Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: po co mi filtry

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Talking po co mi filtry

Od niedługiego czasu bawię się fotografią cyfrową i proszę wybaczyć mi to pytanie, a mianowicie - dlaczego w fotografii cyfrowej używa się różnego rodzaju filtrów ? Przecież generalnie te same efekty możemy uzyskać przy pomocy obróbki komputerowej. No są może wyjątki, np. polar „zniebieszczajacy” niebo, usuwający refleksy… Ale po cho… filtry kolorowe. Czy nie jest łatwiej i taniej pokombinować przy komputerku ?

Domyślnie

generalnie mozna robic wszystko w kompie, ale czasem duzo wygodniej jest uzyc filtra na obiektywie zeby zaoszczedzic duzo czasu podczas obrobki. czasem nie da sie uzyskac efektu w komputerze - fotografia w podczerwieni, filtr połówkowy, filtr szary, filtr polaryzacyjny itd.

Domyślnie

Nie jestem mistrzem pracy z filtrami, ale nie neguję ich zastosowania. Dla mnie:
    1. Filtr UV, to obowiązek. Przynajmniej zabezpieczam szkło przed rysami i paluchami;
    2. Polar, dobry nie tylko przy krajobrazie, ale i przy refleksach świetlnych.

innych nie używam.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez little_Mario Zobacz posta
    Od niedługiego czasu bawię się fotografią cyfrową i proszę wybaczyć mi to pytanie, a mianowicie - dlaczego w fotografii cyfrowej używa się różnego rodzaju filtrów ? Przecież generalnie te same efekty możemy uzyskać przy pomocy obróbki komputerowej. No są może wyjątki, np. polar „zniebieszczajacy” niebo, usuwający refleksy… Ale po cho… filtry kolorowe. Czy nie jest łatwiej i taniej pokombinować przy komputerku ?
    Często przy "symulacji" polowek szarych czy kolorowych w sofcie - niestety na niebie zaczynaja wychodzic nieporzadane syfy - ogolnie troche traci sie na jakosci mz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez little_Mario Zobacz posta
    Od niedługiego czasu bawię się fotografią cyfrową ...
    pobawisz się dłużej to zrozumiesz

Uprawnienia umieszczania postów