiście - zobaczymy. A co do zakończenia autopstryków - szkoda, bo kto Ciebie będzie fotografował?! Ja tam bym nie rezygnował, ale kontynował dwie rzeczy na raz, choć może już po jakiś wnioskach z focenia innych. Bo szkoda byłoby gdyby Twoja twarzyczka przestała się tu pojawiać :D

pewnie dalej będę robić, dla własnej frajdy, bo niesamowitą radość daje mi robienie tych zdjeć, obrabianie ich, maszerowanie z całym tym sprzętem na plecach.
może się tak zdarzyć, że będę wciąż popełniać ten błąd, choć teraz postaram się może bardziej wracać uwagę na przymykanie przysłony. ale kto błędów nie popełnia ten jest w tak samo beznadziejnej sytuacji, jak ten, który popełnia ich całe mnóstwo i nie ma żadnej nadzieji na ich zmniejszenie. oboje stoją w miejscu.

dzięki jeszcze raz za przychylne i mniej przychylne słowa.

ja to po prostu lubię.
i tyle ;)