Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: D200 i SB26

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola

Domyślnie D200 i SB26

Witam.
    Może na forum znajdę odpowiedż na moje dylematy.
    Mam D200 i SB26. Próbowałem wykonać zdjęcia przy użyciu lampy.Lampa przestawiona na A, nastawy na D200 w trybie M ( 60 i F4),na lampie zostały one powtórzone łącznie z zadaną czułością ISO i ogniskową obiektywu.Wykonane zdjęcia takie sobie.Zdjąłem lampę, przestawiłem fotocelę na D, na D200 otwarłem lampę wbudowaną w aparat, WB ustawiona na błysk, pozostałe nastawy bez zmian. Błysk z aparatu wyzwala błysk SB26 i wyraźna poprawa jakości naświetlania zdjęcia.
    Czy w tym przypadku pracy jednoczesnej obu lamp można mówić o pomiarze światła lamp w systemie i-TTL aparatu, bo ten system jest zaprogramowany dla korpusu?
    A może są inne metody poprawnego naświetlania zdjęcia, innego rodzaju ustawień?
    Wiem, że najskuteczniejszą metodą jest kupno SB800 i po temacie.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Twoja wbudowana lampa błysnęła w manualu, w TTL nie mogła, bo wtedy by przedwcześnie wyzwoliła SB26 (przedbłyski pomiarowe). Sprawdź ustawienia lampy wbudowanej, te z menu body.
    Jak z tego widać - nie ma mowy o pracy z sb26 w TTL nawet kombinując na inne sposoby.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

z ciekawości, po co fotocela na D ? wiem, że to opóżnienie błysku, ale ja nie zauważyłem żadnej różnicy czy to na S czy na D, zawsze się odpala

Domyślnie

nie wiedziałem, że ta lampka ma takie możliwości ustawienia fotoceli na D i S. Da się obejść przedbłyski?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

w D80 przedbłyski nic nie zmieniają - wbudowaną ustawiam w ttl, a SB26 niezależnie czy S czy D, i tak błyska, a błysk jest na zdjęciu

Domyślnie

a to jakaś ciekawostka. Coś mi tu nie pasuje. Szkoda, że nie miałem do czynienia z sb26.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konax Zobacz posta
    w D80 przedbłyski nic nie zmieniają - wbudowaną ustawiam w ttl, a SB26 niezależnie czy S czy D, i tak błyska, a błysk jest na zdjęciu
    blysk jest bo masz moc lampy ustawiona w taki sposob, ze jest w stanie wyemitowac dwa blyski po sobie. ustaw ja na 1/1 i zrob test, watpie zeby byl blysk na zdjeciu przy lampie wyzwalajacej ustawionej w ittl. No chyba ze fotocela w 26 jest jakas magiczna, ale nie sadze bo nawet ta w 800 zachowuje sie tak jak mowie, a jest o wiele nowsza.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Góra Kalwaria

Domyślnie

Witam
    Taki zestaw powinien działć bezproblemowo.
    Aparat na manul, lampa na tryb A, uzgodnić parametry, żeby były takie same i jazda do przodu (zdjęcie poniżej - pierwsza próba).
    Lampa z palnikiem do pionu + dyfuzor STOFEN reszta w exifie.
    Taki układ ma tylko jedną wadę - brak pomiaru TTL i widać to przy np jasnych lub ciemnych dużych powierzchniach w kadrze (wymagana próba + korekcja) oraz przy obiektywach ze zmiennym światłem.

Pozdrawiam
    Piotr

D200+MB-D200, F4s+MF-23, F301 i takie tam sobie szkiełka ( w tym MTO 11CA, Tamron 90/2,8; 28-70/2,8 17-35/2,8-4 ) SB-26 co błyska.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola

Question d200 i sb26

Witam.
    Dziękuję wszystkim biorącym udział w tym wątku.
    Sprawdzałem jeszcze raz, sb26 przestawiona na fotocelę błyska bez względu na to, czy jest na D czy na S. Ogólnie można oczekiwać, że pracujący korpus ze swoją lampą w i-ttl widzi więcej światła niż ze swojej lampy o tą wielkość co daje sb26. Pytanie tylko, czy dokona pomiaru uwzględniając to w ttl?
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów