PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z blokadą ostrości

verus
27-07-2008, 02:56
Problem ten prześladuje mnie w każdej niemal sytuacji kiedy obiekt fotografowany chcę umieścić nie w centrum kadru. Łapię ostrość, blokuję spustem, przesuwam w lewą bądź prawo i niestety ostrość ucieka - obiekt jest mydlany. Co ciekawe mam to z każdym obiektywem. Puszka to S3 PRO. Wad BF/FF nie stwierdziłem, szkła ostrzą w punkt jak żyleta szczególnie N180 czy N60. W tych sytuacjach zawsze pracuję w kiepskim świetle i używam tylko f2.8 a do tego przeważnie się śpieszę.. Czy po złapaniu i zablokowaniu ostrości szybka zmiana kadru może być powodem utraty ostrości ? Czy nie jest tak, że w niektórych sytuacjach aparat jakby jeszcze przez ułamek sek "doostrzał" a ja nieświadom tego w tym momencie zmieniając kadr powoduję, że sprzęt głupieje ?

sq9gk
27-07-2008, 11:17
Zmiana kadru w takich sytuacjach nie powinna byc powodem utraty ostrości ale tylko podczas nastawienia AF na tryb AF-S czyli pojedyncze lapanie ostrości. Wiem ze to błachy powód ale w tym momencie nic innego nie przychodzi mi do glowy (sprawdź ustawienie AF, czy na pewno jest na SINGLE, AF-S)

Miden
27-07-2008, 11:48
AF-S to podstawa. Dodatkowo jeśli robisz zdjęcie na małych przysłonach (np 2.8) to ustawiając ostrość, a następnie przesuwając aprat - możesz zmienić jego położenie - a co za tym idzie - ostrość.

Korzystaj z pól AF - tych skrajnych ;) (o ile je masz :D )

Tofifik
27-07-2008, 13:53
Sprawdz jeszcze czy na pewno pod lekkim wcisnienciem spustu masz ustawione af-lock no i jak koledzy wczesniej napisali czy af jest w single mode.

verus
27-07-2008, 14:30
takie proste ustawienia to znam :-) wydaje mi się , że problem jest bardziej złożony i po części wynika z mojego trochę chaotycznego fotografowania :-)

Tofifik
27-07-2008, 14:52
mi sie przytrafia raz na jakiś czas, że zablokuje spustem af przekadruje chce docisnąć a on odpusci blokade i ustawi sie jeszcze raz. Ale to sporadycznie, naszczęscie 70-200 ma 3 guziki blokady af na sobie :)

achib
27-07-2008, 14:54
Według mnie może to być spowodowane tym, że na przysłonie 2.8 GO masz dosyć małą co przy przesunięciu w którąś ze stron powoduje zmianę kąta i inny rozkład GO w którym dany obiekt już nie będzie się znajdować.