PDA

Zobacz pełną wersję : po co mi filtry

little_Mario
25-07-2008, 08:01
Od niedługiego czasu bawię się fotografią cyfrową i proszę wybaczyć mi to pytanie, a mianowicie - dlaczego w fotografii cyfrowej używa się różnego rodzaju filtrów ? Przecież generalnie te same efekty możemy uzyskać przy pomocy obróbki komputerowej. No są może wyjątki, np. polar „zniebieszczajacy” niebo, usuwający refleksy… Ale po cho… filtry kolorowe. Czy nie jest łatwiej i taniej pokombinować przy komputerku ? :mrgreen:

HYPER
25-07-2008, 08:12
generalnie mozna robic wszystko w kompie, ale czasem duzo wygodniej jest uzyc filtra na obiektywie zeby zaoszczedzic duzo czasu podczas obrobki. czasem nie da sie uzyskac efektu w komputerze - fotografia w podczerwieni, filtr połówkowy, filtr szary, filtr polaryzacyjny itd.

fjerzy
25-07-2008, 08:18
Nie jestem mistrzem pracy z filtrami, ale nie neguję ich zastosowania. Dla mnie:
1. Filtr UV, to obowiązek. Przynajmniej zabezpieczam szkło przed rysami i paluchami;
2. Polar, dobry nie tylko przy krajobrazie, ale i przy refleksach świetlnych.

innych nie używam.

Calme
25-07-2008, 09:54
Od niedługiego czasu bawię się fotografią cyfrową i proszę wybaczyć mi to pytanie, a mianowicie - dlaczego w fotografii cyfrowej używa się różnego rodzaju filtrów ? Przecież generalnie te same efekty możemy uzyskać przy pomocy obróbki komputerowej. No są może wyjątki, np. polar „zniebieszczajacy” niebo, usuwający refleksy… Ale po cho… filtry kolorowe. Czy nie jest łatwiej i taniej pokombinować przy komputerku ? :mrgreen:
Często przy "symulacji" polowek szarych czy kolorowych w sofcie - niestety na niebie zaczynaja wychodzic nieporzadane syfy - ogolnie troche traci sie na jakosci mz

verus
26-07-2008, 00:56
Od niedługiego czasu bawię się fotografią cyfrową ...

pobawisz się dłużej to zrozumiesz