PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw czy monopod?

BobbyX
02-08-2008, 22:35
Witam!
Mam w tej chwili dosyć rozkraczony statyw hamy, który raczej nie spełnia moich wymagań... Postanowiłem kupić coś nowego, jednak dylemat statyw/monopod? Znalazłem taki oto monopod
http://www.allegro.pl/item409758093_monopod_velbon_rup_43_163cm_glowica_ warszawa.html
Ze statywu raczej często nie korzystałem, a przydaje mi się np w sytuacjach, gdy wychodzi czas rzędu 1/15. Byłbym zdecydowany na ten monopod, bo jest tani i szybko się rozkłada w porównaniu do statywu, ale czy monopod wystarczy, aby skorzystać z czasów np 1/10+? Jakie czasy da się na nim utrzymać? Chodzi mi o małą masę i możliwość szybkiego użycia/złożenia np na wycieczce rowerowej szkoda czasu na rozkładanie statywu.
Pozdrawiam i dziękuję za odp.

Władca Pixeli
02-08-2008, 23:03
Z tego co widzę to nie ma możliwości szybkiego odpinania samej płytki z aparatem, tylko trzeba przykręcać i odkręcać za każdym razem cały monopod a to jest trochę upierdliwe.

BobbyX
03-08-2008, 13:00
Nie dopatrzyłem. Może polecicie mi coś dobrego? I jak monopod w praktyce się sprawuje?

grajnert
03-08-2008, 13:21
Zaleta monopoda jest zazwyczaj mniejsza waga, takze rozmiary (objetosc) (i czasami statyw przy wyciaganiu zahacza klamrami). Jesli planujesz zakup monopoda-obowiazkowo glowica (kulowa albo monopodowa) - bedac w scisku pod scena i chcac zrobic zdjecie pod katem musisz oprzec go kilkadziesiac cm przed saba ryzykujac ze ktos w niego wdepnie.... Co do zdjec o dlugim czasie - masz stabilizacje w pionie ale musisz sie uprzec aby miec stabilizacje w poziomie (rece drza, leci na bok) . Mozna sie rozejrzec za monopodami ze stopami albo potraktowac statyw jak monopod-wyciagnac nogi ale nie rozstawiac.

Ja nie bardzo korzystam z monopodu-wole statyw+wezyk/samowyzwalacz, natomiast sugerowalbym Ci wypozyczenie+organoleptyczne testy-b. duzo fotografow na Goraszce wlasnie mialo monopody do swoich LUF -znaczy zdaje egzamin.....

futrzak
03-08-2008, 17:59
Z utrzymaniem 1/10 sekundy możesz mieć już problem z monopodem. Może powinieneś się zastanowić do czego tak naprawdę ci to potrzebne ? Jeżeli ma być do długich czasów to w zasadzie tylko statyw - może i rozkłada się dłużej, ale ekspozycja 30 sekund nie jest problemem - 1/30 sekundy też nie :mrgreen: Dobry statyw z zaciskami rozkłada się bardzo szybko więc jeżeli nikt cię nie goni argument czasu staje się mało ważny. Ostatecznie statywu można używać jako monopoda - kombinacji na to jest wiele - pewnie znalazłbyś sobie odpowiednią. Monopod z kolei jest fantastyczny do focenia z długim tele, gdzie masz krótkie czasy a podpórka służy głownie wygodnemu kadrowaniu - i to w zasadzie wg mnie koniec zastosowań monopoda.

BobbyX
03-08-2008, 18:38
No dobrze, przekonaliście mnie. Jaki statyw byście w takim razie polecili? Cena nie może być niestety zbyt duża ;p Jest coś "niefirmowego" co można polecić?

eldritch
03-08-2008, 19:16
a co do niego będziesz przypinał?
możesz podać samą wagę...

futrzak
03-08-2008, 19:18
Możesz poszukać używanych statywów np. Manfrotto. Z niefirmowych masz cały wątek poświęcony statywom Goldphoto - kopiom Manfrotto. Firma robi statyw 314 - kopię frotki 190 - do tego jakaś strawna kulka - lepiej już nie Goldphoto, a używany oryginał i masz przyjemny zestaw.

grudzinsky
04-08-2008, 11:18
heh no 1/15s to mozna spokojnie jeszcze z lapki pociagnac ;) tak jak i 1/5s :D tylko takie rzeczy to sie robi na szerokim kacie...min 15mm (dla FF) ;)

bogdi64
04-08-2008, 12:14
osobiście bez monopodu nie wyobrażam sobie pracy, jest poręczniejszy i szybszy w obsłudze niż statyw (fotoreporterka), nie mam problemy aby prz 1/30 i f,2 używać 85, polecam (taki mam od kilku lat) manfrotto 479-4B z głowicą 234rc - jeśli chodzi o statywy warto zobaczyć w instrukcji (lepsze firmy podają) do jakiej wagi utrzymuje się stabilność na głowicy i dopasuj to do własnego sprzętu, uwaga własna - nie kupuj statywów nitowanych, tylko skręcane, po pewnym czasie nity się wyrabiają, a srubkę zawsze można dokręcić i po luzach, i zawsze się pytaj czy można później do danego typu dokupić "łyżwę", czasami giną i statyw zostaje bezużyteczny

marekm
04-08-2008, 13:32
Polecam moje rozwiązanie:

Statyw: Manfrotto 190XROB & 488RC2
Monopod: Manfrotto 681B & 486RC2.

Przy czym nie chodzi tu o konkretne modele, a jedynie o rozwiązanie, które pozwala używać aparatu ze statywem lub monopodem bez konieczności wymiany płytki mocowanej do aparatu. Uważam, podobnie jak koledzy, że w niektórych sytuacjach niezastąpiony jest statyw, a w innych wystarczy użyć mniejszego i lżejszego monopodu.