PDA

Zobacz pełną wersję : czy MacBook Black sie nada...

k-zu
25-07-2008, 21:49
...do obrobki zdjec?

wiem ze ma blyszczaca matryce (wiecej o niej nie wiem nic), znam wnetrzosci i to tyle...

mam teraz 17 calowego Macbooka Pro ale jest zbyt duzy i ciezki zeby go ze soba nosic, planowalem zakup 15.4 calowego MBP ale zdecydowanie bardziej odpowiadal by mi MacBook. co sadzicie o jego malutkim monitorku?

Pozdrawiam

sailor
26-07-2008, 11:30
zintegrowana grafika i 13,3" ekran do obrobki fot?

djarta
26-07-2008, 11:34
Hmmm..Jaki budżet?

adamouse
26-07-2008, 11:44
Zintegrowana grafika - to nie tak duży problem jak wielkość ekranu i rodzaj matrycy. Przecież i tak większość możliwości GPU oraz pamięci RAM w dedykowanych kartach idzie w 3d, co jest pomijalne w przypadku foto. W przypadku OS X są programy, które wykorzystują możliwości karty graficznej do obróbki grafiki 2d (dzięki CoreImage), konkretnie np. do filtrów obrabianych w czasie rzeczywistym z użyciem mocy GPU - przykłady to Pixelmator lub ChocoFlop. PS nie jest jednym z nich, a nie wiem, o jakim sofcie myślisz
Więc wg mnie Macbook tak, do prac podstawowych - np selekcji zdjęć w Aperture lub LR, ale z zewnętrznym monitorem do poważniejszej obróbki. A optymalnie to Macbook Pro + dobry monitor zewnętrzny.

k-zu
26-07-2008, 17:41
czy zinegrowana czy dedykowana nie ma zbyt duzego znaczenia w 2D, chodzi o matryce zwyklego czarnego MacBook'a mam MacBookPro z matowa matryca 17 cali 1920x1200 i wiem ze jest super, ale niestety wazy troche zbyt duzo... chce cos mniejeszego i lzejszego , zainwestowalem juz troche w soft na Maca i windowsowy laptop nie wchodzi w gre bo szkoda mi kolejne 5 tysiecy na soft. chce kupic bo lece i na lotnisku jest do kupienia za 800funtow czyli jakies 3200PLN. martwi mnie to ze czarny macbook ma blyszczaca matryce i rozdzielczosc tylko 1280x800, nie wiem w jakiej technologii jest ta matryca, co do rozmiaru to nawet 12'' bardziej by mi pasowalo ale nie ma nic takiego w ofercie apple.

sailor
26-07-2008, 18:09
czy zinegrowana czy dedykowana nie ma zbyt duzego znaczenia w 2D, chodzi o matryce zwyklego czarnego MacBook'a mam MacBookPro z matowa matryca 17 cali 1920x1200 i wiem ze jest super, ale niestety wazy troche zbyt duzo... chce cos mniejeszego i lzejszego

kup MB Air :P

zainwestowalem juz troche w soft na Maca i windowsowy laptop nie wchodzi w gre bo szkoda mi kolejne 5 tysiecy na soft.
z ciekawosci .. po co w takim razie kupowales MBP 17? nie lepiej bylo mac pro i dobry monitor albo imaca?

chce kupic bo lece i na lotnisku jest do kupienia za 800funtow czyli jakies 3200PLN

w polsce aktualnie jest promocja na macbooka 2999 papierkow nbp brutto

nie wiem w jakiej technologii jest ta matryca
jak w kazdy laptopie - TN

co do rozmiaru to nawet 12'' bardziej by mi pasowalo ale nie ma nic takiego w ofercie apple.jesli chodzi o wage to ciezko o cos lepszego niz Mac Book Air - 13,3" i 1,3kg .. porownywalne sa jedynie sony vaio i oprawiany w skore asus - tyle tylko ze duzo duzo drozsze i z mniejszym ekranem
inna sprawa ze mb air nie ma zadnych wyjsc poza wifi i usb .. wiec wszsytko trzeba albo za pomoca BT albo wifi albo dokupic pare gadzetow ktore mozna podlaczyc

k-zu
26-07-2008, 18:30
kup MB Air :P

z ciekawosci .. po co w takim razie kupowales MBP 17? nie lepiej bylo mac pro i dobry monitor albo imaca?

