Zobacz pełną wersję : SU-800 i AF assist
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img68.imageshack.us/img68/9716/su800zw4.jpg)
W istrukcji zaznaczony na czerwono przycisk, opisany jest jako wlacznik/wylacznik wspomagania AF. Na samym sterowniku (jak takze widac na ilustracji), do wylaczania wspomagania AF sluzy kombinacja "Mode" i "<". U mnie to wcisniecie opisane jako "NO AF-ILL", funkcjonuje w obie strony, tzn. jesli AF assist jest wylaczony to go wlacza, i odwrotnie. Natomiast wcisniecie i przytrzymanie (wg opisu z instrukcji) faktycznego przycisku uruchamiania AF assist, ani go nie wlacza, ani tez nie wylacza (w zaleznosci od aktualnego stanu). Po jego wcisnieciu i przytrzymaniu, slychac jedynie ciche "cyk" jednoczesnie z mrugnieciem diody "Ready" i diody wspomagania.
Czy ja czegos nie rozumiem, czy moze w instrukcji jest blad? Obojetnie jaka bedzie odpowiedz ;) -- interesuje mnie takze, do czego w koncu ten zaznaczony na czerwono przycisk sluzy?
Zeby nie bylo -- w kartoniku z SU-800 nie mialem zadnej instrukcji obslugi (oficjalna dystrybucja NP). Wspomnianych wyzej informacji zasiegnalem z polskiej instrukcji obslugi zestawu do lampek makro, w ktorej jest tez dzial poswiecony wlasnie SU-800.
nie mam tego, ale chyba ikonka sugeruje, że to podgląd rozkładu błysku sb800. Włącz sb800, naciśnij ten guzik.
nie mam tego, ale chyba ikonka sugeruje, że to podgląd rozkładu błysku sb800. Włącz sb800, naciśnij ten guzik.Sabina na to nie reaguje. Tez tak myslalem patrzac na ikonke, na ktorej jest wysmarowany cien za postacia, ale niestety -- wcisniecie nie powoduje zadnej reakcji ze strony SB-800.
jest to podgląd rozkładu błysku ale tylko dla macro, tzn. jak masz SU-800 ustawiony w tryb macro
Do rozkładu błysków służy inny guzik, ten w lewym dolnym rogu (błyskawica).Wyzwala kolejno sterowane lampy. Sterownik ten został stworzony głównie do współpracy z zestawami R1C1, R1 i lampami SB-R200 i najprawdopodobniej tam ma to zastosowanie, najprawdopodobniej, bo nie mam takiego zestawu i nie sprawdzałem. Co do instrukcji, to zgłoś się do sprzedawcy, albo bezpośrednio do NP i przyślą Ci instrukcję (nie zapomnij o numerze seryjnym i dowodzie zakupu). Nie wiem czemu, ale nagminnie o tym zapominają.
w razie czego możesz pytać na PM.
life, obojetnie, czy w trybie macro, czy nie -- ten przycisk nic innego poza "cykaniem" nie robi. ;)
piotr w, dzieki chociazby za to "prawdopodobnie". Dalej przycisk ten juz mnie nie interesuje, bo raczej na zestaw lampek macro sie nie nastawiam. Wczoraj po prostu usilnie probowalem nim wylaczyc AF assist, i mimo takowej informacji w instrukcji -- nie udalo mi sie tego zrobic wspomnianym przyciskiem.
Zastanawia mnie tylko jaka jest faktyczna roznica w dzialaniu tego sterownika miedzy trybem macro, a tym drugim. W zasadzie zauwazylem tylko inaczej zaprojektowane menu i np. takie drobiazgi jak balansowanie stosunkiem mocy blysku miedzy grupami A i B (co dziala takze na Sabiny ustawione w takich grupach, a nie tylko (jakby sie moglo wydawac z powodu istnienia tego trybu) na SB-R200). Czy w trybie macro, czy w trybie "wyzwalania blysku" (durne okreslenie, skoro SB-R200 w trybie macro tez przeciez wyzwala), sterowanie Sabinami odbywa sie normalnie. Po co wiec taki podzial?
Ostatnia sprawa -- ikonka poziomu naladowania baterii. Czy w waszych SU w ogole sie ona pojawia, czy dopiero jak bateria jest juz tak slaba, ze wyswietlacz pokazuje informacje na raptem sekunde? Kilka dni temu spotkala mnie taka niespodzianka, ze po wlaczeniu sterownika, po prostu wszystko zaczelo momentalnie znikac (nooo, bateryjka sie rozladowala). Wkurzylo mnie to, bo dzien wczesniej go uzywajac, nie mialem zadnych symptomow -- a tym bardziej ikonki poziomu baterii (lub jak to nazywaja w instrukcji: "bateria jest bliska rozladowania". Prawde mowiac nie podoba mi sie to, ze ikona ta nie jest wyswietlana i nie pokazuje rzeczywistego poziomu. Bateryjka nietypowa i nie mozna jej podmienic paluszkiem, a kupowanie na zapas -- tez troszke nie najlepszy pomysl. Cholera wie jak dlugo w sklepie leza i czy czekajac w torbie na swoja kolej, tez do konca sie nie rozladuje.
Zastanawia mnie tylko jaka jest faktyczna roznica w dzialaniu tego sterownika miedzy trybem macro, a tym drugim. .
Mam w odległych planach zakup SB-R200, jak się dowiem , to dam znać. Widziałem efekty portretu z systemem R1 (Ty pewnie też) i nie wygląda to źle czasami.
