PDA

Zobacz pełną wersję : Format kompa i problem z kolorami...

mihow
19-07-2008, 23:44
Cześć!
Dzisiaj miałem format PC-ta.
W związku z tym mam świeży soft (Nikon Capture i PS CS2).
No i oczywiście zaczęły się schody z ustawieniem kolorów w tych programach.
Proszę o poradę, jakie profile colorów powinienem ustawić w PS a jakie w NC.

W NC obecnie mam tak: RGB -> NKsRGB, CMYK -> NKCMYK
w PS tak: RGB -> sRGB, CMYK ->WebCoated (SWOP) v2, Gray -> Gray Gamma 2.2, Spot -> Dot Grain 20%

Ale niestety otwierając stare NEF'y w PS lub w NC kolory mają się nijak do tych które miałem kiedyś :) oraz do tych, które mam w aparacie lub w podglądzie w Windowsie.

Pomóżcie - mam mnóstwo zdjęć do obrobienia a nie mogę sobie z tym poradzić...

DMQuadro
21-07-2008, 01:06
[QUOTE=mihow[/QUOTE]
1. Poczytaj wątki o kalibracji monitorów.
2. Np. wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegl%C4%85d_zagadnie%C5%84_z_zakresu_teorii_kolo ru
3. Tu jest sporo: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html

mihow
21-07-2008, 08:23
Monitor mam poprawnie skalibrowany...
Problem leży w ustawieniach kolorów programów graficznych...

mihow
21-07-2008, 08:58
O ile z PS już sobie poradziłem, to niestety w NC 4 nie mogę sobie poradzić.
Zmieniam w "Color management" profile kolorów *.icm, ale to nic nie daje. Wczytywany NEF ciągle jest jakby "zażółknięty"...
Już mnie szlag trafia...

DMQuadro
21-07-2008, 09:24
Pytanie po co ci CMYK? SWOP to profil do druku ofsetowego. Profile we wszystkich programach powinne być takie same - przestrzeń robocza (czyli RGB) - to profil monitora, wyjściowy profil plików - w zależności od potrzeb - do weba, do fotolabu, do druku ofsetowego i tp. U ciebie monitor może i skalibrowany, ale w ustawieniach tego nie widać (dziwisz się że inaczej plik wygląda). Żeby to działało to profil musi być zapisany w LUT monitora.
Musisz zagłębić się w teorie, jednak.

mihow
21-07-2008, 09:29
Pytanie po co ci CMYK? SWOP to profil do druku ofsetowego. Profile we wszystkich programach powinne być takie same - przestrzeń robocza (czyli RGB) - to profil monitora, wyjściowy profil plików - w zależności od potrzeb - do weba, do fotolabu, do druku ofsetowego i tp. U ciebie monitor może i skalibrowany, ale w ustawieniach tego nie widać (dziwisz się że inaczej plik wygląda). Żeby to dziawało to profil musi być zapisany w LUT monitora.
Musisz zagłębić się w teorie, jednak.

W PS jest już wszystko w porządku. Jest tak jak chciałem. Wczytywany NEF i plik wyjściowy jak i JPG końcowy są takiej jak powinny być.
Problem prawdopodobnie leży w ustawieniach kolorów NC - jaki profil kolorów w NC powinienem ustawić dla RGB? NKsRGB?

W PS dla RGB mam ustawione sRGB
w NC dla RGB mam ustawione NKsRGB - jednak tutaj wczytany NEF jest strasznie zółty, ale wyjściowy plik JPG jest ok...

DMQuadro
21-07-2008, 12:03
Ty chyba mnie słyszysz - przestreń robocza MUSI BYĆ TAKA SAMA WSZĘDZIE - i to ma być profil twojego monitora... Dla czego się dziwisz że pliki wyglądają inaczej w różnych przestrzeniach barwnych?

Tom01
21-07-2008, 12:52
przestreń robocza MUSI BYĆ TAKA SAMA WSZĘDZIE - i to ma być profil twojego monitora...

Ale pamięta Pan, że jeśli zdjęcie zawiera bogatszą informację kolorystyczną, to zostanie ona bezpardonowo uwalona?

mihow
21-07-2008, 12:53
Ty chyba mnie słyszysz - przestreń robocza MUSI BYĆ TAKA SAMA WSZĘDZIE - i to ma być profil twojego monitora... Dla czego się dziwisz że pliki wyglądają inaczej w różnych przestrzeniach barwnych?

Słyszę doskonale - a raczej czytać umiem - bez nerwów :)

Wszędzie staram się ustawić sRGB - ale niestety w NC na każdym w profili kolorów jest to samo.

Odinstaluję jeszcze dzisiaj i zainstaluję go ponownie - może to coś pomoże...

DMQuadro
21-07-2008, 16:27
Ja sie nie denerwuję. Jednak chyba nie rozumiemy się. Jednak nie umiem wytłumaczyć w sposób naukowy, jestem praktykiem... Właśnie ostatnio czuje braki w edukacji, kupiłem to i studiuję:http://helion.pl/ksiazki/zabarw.htm W opinii wielu autorytetów najlepsze dzieło. Polecam gorąco, bo jest napisana przez praktyków dla praktyków, ale w oparciu na naukę!

Tom01
21-07-2008, 16:34
Właśnie ostatnio czuje braki w edukacji, kupiłem to i studiuję

Gdzie zatem, w owym wiekopomnym dziele jest napisane, że jako przestrzeń pośrednia, jest zalecana przestrzeń monitora?

DMQuadro
21-07-2008, 19:50
Dopiero zaczełem reedukację...

Tom01
21-07-2008, 20:10
Dopiero zaczełem reedukację...

Proszę zatem odnaleźć wytłumaczenie co to jest i z czym się je "PCS". :-)

DMQuadro
21-07-2008, 20:46
Nie kojarze skrót PCS. W moją obronę powiem, że pracowałem wiele lat w wydawnictwie przy dużej drukarni. Konwertowaliśmy pliki do przestrzeni monitora...
Po drugie
Cytat ze wspomnianej książki:
[Warto zwrócić uwagę, że możliwości programów z obsługą zarządzania barwa nie są identyczne. Choć niewątpliwie w jakiś sposób potrafią one przeprowadzać konwersje barw, to już nie wszystkie radzą sobie z kompensacją wyświetlanego obrazu (tak jak wiele aplikacji i sterowników do obsługi skanerów) lub też pełną obsługą i interpretacją osadzonych profili.
Jedyny pewny sposób na odróżnienie programu wyposażonego w obsługę zarządzania barwą od aplikacji, która takich mechanizmów nie posiada, polega na zapoznaniu się z opcjami tego programu. Aplikacje z obsługą zarządzania barwą oferują opcje umożliwiające konfigurację profili źródłowych, docelowych i częstokroć również profili wyświetlania (jeśli nie uzyskują odpowiednich informacji od systemu operacyjnego)].
W książce również są opisane wady i ZALETY wczesnej konwertacji. To tyle na razie...

Tom01
21-07-2008, 21:01
PCS to przestrzeń robocza (pośrednia). W książce jest to opisane dokładnie, z przedstawieniem idei całego systemu zarządzania barwą.

Konwersja i praca w przestrzeni monitora to najprostsza możliwa metoda, mająca jedną zaletę. Wszystko co jest zapisane w obrabianym materiale widać na monitorze. Jednak po pierwsze jeśli było w materiale coś więcej, to już na początku obróbki tego nie ma, oraz wysłanie na urządzenie końcowe, powoduje, że operujemy, z reguły, na wartościach ograniczonej przestrzeni barwnej w stosunku do przestrzeni urządzenia. Nie da się wykorzystać w pełni możliwości maszyny, która ma przecież większe możliwości niż monitor.

PS. Przytoczony cytat dotyczy całkiem czego innego.