Zobacz pełną wersję : nef problem
Otwieram nef-a w PS CS3 i widze straszna kaszke jakbym robil iso 1600 a mam zaledwie 400. W innym programie graficznym jest ok. Co moze byc przyczyna...?
Tu jest plik (http://www.megaupload.com/?d=BZUOWP9B)
jedyna opcja jaka przychodzi mi do glowy to to ze to foto jest kiepsko doswietlone ( zobacz histogram) mysle ze poprostu Camera Raw Ci chce "poprawic" to zdjecie poprzez dodanie EV i jasnosci (raczej jasnosci) bo camera raw lubi to robic:) przez to szumi :) do tego zerknij tez na suwak kontrastu:)
To ze kiepsko doswietlone to wiem. Zdziwiony jestem ze Camera Raw robi cos bez mojej zgody. Zawsze myslalem ze rawy wymyslono po to aby poprawic takie bledy. W takim razie niewiem jaki jest sens uzywania nef-ow?
wszystko mozna zrobic z tym ze nie oczekuj ze z kiepskiego zdjecia zrobisz niewiadomo co tylko dlatego ze to NEF.
w nefie spokojnie poprawisz tak +/- 1,5EV max...
GrzegorzPPP
01-08-2008, 16:52
To ze kiepsko doswietlone to wiem. Zdziwiony jestem ze Camera Raw robi cos bez mojej zgody. Zawsze myslalem ze rawy wymyslono po to aby poprawic takie bledy. W takim razie niewiem jaki jest sens uzywania nef-ow?
a niemasz przypadkiem zaznaczonej automatyzacji?
To ze kiepsko doswietlone to wiem. Zdziwiony jestem ze Camera Raw robi cos bez mojej zgody. Zawsze myslalem ze rawy wymyslono po to aby poprawic takie bledy. W takim razie niewiem jaki jest sens uzywania nef-ow?Taki, zeby robic to swiadomie, i swiadomie takze uzywac oprogramowania do tego przeznaczonego. Mi nic CameraRAW nie poprawia. Od zawsze automat wylaczony i zadna automatyczna korekta sie nie wlacza.
A skad szumy? Bo zeby zdjecie to mialo poprawna ekspozycje, to dokladnie o 2 EV trzeba ja skorygowac. :) ISO 400 +2 EV, to jak w morde strzelil -- wspomniane przez Ciebie ISO 1600. Dlatego tak to wyglada.
za Stigiem, jak w morde 1600
Taki, zeby robic to swiadomie, i swiadomie takze uzywac oprogramowania do tego przeznaczonego. Mi nic CameraRAW nie poprawia. Od zawsze automat wylaczony i zadna automatyczna korekta sie nie wlacza.
A skad szumy? Bo zeby zdjecie to mialo poprawna ekspozycje, to dokladnie o 2 EV trzeba ja skorygowac. :) ISO 400 +2 EV, to jak w morde strzelil -- wspomniane przez Ciebie ISO 1600. Dlatego tak to wyglada.
A gdzie ta cholerna automatyzacje wylaczyc...? Nikon Capture robi to dobrze wiec problem tkwi w PS
A gdzie ta cholerna automatyzacje wylaczyc...? Nikon Capture robi to dobrze wiec problem tkwi w PSTo nie problem PS tylko Twoj. Nie trudno sie domyslec, ze cos jest automatycznie wyregulowane -- wystarczy spojrzec i nastepnie wylaczyc. Nie wiem gdzie sie to wylacza, bo w wersjach CameraRAW ktorych uzywam, od dawna nie spotkalem trybu auto. Wszystko jest zawsze na "0". A to ze NC robi to "dobrze" oznacza tylko tyle, ze nie poprawia roboty, ktora spartoliles. Gdyby skorygowal ekspozycje pod to, czego Ty nie dopilnowales, to mialbys dokladnie taki sam szum jak w PSie.
A gdzie ta cholerna automatyzacje wylaczyc...? Nikon Capture robi to dobrze wiec problem tkwi w PS
otwierasz bridge cs3. następnie przechodzisz do edit > camera raw preferences > wyświetla się okno w którym odznaczasz apply auto tone adjustments
żółto-czarny
13-08-2008, 21:08
Pozwolę sobie odświeżyć i dorzucić swoje 3 grosze:
1 - ISO 800, luminance smooting 0%
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2de49fd8fb857f0c
2 - ISO 800, luminance smooting 33%
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=214a14a1010cc486
Na obu Sharpness 0%, pozostałe ustawienia defaultowe (ACR 3.7). Naświetlałem od razu tak, żeby nie było, że wyciągam jakieś koszmarne cienie.
Także ja proszę o jakieś propozycje, bo na razie to bardziej mi odpowiada JPG z ustawionym w body odszumiaczem LOW, niż to COŚ :-? nawet z dużym wygładzaniem, jak w drugim przykładzie. A może prościej będzie wyrzucić ACR do kosza i przerzucić się np. na jakieś shareware? :evil: