PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] okno z widokiem ;)

ineed
20-07-2008, 16:51
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/1106103-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new/1106103.jpg)

Rob123
20-07-2008, 16:57
Nieładny widok, ładne zdjęcie :)

atomant
20-07-2008, 17:03
Bardzo ładne zdjęcie. A dodatkowo monochrom bardziej wyraża atmosfere zdjęcia. Pozdrawiam użytkownika 70tki ;-)

autograf
20-07-2008, 17:09
Ja bym wyprostował i podostrzył.

ineed
20-07-2008, 17:13
Ja bym wyprostował i podostrzył.

Coś takiego, jedno słowo i kasuję.

to zapraszam do bytomia staniesz na wprost i zrobisz takie zdjęcie . kazdy ma inny pomysł .

delete please.

harb
20-07-2008, 22:12
to zapraszam do bytomia staniesz na wprost i zrobisz takie zdjęcie . kazdy ma inny pomysł .

delete please.

Autograf dobrze podpowiada ,wyprostować ,podostrzyć - i poprawić kadr a pomysłu Ci nie zabiera on jest Twój
podpowiada tylko dobra realizację tego pomysłu

pozdrawiam :-D

skulinski
21-07-2008, 00:51
uwazam ze wyprostowana wersja to juz calkiem inny styl. jesli cos prostowac to tylko prawa krawedz wg mnie.. ale w takiej perspektywie broni sie jaknajbardziej.

Mysle ze wyprostowane to taki "internetowy styl" czyli dobre rady forów internetowych.. zawsze takie same.

no offence Autograf.

ineed
moze jednak niech Autograf nie kasuje.. moze jakas dyskusja na temat fotografii sie w koncu uskuteczni.

autograf
21-07-2008, 01:05
O!
Się dyskusja rozwinęła.

Pomysł i strzał - a nawet prawa autorskie są Twoje i tylko TWOJE! Z całym szacunkiem i bez żadnej zgryźliwości!

Więc jak? Pisać do moderatora o kasowanie? Czy zostawiamy, by podyskutować?
Chętnie podejmę polemikę.

-ed

no offence Autograf.

Nawet o tym nie pomyślałem. Luzik.

skulinski
21-07-2008, 01:25
O!
Się dyskusja rozwinęła.

Pomysł i strzał - a nawet prawa autorskie są Twoje i tylko TWOJE! Z całym szacunkiem i bez żadnej zgryźliwości!

Więc jak? Pisać do moderatora o kasowanie? Czy zostawiamy, by podyskutować?
Chętnie podejmę polemikę.

Brzmi jakbys sie chcial pojedynkowac ktore lepsze. Dla mnie oba sa inne, a wprowadzone zmiany wrzucily to zdjecie do worka internetowej papki - zdjec po przejsciu podstawowej krytyki forów internetowych typu: nieostre, krzywe, przepalone. Nie jest to jakis manifest - nie twierdze ze to zawsze jest bezzasadne.. jednak w tym przypadku mysle, ze pozbawia zdjecie indywidualnego wyrazu.

P.S wyrazy pisane wielkimi literami sa uznawane jako krzyk. Edytuj poki mozesz bo wyglada agresywnie. Pozdrawiam

autograf
21-07-2008, 01:43
Brzmi jakbys sie chcial pojedynkowac ktore lepsze.
Nie zamierzam się tu wywyższać, obrastać w piórka, czy stroić wszechwiedzącego i mega-super-doświadczonego fotografa. Bo tak nie jest. Natomiast faktem jest, że zaprezentowałem wersję, która IMO jest lepsza i będę jej bronił.
Nie atakuję Autora, jedynie podpowiadam - na tyle na ile umiem.

a wprowadzone zmiany wrzucily to zdjecie do worka internetowej papki - zdjec po przejsciu podstawowej krytyki forów internetowych typu: nieostre, krzywe, przepalone.
Wiesz, ktoś mądrzejszy ode mnie powiedział mi kiedyś: "Rób zdjęcia poprawne, cukierkowe, takie jak u Cioci na imieninach". I ja bym na początku zwrócił uwagę na te papkowe szczegóły, które mogą w przedbiegach zdjęcie zdyskwalifikować. Czyli ma być ostre, proste, i nie przepalone. I to nie są moje słowa, lecz dużo mądrzejszego ode mnie.
A jak się już nauczy podstaw, to zacznie eksperymentować. I ja się tego trzymam. Oczywiście Autor nie musi.

P.S wyrazy pisane wielkimi literami sa uznawane jako krzyk. Edytuj poki mozesz bo wyglada agresywnie. Pozdrawiam
Podkreśliłem wyraźnie, żeby autor nie miał pretensji i nie był oburzony. Bo w Jego pierwszej ripoście chyba ów oburzenie się pojawiło.

skulinski
21-07-2008, 02:50
(...) faktem jest, że zaprezentowałem wersję, która IMO jest lepsza i będę jej bronił.

Jak juz napisalem wg mnei sa to dwa rozne podejscia. Swoim pokazales jak mozna to bylo zrobic inaczej. Jesli pokazales to po to zeby dyskutowac ze Twoje lepsze to wg mnei pomylka w zalozeniu bo dla mnie to co zmieniles nie bylo bledem czy aspektem dzialajacym na niekorzysc, ale chetnie wyslucham dlaczego taka perspektywa i takie linie jak w oryginale sa zle/gorsze od Twojej wyprostowanej wersji? Gdzie jest blad?

Wiesz, ktoś mądrzejszy ode mnie powiedział mi kiedyś: "Rób zdjęcia poprawne, cukierkowe, takie jak u Cioci na imieninach". I ja bym na początku zwrócił uwagę na te papkowe szczegóły, które mogą w przedbiegach zdjęcie zdyskwalifikować. Czyli ma być ostre, proste, i nie przepalone. I to nie są moje słowa, lecz dużo mądrzejszego ode mnie.
A jak się już nauczy podstaw, to zacznie eksperymentować. I ja się tego trzymam. Oczywiście Autor nie musi.

Wiec uwazasz ze te bledy sa tak duze ze zdjecie "dyskwalifikuja w przedbiegach". tym bardziej czekam na odpowiedz gdzie dokladnie jest ten blad i jakies uzasadnienie.
Co znaczy ze zdjecie ma byc proste? To ze okno na tym zdjeciu nie moze miec perspektywy z dwoma czy trzema punktami zbiegu tylko musi miec czolową tak jak to przedstawiles?

Z gory zalozyles ze autor nie zna podstaw i nie powinien eksperymentowac, naprawde potrzebujesz silnego argumentu uzasadniajacego dyskwalifikacje zdjecia zeby to stwierdzic.

Powtorze.. wg mnie nie wytknales bledów, pokazales jak ty bys to zrobil.. czyli jak mozna to bylo zrobic inaczej - inaczej czyli nie ma sensu dyskusja, ktore z tych zdjec jest lepsze bo to tylko kwestia stylu i gustu.

Podkreśliłem wyraźnie, żeby autor nie miał pretensji i nie był oburzony. Bo w Jego pierwszej ripoście chyba ów oburzenie się pojawiło.

W internecie panuja pewne zwyczaje i duze litery sa odbierane jako krzyk.

borregaard
21-07-2008, 09:10
Nie należy ,mz,prostować i "cywilizować" tego zdjęcia, bo tracimy przestrzeń przed oknem...Wersja prosta jest zbyt "płytka"...
Pzdr
Andrzej

ALF
21-07-2008, 13:34
Nie należy ,mz,prostować i "cywilizować" tego zdjęcia, bo tracimy przestrzeń przed oknem...Wersja prosta jest zbyt "płytka"...
Pzdr
Andrzej

zgadzam się...to zdjęcie mniej idzie w architekturę, a bardziej w symbolikę, więc jego prostowane, a szczególnie ostrzenie burzy jego przesłanie...

Vodafone
21-07-2008, 13:49
Oryginał lepszy... przez prostowanie tego zdjęcia tracimy przestrzeń a co za tym idzie ginie też klimat tej pracy...

wrrum
21-07-2008, 14:23
Oryginał lepszy.

delete please.
Autor nie wycofał prośby.

skulinski
21-07-2008, 14:24
zgadzam się...to zdjęcie mniej idzie w architekturę, a bardziej w symbolikę, więc jego prostowane, a szczególnie ostrzenie burzy jego przesłanie...

Oryginał lepszy... przez prostowanie tego zdjęcia tracimy przestrzeń a co za tym idzie ginie też klimat tej pracy...

zgadzam sie w 100%

ALF
21-07-2008, 14:28
Oryginał lepszy.

Autor nie wycofał prośby.

uważam, że jego usunięcie zepsuje cały wątek :)

gadas
21-07-2008, 15:37
Uważam że oryginał jest dobry i nie ma sensu nic w nim zmieniać .

mark3
21-07-2008, 18:13
tylko oryginał - to zdjęcie jest mroczne, brudne, szare - takie jak rzeczywistość, którą przedstawia.
nie wnikam, na ile to przypadek a na ile "artystyczny" zamysł autora

kurcze, gdyby to miało być klasyczne czy "przyjemne" zdjątko, to trzeba by na słońce poczekać,
może jakąś doniczkę na balkon wystawić, brakujące szybki uzupełnić, a resztę obowiązkowo umyć - bo przecież "zasady" obowiązują :-)

jest dobrze, bo jest klimat, przestrzeń, pole dla wyobrażni, "poczucie miejsca"....
patrząc na nie - jestem "tam", jestem "stamtąd"

patrząc na wersję poprawioną - widzę tylko obraz za oknem

wrrum
21-07-2008, 20:16
uważam, że jego usunięcie zepsuje cały wątek :)
Pobawię się w vodafone'a :twisted:

Więc zdanie autora, dotyczące grzebania w jego zdjęciu się nie liczy?
Wydaje mi się, że do tej pory zasadą nienaruszalną było, że to autor wątku decyduje o pozostawieniu modyfikacji jego pracy wykonanych przez innych forumowiczów.
Czyżby to się zmieniło?
Autor nie ma już nic do powiedzenia?
Zdanie moderatora jest ważniejsze?
;)

Mimo wszystko uważam, że należy wersję Autografa usunąć.

autograf
21-07-2008, 20:22
Obiecuję, że już się nie tknę poprawiania jakichkolwiek zdjęć :mrgreen:
Choć wciąż uważam, że zdjęcie jest mocno przypadkowe. Zerknąłem też na inne zdjęcia Kolegi, choć to o niczym nie świadczy. Ale to - dla mnie to gniot.

wrrum
21-07-2008, 20:29
Ala ja nie o tym.
Nie wnikam czy to gniot czy nie. Czy Twoja wersja jest lepsza, czy oryginał. Czy masz tykać czyjeś zdjęcia czy nie.

Chodzi o zasadę: kto decyduje o kasowaniu takich modyfikacji?
I tylko tego się czepiam :twisted:

ALF
21-07-2008, 20:46
Ala ja nie o tym.
Nie wnikam czy to gniot czy nie. Czy Twoja wersja jest lepsza, czy oryginał. Czy masz tykać czyjeś zdjęcia czy nie.

Chodzi o zasadę: kto decyduje o kasowaniu takich modyfikacji?
I tylko tego się czepiam :twisted:

autor nie potwierdził, więc może zostawmy to jemu, jeśli jeszcze będzie chciał, usunę...ale powtarzam, że to źle wpłynie na wątek, bo trzeba będzie wywalić 99% postów ;)

autograf
21-07-2008, 20:50

delete please.

A tak swoją drogą, to zdziwiła mnie taka arogancka postawa autora. I pierwszy raz spotkałem się z taką odpowiedzią.

:???:

mark3
21-07-2008, 20:58
chyba trzeba wyluzować - temat nie jest tego warty....
a robi się niepotrzebnie polemika o funkcjonowaniu forum
i odczytywaniu intencji... co może być złudne

glenio
22-07-2008, 02:18
A tak swoją drogą, to zdziwiła mnie taka arogancka postawa autora. I pierwszy raz spotkałem się z taką odpowiedzią.

:???:

A moim zdaniem pokazałeś tylko, że jesteś niesłowny. Napisałeś bowiem, że na jedno słowo autora wykasujesz swoją przeróbkę, czego do tej pory nie uczyniłeś. To nie jest żadna arogancja autora, tylko jego wola i powinieneś się z nią liczyć, bez podejmowania zbędnych dyskusji na temat tego czy warto, czy też nie warto kasować.
I nie trzeba tu również ingerencji moderatora - wystarczy skasować plik na imageshack.

Sama fotografia niezbyt przemawia do mnie w każdej z wersji.

ekonet
22-07-2008, 02:39
Arogancka? Sam dopytywałeś się o zgodę na pozostawienie zdjęcia. Więc czemu rozdzierasz teraz szaty? Są takie drogie...

malibu
22-07-2008, 06:02
nie wnikam która wersja jest lepsza - ale powiem co uważam - zieloni powinni skasować wersje "poprawiona"- bo są jakieś zasady....

harb
22-07-2008, 08:58
uwazam ze wyprostowana wersja to juz calkiem inny styl. jesli cos prostowac to tylko prawa krawedz wg mnie.. ale w takiej perspektywie broni sie jaknajbardziej.

