Zobacz pełną wersję : Pytanie do uzytkownikow F100...
sprocket
19-07-2008, 21:52
Czy z podpietym obiektywem manualnym w wizjerze jest tylko f-- zamiast zadanej przyslony? W moim F100 widze ze puszka mierzy swiatlo z manualem ale nie podaje wartosci tylko f--.
To normalne, F100 nie jest w stanie odczytać liczby przesłony z obiektywu manualnego.
sprocket
19-07-2008, 23:05
Hmm... zapytalem dlatego ze np. D200 czyta i swietnie sie to przedstawia ze szklami manualnymi a myslalem ze w puszce analogowej jest to raczej normalne. Dzieki za odpowiedz kiemlo.
D200 nie czyta sam z siebie. Musisz mu powiedziec jakie szklo zalozyles.
Hmm... zapytalem dlatego ze np. D200 czyta i swietnie sie to przedstawia ze szklami manualnymi a myslalem ze w puszce analogowej jest to raczej normalne. Dzieki za odpowiedz kiemlo.
D200 ma bardziej rozbudowane menu :mrgreen: niż F100.
sprocket
21-07-2008, 04:30
Jacku to ja juz stwierdzilem od wczoraj:) a druga rzecz ktora mnie zasmucila w F100 to brak piorytetu migawki na AF-C szkoda :) bo przy tak szybkim AF byla by to super sprawa.
Tak to tylko F6 - wśród analogów AF. F5 też nie odczyta przyslony. Chcesz, żeby analog odczytał wszystko z obiektywu - kup jakieś F3 czy coś z epoki po wprowadzeniu Ai.
Chcesz, żeby analog odczytał wszystko z obiektywu - kup jakieś F3 czy coś z epoki po wprowadzeniu Ai.
pytanie co sprocket ma na myśli, mówiąc o obiektywie manualnym. Nikkora czy coś na M42 ? :-D
Jak coś z przejściówką to nic mu nie odczyta przysłony, nawet F3.
pytanie co sprocket ma na myśli, mówiąc o obiektywie manualnym. Nikkora czy coś na M42 ? :-D
Jak coś z przejściówką to nic mu nie odczyta przysłony, nawet F3.
Z M42 nawet tej przysłony nie przymknie żaden nikon, więc jej odczyt w takich sytuacjach, to i tak przyrost formy nad treścią, by był.
Jacku to ja juz stwierdzilem od wczoraj:) a druga rzecz ktora mnie zasmucila w F100 to brak piorytetu migawki na AF-C szkoda :) bo przy tak szybkim AF byla by to super sprawa.
No jak nie ma, jak ma. ;) Przynajmniej mój ma. :)
w życiu z tego nie skorzystam, dlatego nie chciałem pisać, ale też mi sie wydawało, że ma.
nie mam już od dość dawna body i nie sprawdzę, ale tez mi się wydaje, że cały czas w nikonach na AF-C jest priorytet migawki, a na AF-S priorytet ostrości (domyślne ustawienie w cyfrakach, w F100 tak chyba też było)
Witam wszystkich.
Podepnę się tu bo pytanie dotyczy F100-ki.
Pytanie jest odnośnie obiektywów,wiem że podpinac można D i G ale czy te najnowsze podepnę pod niego(wszystkie funkcję itp.).O systemie Nikon wiem tyle co nic(cyfra w innym systemie-K10D),a stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona hehe(przez przypadek raczej,bo nie zamierzałem kupowac,ale jak już go dostałem do ręki to hohoho panie-EX).Jakbyście mogli mnie naprowadzic na odpowiednie zagadnienia to byłbym "dźwięczny",(wątek o oznaczeniach szkieł już przejżałem,wi.ęc co nieco wiem).
Dzięki bardzo.
..
Pytanie jest odnośnie obiektywów,wiem że podpinac można D i G ale czy te najnowsze podepnę pod niego(wszystkie funkcję itp.)...
tak, wszystkie funkcje będą przenoszone. Jedna uwaga - to powinny być obiektywy na pełną klatkę, czyli nie te opracowane na cyfrę z cropem 1,5x, w nomenklaturze nikona mają te nikkory w nazwie DX.
Dzięki za szybką odpowiedź.Co do DX-a to domyślałem się że to tylko pod crop,nie byłem pewny co do VR i do tych nowych napędów dzwiękowych.Ale jak można to cool,teraz tylko nazbierac na jakąś stałkę bądź na jakiś jasny zoomik.
sprocket
25-07-2008, 00:29
No tak - przejezyczylem sie chodzilo mi o piorytet ostrosci na AF-C.
Jesli ktos jest dobrze obeznany w ustawieniach osobistych w F100 to prosil bym o wytlumaczenie tak lopatologicznie funkcji 19 :) tzn Aperture setting during zooming.
pryz ustawieniu "0" jak na zoomie ze zmiennym światłem ustawisz np. f/8 to kręcąc zoomem pozostaje nadal f/8 a nie zmienia sie tak, jak np. analogicznie z 3.5 na 4.5 przy pełnej dziurze. to akurat będzie się zmieniać, bo nie ma siły :)
u mnie to nie działa... albo coś źle robię
przynajmniej tak jest na sigmie 17-35/2.8-4
jak ustawię f/8, to kręcąc zoomem przy obu ustawieniach custom nr 19 (zarówno 0 jak i 1) mam to samo - zawsze f/8
sprocket
26-07-2008, 17:54
galu44 - ja wlasnie sprawdzilem ta funkcje i dziala znakomicie, wiadomo ze szklo lekko przymkniete daje najlepsze efekty a wiec trudno jest w zoomie o zmiennym swietle to regulowac, po przestawieniu funkcji 19 na 1 aparat przy zmianie ogniskowej zawsze ustawia [w zaleznosci jak sobie ustawisz] o jedna dzialke lub dwie wiecej na programie A.
W sumie to super sprawa szkoda ze nie ma tego w serii D :)
może sprawdzę na jakimś mniej elektronicznym szkle (non-G)