Zobacz pełną wersję : Lightroom 2 final
Cześć,
Już jest: http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/
Pozdrawiam
Remek
hedgehog
29-07-2008, 10:54
Aaaaa! Zsikałem się. :D
:) jest sporo wiadomości tutaj: http://www.photoshopuser.com/lightroom2/
Ooo, dzieki za info. Podjalem juz odpowiednie kroki :-D
czy ktoś juz ma 2-kę i mógłby podzielić się wrażeniami, oraz porównać do wersji 1.4 ?
czy ktoś juz ma 2-kę i mógłby podzielić się wrażeniami, oraz porównać do wersji 1.4 ?
wrazenia sa dobre. predkosc porownywalna (o dziwo, bo to u Adobe'a niecodzienna sytuacja), pare nowych narzedzi, poza tym ten sam Lightroom co wczesniej
Tych "pare nowych narzedzi" zmienilo radykalnie mozliwosci LR'a. Oczywiscie na plus.
powiem tak... LR 2.0 w wersji beta uzywalem od pocztaku jak tylko wyszla... a wersji 2.0 481478 dopiero od wczoraj. Wiekszych zmian do Bety nie zauwazylem, choc jest kilka przyciskow na gornym pulpicie takich jak:
Custom Filters, Text, Attribute, Metadata. W zakladce Develop pojawil sie Graduated Filter. Troche bardziej mi sie "przejrzyste" wydaje. Musialbym posiedziec dluzej. Jak bede mial czas to potestuje, bo narazie ucze sie "obslugi" D300 ;)
tymancjo
01-08-2008, 14:26
A ja mam spostrzeżenie utraty stabilności względem bety - być może musiałbym przeczyścić windowsa. teraz zdarzyło się trialowi "wysypać" czego żaden inny LR nigdy u mnie nie zrobił.
tomtytus
12-08-2008, 11:43
A czy LR 2 obsłuży rawy z d300?
Tak.
Przy okazji, z d700 rowniez.
mam zapytanie, to samo co kiedyś, ale nie doczekałem się odpowiedzi:
czy można w LR zrobić tak, aby podczas obróbki zdjęć, zaznaczyć kilka z nich (lub wszystkie) i żeby wtedy wszystkie ustawienia suwaczków za jednym razem zastosować do wszystkich zaznaczonych zdjęć? jak to zrobić? nie chce mi się każdego zdjęcia obrabiać osobno lub metodą "copy settings" - "paste settings".
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Rafał Borowski
po obrobieniu zdjęcia "wzorcowego"(balans bieli, crop itp.) w oknie Develop zaznaczam na dole zdjęcia, które mają mieć te same ustawienia z klawiszem shift lub ctrl, wtedy przycisk prev (prawy dolny róg) zamienia się w synch... i wystarczy go wcisnąć :)
koper_dg
27-08-2008, 13:54
masz opcję COPY i PASTE
COPY kopiuje ci wszelkie zmiany które zaznaczasz (crop, color, tone .... itp)
PASTE wkleja te parametry do wybranego zdjęcia
albo zaznzczasz wybrane fotki i w panelu po prawej stronie ustawiasz stopnie
korekty ale nie w tak szczegółowy sposób
tam o ile pamiętam są ogólne parametry (ekspozycja, saturacja, kontrast ... ) no i filtry
właśnie tak robiłem kiedyś, ale założę się, że nie działało. wypróbuję dziś. dzięki za pomoc.
pozdrawiam
Mam pytanie odnoścnie Ligtrooma2. W LR1 opcja Keyword List byłą w panelu po lewej stronie, w LR2 trafiła na prawą stronę. Czy da się ją jakoś przenieść bo nie widzę takiej opcji, a w panelu po prawej stronie po włączeniu Keyword List robi się już tłoczno, a z lewej mam pustki.
mam (może trochę naiwne) pytanie: dlaczego podczas eksportu LR2 zmniejsza mi "wagę" pliku (z 3,5MB do czasami 900kB)???
byłbym wdzięczny za pomoc, dopiero zaczynam przygodę z LR2
spiritwood
05-10-2008, 11:13
mam (może trochę naiwne) pytanie: dlaczego podczas eksportu LR2 zmniejsza mi "wagę" pliku (z 3,5MB do czasami 900kB)???
byłbym wdzięczny za pomoc, dopiero zaczynam przygodę z LR2
W przypadku, kiedy importujesz .jpg i po obróbce eksportujesz zdjęcie również do formatu .jpg wielkość zdjęcia (w MB) powinna być z grubsza taka sama (naturalnie, jeżeli nie robisz cropa). W menu eksportu jest suwak odpowiadający za kompresję zdjęcia. Defaultowo jest chyba 60 czy 70%. Jeżeli przesuniesz ten suwak na 100% (najlepsza jakość) to zdjęcia powinny ważyć tyle samo. W tym samym menu możesz też sprawdzić, z jaką rozdzielczością robiony jest eksport. LR przy eksporcie używa standardowo 240dpi, RAWy prosto z puszki mają 300dpi. Tutaj też możesz zwiększyć do 300dpi - pomoże zachować wagę ;)
Nie wierz w te bajania o rozdzielczości. Ludzie nie rozumieją co to jest rozdzielczość i wygadują czasem duby smalone. Zmiana rozdzielczości nic nie zmieni, nawet o jednego bita (myślałem, że różnice będą śladowe, ale nawet takich nie ma). Może się o tym przekonać każdy, eksportując jedno zdjęcie dwa razy do tego samego formatu w różnych rozdzielczościach - nie ma żadnej różnicy.
Natomiast exportować spod LR możesz do wielu różnych formatów i tutaj oczywiście pojawią się spore różnice wagowe. Nawet w zakresie poszczególnych formatów, wystarczy np. włączyć kompresję LZW w tiffie (jest to kompresja bezstratna, więc opłaca się stosować).
I tu oczywoście dochodzimy do exporttu do formatu jpg. Suwaczek jakości ma wielki wpływ na kompresję, czyli na sposób pakowania bitów, czyli na wynikowoą wagę pliku. Czasem nawet różnica paru procent daje większe, niż paroprocentowe zmiany wagi.
dzięki za info...jak mogłem nie zauważyć suwaczka :))
Marcin Borkowski
28-05-2011, 17:57
mam pytanie, dlaczego tworząc pokaz zdjęć z podkładem muzycznym, po zapisaniu acrobat nie odtwarza muzyki?
proszę o poradę co zrobić aby bylo ok..