Zobacz pełną wersję : D50
Maldoror13
16-05-2006, 21:56
Czy warto kupić D50?
Jeśli ktoś che się przesiąść z Panasonica Fz-20 na lustro cyfrowe.
aries.mehehe
16-05-2006, 23:18
Tak.
Arashi20
16-05-2006, 23:28
Jasne, bez zastanowienia :) i baw się ile tylko da :).
Maldoror13
17-05-2006, 08:03
Myślałem jeszcze nad Eosem 350D ale jak go wziąłem do ręki (kumpla) to wydał się gówniany, jakis plastik lipny i mały. A d50 dużo wiekszy i solidniejszy.
Pytanie jeszcze jakie szkiełko do 500 na start wybrać. Kitowe czy może jakaś sigmę?
Potem kupie to od d70 i 50/1.8. ale co na start?
Adam Trzcionka
17-05-2006, 08:42
kitowe na początek wystarczy.
[ Dodano: Sro 17 Maj, 2006 ]
napisałem, że kitowe na początek wystarczy, ale właściwie w jego cenie, lub niewiele drożej, dostaniesz 50/1.8. zatem może ta 50'tka na początek, a potem do niej 18-70.
Jeśli ktoś che się przesiąść z Panasonica Fz-20 na lustro cyfrowe. Witaj, miałem podobny dylemat, ale chciałem kupić FZ-30. W tym momencie przyjechał do mnie znajomy z Niemiec ze swoim FZ-30 i pstryknęliśmy parę zdjęć. Przeraziły mnie szumy na wyższych ISO, więc zmieniłem zainteresowania i wybrałem D50. Jestem zachwycony i onieśmielony, bo chylę czoła, przed userami cyfrówek DSLR za wiedzę i doświadczenie. DSLR – niestety obnaży, cała Twoją niewiedzę w sprawach fotografii. Pozdrawiam
Kup D50 naprawdę warto
Ja długo sie zastanawiałem, aż wreszcie się skusiłem
I jestem bardzo zadowolony
Pozxdrawiam
Nabutada
18-05-2006, 09:13
[quote]...... bo chylę czoła, przed userami cyfrówek DSLR za wiedzę i doświadczenie. DSLR – niestety obnaży, cała Twoją niewiedzę w sprawach fotografii. Pozdrawiam
Myśle, że tak może być tylko w przypadku kiedy ktos kupi sobie pierwszy aparat w zyciu lub, do tej pory korzystał tylko i wyłącznie z tanich aparatow potocznie nazywanych jako "idiot kamera". Ktos kto posługiwał sie już jakimś aparatem analogowym (mam na mysli lustrzanke) nie bedzie miał, aż takiego problemu aby się dostosowac do Cyfrowego lustra.
Pozdrawiam
Michal_C
18-05-2006, 09:32
Wita, Maldoror13 jestem posiadaczem D50 od stycznia i powiem, podobnie jak inni, że warto kupić ten aparat. Wybierałem między nim a Sony R1. Kupiłem zestaw z dwoma obiektywami i może nie są one najwyższej jakości ale na pewno pozwolą Ci robienie dobrych zdjęć (liczą się tylko Twoje umiejętności). W pracy kupiliśmy Sony R1 i i w zakresie ogniskowych 24-120 wydaje mi się że jego obiektyw jest. No ale tego aparatu nie rozbudujesz i AF jest wolniejszy.
Jeśli masz możliwości finansowe to na pewno kup ten zestaw z Nikkorem 18-70 i na pewno pod względem optycznym będziesz miał aparat równy D70/D70s.
Jak kupisz to pokaż zdjęcia i miłej zabawy :D
Pozdrawiam
Pawełfoto
18-05-2006, 22:12
To dokładnie jak ja, miałem FZ20 i szukałem aparatu do przesiadki, pierwszy wybór padł na FZ30 i już go prawie zamówiłem ale.... zacząłem grzebać w necie i przypadkowo trafiłem właśnie na D50, wcześniej miałem w ręku D70 i wydawał mi się poza zasięgiem finansowym, ale D50 mnie zaskoczył cenowo, pomacałem go w Media Markt i wszystko stało się jasne, tylko ten.
Kupuj. Kupiłem i nie żałuję!!!!!!
