PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX2 z USA

Wojteksw
17-07-2008, 12:50
Mam pytanko, czy Capture NX2 zakupiony w USA bez problemów dokonam rejestracji, czy są jakieś ograniczenia? Kto korzystał z takiej formy?

kabal
17-07-2008, 12:58
A dlaczego miałby się nie zarejestrować? Jeśli produkt jest oryginalny nie będzie z tym najmniejszego problemu.

2Cresky
17-07-2008, 13:17
a mawiają że pies z kotem się nie dogadają ;) podobnie jak kolega myślę,że nie będzie najmniejszego problemu z rejestracją

Wojteksw
17-07-2008, 13:27
Bardzo dziękuję za poprawienie i odpowiedzi.

Valwit
31-07-2008, 17:00
podbijam bo wlasnie kupilem przez internet w usa, za niecale 80 eur (109.95 usd + niecale 9 usd jakiegos podatku). uzylem normalnej europejskiej karty visa, adres jaki trzeba podac wygooglalem sobie - radze uwazac jaki stan sie wybiera - od tego zalezy ewentualny podatek. ja mialem chicago IL i doliczylo te pare dolcow.

najwyrazniej zmienili strone i silnik sklepu bo miesiac temu wygladalo to inaczej i akceptowalo tylko amerykanskie karty visa. klucz dostalem natychmiast na stronie z potwierdzeniem zamowienia.

jako ze sklep wydaje sie niedorobiony (mimo ze wybralem upgrade online oferowalo mi wybor sposobu przesylki) nie wiem jak dlugo potrwa ta promocja :)

samek
31-07-2008, 17:59
podbijam bo wlasnie kupilem przez internet w usa, za niecale 80 eur (109.95 usd + niecale 9 usd jakiegos podatku). uzylem normalnej europejskiej karty visa, adres jaki trzeba podac wygooglalem sobie - radze uwazac jaki stan sie wybiera - od tego zalezy ewentualny podatek. ja mialem chicago IL i doliczylo te pare dolcow.
najwyrazniej zmienili strone i silnik sklepu bo miesiac temu wygladalo to inaczej i akceptowalo tylko amerykanskie karty visa. klucz dostalem natychmiast na stronie z potwierdzeniem zamowienia.
jako ze sklep wydaje sie niedorobiony (mimo ze wybralem upgrade online oferowalo mi wybor sposobu przesylki) nie wiem jak dlugo potrwa ta promocja :)

Generalnie wiem, że się wygłupiam. Ale co tam - spytam. Po co cały ten cyrk?

Valwit
31-07-2008, 18:04
Generalnie wiem, że się wygłupiam. Ale co tam - spytam. Po co cały ten cyrk?

bo jest o 1/3 taniej i klucz mam od razu.

samek
31-07-2008, 18:09
bo jest o 1/3 taniej i klucz mam od razu.

Stary - domyślam się. Co nie zmienia faktu, że masz i tak nie do końca legal soft :) Bo chyba nie mieszkasz w Chicago, Il :) Uprzedzam - niniejszym kończę swój udział w dyskusji. Nie będę powielał słów od lat już znanych. Wciąż tylko nie mogę się nadziwić jak na oficjalnym forum ludzie potrafią wprost pisać o swoim konflikcie z prawem.

Valwit
31-07-2008, 18:48
Dopoki mi nie udowodnisz ze to jest nielegalne to prosilbym cie abys sie powstrzymywal z tego typu oszczerstwami i pomowieniami.

samek
31-07-2008, 18:54
Dopoki mi nie udowodnisz ze to jest nielegalne to prosilbym cie abys sie powstrzymywal z tego typu oszczerstwami i pomowieniami.

very zabawne:

adres jaki trzeba podac wygooglalem sobie - radze uwazac jaki stan sie wybiera - od tego zalezy ewentualny podatek. ja mialem chicago IL i doliczylo te pare dolcow

Papatki - baw się dobrze.

Valwit
31-07-2008, 18:56
a co to zmienia? nic na ten adres niewysylaja, za produkt zaplacilem, nikon zaplacil odpwoednie podatki. hotline nikona nie widzi w tym zadnego problemu - upewnialem sie czy klucz bedzie dzialac. wiec czemu nazywasz mnie zlodziejem? i prosilbymo uzasadnienie rzekomego "faktu", lub przeprosiny.

samek
31-07-2008, 19:03
a co to zmienia? nic na ten adres niewysylaja, za produkt zaplacilem, nikon zaplacil odpwoednie podatki. hotline nikona nie widzi w tym zadnego problemu - upewnialem sie czy klucz bedzie dzialac. wiec czemu nazywasz mnie zlodziejem?...

Mógłbyś wskazać miejsce gdzie to zrobiłem?

...i prosilbymo uzasadnienie rzekomego "faktu", lub przeprosiny.

Wolne żarty.
Rozumiem, że twoje propozycje podszywania się pod adresy w usa są OK? :)

Edit:
A co tam - nie odmówię sobie. Biorąc pod uwagę, że oczerniłeś mnie o powiedzenie czegoś czego nie powiedziałem, to może byś mnie przeprosił?

