Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie czy MacBook Black sie nada...

...do obrobki zdjec?

wiem ze ma blyszczaca matryce (wiecej o niej nie wiem nic), znam wnetrzosci i to tyle...

mam teraz 17 calowego Macbooka Pro ale jest zbyt duzy i ciezki zeby go ze soba nosic, planowalem zakup 15.4 calowego MBP ale zdecydowanie bardziej odpowiadal by mi MacBook. co sadzicie o jego malutkim monitorku?

Pozdrawiam
    D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res

sailor
    Gość

Domyślnie

zintegrowana grafika i 13,3" ekran do obrobki fot?

Domyślnie

Hmmm..Jaki budżet?

Domyślnie

czy zinegrowana czy dedykowana nie ma zbyt duzego znaczenia w 2D, chodzi o matryce zwyklego czarnego MacBook'a mam MacBookPro z matowa matryca 17 cali 1920x1200 i wiem ze jest super, ale niestety wazy troche zbyt duzo... chce cos mniejeszego i lzejszego , zainwestowalem juz troche w soft na Maca i windowsowy laptop nie wchodzi w gre bo szkoda mi kolejne 5 tysiecy na soft. chce kupic bo lece i na lotnisku jest do kupienia za 800funtow czyli jakies 3200PLN. martwi mnie to ze czarny macbook ma blyszczaca matryce i rozdzielczosc tylko 1280x800, nie wiem w jakiej technologii jest ta matryca, co do rozmiaru to nawet 12'' bardziej by mi pasowalo ale nie ma nic takiego w ofercie apple.
    D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-zu Zobacz posta
    czy zinegrowana czy dedykowana nie ma zbyt duzego znaczenia w 2D, chodzi o matryce zwyklego czarnego MacBook'a mam MacBookPro z matowa matryca 17 cali 1920x1200 i wiem ze jest super, ale niestety wazy troche zbyt duzo... chce cos mniejeszego i lzejszego
    kup MB Air :P

zainwestowalem juz troche w soft na Maca i windowsowy laptop nie wchodzi w gre bo szkoda mi kolejne 5 tysiecy na soft.
    z ciekawosci .. po co w takim razie kupowales MBP 17? nie lepiej bylo mac pro i dobry monitor albo imaca?

chce kupic bo lece i na lotnisku jest do kupienia za 800funtow czyli jakies 3200PLN
    w polsce aktualnie jest promocja na macbooka 2999 papierkow nbp brutto
    nie wiem w jakiej technologii jest ta matryca
    jak w kazdy laptopie - TN

co do rozmiaru to nawet 12'' bardziej by mi pasowalo ale nie ma nic takiego w ofercie apple.
    jesli chodzi o wage to ciezko o cos lepszego niz Mac Book Air - 13,3" i 1,3kg .. porownywalne sa jedynie sony vaio i oprawiany w skore asus - tyle tylko ze duzo duzo drozsze i z mniejszym ekranem
    inna sprawa ze mb air nie ma zadnych wyjsc poza wifi i usb .. wiec wszsytko trzeba albo za pomoca BT albo wifi albo dokupic pare gadzetow ktore mozna podlaczyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    kup MB Air :P

z ciekawosci .. po co w takim razie kupowales MBP 17? nie lepiej bylo mac pro i dobry monitor albo imaca?

w polsce aktualnie jest promocja na macbooka 2999 papierkow nbp brutto
    jak w kazdy laptopie - TN

jesli chodzi o wage to ciezko o cos lepszego niz Mac Book Air - 13,3" i 1,3kg .. porownywalne sa jedynie sony vaio i oprawiany w skore asus - tyle tylko ze duzo duzo drozsze i z mniejszym ekranem
    inna sprawa ze mb air nie ma zadnych wyjsc poza wifi i usb .. wiec wszsytko trzeba albo za pomoca BT albo wifi albo dokupic pare gadzetow ktore mozna podlaczyc
    bo Mac pro to nie laptop a czasem musze na spotkaniu z klentem cos na kompie pokazac i trudno by bylo Maca pro albo kazdy inny biurkowy komputer zabierac ze soba...

a gdzie ta promocja jezeli moge spytac i na ktory model?

mb air odpada - duzo slabsze parametry niz czarny macbook i kiepslko wglada ta czarna klawiatura, pozatym jest nie duzo mniejszy od MacBooka jedyna zaleta to ten bajerancki trackpad... reszta to same wady