FUX
Maldoror13
19-05-2006, 17:23
No i stało się Fz-20, Practica Mtl5 i Dynax 300coś tam idę w odstawkę bo oto nadszedł D50 mojej ukochanej firmy. Wiwat Nikon:)
Doczekałem się 2300 z 18-55.
Fz-20 to była rewelka, śwetny obiektyw jak na tą klasę ale ISO do niczego.
Ja przesiadłem sie z FZ20 na D50 i nie żałuje, tylko teraz to juz chyba nigdy kasy nie bede miał takiej na luzie :(
Magnum43
19-05-2006, 23:07
W innym wątku zostałem skopany za pochwałę EOS-a 350D był dla mnie łatwiejszy zmieniłem na D50 i skończyły się dobre zdjęcia ,rzeczywiście gdyby nie gówniany plastik na eosie i jego kretyńska wielkość to nie byłoby problemu :)
Nabutada
19-05-2006, 23:12
....... a powiem ci ze uzywasz gownianych obiektywow :/
Myslę, że uzywa tego na co mu budzet pozwala wiec tego typu stwierdzenia chyba są nie na miejscu.
pozdrawiam
Magnum43
19-05-2006, 23:24
Wiem i bardzo prosiłem aby ktoś doradził mi czego mam uzywać i się nie doczekałem :(
markos_digit
20-05-2006, 00:04
/witam wszystkich/ :)
W temacie dyskusji mam bardzo podobne zdanie.
Kiedy postanowiłem kupić pierwszą cyfrową lustrzankę brałem pod uwagę Nikona D50 oraz odpowiednik Canona.
O zakupie Nikona zdecydowało kilka czynników. Takim pierwszym narzucającym się to naprawdę dobre wykonanie Nikona D50. Sprzęt pięknie leży w dłoni, a poza tym wykończenie jest co najmniej dobre. Tutaj w porównaniu do konkurencji pierwszy plus.
Drugi czynnik wpływający na wygodę użytkowania to dobry wizjer w D50. Kiedy spojrzałem przez 350D, to co zobaczyłem ( a właściwie tego czego nie zobaczyłem a powinienem zobaczyć), trochę mnie zaskoczyło (in minus).
Zwróciłem uwagę na synchronizację z lampą błyskową 1/500 w Nikonie, oraz dobry spot i dobry AF. Łapie w punkt nie ma co.
Dodając do tego przyzwoity obiektyw AF-S 18-55 ED, który w swojej kategorii wypada dobrze (efekt zdjęciowy zadowala mnie), cicha praca - to wszystko zdecydowało, że bez większego wahania nabyłem Nikona D50.
Oczywiście zawsze można sięgnąć po produkt z wyższej półki, czy nawet innej firmy, ale w tym modelu znalazłem niemal wszystko czego potrzebowałem.
Wcześniej używałem m.in.: lustrzanek analogowych Nikona oraz kompakt G2.
Tak więc kończąc moją wypowiedź powiem, że D50 to naprawdę dobra lustrzanka w swojej klasie cenowej.
Magnum43
20-05-2006, 08:41
Nareszcie konkretny głos w tej dyskusji ,a tak w nawiasie to fajnie by było jak by mi ktoś poradził jakiego zooma kupić tylko bez jaj nie mam 10.000 coś w przyzwoitej cenie może z jakimś konwerterem? Sam już nie wiem bo okazuje się że do Sigmy 70-300 APO nie da się dostawić konwertera :(
Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=20298) np. przetoczyła się dyskusja na temat ciekawego, jak sądzę szkła.
FUX
Witam,
Posiadam D50 od blisko roku (kurcze ale ten czas umyka) do body mam "kitowski" obiektywik o ogniskowej 18-55 plus Sigme 70-300 Macro DL 4-5.6 i obiektyw z F80 28-100 3,5-5,6 G. Na to mnie było stać :lol: Jest to dobrze wykonany sprzęcik z jednym minusikiem bardzo okrojony system pomiaru balansu bieli co w cyfrakach jest bardzo przydatną funkcją. Jak dla mnie bardzo dobra matryca z jednym z lepszych obrazów przy czułości ISO 1600. Gdybyś chciał dokupić zewnętrzną lampę to .... niestety tylko SB 600 lub 800. Sam mam "sześćsetkę" i jestem zadowolony. Jeżeli ktoś miał już wcześniej jakiegoś "nikosia" to kupi 50 lub coś lepszego (70s lub 200). Zrobiłem już tym aparacikiem około 13 000 fotek ... i odpukać ... wszystko jest ok. Jak już ktoś pisał dobrze jest dokupić sobie obiektywik Nikonowski 50mm/ 1,8 - PIĘKNIE RYSUJE !!.
Jak wyglądają fotki z D50? podaje link do moich fotek (chwalipięta :D ) > http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-1141-0-0-0-0.php
fakt trochę zawalone portretami, ale zmienię tą statystykę :D
Pozdrawiam
Ja też szukałem , szukałem, zastanawiałem się , przeczytałem TO szanowne forum nikonomaniaków i nabyłem drogą kupna w sklepie www.megamedia.pl , pięknego , czarnego Nikona D50 + obiektywy AF-S DX 18-55 i 55-200 + wielka torba ;). Szwagier który pstryka Soniaczem D717 nie chce się od mojego sprzętu odkleić. A ja jestem cały happy bo wresznie wychodzą mi piękne foty córci ( 2 lata) która porusza się dość szybko :).
He he zdarza się że D50 i ja nie nadążamy ale wszystko jescze przedemną,
Naprawdę polecam.
P.S jak pięknie wychodzi ulica wieczorkiem z F22 i 30 sek i to jest to, nie mówiąc że wstrętne latające robale chwytasz i zatrzymujesz im skrzydła.
Gawronik
22-05-2006, 22:30
Na początku był przez 10 lat Zenit 12XP potem Practika BCA. Następnie nawinął się PS A510, pobył przez rok po czym poszedł na służbę do rodziców. Jak poszedłem do sklepu do znajomego po wybrany S2IS to ten "szuja" jeden położył przede mną D50 i powiedział - weź ten. A ja to ciele go posłuchałem, no i efekt jest taki że po około 2000 zdjęć ten aparat nadal bezczelnie obnaża moje braki w wiedzy fotograficznej. A ja to ciele jedne ciesze się z tego jak głupi - mało tego proszę o więcej mimo że oprócz programu P zaczynam niesmiało korzystać z A i S, na M też może kiedyś przyjdzie czas ...
No i ciągle mało mało .......
No i ciągle mało mało .......
To wlasnie kocham w fotografii... Sorka za OT.
mariuniu
22-05-2006, 23:22
detente, Oneil, Gawronik czy i wy przy pierwszym zetknięciu z D50 mieliście wrażenie że jakby niedoświetlał w programach pół i full automatycznych? Mam D50 + nikkor 18-70 od kilku dni i wydaje mi się że niedoświetla także przy zdjęciach z użyciem wbudowanej lampy. Pozdrawiam.
detente, Oneil, Gawronik czy i wy przy pierwszym zetknięciu z D50 mieliście wrażenie że jakby niedoświetlał w programach pół i full automatycznych? Mam D50 + nikkor 18-70 od kilku dni i wydaje mi się że niedoświetla także przy zdjęciach z użyciem wbudowanej lampy. Pozdrawiam.
Ja używam M, S, A, zdjęcia prześwietlone pojawiły się z mojego błednego ustawienia przeslony lub czasu , mała korekcja i zdjęcie można powtórzyć. Przedwszystkim musisz dużo robić zdjęć w różnuych miejscach aby dojść gdzie jakie ustwaienia najlpeiej pasują.
Pzdr
Witam,
Co do tematu czy niedoświetla? Po pierwsze oprócz programów tematycznych, preselekcji czasu i przysłony, trybu manualnego i P - jak dobrze pewno wiesz - 50 posiada jeszcze kilka "sposobów" pomiaru światła. Więc na to niedoświetlenie może wpływać wiele rzeczy (np. każdy z nas ma inną kalibrację monitora .... lub panelu LCD :) ) jak widać powodów jest wiele aby sądzić, że może wcale nie niedoświetla :D .
Jeżeli chodzi o mnie to uważam, że D50 lekko prześwietla fotki - ale to moje zdanie.
I dlatego świadomie obniżam wartość EV (ale jak to zwykle z nami bywa ... nie zawsze 8) )
Pozdrawiam