PDA

Zobacz pełną wersję : Z NEF-a do druku

fjerzy
28-07-2008, 18:32
Przewaga NEF-ów nad tiff-ami czy jpg-ami wydaje się być oczywista. Program Capture NX, jest już na tyle dobrym narzędziem, że można w nim przeprowadzić wstępną a nawet zaawansowaną obróbkę foty zdjętej z aparatu. PS wykorzystując do uzyskiwania zaawansowanych "efektów specjalnych", czy prozaicznego plamkowania. No i tutaj zaczyna się mój problem.

Doprowadzam NEF-a do postaci końcowej. Powinienem go zapisać w formacie graficznym, aby dokonać (lub nie) ostatecznych korekt w PS-ie i oddać fotę do labu. Interesują mnie duże formaty, a więc muszę zadbać, by zdjęcie w pliku graficznym było możliwie dobre. Najlepszy będzie Tiff. Ale czy foto lab to "doceni"? czy zdjęcie zapisane do jpg-a (maksymalnie dużego rzecz jasna), nie da przypadkiem takiej samej odbitki 30x40, bo ani maszyna, ani papier nie wychwycą niuansów wynikających z różnic jakie niesie ze sobą tiff i jpg?

Powiem tak: z praktyki wiem, że przy odbitkach 18x24 nie potrzeba tiffa, jpg wystarczy różnicy na papierze nie będzie, ale czy przy większych formatach będzie ? (jakich?). Problem kieruję do praktyków, a sprawa związana jest z chęcią ograniczenia wielkości zapisywanych plików na dysku. Po co mi 70 MB tiffa, kiedy mogę mieć 6-7MB jpg-a. oczywiście mogę, jeśli nie "ucierpi" na tym jakość papierowej odbitki.

sv
28-07-2008, 22:59
Przewaga NEF-ów nad tiff-ami czy jpg-ami wydaje się być oczywista..

Ja tam nie widzę przewagi nefa nad 16bitowym tifem :-)

Wracając do Twoich wątpliwości; nie napisałeś jakie formaty masz na myśli, ale wątpię, żebyś zobaczył różnicę pomiędzy 16bitowym tifem, 8bitowym tifem a jotpegiem zapisanym z możliwie najniższą kompresją. Zawsze możesz to łatwo sprawdzić; powiększ pliki w tifach i jpegu do wymaganych rozmiarów i wytnij z nich ten sam fragment np; 10x15 cm. wywołaj odbitki i porównaj :-)

fjerzy
28-07-2008, 23:06
Ja tam nie widzę przewagi nefa nad 16bitowym tifem :-)

Wracając do Twoich wątpliwości; nie napisałeś jakie formaty masz na myśli, ale wątpię, żebyś zobaczył różnicę pomiędzy 16bitowym tifem, 8bitowym tifem a jotpegiem zapisanym z możliwie najniższą kompresją. Zawsze możesz to łatwo sprawdzić; powiększ pliki w tifach i jpegu do wymaganych rozmiarów i wytnij z nich ten sam fragment np; 10x15 cm. wywołaj odbitki i porównaj.

Prosty test, przy okazji zrobię, dzięki. A co do różnic. No jednak są. NEF jest dużo mniejszy, obrabiany w Cappture ma odwracalne korekty. Rozumiem, że może nie być różnić "graficznych" ale są inne i to znaczące (praktyczne). Jak zrobię testy to podam wyniki (ale to po urlopie).

Czornyj
28-07-2008, 23:10
Jakość odbitki nie ucierpi za cholerę. Nie ma cienia szansy, by wychwycić różnicę między TIFF-em a lekko kompresowanym jpegiem - nawet na monitorze, a co dopiero na odbitce. Jpeg nie bardzo nadaje się do edycji, ale do wydruku - jak najbardziej. Oczywiście rozmawiamy o zapisywaniu w jakości 10-12.

Co do 8-o a 16-o bitowego TIFF-a, to są szanse by zobaczyć różnice na sporych wydrukach wykonanych na dobrej drukarce, która ma możliwość drukowania w 16-tu bitach - ale mówimy tu już o lekkim hajendzie i o cholernych niuansach.

sv
28-07-2008, 23:11
Nie mówiliśmy o korektach tylko o pliku.

sv
28-07-2008, 23:13
Co do 8-o a 16-o bitowego TIFF-a, to są szanse by zobaczyć różnice na sporych wydrukach wykonanych na dobrej drukarce, która ma możliwość drukowania w 16-tu bitach - ale mówimy tu już o lekkim hajendzie i o cholernych niuansach.

dokładnie (mam taką drukarkę): możemy jeszcze porozmawiać o subtelnej różnicy pomiędzy przestrzenią adobe i srgb itd :-)

Czornyj
28-07-2008, 23:19
możemy jeszcze porozmaiać o różnicy pomiędzy przestrzenią adobe i srgb itd :-)

Jedna i druga przestrzeń jest "za krótka" na wielokanałową drukarkę pigmentową. Tu trzeba by raczej poruszyć kwestię ProPhoto, ew. ECI RGB ;)

sv
28-07-2008, 23:30
Jedna i druga przestrzeń jest "za krótka" na wielokanałową drukarkę pigmentową. Tu trzeba by raczej poruszyć kwestię ProPhoto, ew. ECI RGB ;)

to prawda, choć zauważyć te różnice to już naprawdę sztuka :-) ja ich najczęściej nie widzę :-)