PDA

Zobacz pełną wersję : Wifi w domu

Patio
02-08-2008, 20:59
Mam takie pytanie co do osób które miały styczność z sieciami wi-fi
posiadam aktualnie nowego linksysa wag160n i niby miał być och i ach ale ... moim zdaniem jego zasieg N jest taki sami ja standardowego G :/
Czy warto zmienić go na coś lepszego bo mam za dużo martwych punktów w domu
i jak wypada w porównaniu z

Linksys WAG325N
D-link DSL-2740B
Netgear DG834N

Dodam ze D-link ma 3 anteny odkręcane i można było by zwiększyć sygnał poprzez wymianę ich na mocniejsze co wy na to ??

Priorytet to zasięg prętkość nie koniecznie
2 PC 1 zwykly laptop i Macbook PRo

Wszystkie rady mile widziane

Pozdrawiam

adrian
02-08-2008, 21:25
Mam WRT160N i działa elegancko w całym mieszkaniu. Z windowsowym laptopem i z macbookiem tak samo, ale nie wiem jak duże masz mieszkanie i ile metrów kwadratowych do pokrycia... Może dwa apki załatwią sprawę?

Dorian
02-08-2008, 23:03
Skoro nie ma wymiennych anten to pozostaje tylko kupienie Access Pointów albo wymiana routera na taki, w którym można wymieniać anteny. One naprawdę dużo dają. :)

wacki4
02-08-2008, 23:17
jak masz spore mieszkanie to lepiej zrobic repeter-a ;) podaj jakie mieszkanie, jak grube sciany, czy probujesz przebic sie przez sufit/przez ile scian.. etc :)

shakk
03-08-2008, 00:06
zalezy jak duzy masz dom :)

ja w swoim mieszkaniu mam 3com 3CRWDR101A-75 i jest bezawaryjnie.co prawda antenki sie nie odkrecaja...ale po wyjsciu z lapkiem do samochodu dalej mam 4 kreski :) generalnie polecam.

przesiadlem sie na to z serwera linuxowego :P i powiem ze szkoda nerwow na kombinacje :) bardzo porzadny sprzet i latwy w obsludze :)

sevenoo
03-08-2008, 01:02
ja mam jakiegos dlinka ... chalupa pietrowa zasieg mam w calym domu + na tarasie i przed domem...
zupelnie nie narzekam , dziala z laptopem na windowsie , pcecie i MB

dzejms
03-08-2008, 08:23
... moim zdaniem jego zasieg N jest taki sami ja standardowego G :/

A karty jakie masz? Router N bedzie działał lepiej (czyt. większ zasięg) z kartami N, co wynika ze specyfikacji.

wacki4
03-08-2008, 08:37
pozatym panowie nie patrzcie ile kresek w windowsowskim sofcie od wifi ;) to jest niezle 'przekłamane' ;) najlepiej jest sobie zapuscic jakas dystrybucje linucha i puscic jakis wiekszy transfer danych... tam dopiero pokaze prawdziwy zasięg wifi ;)

krYsti
03-08-2008, 10:12
Zależy wszystko od tego jak duże jest mieszkanie/dom i z czego są ściany zbudowane. Ja mam w domu jakieś "made in china" i działa bez zarzutu, ale montowałem kiedyś Linksysa w domku jednorodzinnym, w którym sygnał przez ścianę do drugiego pokoju nie chciał przejść. W ścianie była jakaś siatka zbrojeniowa, która działała jako idealny pochłaniacz fal (tak mi przynajmniej powiedział jeden budowlaniec).

yaqb
03-08-2008, 10:16
Ja mam prostego Routera Dlink DI-524. Zasięg jest w całym mieszkaniu.
A swego czasu na początku używania wi-fi sąsiad, który mieszka 2 piętra niżej, się podpiął na lewo do mnie, ale hasło do sieci wyeliminowało wszelkie lewe podłączenia :)

sevenoo
03-08-2008, 10:45
fakt! , jak jest sciana zbrojona to jest mega ciezko sie przebic!

adrian
03-08-2008, 11:33
Ja mam prostego Routera Dlink DI-524. Zasięg jest w całym mieszkaniu.
A swego czasu na początku używania wi-fi sąsiad, który mieszka 2 piętra niżej, się podpiął na lewo do mnie, ale hasło do sieci wyeliminowało wszelkie lewe podłączenia :)

Zabezpieczenie sieci to podstawa ;) Ale obawiam się, że hasło to za mało...

ekonet
03-08-2008, 13:01
Do tego filtrację adresów MAC warto włączyć.

yaqb
03-08-2008, 13:04
Nie teraz wszystko jest zabezpieczone jak należy. Pisałem tylko o moich początkach z wi fi:)

shakk
03-08-2008, 13:08
generalnie to ja osobiscie nie polecam sie jeszcze podniecac standartem N :P bo poki co z tego co czytalem to chwilowo jeszcze chwyt marketnigowy ;)

Patio
03-08-2008, 13:10
dom parter plus pietro okolo 300 m^2
ruter ma technologie MIMO i sprawdza sie jesli nie ma scian ale kiedy sygnal ma sie przedostać dalej to zanika niemilosiernie :/

proponujecie ap jako bridge ??

acha jak grube sciany hmm glownie dzialowe czyli jakies 25 cm czy 30 strzelam

marszull
05-08-2008, 16:43
a moze airport express jako przekaznik dzialajacej juz sieci? podobno sprawdza sie dobrze przy takich zadaniach
ja uzywam jako podstawei jest ok (ale mam malutkie mieszkanie chociaz sciany grube)
na plus jeszcze to ze mozesz sobie podpiac drukarke (i glosniki ale tylko do itunes)

dzejms
06-08-2008, 09:36
Do tego filtrację adresów MAC warto włączyć.

Jak już ktoś będzie Ci łamał hasło, to filtracja MAC go nie powstrzyma. WPA z dobrym hasłem i jest pozamiatane.

Inkognito
10-08-2008, 10:44
Ja również chciałbym się poradzić w kwestii wyboru routera.

Mianowicie chodzi o segment szeregowca o łącznej powierzchni ~110m^2. Lokal jest piętrowy, router znajdować się musi na piętrze, ale z wiadomych względów chciałbym, aby zasięg był na terenie całego mieszkanka (a już w ogóle super by było gdyby można było korzystać z internetu w ogródku :)

W domowej sieci współistnieją (na razie bez połączenia z braku routera ;p) 2 laptopy z WiFi i jeden stacjonarny komputer, który musi być połączony z routerem kablem.

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale internet dostarczany jest za pośrednictwem telewizji kablowej.

Przyznam, że nie znam się nic a nic na takim sprzęcie, ponieważ nie miałem nigdy z czymś podobnym do czynienia, niemniej chciałbym się poradzić Was jako bardziej doświadczonych w tym względzie. Gdyby ktoś jeszcze napisał, na co muszę zwracać uwagę przy wyborze sprzętu to już w ogóle byłoby ekstra. Również mile widziane są konkretne propozycje sprzętowe.

Z góry dziękuję za pomoc.

Inkognito
11-08-2008, 09:25
W sieci natrafiłem na informacje, że następujące routery mogłyby sprawdzić się w moich warunkach:

Linksys WRT54GL-EU
D-Link DIR-635

Czy ktoś może używa ww routerów? Jak się sprawują? Czy są proste w konfiguracji?

michal8791
14-08-2008, 18:28
Ja mam NETGEAR-a WGR614 i w mieszkanku mam pełen zasieg, sprzęt jest bardzo stabilny zadnych zawieszeń, skonfigurowałem go tak ze przypisałem mu nr MAC-a mojej karty sieciowej i nie musze płacic u swojego dostawcy neta za drugi komputer. Jedyny minus tego routera to to ze nie mozna wykrecic anteny aby wymienic na mocniejszą.