Mysle ze wyprostowane to taki "internetowy styl" czyli dobre rady forów internetowych.. zawsze takie same.

no offence Autograf.

ineed
moze jednak niech Autograf nie kasuje.. moze jakas dyskusja na temat fotografii sie w koncu uskuteczni.

można dyskutować która wersja komu bardziej się podoba ,i czy traci się przestrzeń przed oknem czy też jest lepiej z nią ---- ja natomiast chcę dodać tylko jedną uwagę ,nie widzę tutaj uzasadnienia dla tej krzywizny nie znaczy to ze jestem zwolennikiem prostowania wszystkiego -ale dla krzywizny w tym ujęciu ----nie

ps.wrrum (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5631) ma rację !!!!!

autograf
22-07-2008, 09:07
Arogancka?
Tak Krzysztof,
zwłaszcza pierwsze zdanie. Wiesz dobrze, że nie mam możliwości edytowania postów (bo został wprowadzony zakaz).
Ok, w związku z powyższym proszę Cię o usunięcie zdjęcia.

A moim zdaniem pokazałeś tylko, że jesteś niesłowny. Napisałeś bowiem, że na jedno słowo autora wykasujesz swoją przeróbkę, czego do tej pory nie uczyniłeś.

Napisałem wyżej, iż nie mam takiej możliwości. Poprosiłem moderatora, by to uczynił.

ekonet
22-07-2008, 09:52
Uważam, że trzeba gruntownie posprzątać i przeredagować ten wątek.

skulinski
22-07-2008, 10:01
można dyskutować która wersja komu bardziej się podoba ,i czy traci się przestrzeń przed oknem czy też jest lepiej z nią ---- ja natomiast chcę dodać tylko jedną uwagę ,nie widzę tutaj uzasadnienia dla tej krzywizny nie znaczy to ze jestem zwolennikiem prostowania wszystkiego -ale dla krzywizny w tym ujęciu ----nie

ps.wrrum (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5631) ma rację !!!!!

A widzisz uzasadnienie dla prostowania? Moim zdaniem klimat tego zdjecia jest daleki od ciezko to nazwac: sterylnosci, poukladania. Czarna nieregularna przestrzen wokol okna dodatkowo dopelnia temat.
W propozycji autografa brakuje jak dla mnei tylko witrazu w szybkach.

Na poczatku napisalem ze jesli juz musimy cokolwiek prostowac w tym zdjeciu to prawy pion ale dlaczego u licha mielibysmy zmieniac perspektywe tak jak to zrobil autograf?? To jest calkiem inne ujecie a nie poprawa pierwszego.

Uważam, że trzeba gruntownie posprzątać i przeredagować ten wątek.
mi brakuje tu wciaz slowa autora. Fakt wyrazil swoje zdanie na temat umieszczania innej wersji ale pewne fakty sie mzienily i moze by go po prostu zapytac? Ja bym wolal taka dyskujse pod wlasnym zdjeciem niz jej brak :)

Hen
22-07-2008, 21:44
a mi sie zdjecie podoba

ALF
22-07-2008, 22:33
znowu kupa wypowiedzi osób niezainteresowanych:( nie macie co robić?

a do autora wątku...czyścić?

ekonet
22-07-2008, 22:35
znowu kupa wypowiedzi osób niezainteresowanych:( nie macie co robić?

a do autora wątku...czyścić?
Masz pomysł, jak to posprzątać? Bo ja myślę od pewnego czasu i coś wolno mi to idzie :)

autograf
22-07-2008, 22:49
Ja mam pomysł. Może tym razem trafny :P

Od mojego postu, tj. #4 włącznie wszystko w kosmos.

W końcu to ja zacząłem.

ALF
22-07-2008, 22:54
czekam na decyzję autora...

Polsar74
23-07-2008, 10:35
widzę aktualnie zdjęcie nr. 1, ale i widziałem nieautoryzowane-poprawiane przez kolegę z Sosnowca i także nie mogę zrozumieć tego Dominik co Tobą kieruje - przecież możesz zrobić swoją wersję tego zdjęcia a nie uciekać się do modernizacji czyiś prac. A robiłeś to do niedawna nagminnie... Może ten wątek (o ile go nie wyczyszczą MODowie) czegoś Cię nauczy.

pzdrw
Paweł

ps.
1. do autora zdjecia - Twoje zdjecie ma klimat - ponury ale ma...
2. do Autografa : IMO umiesz już zrobić lepszą fotkę