w polsce aktualnie jest promocja na macbooka 2999 papierkow nbp brutto
jak w kazdy laptopie - TN

jesli chodzi o wage to ciezko o cos lepszego niz Mac Book Air - 13,3" i 1,3kg .. porownywalne sa jedynie sony vaio i oprawiany w skore asus - tyle tylko ze duzo duzo drozsze i z mniejszym ekranem
inna sprawa ze mb air nie ma zadnych wyjsc poza wifi i usb .. wiec wszsytko trzeba albo za pomoca BT albo wifi albo dokupic pare gadzetow ktore mozna podlaczyc

bo Mac pro to nie laptop a czasem musze na spotkaniu z klentem cos na kompie pokazac i trudno by bylo Maca pro albo kazdy inny biurkowy komputer zabierac ze soba...

a gdzie ta promocja jezeli moge spytac i na ktory model?

mb air odpada - duzo slabsze parametry niz czarny macbook i kiepslko wglada ta czarna klawiatura, pozatym jest nie duzo mniejszy od MacBooka jedyna zaleta to ten bajerancki trackpad... reszta to same wady

sailor
26-07-2008, 19:05
bo Mac pro to nie laptop a czasem musze na spotkaniu z klentem cos na kompie pokazac i trudno by bylo Maca pro albo kazdy inny biurkowy komputer zabierac ze soba...

i wobec tego kupujesz drugiego laptopa? :D:D:D dziwne ...ale to twoja kasa .. :D

a gdzie ta promocja jezeli moge spytac i na ktory model?
w cortlandzie na przyklad i u paru innych autoryzowanych dystrybutorow. promocja chyba na modele biale :) 2,1ghz

mb air odpada - duzo slabsze parametry niz czarny macbook
hmmm
matryca - przekatna ta sama, rozdzielczosc ta sama .. bo matryca dokaldnie taka sama
ram - ile sobie wlozysz
grafika - ta sama
roznica jedynie w procku i wielkosci HDD ..

gdzie te duzo slabsze parametry??
poza tym .. masz MBpro 17 ... wiec po co ci wysrubowane parametry?

i kiepslko wglada ta czarna klawiatura
no z takim argumentem nie da sie dyskutowac :)

, pozatym jest nie duzo mniejszy od MacBooka jedyna zaleta to ten bajerancki trackpad... reszta to same wadyjest o ponad centymetr nizszy i o blisko kilogram lzejszy ... jakich duzo mniejszych danych wymagasz?? :D
chcialbym poznac te same wady :D (choc przyznam ze uwazam aira za fanaberie ale jako gadzet jest swietny - a biorac pod uwage ze zwracasz uwage na takei rzeczy jak kolor klawiatury to na lansie ci zalezy .. gwarantuje ze robi wrazenie na klientach znacznei wieksze niz lekko plastikowy macbook :) )

k-zu
26-07-2008, 20:07
i wobec tego kupujesz drugiego laptopa? :D:D:D dziwne ...ale to twoja kasa .. :D
w cortlandzie na przyklad i u paru innych autoryzowanych dystrybutorow. promocja chyba na modele biale :) 2,1ghz

hmmm
matryca - przekatna ta sama, rozdzielczosc ta sama .. bo matryca dokaldnie taka sama
ram - ile sobie wlozysz
grafika - ta sama
roznica jedynie w procku i wielkosci HDD ..

gdzie te duzo slabsze parametry??
poza tym .. masz MBpro 17 ... wiec po co ci wysrubowane parametry?

no z takim argumentem nie da sie dyskutowac :)

jest o ponad centymetr nizszy i o blisko kilogram lzejszy ... jakich duzo mniejszych danych wymagasz?? :D
chcialbym poznac te same wady :D (choc przyznam ze uwazam aira za fanaberie ale jako gadzet jest swietny - a biorac pod uwage ze zwracasz uwage na takei rzeczy jak kolor klawiatury to na lansie ci zalezy .. gwarantuje ze robi wrazenie na klientach znacznei wieksze niz lekko plastikowy macbook :) )

ramu w mb air sobie nie dolozysz... chyba ze dobry w lutowaniu jestes, poza tym jak dla Ciebie nie ma roznicy miedzy 250 GB a 80GB, 2.4 GHz i 1.6Ghz, posiadaniem napedu a jego brakiem itd to mysle ze nie bardzo sie rozumiemy wiec moze juz skoncze ta dyskusje bo od Cibie pomocy raczej nie otrzymam,

a jeszcze jedno bialy macbook 2.1 to moge sobie kupic za niecale 600 funtow... tyle ze on ma 1 gb ramu, brak nagrywarki dvd i duzo mniejszy dysk wiec czarny za 3200 pln wyposazony w 2.4 ghz procek, 250 gb dysk, nagrywarke dvd i 2 gb ramu wydaje mi sie lepszym wyborem

sailor
26-07-2008, 20:35
jak dla Ciebie nie ma roznicy miedzy 250 GB a 80GB, 2.4 GHz i 1.6Ghz, posiadaniem napedu a jego brakiem itd to mysle ze nie bardzo sie rozumiemy wiec moze juz skoncze ta dyskusje bo od Cibie pomocy raczej nie otrzymam

alez oczywiscei ze jest roznica ..nie wiem co prawda czy az tak znaczaca miedzy 1.8 a 2.4ghz ale oczywiscie ze jest
ale skoro juz walnales glupote kupujac ciezka 17tke to mozna walnac kolejna glupote kupujac aira :D (przeceiz napisalem ze air to dla mnei gadzet ). napisales wyraznie ze chcesz drugiego lekkiego noteboooka do podrozy bo 17 za ciezka .. dlatego napisalem ci ze air jest lekki i typowo do podrozy, jesli chcesz cos mniejszego to skorzany asus lub sony vaio 11". i parametry ktore te lapki posiadaja wystarczaja w zupelnosci by isc z tym do klienta czy pojechac w podroz

to byla jasna i konkretna odp. dodatkowo dostales wyjasnienie jaka ma matryce i jescze pare innych uwag.. ciezko chyba o cos konkretniejszego

natomiast ty wymagasz w malenstwie przeznaczonym co najwyzej do szybkiego przejrzenai danych byla moc maca pro z podwojnym xeonem i 16gb ramu ..
no chyba ze wymagasz jedynie potwierdzenia ze twoj wybor jest doskonaly. wiec odpowiadam: TAK JEST DOSKONALY

jeszcze jedno bialy macbook 2.1 to moge sobie kupic za niecale 600 funtow... tyle ze on ma 1 gb ramu, brak nagrywarki dvd i duzo mniejszy dysk wiec czarny za 3200 pln wyposazony w 2.4 ghz procek, 250 gb dysk, nagrywarke dvd i 2 gb ramu wydaje mi sie lepszym wyborem

twoja kasa twoj wybor i ty ja wydajesz :)
tyle tylko ze jak napisalem .. wymagasz jednoczesnie i malego kabrioleta i ciezarowki .. takei rzeczy tylko w erze :)

adamouse
26-07-2008, 21:57
Jeżeli komputer miałby służyc do pokazywania klientowi Twoje portfolio lub gotowych projektów i ewentualniej jakiejś wstępnej selekcji - to ja twierdzę, że Macbook Air się do tego nadaje. Na dodatek to, że jest gadgetem tylko pomaga zrobić wrażenie na co niektórych ;)
80BG dysk i 2GB RAM do wyświetlenia zdjęć lub innych gotowych prac - powinno byc więcej niż dość. Do tego zarówno MBA jak i MB mają matryce błyszczące: jeżeli masz kontrolę nad światłem, to zdjęcia będą na nich wyglądać dobrze dla klienta. W innym przypaku może to się nie sprawdzić.

Czarny Macbook będzie bardziej uniwersalny, ale do pracy bez zewnętrzengo monitora, no nie wiem, trochę słabo... Jeżeli układ jest taki, że pracujesz na MBP i chcesz tylko robić prezentacje lub tylko sporadycznie pogrzebać - to rada sailora nie jest taka zła. Ja mam iMaca i w sierpniu będe kupował drugiego Apple - sam się właśnie łamię nad tym, co to ma być. Czy MBP, MB, czy może Air? Osobiście obawiam się, że będę jednak trochę siedział nad zdjęciami, więc przychylam się do MBP 15" z matową matrycą.

adrian
26-07-2008, 22:38
MB Air to zabawka, w sam raz jeżeli ważna jest waga i jego ograniczenia (brak ethernetu rulez).