Inkognito
15-08-2008, 17:40
Choć nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytania to zakupiłem router Linksys WRT54GL-EU. Po skonfigurowaniu internet śmiga aż miło w całym domu i na powierzchni całego ogródka (tylko pogoda coś sie w Wielkopolsce zepsuła :P).

Niemniej bardzo gorąco polecam produkt linksysa - choć trzeba przyznać, że nie wygląda to dość atrakcyjnie :)

Tom01
15-08-2008, 21:47
Niemniej bardzo gorąco polecam produkt linksysa - choć trzeba przyznać, że nie wygląda to dość atrakcyjnie :)

Wielokrotnie pisałem o szmelcu pod tytułem Linksys. Testowałem tego wiele egzemplarzy, łącznie z najnowszymi N-kami. Szybkie, fajne alternatywne oprogramowanie (szczególnie dd-wrt), ale to koniec zalet. Punkt dostępowy zrywa transmisję z niektórymi kartami sieciowymi, przy kopiowaniu przez sieć. Nie sposób skopiować 20MB danych. Rzecz całkowicie losowa, na 5 notebooków, jeden na bank nie będzie poprawnie działał. Dziś doszła poważniejsza wada. Po niedalekim wyładowaniu atmosferycznym, z wielu urządzeń podpiętych w tej samej instalacji, szlag trafił tylko Linksysa. Obok, dwa tanie biurowe 3Com'y, które przeżyły niejedną burzę, w tym taką, że popaliło sieciówki, jeden monitor i jeden serwer, działają nadal. Trochę droższy Funkwerk/Bintec który jest w odległości 200 m od masztu w który walą pioruny w co drugą burzę, też żyje. Dziwię się jak Cisco może się podpisywać pod takim bublem. Zdecydowanie, podobnie jak DLinka, radzę omijać szerokim łukiem.

PS. Po naprawie, będę miał na sprzedaż, nówka mało śmigany Linksys WRT150N. :-)

DMQuadro
16-08-2008, 21:26
Mam Linksys WAG325N od półroku - 2 PC + 2 laptopa, przepływ informacji jest dużo większy niż 20 Mb (studio DTP), jakoś wszystko mi chodzi bardzo dobrze - może to przypadek?

Inkognito
17-08-2008, 12:38
Wielokrotnie pisałem o szmelcu pod tytułem Linksys. Testowałem tego wiele egzemplarzy, łącznie z najnowszymi N-kami. Szybkie, fajne alternatywne oprogramowanie (szczególnie dd-wrt), ale to koniec zalet. Punkt dostępowy zrywa transmisję z niektórymi kartami sieciowymi, przy kopiowaniu przez sieć. Nie sposób skopiować 20MB danych. Rzecz całkowicie losowa, na 5 notebooków, jeden na bank nie będzie poprawnie działał. Dziś doszła poważniejsza wada. Po niedalekim wyładowaniu atmosferycznym, z wielu urządzeń podpiętych w tej samej instalacji, szlag trafił tylko Linksysa. Obok, dwa tanie biurowe 3Com'y, które przeżyły niejedną burzę, w tym taką, że popaliło sieciówki, jeden monitor i jeden serwer, działają nadal. Trochę droższy Funkwerk/Bintec który jest w odległości 200 m od masztu w który walą pioruny w co drugą burzę, też żyje. Dziwię się jak Cisco może się podpisywać pod takim bublem. Zdecydowanie, podobnie jak DLinka, radzę omijać szerokim łukiem.

PS. Po naprawie, będę miał na sprzedaż, nówka mało śmigany Linksys WRT150N. :-)

Hehe no już za późno - kupiłem, mam używam i jak na razie przez te parę dni sprawuje się bez zarzutu - kopiować dane mogłem jak na razie bez ograniczeń - no cóż zobaczymy jak się będzie spisywał, z mojej strony z czystym sumieniem na razie mogę polecić co nie znaczy, że firma ta nie produkuje produktow takich jak mówisz - nie przeczę, wręcz sie na tym nie znam :)

Tofifik
17-08-2008, 13:27
ja mam linksysa WAG200G i daje rade przez sciany nośne i strop. Smiga całkiem dobrze chociaż mógłby lepiej. W transmisji po lanie idzie mu dosyć słabo bo siła sygnału wtedy spada i podaje prędkość 32Mb/s lub zdarzało się ze mniejszą. Co do funkcji w ustawieniach to też słabo d-link ma troche więcej. Mam nadzieje ze Twoj linksys bedzie sie sprawował :)

Inkognito
17-08-2008, 19:44
Ja tam ustawień żadnych super nie potrzebuje :P

Ot tylko wi-fi w domu jakieś zabezpieczenia aby przypadkowe osoby się nie podpinały i tyle :)

O tyle miło współpracują komputery, że skonfigurować mi udało się wszystko tak aby na stacjonarnym komputerze zrobić magazyn na dane i kopie zapasowe :) jak na razie śmiga aż miło. Mam nadzieję, że nic psuć się nie będzie ani zawieszać - może trafiłem dobry model, albo nie jestem wymagającym użytkownikiem.

szymony
17-08-2008, 20:35
Mam nadzieję, że nic psuć się nie będzie ani zawieszać - może trafiłem dobry model, albo nie jestem wymagającym użytkownikiem.
No to już są trzy dobre egzemplarze ponieważ u mnie dwa takie pracują już od dłuższego czasu.

Inkognito
17-08-2008, 22:43
No to już są trzy dobre egzemplarze ponieważ u mnie dwa takie pracują już od dłuższego czasu.

Miło słyszeć :) Oby dalej sprawowały się bez zarzutu.

DJSony
18-08-2008, 15:07
I radzę pamietać żeby przy konfiguracji routera zmienić dafaultowe hasło dostepu do setupu :mrgreen:

Widziałem dziesiątki routerów super-extra-hiper zabezpieczonych (filtrowanie MAC, brak rozgłaszania SSID, wpa2-psk, haslo odpowiednio mocne - 25 znaków i wiecej) które miały dostep do setupu zabezpieczone hasłem jak fabryka dała :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Pozdrawiam DJS

Ps : Nie musze chyba pisac co sie stanie gdy potencjalny "chakier' znajdzie taki router :mrgreen:

adrian
19-08-2008, 09:28
Nie wiem o czym Tom01 pisze. U mnie linksys działa bez problemu. Poprzedni działał przez 3 lata skonfigurowany raz - nigdy się nie zawiesił, nie było z nim żadnych problemów. Wydajnościowo też bez problemów - zapieprza elegancko, nie zrywa, nie przytyka się itp.

Btw, argument o burzy jest cokolwiek dziwny. W linksysa mogło bardziej ;)

wacki4
19-08-2008, 09:43
Linksys WRT54GL-EU super jest. tylko powiem tak, grubsze sciany czy podłoga i bedzie problem z zasiegiem... albo wywalic duza antene dookólną, albo kupić 2 - jeden na piętrze kablem, a drugi na dole przedłużający sygnał.. to chyba by było najsensowniejsze ;)

Inkognito
19-08-2008, 10:43
Linksys WRT54GL-EU super jest. tylko powiem tak, grubsze sciany czy podłoga i bedzie problem z zasiegiem... albo wywalic duza antene dookólną, albo kupić 2 - jeden na piętrze kablem, a drugi na dole przedłużający sygnał.. to chyba by było najsensowniejsze ;)

U mnie w segmencie zabudowy szeregowej ww. linksys daje pełen zasięg w całym mieszkaniu i na całym ogrodzie :) więc jestem jak najbardziej zadowolony, pewnie ściany mam jakieś kijowe :)

Majek
19-08-2008, 11:07
Ja w firmie mam router Liknsysa WRT54GC. To takie proste małe urządzonko bez specjalnych możliwości konfiguracyjnych z jedną (niewykręcalną) antenką i bez mozliwości wyłączenia Wi-Fi. Musiałem go wziąć, gdy dotychczas pracujący D-Link zaczął robić jakieś krzywe akcje i musiałem go odesłać do serwisu. Wrócił z naprawy i trafił do szuflady. Nawet mi się nie chciało tego "tymczasowego" Linksysa wypinac. Chodzi cały czas bezobsługowo. Sieć bezprzewodową mam w całym biurowcu w zasadzie (dwie kondygnacje, po 300m^2 każda). Z tego, co wyczytałem o nim, to jest to model często używany w sieciach osiedlowych i sąsiedzkich. Właśnie ze względu na zasięg w betonowych budynkach, blokach itd... Będę musiał go coprawda niedługo wyrzucić, bo mi trochę ogranicza konfigurację sieci, ale jako router z punktem dostępowym sprawuje się całkiem nieźle. A, i jeszcze w bonusie dostałem do niego "gwizdek" Wi-Fi na USB.

wacki4
19-08-2008, 11:22
Inkognito - a wez zapusc jakas live dystrubucje linucha.. nie wiem, ubuntu czy cos.. i jakis transfer spory najlepiej wewnątrz sieci.. ;) albo zobacz poprostu na samym linksysie jaki masz zasięg przy laptopie.. to sie przestraszysz ;)

Inkognito
19-08-2008, 14:24
Inkognito - a wez zapusc jakas live dystrubucje linucha.. nie wiem, ubuntu czy cos.. i jakis transfer spory najlepiej wewnątrz sieci.. ;) albo zobacz poprostu na samym linksysie jaki masz zasięg przy laptopie.. to sie przestraszysz ;)

że niby kiepskawy będzie?? Linuksa zapuszczać nie mam zamiaru bo mi się generalnie nie chce dłubać (skoro wszystko działa :P).

gALL
19-08-2008, 14:31
W poprzedniej robocie przerabialem LinkSys'y i sprawowaly sie niezle do momentu jak wsadzilem Zyxela. W poprzednim domu tez mialem Zyxela i w bloku z wielkiej plyty nie bylo problemow z zasiegiem, a DLink i LinkSys ledwno dawaly sygnal w pokoju obok.

W domu obecnie mam TPlinka i z karta TPlinka dziala swietnie, troche gorzej z leciwym Centrino w notebooku.

Ogolnie jak ma to byc sprzet niezawodny to LinkSys, USRobotics albo Zyxel - skonfigurowac i zapomniec. One daja stabilne polaczenia i nie wieszaja tak latwo jak Dlink. Powodem wieszania sie Dlinkow sa marne zasilacze, przegrzewajace sie i czesto padajace.
Jak ktos lubi zabawy to polecam DLinka, czasem mozna cholery dostac, bo nie dziala polowa uslug albo nie dziala wogole.

Klaudiusz

ekonet
19-08-2008, 14:34
Sprzedałem i zainstalowałem parędziesiąt DLinków i nie było z nimi problemów, raz tylko trzeba było wgrać nowsze oprogramowanie.

carac
19-08-2008, 14:44
kupiłem niedawno router asusa WL-500w, fajna sprawa, ma dwa wejscia USB, pod które można podpiąć drukarkę i np. dysk zewnetrzny lub kamerkę. Co do zasięgu... nie narzekam, mieszkanie 80m2 spokojnie pokrywa.

5iatka
19-08-2008, 21:39
Hej
A ja wlasnie po ostatniej burzy stracilem D-linka g624T razem z komputerem ( popalone w cholere )
Zakupilem linksysa wag160N, ale jakos mnie nie przekonal i zamienilem na d-linka 2740....
poki co dziala na 2 laptopach, a te 3 antenki chyba tylko minimalnie zwiekszaja zasieg o ile w ogole.
pozdro.

Majek
19-08-2008, 22:07
Jak już jesteśmy przy temacie routerów, to mam do Was pytanie. Może ktoś siedzi głębiej w temacie i mógłby mi coś polecić. Potrzebuje jakiś bardziej profesjonalny router z punktem dostępowym, przyzwoitym firewallem i z VPNem. Macie może jakieś rozeznanie w rynku?

dinox
20-08-2008, 13:44
Cisco 2811 Advance IP services + HWIC-AP-AG-E:)

Majek
20-08-2008, 15:53
No z całą pewnością jest to jakieś rozwiązanie. Tyle tylko, że za niewiele większe pieniądze moge postawić serwer na Win2K3, który załatwi mi to samo + jeszcze więcej. Jeden taki serwer już stoi. Do pewnego momentu odpowiadał również za routing i dostęp zdalny, ale zaszła konieczność schowania go całkowicie za NATem. Doraźnie dołożyłem router D-Linka, który załatwiał mi sprawę dostępu do sieci (przez jakiś czas nie musiałem korzystać z dostępu zdalego), ale D-Link się posypał, więc znowu doraźnie wziąłem jakies badziewie Linksysa za kilkadziesiąt złotych. Teraz muszę przywrócić dostęp zdalny. Moge postawić drugi serwer, który będzie tylko routerem i serwerem VPN, ale raz - nie chce się pchać w takie koszta, a po drugie sporo z tym zabawy, szczególnie z porządną konfiguracją firewalla. Wole to jakoś sprzętowo rozwiązać, ale za jakieś rozsądne pieniądze.

dinox
20-08-2008, 16:41
Pyt. nr 1 ..jaki budzet ??

Majek
20-08-2008, 21:55
No nie wiem... Nie mam w zasadzie większego rozeznania na rynku w tej materii. Myślę, że 1000-1500 to max. Każda następna 100 będzie mnie coraz bardziej zbliżać do rozwiązania opartego na serwerze. Bo też się jeszcze zastanawiałem, czy by tego na jakims linuchu nie wymajstrować. Ale to znowu cała masa zabawy...

krzysztof jot
21-08-2008, 01:17

no ja mam dwa WAG200 i działaja od lat super, teraz kupiłem nieswiadom że niewiele czy nawet nic nie zyskam :) model WRT350N do kamienicy - i daje rade spoko - dwa poziomy po 200m2 a i trzy tylko juz nie tak odlegle po koncach chałupy... wszystko na nim robie wysyłam megapliki, zasysam całe gigabajty czasem równolegle ze trzy kompy w sieci i nic nie zrywa, wiec nie tak żle z tymi Linksysami :)

Kundzior
21-08-2008, 07:13
POsiadam Linksysa WRT54G, mieszkanie w bloku 76m2. Zasięg 4 kreski mam nawet na parkingu około 20 metrów przed blokiem. Jestem zadowolony.

Tom01
30-08-2008, 17:16
Nie wiem o czym Tom01 pisze. U mnie linksys działa bez problemu.

Piszę po prostu o swoich doświadczeniach. I nie ze sztuką, dwoma czy trzema a ilościami na bazie których można budować jakieś statystyki. Pojedyncze, to ja znam przypadki działających bez problemów Dlinków 624. ;-)

Niewykluczone że a jakiś czas znów wrócę do Linksys'a aby się przekonać co się zmieniło, ale obecnie opinia jest jednoznaczna: "g". I nie chodzi o standard przesyłu.

Btw, argument o burzy jest cokolwiek dziwny. W linksysa mogło bardziej ;)

Dlaczego? To jeden z elementów niezamierzonego "testu". 3Comy i jeszcze parę innych, jakoś mi nie padały w takich warunkach. Stojące obok w tej samej instalacji. Ilość statystyczna kilkadziesiąt sztuk, okres testu 10 lat. Niejednokrotnie, jak pisałem pierdyknęło tak, że popaliło kupę urządzeń końcowych, a infrastruktura przeżyła.