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-zu Zobacz posta
    bo Mac pro to nie laptop a czasem musze na spotkaniu z klentem cos na kompie pokazac i trudno by bylo Maca pro albo kazdy inny biurkowy komputer zabierac ze soba...
    i wobec tego kupujesz drugiego laptopa? dziwne ...ale to twoja kasa ..
    a gdzie ta promocja jezeli moge spytac i na ktory model?
    w cortlandzie na przyklad i u paru innych autoryzowanych dystrybutorow. promocja chyba na modele biale 2,1ghz

mb air odpada - duzo slabsze parametry niz czarny macbook
    hmmm
    matryca - przekatna ta sama, rozdzielczosc ta sama .. bo matryca dokaldnie taka sama
    ram - ile sobie wlozysz
    grafika - ta sama
    roznica jedynie w procku i wielkosci HDD ..

gdzie te duzo slabsze parametry??
    poza tym .. masz MBpro 17 ... wiec po co ci wysrubowane parametry?

i kiepslko wglada ta czarna klawiatura
    no z takim argumentem nie da sie dyskutowac

, pozatym jest nie duzo mniejszy od MacBooka jedyna zaleta to ten bajerancki trackpad... reszta to same wady
    jest o ponad centymetr nizszy i o blisko kilogram lzejszy ... jakich duzo mniejszych danych wymagasz??
    chcialbym poznac te same wady (choc przyznam ze uwazam aira za fanaberie ale jako gadzet jest swietny - a biorac pod uwage ze zwracasz uwage na takei rzeczy jak kolor klawiatury to na lansie ci zalezy .. gwarantuje ze robi wrazenie na klientach znacznei wieksze niz lekko plastikowy macbook )

Domyślnie

Zintegrowana grafika - to nie tak duży problem jak wielkość ekranu i rodzaj matrycy. Przecież i tak większość możliwości GPU oraz pamięci RAM w dedykowanych kartach idzie w 3d, co jest pomijalne w przypadku foto. W przypadku OS X są programy, które wykorzystują możliwości karty graficznej do obróbki grafiki 2d (dzięki CoreImage), konkretnie np. do filtrów obrabianych w czasie rzeczywistym z użyciem mocy GPU - przykłady to Pixelmator lub ChocoFlop. PS nie jest jednym z nich, a nie wiem, o jakim sofcie myślisz
    Więc wg mnie Macbook tak, do prac podstawowych - np selekcji zdjęć w Aperture lub LR, ale z zewnętrznym monitorem do poważniejszej obróbki. A optymalnie to Macbook Pro + dobry monitor zewnętrzny.

Domyślnie

Jeżeli komputer miałby służyc do pokazywania klientowi Twoje portfolio lub gotowych projektów i ewentualniej jakiejś wstępnej selekcji - to ja twierdzę, że Macbook Air się do tego nadaje. Na dodatek to, że jest gadgetem tylko pomaga zrobić wrażenie na co niektórych
    80BG dysk i 2GB RAM do wyświetlenia zdjęć lub innych gotowych prac - powinno byc więcej niż dość. Do tego zarówno MBA jak i MB mają matryce błyszczące: jeżeli masz kontrolę nad światłem, to zdjęcia będą na nich wyglądać dobrze dla klienta. W innym przypaku może to się nie sprawdzić.

Czarny Macbook będzie bardziej uniwersalny, ale do pracy bez zewnętrzengo monitora, no nie wiem, trochę słabo... Jeżeli układ jest taki, że pracujesz na MBP i chcesz tylko robić prezentacje lub tylko sporadycznie pogrzebać - to rada sailora nie jest taka zła. Ja mam iMaca i w sierpniu będe kupował drugiego Apple - sam się właśnie łamię nad tym, co to ma być. Czy MBP, MB, czy może Air? Osobiście obawiam się, że będę jednak trochę siedział nad zdjęciami, więc przychylam się do MBP 15" z matową matrycą.

Domyślnie

MB Air to zabawka, w sam raz jeżeli ważna jest waga i jego ograniczenia (brak ethernetu rulez).

Moja żona kupiła sobie całkiem niedawno promocyjnego MB, na miejscu dołożyliśmy ramu i jest git. Kupiliśmy go z myślą o podróżach. Ostatnio zasuwałem z thinkpadem po wenezueli - dziękuję, więcej nie chcę

Do jakiejś konkretnej obróbki się nie nadaje za bardzo, głównie z powodu rozmiaru ekranu, ale na bezrybiu i rak ryba
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów