PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i SB26

jurek53
31-07-2008, 12:05
Witam.
Może na forum znajdę odpowiedż na moje dylematy.
Mam D200 i SB26. Próbowałem wykonać zdjęcia przy użyciu lampy.Lampa przestawiona na A, nastawy na D200 w trybie M ( 60 i F4),na lampie zostały one powtórzone łącznie z zadaną czułością ISO i ogniskową obiektywu.Wykonane zdjęcia takie sobie.Zdjąłem lampę, przestawiłem fotocelę na D, na D200 otwarłem lampę wbudowaną w aparat, WB ustawiona na błysk, pozostałe nastawy bez zmian. Błysk z aparatu wyzwala błysk SB26 i wyraźna poprawa jakości naświetlania zdjęcia.
Czy w tym przypadku pracy jednoczesnej obu lamp można mówić o pomiarze światła lamp w systemie i-TTL aparatu, bo ten system jest zaprogramowany dla korpusu?
A może są inne metody poprawnego naświetlania zdjęcia, innego rodzaju ustawień?
Wiem, że najskuteczniejszą metodą jest kupno SB800 i po temacie.
Pozdrawiam.

Jacek_Z
31-07-2008, 16:47
Twoja wbudowana lampa błysnęła w manualu, w TTL nie mogła, bo wtedy by przedwcześnie wyzwoliła SB26 (przedbłyski pomiarowe). Sprawdź ustawienia lampy wbudowanej, te z menu body.
Jak z tego widać - nie ma mowy o pracy z sb26 w TTL nawet kombinując na inne sposoby.

konax
31-07-2008, 21:23
z ciekawości, po co fotocela na D ? wiem, że to opóżnienie błysku, ale ja nie zauważyłem żadnej różnicy czy to na S czy na D, zawsze się odpala

Jacek_Z
31-07-2008, 21:50
nie wiedziałem, że ta lampka ma takie możliwości ustawienia fotoceli na D i S. Da się obejść przedbłyski?

konax
31-07-2008, 23:53
w D80 przedbłyski nic nie zmieniają - wbudowaną ustawiam w ttl, a SB26 niezależnie czy S czy D, i tak błyska, a błysk jest na zdjęciu

Jacek_Z
31-07-2008, 23:59
a to jakaś ciekawostka. Coś mi tu nie pasuje. Szkoda, że nie miałem do czynienia z sb26.

R
01-08-2008, 08:53
w D80 przedbłyski nic nie zmieniają - wbudowaną ustawiam w ttl, a SB26 niezależnie czy S czy D, i tak błyska, a błysk jest na zdjęciu

blysk jest bo masz moc lampy ustawiona w taki sposob, ze jest w stanie wyemitowac dwa blyski po sobie. ustaw ja na 1/1 i zrob test, watpie zeby byl blysk na zdjeciu przy lampie wyzwalajacej ustawionej w ittl. No chyba ze fotocela w 26 jest jakas magiczna, ale nie sadze bo nawet ta w 800 zachowuje sie tak jak mowie, a jest o wiele nowsza.

ILFORDZIAK
01-08-2008, 17:39
Witam
Taki zestaw powinien działć bezproblemowo.
Aparat na manul, lampa na tryb A, uzgodnić parametry, żeby były takie same i jazda do przodu (zdjęcie poniżej - pierwsza próba).
Lampa z palnikiem do pionu + dyfuzor STOFEN reszta w exifie.
Taki układ ma tylko jedną wadę - brak pomiaru TTL i widać to przy np jasnych lub ciemnych dużych powierzchniach w kadrze (wymagana próba + korekcja) oraz przy obiektywach ze zmiennym światłem.

Pozdrawiam
Piotr

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

jurek53
04-08-2008, 10:13
Witam.
Dziękuję wszystkim biorącym udział w tym wątku.
Sprawdzałem jeszcze raz, sb26 przestawiona na fotocelę błyska bez względu na to, czy jest na D czy na S. Ogólnie można oczekiwać, że pracujący korpus ze swoją lampą w i-ttl widzi więcej światła niż ze swojej lampy o tą wielkość co daje sb26. Pytanie tylko, czy dokona pomiaru uwzględniając to w ttl?
Pozdrawiam.