Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Format kompa i problem z kolorami...

Cześć!
    Dzisiaj miałem format PC-ta.
    W związku z tym mam świeży soft (Nikon Capture i PS CS2).
    No i oczywiście zaczęły się schody z ustawieniem kolorów w tych programach.
    Proszę o poradę, jakie profile colorów powinienem ustawić w PS a jakie w NC.

W NC obecnie mam tak: RGB -> NKsRGB, CMYK -> NKCMYK
    w PS tak: RGB -> sRGB, CMYK ->WebCoated (SWOP) v2, Gray -> Gray Gamma 2.2, Spot -> Dot Grain 20%

Ale niestety otwierając stare NEF'y w PS lub w NC kolory mają się nijak do tych które miałem kiedyś oraz do tych, które mam w aparacie lub w podglądzie w Windowsie.

Pomóżcie - mam mnóstwo zdjęć do obrobienia a nie mogę sobie z tym poradzić...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

[QUOTE=mihow[/QUOTE]
    1. Poczytaj wątki o kalibracji monitorów.
    2. Np. wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegl%..._teorii_koloru
    3. Tu jest sporo: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Monitor mam poprawnie skalibrowany...
    Problem leży w ustawieniach kolorów programów graficznych...

Domyślnie

O ile z PS już sobie poradziłem, to niestety w NC 4 nie mogę sobie poradzić.
    Zmieniam w "Color management" profile kolorów *.icm, ale to nic nie daje. Wczytywany NEF ciągle jest jakby "zażółknięty"...
    Już mnie szlag trafia...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Pytanie po co ci CMYK? SWOP to profil do druku ofsetowego. Profile we wszystkich programach powinne być takie same - przestrzeń robocza (czyli RGB) - to profil monitora, wyjściowy profil plików - w zależności od potrzeb - do weba, do fotolabu, do druku ofsetowego i tp. U ciebie monitor może i skalibrowany, ale w ustawieniach tego nie widać (dziwisz się że inaczej plik wygląda). Żeby to działało to profil musi być zapisany w LUT monitora.
    Musisz zagłębić się w teorie, jednak.
    Ostatnio edytowane przez DMQuadro ; 21-07-2008 o 09:32
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Pytanie po co ci CMYK? SWOP to profil do druku ofsetowego. Profile we wszystkich programach powinne być takie same - przestrzeń robocza (czyli RGB) - to profil monitora, wyjściowy profil plików - w zależności od potrzeb - do weba, do fotolabu, do druku ofsetowego i tp. U ciebie monitor może i skalibrowany, ale w ustawieniach tego nie widać (dziwisz się że inaczej plik wygląda). Żeby to dziawało to profil musi być zapisany w LUT monitora.
    Musisz zagłębić się w teorie, jednak.
    W PS jest już wszystko w porządku. Jest tak jak chciałem. Wczytywany NEF i plik wyjściowy jak i JPG końcowy są takiej jak powinny być.
    Problem prawdopodobnie leży w ustawieniach kolorów NC - jaki profil kolorów w NC powinienem ustawić dla RGB? NKsRGB?

W PS dla RGB mam ustawione sRGB
    w NC dla RGB mam ustawione NKsRGB - jednak tutaj wczytany NEF jest strasznie zółty, ale wyjściowy plik JPG jest ok...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Ty chyba mnie słyszysz - przestreń robocza MUSI BYĆ TAKA SAMA WSZĘDZIE - i to ma być profil twojego monitora... Dla czego się dziwisz że pliki wyglądają inaczej w różnych przestrzeniach barwnych?

Domyślnie

przestreń robocza MUSI BYĆ TAKA SAMA WSZĘDZIE - i to ma być profil twojego monitora...
    Ale pamięta Pan, że jeśli zdjęcie zawiera bogatszą informację kolorystyczną, to zostanie ona bezpardonowo uwalona?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Ty chyba mnie słyszysz - przestreń robocza MUSI BYĆ TAKA SAMA WSZĘDZIE - i to ma być profil twojego monitora... Dla czego się dziwisz że pliki wyglądają inaczej w różnych przestrzeniach barwnych?
    Słyszę doskonale - a raczej czytać umiem - bez nerwów

Wszędzie staram się ustawić sRGB - ale niestety w NC na każdym w profili kolorów jest to samo.

Odinstaluję jeszcze dzisiaj i zainstaluję go ponownie - może to coś pomoże...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Ja sie nie denerwuję. Jednak chyba nie rozumiemy się. Jednak nie umiem wytłumaczyć w sposób naukowy, jestem praktykiem... Właśnie ostatnio czuje braki w edukacji, kupiłem to i studiuję:http://helion.pl/ksiazki/zabarw.htm W opinii wielu autorytetów najlepsze dzieło. Polecam gorąco, bo jest napisana przez praktyków dla praktyków, ale w oparciu na naukę!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów