Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z pamiecią hdd kompa

kroolik
28-07-2008, 20:14
Hej,

dziwna rzecz:
mialem na HDD jakies 5 Gb wolnego miejsca, zrzucilem porcję fotek do obróbki (4Gb) i w trakcie obróbki w NX (obrobki rozciagnietej na kilka dni) zwolnilem z mojego HDD jakies dodatkowo 10 Gb pamieci (bo wiadomo- musialem miec miejsce na obrobione zdjecia ktore zajmuja wiecej). Odinstalowalem kilka programow, wykasowalem stare rzeczy, usunąłem z kosza wszystko- i po calej operacji obrobki i zgrania tych fotek na plytke dvd (i wykasowania z hdd) mam mniej wolnego miejsca niz przed cala operacja.

matematyka mowi ze powinienem miec teraz z 15 Gb a mam 2 Gb, gdzie podziała sie reszta ?? i jak to "naprawić" :)

ADAM1
28-07-2008, 20:21
Hej,

dziwna rzecz:
mialem na HDD jakies 5 Gb wolnego miejsca, zrzucilem porcję fotek do obróbki (4Gb) i w trakcie obróbki w NX (obrobki rozciagnietej na kilka dni) zwolnilem z mojego HDD jakies dodatkowo 10 Gb pamieci (bo wiadomo- musialem miec miejsce na obrobione zdjecia ktore zajmuja wiecej). Odinstalowalem kilka programow, wykasowalem stare rzeczy, usunąłem z kosza wszystko- i po calej operacji obrobki i zgrania tych fotek na plytke dvd (i wykasowania z hdd) mam mniej wolnego miejsca niz przed cala operacja.

matematyka mowi ze powinienem miec teraz z 15 Gb a mam 2 Gb, gdzie podziała sie reszta ?? i jak to "naprawić" :)

Punkty przywracania systemu.

Wykasuj stare.

maly5
28-07-2008, 20:29
mozesz tez przejrzec katalogi tymczasowe - Temp. mozliwe ze jest tam sporo smieci. mozesz tez skorzystac z oczyszczania dysku - Strat-Programy-Akcesoria-Narzedzia systemowe.

kroolik
28-07-2008, 20:33
Punkty przywracania systemu.

Wykasuj stare.

prosze o wiecej wskazowek. gdzie tego szukac ?

ADAM1
28-07-2008, 20:45
prosze o wiecej wskazowek. gdzie tego szukac ?

PPM na ikonę dysku --> Właściwości --> Oczyszczanie Dysku.

Tam znajdziesz właściwe opcje, poszukaj.

kroolik
28-07-2008, 21:18
ok, wykasowalem stare pkt systemu ale doszlo tylko 1,5 Gb....jak sa jakies lepsze opcje to prosze o info...

dzieki

tymoteuss
28-07-2008, 21:24
Wykasuj pliki tymczasowe (temp) C/documents and settings/nazwa użytkownika/ustawienia lokalne/temp.

maly5
28-07-2008, 21:47
aa w zapamieci. to jakby po usunieciu smieci nadal bylo duzo zajetego miejsca to odpal scandiska. tez prawym na dysku, wlasciwosci, narzedzia.

ADAM1
28-07-2008, 22:25
Utwórz nowy punkt przywracania sytemu i powtórz operację czyszczenia pozostałych.

Może tak być, że Twoje ostatnie operacje zostały zawarte w ostatnim punkcie.

Poza tym przeskanuj, zdefragmentuj, jednym słowem, POSPRZĄTAJ W DOMU SWOIM.

PaSkal
29-07-2008, 17:13
Pomijając higienę osobistą komputera jw., pozostawianie sobie "tylko" 5 GB wolnego miejsca na dysku to dość ryzykowny manewr.
Ile ma ten dysk w ogóle? Ja bym raczej jakieś aplikacje otłuszczone wywalił.

Gothrek
29-07-2008, 17:25
NX sobie robi w swoim cache tymczasy których nie wywala. Edit->preferences->cache settings->clear cache . pomogło?

maly5
29-07-2008, 17:34
Pomijając higienę osobistą komputera jw., pozostawianie sobie "tylko" 5 GB wolnego miejsca na dysku to dość ryzykowny manewr.
Ile ma ten dysk w ogóle? Ja bym raczej jakieś aplikacje otłuszczone wywalił.
5GB wolnego ? kurcze.. dawno juz tyle nie mialem ;-) ja nie wiem jak to jest ze ile by te dyski nie mialy to zaraz nie mam nigdzie miejsca :-D

kroolik
30-07-2008, 12:37
NX sobie robi w swoim cache tymczasy których nie wywala. Edit->preferences->cache settings->clear cache . pomogło?

oo dzis tego sprobuje po przyjsciu z pracy:) ale czuje ze pomoze bo to coś w tym stylu problem na mojego nosa:)
wielkie dzieki z góry...

sevenoo
30-07-2008, 14:04
wywal tez Cache przegladarek bo tam tez sie potrafii zebrac duzo:)

kroolik
30-07-2008, 16:06
a gdzie to siedzi to cache przegladarek:) ?

sevenoo
30-07-2008, 16:10
zalezy jaka przegladarka , ale najczesciej z poziomu przegladarki masz opcje wyczyszczenia danych ( tylko zeby ci nie pokasowalo zapisanych hasel itd) :)

ADAM1
30-07-2008, 16:18
a gdzie to siedzi to cache przegladarek:) ?

Zainstaluj sobie np. taki program jak AbsoluteShield Internet Eraser, bo widzę, że Twoja wiedza na temat komputera i spraw jego jest dość mizerna.;)

kroolik
30-07-2008, 16:59
po prostu nie żyje tym i tyle :)

kroolik
31-07-2008, 09:09

jest uparty ten komputer.
wczoraj uczynilem powyzszą akcję- usunąłem rzekomo 9 Gb ale nic tak na prawde nie przybylo n hdd.....
...a moze to bylo 9Mb:)?? mignelo mi przed oczami i nie pamietam.....ale myslac logicznie to musialo byc 9 Gb- obrobilem przez 1-2 mc pracy kilkanascie giga zdjec wiec pewnie tyle wynosilo to cache....ale dalej kicha...:(

ktos uprzejmy tu pisal o stworzeniu punktow systemu i usunieciu starych.
jak to zrobic?
tzn usuwalem stare punkty systemu ale nie bylo poprzedzane to akcją typu stworzenia nowych pkt...
..zbliza sie tak czy siak format c:/ ale tak na przyszlosc chcialbym to opanowac bo bede pracowal- z tego co widze- na Capture NX 2- jesli tak ma zjadac pamieć bez odzysku no to lekka kiszka.

sevenoo
31-07-2008, 09:35
1.prawy klik na ikonke dysku -> wlasciwosci -> oczyszczanie dysku (przy wykresie kolowym) -> zakladka WIECEJ OPCJI -> na dole masz Przywracanie systemu i wciskasz oczysc

Pozzbyles sie wlasnie starych punktow przywracania systemu jakies 1-4 GB wolnego wiecej

2. wejdz na dysk C
teraz z paska menu ( tego na gorze ) narzedzia->Opcje folderow ->Widok -> zaznacz opcje Pokaz Ukryte Pliki i foldery -> OK

nastepnie udaj sie do katalogu Documents And Settings -> potem nazwa twojego uzytkownika np ROMEK -> teraz Ustawienia Lokalne ->Temp ... i wywal wszystko z tego katalogu

Powinno zwolnic troche miejsca ... :) jak dlugo nie kasowales to moze byc nawet ok 10GB ...

Powodzenia:)

kroolik
31-07-2008, 12:54
sevenoo bardzo ci dziekuje ! uklony :)

sevenoo
31-07-2008, 14:53
nie ma za co:)
jak cos jeszcze to chetnie pomoge;)

kroolik
31-07-2008, 18:55
1.prawy klik na ikonke dysku -> wlasciwosci -> oczyszczanie dysku (przy wykresie kolowym) -> zakladka WIECEJ OPCJI -> na dole masz Przywracanie systemu i wciskasz oczysc

Pozzbyles sie wlasnie starych punktow przywracania systemu jakies 1-4 GB wolnego wiecej

2. wejdz na dysk C
teraz z paska menu ( tego na gorze ) narzedzia->Opcje folderow ->Widok -> zaznacz opcje Pokaz Ukryte Pliki i foldery -> OK

nastepnie udaj sie do katalogu Documents And Settings -> potem nazwa twojego uzytkownika np ROMEK -> teraz Ustawienia Lokalne ->Temp ... i wywal wszystko z tego katalogu

Powinno zwolnic troche miejsca ... :) jak dlugo nie kasowales to moze byc nawet ok 10GB ...

Powodzenia:)

zrobilem tak.
nigdy nie kasowalem TEMP czyli 2,5 roku i ziskalem tylko 500 Mb!! cos kiepsko.
no nic, nie wiem czy jeszcze da sie cos zrobic, w kazdym razie dzieki

maly5
31-07-2008, 19:19
wez chlopie posprawdzaj ktory katalog ile Ci zajmuje tej partycji.moze Twoj Windows ma juz 4Gb.. albo poczta z 5 ? albo tablica partycji sie rozjechala .. sprawdzales scandiskiem ? najlepiej to zgraj potrzebne dane, format i od razu ile miejsca bedzie

kroolik
31-07-2008, 20:46
dzieki chłopie za mądrą rade bo wlasnie zadziałalo- znalazłem 17 Gb cache ale z poprzedniego Captura NX 1.3 :D
da sie oddychac:)

maly5
31-07-2008, 20:49
no i gitara ;-)