Moja żona kupiła sobie całkiem niedawno promocyjnego MB, na miejscu dołożyliśmy ramu i jest git. Kupiliśmy go z myślą o podróżach. Ostatnio zasuwałem z thinkpadem po wenezueli - dziękuję, więcej nie chcę ;)

Do jakiejś konkretnej obróbki się nie nadaje za bardzo, głównie z powodu rozmiaru ekranu, ale na bezrybiu i rak ryba ;)

k-zu
26-07-2008, 22:49
SAILOR,
ale nudzisz czlowieku.... ze cie palce od stukania w klawiature nie bola... nie pytam co wybrac bo juz wybralem pytam czy sie nada, do obrobki w domy jak cos to mam 17 calowego MBP... koniec dyskusji bo mi sie wydaje ze chcesz pokazac ze wszystkie rozumy pozjadales i wuesz wszystko o wszystkim, najlepiej a piszesz ze ramu w MB Air sobie mozna dolozyc...

k-zu
26-07-2008, 22:50
mb air to zabawka, w sam raz jeżeli ważna jest waga i jego ograniczenia (brak ethernetu rulez).

Moja żona kupiła sobie całkiem niedawno promocyjnego mb, na miejscu dołożyliśmy ramu i jest git. Kupiliśmy go z myślą o podróżach. Ostatnio zasuwałem z thinkpadem po wenezueli - dziękuję, więcej nie chcę ;)

do jakiejś konkretnej obróbki się nie nadaje za bardzo, głównie z powodu rozmiaru ekranu, ale na bezrybiu i rak ryba ;)

i wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo, dzieki

k-zu
26-07-2008, 22:57
Jeżeli komputer miałby służyc do pokazywania klientowi Twoje portfolio lub gotowych projektów i ewentualniej jakiejś wstępnej selekcji - to ja twierdzę, że Macbook Air się do tego nadaje. Na dodatek to, że jest gadgetem tylko pomaga zrobić wrażenie na co niektórych ;)
80BG dysk i 2GB RAM do wyświetlenia zdjęć lub innych gotowych prac - powinno byc więcej niż dość. Do tego zarówno MBA jak i MB mają matryce błyszczące: jeżeli masz kontrolę nad światłem, to zdjęcia będą na nich wyglądać dobrze dla klienta. W innym przypaku może to się nie sprawdzić.

Czarny Macbook będzie bardziej uniwersalny, ale do pracy bez zewnętrzengo monitora, no nie wiem, trochę słabo... Jeżeli układ jest taki, że pracujesz na MBP i chcesz tylko robić prezentacje lub tylko sporadycznie pogrzebać - to rada sailora nie jest taka zła. Ja mam iMaca i w sierpniu będe kupował drugiego Apple - sam się właśnie łamię nad tym, co to ma być. Czy MBP, MB, czy może Air? Osobiście obawiam się, że będę jednak trochę siedział nad zdjęciami, więc przychylam się do MBP 15" z matową matrycą.

mialem przez krotki czas 15 ale dosc stara z prockiem 1.83, z ekranem podswietlanym tradycyjnie, dobujala mnie za niska jak dla mnie rozdzielczosc 1440x900 niby wiecej niz 1280x800 a nadal za malo i dlatego wlasnie kupilem 17'' z 1920x1200 - do zabawy ze zdjeciami jest super - do podruzowania juz niestety nie. co do Imaca to musze przyznac ze duzo o tym myslalem, i bardzo ale to bardzo pasuje mi ten 20'' jednak to moze poczekac, duzo podrozuje (niestety transportem publicznym) i jak chce wziac aparat i komp to czyje sie jak jasis tragaz a nie turysta....

Vadim
27-07-2008, 00:48
PowerBook G4 12" w ostatniej wersji idealnie nadaje się do transportu publicznego i do pokazywania zdjęć... :-D

Pozdrawiam

sailor
27-07-2008, 02:09
SAILOR,
ale nudzisz czlowieku.... ze cie palce od stukania w klawiature nie bola... nie pytam co wybrac bo juz wybralem pytam czy sie nada, do obrobki w domy jak cos to mam 17 calowego MBP... koniec dyskusji bo mi sie wydaje ze chcesz pokazac ze wszystkie rozumy pozjadales i wuesz wszystko o wszystkim, najlepiej a piszesz ze ramu w MB Air sobie mozna dolozyc...

jak wybrales to po cholere zasmiecasz forum?
chciales konkretnch odpowiedzi i je dostales .. to ze wskazuja one ze glupote zrobiles kupujc najpierw jednego laptopa a teraz zamierzajac kupic drugiego ( nie wiedzac nawet jaka maja matryce :) ) to jzu inna sprawa
nie napisalem ze w mb air mozna samodzielnie dokladac ramu - napisalem ze kupisz wersje taka ile ramu sobie dolozysz - w domysle ile w wersji oferowanej pakuje producent. mozesz miec 1gb mozesz miec dwa .. nie iwme czy pojawila sie mimo zapowiedzi wersja z 4ma gb ramu .. z tego co sie orientuje na chwile obecna nie.

nastepnym razem jak bedziesz chcial o cos pytac na forum moze najpierw pomysl czy pytnie ma sesns i czy nie strzelisz focha dostajc konkretne odpowiedzi nie zgadzajace sie z twoim wyborem :D

co do znania sie - wiadomo przeciez ze wszyscy siedziacy na tym forum powyzej 3 lat pozjadali wszstkie rozumy i nowi ludzie na forum sa od nich o niebo madrzejszi ... tylko dlaczego pytasz ja skoro wiedza najlepiej? :D:D:D spusc troche powietrza ... i zacznij oddychac .. zycie stanie sie prostsze .... serio serio :)

ps. mbp 17 do obrobki zdjec nadaje sie rownie dobrze jak kazdy laptop .. czyli wcale ... ale przeciez ty wiesz lepiej

sailor
27-07-2008, 02:15
i dlatego wlasnie kupilem 17'' z 1920x1200 - do zabawy ze zdjeciami jest super

mb pro z taka rozdzielczoscia jest od mniej wiecej miesiaca-dwoch.. przez miesiac stwierdzilses ze jest za ciezki i potrzebujesz drugiego lzejszego?? wybacz ale to smieszne ... bo idiotyzmem jest nie kupic w tym momencie polaczenia stacjonarny plus laptop

pasuje mi ten 20'' jednak to moze poczekac, duzo podrozuje (niestety transportem publicznym) i jak chce wziac aparat i komp to czyje sie jak jasis tragaz a nie turysta....imac 20" to srednio udany produkt appla .. szczegolnie jesli chodzi o matryce (nie dosc ze blyszczaca to kontrast i podswietlenie sa tak wysrubowane ze poza mega oswietlonym pomieszczeniem wlasciwie nie da sie pracowac) ...
ale jesli on ci pasuje to nie dziwie sie zadawanym pytaniom.

ADAM1
27-07-2008, 10:13
Sprawa została definitywnie i wielokrotnie na forum wyjaśniona, więc kolejne bicie, przysłowiowej piane nie ma sensu.

Matryce TN montowane w laptopach, NIE NADAJĄ SIĘ DO OBRÓBKI ZDJĘĆ i to z różnych powodów, głownie z tego, że mają zbyt małą paletę barw.

Zdarzają się jeszcze rodzynki z matrycami IPS, S-IPS, ale to są białe kruki i ze świecą szukać.

Natomiast po podpięciu DOBREGO, zewnętrznego monitora, KAŻDY komputer nadaje się do obróbki fotek.

Ode mnie tyle.

enzo
27-07-2008, 14:01
To jest jakas sciema, ze na laptopach nie da sie obrabiac zdjec. Ok, jesli mowa o profesjonalnym przygotowaniu zdjec do druku to moze i faktycznie lepiej sprawdzi sie monitor zewnetrzny, ale, na litosc boska ile osob z tego forum tym sie zajmuje a ile po prostu fotografuje hobbystycznie? Sam pozbylem sie juz ze 3 lata temu stacjonarnego komputera i zdjecia takze obrabiam na laptopach, co wiecej tak przygotowane zdjecia pokazuje w roznych sytuacjach i na roznych monitorach/telewizorach lcd itp. Do tej pory nie zdarzyla mi sie sytuacja zeby to co wyszlo z mojego laptopa wygladalo beznadziejnie na innych ekranach (nawet na profesjonalnych monitorach). Owszem, czasem widac, ze cos mozna bylo odrobine bardziej dopracowac, ale to sa niuanse, w wiekszosci sytuacji naprawde pomijalne. Grunt to zeby laptop do zdjec mial matowa matryce i zeby ja jako tako skalibrowac.

A dla autora watku mam propozycje zeby kupil wlasnie Macbook'a Air'a: jest maly i bardzo lekki, matryca do prezentacji gotowych prac w zupelnosci sie nadaje a i parametry samego komputera sa do prostych zdan zupelnie wystarczajace. Brak napedy optycznego mysle, ze w dzisiejszych czasach nie jest problemem, wystarczy przenosna pamiec flash a i niedobor zlacz nie jest chyba problemem jesli mamy komunikacje via Bluetooth/Wifi. Za to nieoceniona w podrozy jest mala masa i gabaryty i to absolutnie wynagradza ewentualne braki Air'a.

pzdr.

ADAM1
27-07-2008, 14:34
To jest jakas sciema, ze na laptopach nie da sie obrabiac zdjec. Ok, jesli mowa o profesjonalnym przygotowaniu zdjec do druku to moze i faktycznie lepiej sprawdzi sie monitor zewnetrzny, ale, na litosc boska ile osob z tego forum tym sie zajmuje a ile po prostu fotografuje hobbystycznie? Sam pozbylem sie juz ze 3 lata temu stacjonarnego komputera i zdjecia takze obrabiam na laptopach, co wiecej tak przygotowane zdjecia pokazuje w roznych sytuacjach i na roznych monitorach/telewizorach lcd itp. Do tej pory nie zdarzyla mi sie sytuacja zeby to co wyszlo z mojego laptopa wygladalo beznadziejnie na innych ekranach (nawet na profesjonalnych monitorach). Owszem, czasem widac, ze cos mozna bylo odrobine bardziej dopracowac, ale to sa niuanse, w wiekszosci sytuacji naprawde pomijalne. Grunt to zeby laptop do zdjec mial matowa matryce i zeby ja jako tako skalibrowac.

Z takim rozumowaniem obróbka zdjęć, a szczególnie w wysoko specjalizowanych programach, wydaje się być zbędna.

Tak więc zapomnij o PSie.

Wtedy zgoda, możesz przeglądać zdjęcia i telefonem komórkowym.

Siupes
27-07-2008, 15:47
jako szczesliwy posiadacz miedzy innymi bialego mb powiem ze okladki national geographic bym na nim nie obrabial, ale do szybkiego przegladu i regulacji w LR sie nadaje (4gb pamieci).

k-zu
27-07-2008, 16:17
mb pro z taka rozdzielczoscia jest od mniej wiecej miesiaca-dwoch.. przez miesiac stwierdzilses ze jest za ciezki i potrzebujesz drugiego lzejszego?? wybacz ale to smieszne ... bo idiotyzmem jest nie kupic w tym momencie polaczenia stacjonarny plus laptop
imac 20" to srednio udany produkt appla .. szczegolnie jesli chodzi o matryce (nie dosc ze blyszczaca to kontrast i podswietlenie sa tak wysrubowane ze poza mega oswietlonym pomieszczeniem wlasciwie nie da sie pracowac) ...
ale jesli on ci pasuje to nie dziwie sie zadawanym pytaniom.

taki macbook pro jest na rynku od bodajze maja 2007 albo moze nawet wczesniej, ja mam swojego od lipca 2007 i wiem co mowie.

dla mnie idiotyzmem jest pisanie o czyms, o czym nie ma sie zielonego pojecia z najwieksza pewnoscia, tak bylo z ramem w mb air i taj jest teraz z matryca w 17'' MBP... omin moze ten temat bo szkoda Twojego czasu... nic tu ie wnosisz tylko sie przechwalasz jaki to jestes madry i ile wieszi wogole jaki to super jestes, ja jestem zwyklym czlowiekiem, ktory robi zdjecia dla przyjemnosci a nie zarabia nimi na zycie, jestem w tej sytuacji ze stac mnie na to co mi sie podoba wiec wydaje swoja kase na co chce. to ze inni jak np Ty zazdroszcza ze mnie stac na to co chce i wyrazaja swoja zadrosc tu na forum mam gleboko w d... Jak bys chcial odpowiedziec sensownie i z powaga , swoje tezy poparl i odpowiedni sposob to pewnie bym to uszanowal przyznal Ci racje i zastanowil sie glebiej nad zakupem, jednak ty wybrales droge madrzenia sie i cwaniakowania wiec twoich rad nie biore pod uwage... moze i sie znasz, a moze ci sie tak tylko wydaje...

sailor
27-07-2008, 16:32
taki macbook pro jest na rynku od bodajze maja 2007 albo moze nawet wczesniej, ja mam swojego od lipca 2007 i wiem co mowie.

przyznam szczerze ze wyjatkowo mnie bawi dyskussja z toba :D

w maju 2007r na rynku byl dostepny MBP 17" o nastepujacych parametrach (chyba ze apple zrobilo ci cos na zamowienie) :
robocza rozdzielczość 1680 x 1050, szeroki ekran TFT
2,4 GHz Intel Core 2 Duo
NVIDIA GeForce 8600M GT z 256 MB pamięci GDDR3 SDRAM i złączem dual-link DVI
Jeden port FireWire 400, jeden FireWire 800, trzy porty USB 2.0 i gniazdo ExpressCard/34
3,1 kg
39,2 cm x 26,5 cm

reszte parametrow pomijam bo w tej dyskusji akurat sa niewazne
od jakis dwoch-trzech miesiecy jest na rynku MBP 17" HI-Res o podwyzszonej rozdzielczosci matrycy 1920 na 1200, C2D 2,5Ghz, NVIDIA GeForce 8600M GT z 512 MB pamięci GDDR3 i obsługą podwójnego złącza DVI

ale oczywicie ty wiesz lepiej :D:D:D

nic tu ie wnosisz tylko sie przechwalasz jaki to jestes madry i ile wieszi wogole jaki to super jestes

:D:D:D bo jestem madry i super :D boli cie to? :D

inni jak np Ty zazdroszcza ze mnie stac na to co chce i wyrazaja swoja zadrosc tu na forum mam gleboko w d...
ROTFL sezonu .. gdyby nie wczorajsze posty pana djarta uznalbym ze wygrales cytaty miesiaca :D
czego mam ci zazdroscic? sprzetu? nie badz smieszny :) jabys kupil 2x profoto d4 z kompletem glowek i pelnym osprzetem to moze bym zazdroscil choc znajac mnei raczej bym sie cieszyl ze ktos z forumowiczow ma fajne zabawki.

Jak bys chcial odpowiedziec sensownie i z powaga , swoje tezy poparl i odpowiedni sposob to pewnie bym to uszanowal przyznal Ci racje i zastanowil sie glebiej nad zakupem, jednak ty wybrales droge madrzenia sie i cwaniakowania wiec twoich rad nie biore pod uwage... moze i sie znasz, a moze ci sie tak tylko wydaje...

coz .. umiejetnosc czytania ze zrozumieniem nie jest twoja mocna strona .. to samo co ja napisali ci inni .. a ty nadal swoje ... zycze milego dnia .. nie wiem tylko po co ten watek z pytaniami skoro autor i tak wie najlepiej :D:D:D

k-zu
27-07-2008, 16:55
przyznam szczerze ze wyjatkowo mnie bawi dyskussja z toba :D

w maju 2007r na rynku byl dostepny MBP 17" o nastepujacych parametrach (chyba ze apple zrobilo ci cos na zamowienie) :
robocza rozdzielczość 1680 x 1050, szeroki ekran TFT
2,4 GHz Intel Core 2 Duo
NVIDIA GeForce 8600M GT z 256 MB pamięci GDDR3 SDRAM i złączem dual-link DVI
Jeden port FireWire 400, jeden FireWire 800, trzy porty USB 2.0 i gniazdo ExpressCard/34
3,1 kg
39,2 cm x 26,5 cm

reszte parametrow pomijam bo w tej dyskusji akurat sa niewazne
od jakis dwoch-trzech miesiecy jest na rynku MBP 17" HI-Res o podwyzszonej rozdzielczosci matrycy 1920 na 1200, C2D 2,5Ghz, NVIDIA GeForce 8600M GT z 512 MB pamięci GDDR3 i obsługą podwójnego złącza DVI

ale oczywicie ty wiesz lepiej :D:D:D

:D:D:D bo jestem madry i super :D boli cie to? :D

ROTFL sezonu .. gdyby nie wczorajsze posty pana djarta uznalbym ze wygrales cytaty miesiaca :D
czego mam ci zazdroscic? sprzetu? nie badz smieszny :) jabys kupil 2x profoto d4 z kompletem glowek i pelnym osprzetem to moze bym zazdroscil choc znajac mnei raczej bym sie cieszyl ze ktos z forumowiczow ma fajne zabawki.

coz .. umiejetnosc czytania ze zrozumieniem nie jest twoja mocna strona .. to samo co ja napisali ci inni .. a ty nadal swoje ... zycze milego dnia .. nie wiem tylko po co ten watek z pytaniami skoro autor i tak wie najlepiej :D:D:D

mylisz sie z tym MB pro i matryca ale juz mi sie nie chce z Toba gadac... tu masz link do historii macbooka pro 17 byl od 2007 dostepny z ta matryca

http://en.wikipedia.org/wiki/MacBook_Pro

ADAM1
27-07-2008, 19:41
mylisz sie z tym MB pro i matryca ale juz mi sie nie chce z Toba gadac... tu masz link do historii macbooka pro 17 byl od 2007 dostepny z ta matryca

http://en.wikipedia.org/wiki/MacBook_Pro

Tak czytam i czytam te Twoje specyfikacje, ale wynika, że w tym laptopie jest takie samo TN - gówno, jak we wszystkich innych, tak więc nie wiem skąd u Ciebie ten entuzjazm.;)

Poczytaj trochę o matrycach, było i na forum o tym głośno, swego czasu.

k-zu
27-07-2008, 20:44
Tak czytam i czytam te Twoje specyfikacje, ale wynika, że w tym laptopie jest takie samo TN - gówno, jak we wszystkich innych, tak więc nie wiem skąd u Ciebie ten entuzjazm.;)

Poczytaj trochę o matrycach, było i na forum o tym głośno, swego czasu.

chodzilo o to kiedy pojawil sie ekran z rozdzielczoscia 1920x1200, z tym TN-gownem to nie do konca sie zgodze, mam na codzien w pracy do czyniemia z kilkoma komputerami i musze przyznac ze zauwazylem ze np dell montuje w swoje laptopy duzo gorsze wyswietlacze.

juz wszystko wiem

macbook ma 6 bitowy wyswietlacz z tym ze jest w nim funkcja emulowania 8 bitow, nie wiem jak bardzo to pomaga lup przeszkadza ale mam nadzieje ze gradienty beda w miare plynne i ze kolor czerwony ma wyswierlaczu nie wyjdzie jako zielony na odbitce :)

adamouse
27-07-2008, 20:48
Sprawa została definitywnie i wielokrotnie na forum wyjaśniona

To się nazywa przekonanie o własnej racji :)
Proponuję zamknąć forum, przecież większość wątków wraca jak bumerang :D

ADAM1
27-07-2008, 20:55
chodzilo o to kiedy pojawil sie ekran z rozdzielczoscia 1920x1200, z tym TN-gownem to nie do konca sie zgodze, mam na codzien w pracy do czyniemia z kilkoma komputerami i musze przyznac ze zauwazylem ze np dell montuje w swoje laptopy duzo gorsze wyswietlacze.

juz wszystko wiem

macbook ma 6 bitowy wyswietlacz z tym ze jest w nim funkcja emulowania 8 bitow, nie wiem jak bardzo to pomaga lup przeszkadza ale mam nadzieje ze gradienty beda w miare plynne i ze kolor czerwony ma wyswierlaczu nie wyjdzie jako zielony na odbitce :)

Złóż pozew w sądzie przeciwko Apple, nie będziesz pierwszy.:D

http://www.proline.pl/sklep.php?n=miliony-kolorow-od-apple-zaskarzone&grupa=news

ADAM1
27-07-2008, 21:06
To się nazywa przekonanie o własnej racji :)
Proponuję zamknąć forum, przecież większość wątków wraca jak bumerang :D

Nie ma potrzeby zamykania forum, bo dobrze służy jego użytkownikom, ale jeśli jakieś tematy zostały już dogłębnie wyjaśnione, to ponowne ich rozgrzebywanie jest zwyczajnie bez sensu.

Bardzo dobrym zwyczajem niektórych forów jest zamieszczanie prawd oczywistych w podpiętych, aby nie wałkować wszystkiego za każdym razem, kiedy ktoś "odkrywczy" zauważy, że ma problem.

adamouse
27-07-2008, 23:18
Nie, spoko, ja po prostu troche sie podsmiewam, bo na tym watku strasznie duzo piany sie wytworzylo, emocje warte powazniejszych spraw, prosze tego i poprzedniego postu nie traktowac powaznie