PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - bracketing

messer
18-07-2008, 16:10
Witam,

Przeszukałem forum i nie trafiłem na satysfakcjonujące mnie w tym temacie wątki - zatem postanowiłem założyć nowy.
Pytanie dotyczy D300 i bracketing'u.

Chciałbym osiągnąć następującą konfigurację:
Pod przycisk "FUNC" (lub któryśtam) + pokrętło ustawić włączanie bracketing'u - określam EV, określam ilość klatek.
Dalej - chciałbym, żeby aparat po naciśnięciu spustu wykonał serię zdjęć w ilości określonej w ustawieniach BKT.
No i - jeszcze fajniej - żeby po tej serii "wyzerował" BKT.

Czy cokolwiek z powyższego jest możliwe do ustawienia?
Jestem świeżutkim użytkownikiem D300 i dopiero "rozgryzam" temat.

Firmware: 1.03

Z góry dzięki za porady.

messer
18-07-2008, 17:15
Po części problem udało mi sie rozwiązać - w kwestii wyliczonej serii zdjęć w bracketingu.

Ciągle jednak poszukuję rozwiązania dot. automatycznego wyzerowania po serii....
Sugestie bardzo mile widziane.

dżafeł
18-07-2008, 20:19
Ciągle jednak poszukuję rozwiązania dot. automatycznego wyzerowania po serii....

Co masz na myśli pisząc "automatycznego wyzerowania po serii"? Bo nie czaje... Przecież jak ustawisz bracketing na serie 5 zdjęć, to po 5 zdjęciach bracketing się "resetuje", EV wraca do normy i możesz przekadrować aparat w inne miejsce i ponownie zrobić nowe 5 fotek.

Krzysiek82
18-07-2008, 20:26
Chyba chodzi o to, aby po serii 5 zdjęć aparat sam wyłączył bracketing i wrócił do opcji pojedynczego zdjęcia. Czy tak się da? Chyba nie bardzo, skoro funkcja się uaktywnia po naciśnięciu przycisku to wyłącza się także po jego naciśnięciu. Aczkolwiek nie sprawdzałem tego.

Pozdrawiam

gmoszkow
18-07-2008, 23:04
takie rzeczy to tylko w erze...

Pozdrawiam

Grzegorz

Tymon_K
19-07-2008, 00:48
Dołączę się :). Parę dni temu zadałem prawie identyczne pytanie, ale jakaś "przyjazna" dusza tego Forum usunęła go bez wyjaśnień i uprzedzenia.

Do rzeczy:
po pierwsze: w analogowych lustrzankach Nikona, np. F70, było tak, że gdy aparat wykonał serię zdjęć w bracketingu, po ostatnim zdjęciu maszyna sama powracała do zerowych ustawień kompensacji. W D300 aby wyłączyć bracketing uruchamiony przyciskiem "Fn" i pokrętłami sterującymi, należy ponownie pokrętłami wyzerować ilość klatek - "0F". Czy możliwe jest uzyskanie automatycznego zerowania bez używania pokręteł?

I tu rodzi się moje drugie pytanie dotyczące bracketingu realizowanego także przy pomocy "Fn" i pokręteł.

W MENU USTAWIEŃ OSOBISTYCH znajduje się zakładka "b" - Pomiar/ekspozycja, a następnie opcja "b4" - Łatwa kompensacja ekspozycji. Mamy tam możliwość resetowania ustawień kompensacji ekspozycji (RESET Włączona (autom.resetow.)). Jeśli zaznaczy się ją, to wg instrukcji ustawienia wybrane za pomocą pokrętła są resetowane po wyłączeniu aparatu. W pewien sposób można zatem błyskawicznie wyłączyć kompensację bez jeżdżenia kółkami. U mnie to nie działa. Wyłączam aparat, włączam, a ikonka "+-" oraz napis BKT na górnym wyświetlaczu są dalej obecne.
Ja czegoś nie rozumiem czy aparat do serwisu?
Firmware 1.03.

Trzymajcie się, Tymon

Shexbeer
19-07-2008, 12:54
Nie wiem czy da się tak zrobić, we wtorek będę miał D300 to będę się bawił. Ja żałuję natomiast że w D300 maksymalny skok EV w bracketingu nie został zmieniony w stosunku do D200, czyli max. jest 1EV, tęsknię za 2EV jak jest w D80 :? Chyba że zostało/zostanie to poprawione w nowszej wersji firmware'u. Moim zdaniem robiąc HDRy bez sensu cykać 5 fotek ze skokiem 1EV skoro wystarczyłyby w zupełności 3 foty ze skokiem 2EV

messer
19-07-2008, 14:56
Tak, chodzi mi dokłądnie o to co wyjaśnił Tymon_K w swoim poście.
Anyway - problem "rozwiązałem" po części.

Pod naciśnięcie przycisku FUNC ustawiłem "szybki bracketing".
Pod FUNC+kółko ustawiłem "autobraketing" (czyli ustawianie parametrów EV i ilości klatek).

Działa w ten sposób, że trzymająć guzik FUNC + spust migawki:
- w trybie "S" (zdjęcia pojedyncze) aparat wykona dokłądnie tyle zdjęć, ile określiłem ustawiając parametry BKT w serii po czym zakończy serię
- w trybie "Cx" (serja) - aparat będzie strzelał serią w kółko, za każdym razem uwzględniająć BKT.

Aby zrobić zdjęcie bez BKT - trzeba niestety ręcznie (FUNC+pokrętło) wyzerować BTK...

Taka konfiguracja działa dość sensownie (jak dla mnie) i mniej więcej wyczerpuje temat.
Niedogodność takiego ustawienia polega na tym, że aby użyć braketingu muszę trzyjmać FUNC i spust migawki (da się przyzwyczaić), a żeby go wyłączyć trzeba oderwać oko od okulara i monitorując górny wyświetlacz wyzerować BKT

ROzwiązanie idealne (dla moich potrzeb):
- FUNC+pokrętło ustawia parametry BKT (tak jak w tej chwili)
- Spust migawki + FUNC wykonuje w trybie "S" serię zadanej ilości zdjęć (tak jak teraz)
- Sam sput migawki wykonuje poprawnie naświetloną tylko jedną klatkę (bez BKT)
Czyli , że BKT aktywuje się trzymając (przyciskając?) guzik FUNC.

Jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje konfiguracji - może warto się pochwalić.
Wątku o braketigu w D300 na forum jakoś nie znalazłem, a temat ciekawy i możę się komuś w przyszłości przyda...