Ostatnia sprawa -- ikonka poziomu naladowania baterii. Czy w waszych SU w ogole sie ona pojawia, czy dopiero jak bateria jest juz tak slaba, ze wyswietlacz pokazuje informacje na raptem sekunde? Kilka dni temu spotkala mnie taka niespodzianka, ze po wlaczeniu sterownika, po prostu wszystko zaczelo momentalnie znikac (nooo, bateryjka sie rozladowala). Wkurzylo mnie to, bo dzien wczesniej go uzywajac, nie mialem zadnych symptomow -- a tym bardziej ikonki poziomu baterii (lub jak to nazywaja w instrukcji: "bateria jest bliska rozladowania". .
Niestety tak jest. Ja noszę dodatkową 123, one długo zyją i są dość pojemne, ale sam fakt wkurza niemiłosiernie.
Jak dla mnie tylko zsięg działania mógłby być większy, ale to i tak lepsze niż plątanina kabli.
Niestety tak jest. Ja noszę dodatkową 123, one długo zyją i są dość pojemne, ale sam fakt wkurza niemiłosiernie.No ja uzywalem SU-800 moze w sumie przez 4, 5 godzin w ciagu ostatniego polrocza. Zabawa ze zmiana ustawien i temu podobne dzialania (kiedy LCD sie podswietla), to moze godzina, max 1,5. Reszta tego czasu to wysylanie sygnalu do lamp -- srednie jedno na kilkadziesiat sekund (bo byly sytuacje, przerwy w fotografowaniu, itd.). No i bateryjka zdechla (Energizer Lithium Photo). Prawde mowiac spodziewalem sie duzo dluzszego jej dzialania.
Ja zrobiłem 3 godzinną sesję plus kilkanaście "zabaw" rodzinnych w domu, po ok 1 godz. plus ostatni plener modelkowy naszej grupy (jakieś 2 godziny błysków niezbyt częstych). Bateria Varta, jakaś tam alkaliczna.
Stig, a masz SB200. Bo ten przycisk włącza małą lampeczkę nad główną lampą SB-200. Mimo, że Używam SU-800 niemal codziennie to jeszcze nie zdarzyło mi się użyć tego przycisku. Podobno można sobie obejrzeć jak wygląda rozkład światła po jego naciśnięciu. Co można robić także innymi przyciskami (choćby na samej lampce).
Stig, a masz SB200. Bo ten przycisk włącza małą lampeczkę nad główną lampą SB-200. No wlasnie nie. Kupilem ja do sterowania Sabinami, bo makro generalnie mnie meczy. ;) No to juz wiem, ze niepotrzebny mi on do niczego, a w instrukcji jest chyba blad.
Tak, to jest głównie do SB200, ale także powinno po naciśnięciu przez <1 sek. i upływie 1 sek włączyć błysk modelujący na SB-800 (użytej jako zdalna). Przeoczyłem to, bo akurat nie mam ze sobą przewodnika. Sprawdzę w domu jak to działa u mnie.
OK, sprawdziłem. To jest tak: najpierw trzeba nacisnąć przycisk wyboru grupy. Wtedy przez parę sekund miga na wyświetlaczu wybrana grupa. W czasie tego migania trzeba nacisnąć ten tajemniczy przycisk i lampy z tej grupy dają świetlanego czadu przez sekundę. Ma to niby pokazać rozkład światła z danej grupy lamp. IMO, mało przydatna funkcja w dobie digitalu, analogowcy mogą to używać. Na cyfrze lepiej zrobić próbne zdjęcie i przeanalizować na laptopie lub normalnym ekranie niż robić sekundowe obserwacje rozkładu oświetlenia.
Kurcze walczę z SU-800 od godziny i nie widzę różnicy!
D3 + 70-200/2.8 i SU-800 staram się zauważyć różnicę z AF.
W zasadzie czy mam SU-800 podpięte czy nie AF ostrzy w podobnym czasie.
Próbuję w ciemnym pomieszczeniu, ostrość ustawiam na mało kontrastowych powierzchniach.
Czas ostrzenia podobny. Więc albo SU-800 mam źle ustawioną, albo nic nie pomaga?
Proszę o pomoc :)
Jak ustawić D3 i SU-800 aby wspomagany był AF?
Proszę o instrukcję krok po kroku.
Wydaje mi się, że ustawiłem wszystko jak należy.
To co mnie niepokoi to brak różnicy z i bez SU-800.
A jak wspomniałem jest szaro i ponuro oraz brak kontrastów.
D3 z 70-200 ostrzy długo, tj. kręci tam i z powrotem.
Staje bez sygnału dźwiękowego o ustawieniu ostrości.
Puszczam spust, naciskam ponownie i bingo.
Tak jest w obu przypadkach - różnic brak.
A widzisz czerwone linie wspomagania?
Jeśli nie, to:
1. Sprawdź, czy przypadkiem nie masz ustawionego trybu makro w SU-800. W trybie makro wspomaganie AF nie działa.
2. Masz aktywne wspomaganie? Powinno być na wyświetlaczu SU-800 napis AF-ILL
3. W instrukcji podają, że obsługiwane są ogniskowe 24-105 (o ile dobrze pamiętam). Z D300 działa w całym zakresie do 200.
4. Na początek spróbuj na środkowym polu AF.
W Body AF-S (lub AF-A)
Przynajmniej tak w D80 jest, że przy AF-C wspomaganie AF nie działa.
Już namierzyłem co było problemem :)
Tryb wyboru pola AF miałem ustawiony na pojedynczy punkt, a wybrany był skrajny punkt.
Po ustawieniu przełącznika w pozycję: dynamiczną*lub automatyczną*AF pojawiło się wspomaganie :))
W trybie pojedynczego punktu AF przy wybraniu środkowego też działa:)