Tr0n
31-07-2008, 19:17
Panowie, policzcie do 10 weźcie głęboki wdech i wystarczy już szczekania na siebie

samek
31-07-2008, 19:19
Panowie, policzcie do 10 weźcie głęboki wdech i wystarczy już szczekania na siebie

E tam :) jeśli chodzi o mnie możesz to kasować jak leci - nawet lepiej - niech po tym ślad nie zostanie. Jeszcze amerykanie nas oskarżą o bezprawne zasiedlanie także w wirtualnym świecie :)

Ps. - 'szczekanie' to zgrabne nie było.

Valwit
31-07-2008, 20:38
Mógłbyś wskazać miejsce gdzie to zrobiłem?

prosze bardzo:

Co nie zmienia faktu, że masz i tak nie do końca legal soft

masz jakas podstawe by tak twierdzic?

Wolne żarty.
Rozumiem, że twoje propozycje podszywania się pod adresy w usa są OK? :)

jeszcze raz pytam: czy ten adres jest do czegokolwiek potrzebny? skad pewnosc ze nawet jesli tam cos wysla to nie zostanie mi to przekazane?

Biorąc pod uwagę, że oczerniłeś mnie o powiedzenie czegoś czego nie powiedziałem, to może byś mnie przeprosił?

po kolei.

Valwit
31-07-2008, 20:39

szczekanie szczekaniem, ale nie widze powodu zeby ktos mnie publicznie oczernial.

samek
31-07-2008, 21:44
prosze bardzo...

Wiesz co Valwit... Właściwie to już trochę nie wiem jak Ci to powiedzieć normalnie - bo najwyraźniej nie chcesz zrozumieć. Bo Ty po prostu uważasz, że skoro OSZUKAŁEŚ (adres) podczas zakupu to to jest OK i masz wobec tego legal soft. Więc żyj sobie spokojnie tak jak żyjesz.

Valwit
31-07-2008, 22:32
Wiesz co Valwit... Właściwie to już trochę nie wiem jak Ci to powiedzieć normalnie - bo najwyraźniej nie chcesz zrozumieć. Bo Ty po prostu uważasz, że skoro OSZUKAŁEŚ (adres) podczas zakupu to to jest OK i masz wobec tego legal soft. Więc żyj sobie spokojnie tak jak żyjesz.

Ty dalej nie kumasz ze adres nie gra roli bo potrzebują go tylko do zaksięgowania. Jeśli zadałbyś sobie odrobinę trudu to dowiedziałbyś się że Nikonowi to zwisa. Zapłaciłem tyle ile chcieli, soft jest zarejestrowany online na mnie, z właściwym adresem jeśli byłoby im to potrzebne. Nie różni się to niczym od sytuacji gdybym kupiłbym sobie CNX czy aparat czy cokolwiek podczas wycieczki.

Zapytałem zaraz po premierze we wsparciu technicznym czy jest opcja zakupu online: jedyną dostepna dla mnie w tej chwili jest nikonmall.com, i to też wiem dzieki serwisowi Nikona w Europie. W .uk czy .fr jest opcja zakupu online, w .de mozna kupic pakiet z manualem i CD, samego klucza nie można. Na początku nikonmall.com nie przyjmował kart z poza USA, teraz najwyraźniej przyjmuje, celowo lub przez błąd, nie wnikam w to bo nie widzę potrzeby skoro wsparcie techniczne również nie ma z tym problemu.

Oskarżasz mnie bez żadnego uzasadnienia poza własnym widzimisię, nie znasz faktów i podpierasz sie wyłącznie swoimi domysłami nie zadając sobie najmniejszego trudu żeby cokolwiek zweryfikować. Nie potrafisz za swoją głupotę przeprosić, wniosek dla mnie co do twojej osoby jest jeden.

Zdrówka życzę.

rabijki
01-08-2008, 09:48
lefalny soft jest wtedy gdy do jego zaupu i rejestracji podano prawdziwe dane.
sprobujcie zakupionym w usa upgradem zadzialac na wersji nx z pudelek z nikonem d300 lub d3. kupa wielka!!! domaga sie wersji eu.

pozdro
olo

ekonet
01-08-2008, 10:27
Proszę się nie zapędzać w inwektywy wobec siebie, Panowie. Bardzo proszę.

Valwit
01-08-2008, 14:43
lefalny soft jest wtedy gdy do jego zaupu i rejestracji podano prawdziwe dane.
sprobujcie zakupionym w usa upgradem zadzialac na wersji nx z pudelek z nikonem d300 lub d3. kupa wielka!!! domaga sie wersji eu.

pozdro
olo

domaga sie jedynie wlasciwej wersji jezykowej (amerykanski angielski rozni sie od brytyjskiego jaki dostajemy w europie). jesli nie masz odpwoedniej wersji na plytce, to mozesz sciagnac ja sobie ze strony nikona. klucz jaki razem z updatem dostales dziala z dowolna wersja jezykowa.

Macro
03-08-2008, 12:01
domaga sie jedynie wlasciwej wersji jezykowej (amerykanski angielski rozni sie od brytyjskiego jaki dostajemy w europie). jesli nie masz odpwoedniej wersji na plytce, to mozesz sciagnac ja sobie ze strony nikona. klucz jaki razem z updatem dostales dziala z dowolna wersja jezykowa.

Znaczy, że można ściągnąć upgrade w wersji brytyjskiej i klucz zakupiony w stanach będzie działał z wersją z pudełek z D300 i D3?

Valwit
04-08-2008, 02:23
Znaczy, że można ściągnąć upgrade w wersji brytyjskiej i klucz zakupiony w stanach będzie działał z wersją z pudełek z D300 i D3?

dokladnie tak. mam wersje 2.0 ze strony .uk/.ie a klucz z usa, upgrade robilem z wersji 1.x kupionej z kluczem w londynie - dziala bez problemu. wiem tez na pewno ze klucz z usa dziala z wersja niemiecka. tak samo bylo przy nx 1.x i jest przy camera control pro

marekm
08-08-2008, 19:08
Z tego co się orientuję, upgrade NX1 do NX2 możliwy jest na razie wyłącznie na stronie Nikon USA i jest dostępny dla rezydentów tego kraju, stąd brak możliwości wybrania innego kraju niż USA.

Oszukiwanie polegające na wpisywaniu nieprawdziwych danych powinno być w zasadzie niemożliwe, ponieważ sklepy internetowe na ogół weryfikują dane wpisane w dziale "Billing information" z danymi adresowymi karty, którą dokonujemy płatności. System Nikon USA najwyraźniej tego nie robi.

Nie podawałem lipnego adresu, ale wysłałem do Nikon USA zapytanie jak mogę kupić upgrade z Europy. Niestety na razie nic nie odpowiedzieli. :(

Macro
08-08-2008, 20:16
To daj znać proszę jak tylko dostaniesz jakąś oficjalną odpowiedź.

Valwit
09-08-2008, 00:32
Oszukiwanie polegające na wpisywaniu nieprawdziwych danych powinno być w zasadzie niemożliwe, ponieważ sklepy internetowe na ogół weryfikują dane wpisane w dziale "Billing information" z danymi adresowymi karty, którą dokonujemy płatności.

byloby, gdyby na karcie kredytowej byl zapisany adres. adres sklep moze dostac z centrum obslugi typu polcard. ale wcale nie musi.

marekm
09-08-2008, 00:50
byloby, gdyby na karcie kredytowej byl zapisany adres. adres sklep moze dostac z centrum obslugi typu polcard. ale wcale nie musi.

Opowiadasz głupoty. Sprawdzenie zgodności "Billing address" z adresem przypisanym do karty płatniczej to podstawowa metoda walki z oszustami internetowymi. Złodziej płacący skradzioną kartą nie zna adresu, który jest do tej karty przypisany i tym samym nie może jej użyć do zakupu towarów w sklepach internetowych.

Gawronnek
09-08-2008, 01:00
nie do końca rozumie całego zamieszania, 80 EUR czyli 240 zł plus kombinacje alpejskie, jak u nas można bez problemu kupić wersję pudełkową za 299 zł, naprawdę że się komuś chce szukać lipnego adresu dla 50 zł w przypadku gdy na sprzęt wydał tysiące

Valwit
09-08-2008, 01:07
Opowiadasz głupoty. Sprawdzenie zgodności "Billing address" z adresem przypisanym do karty płatniczej to podstawowa metoda walki z oszustami internetowymi. Złodziej płacący skradzioną kartą nie zna adresu, który jest do tej karty przypisany i tym samym nie może jej użyć do zakupu towarów w sklepach internetowych.

w numerze cc masz kod banku. na tej podtswie mozna bez niczego ustalic z jakiego kraju karta pochodzi i tyle. jeslki chcesz sprawdzic adres musisz miec polaczenie z centrum autoryzacji ktore te dane posiada, bo na karcie nie sa one zapisane. co gdzie i jak jest zapisane na karcie jest do wygooglania w 10 minut.

Valwit
09-08-2008, 01:11
nie do końca rozumie całego zamieszania, 80 EUR czyli 240 zł plus kombinacje alpejskie, jak u nas można bez problemu kupić wersję pudełkową za 299 zł, naprawdę że się komuś chce szukać lipnego adresu dla 50 zł w przypadku gdy na sprzęt wydał tysiące

zeby kupic wersje pudelkowa musze poswiecic dobre 2h na dojazd do sklepu, i zaplacic za nia jakies 50 eur wiecej (w chwili obecnej). moge tez kupic online i czekac az poczta doniesie. wygooglanie adresu punktu serwisowego nikona w usa zajmuje mi 30 sekund, wpisanie go w formularz dalsze 30. po kolejnej minucie mam kod do cnx2 przed soba. oszczedzam czas i kase.

pomijam fakt ze pudelko jest mi doskonale zbedne

Gawronnek
09-08-2008, 01:28
no cóż nazywaj to jak chcesz, ale jeśli to nie oszustwo (sam piszesz że podatek jest uzależniony od miejsca zamieszkania i to USA, a nie w Europie) to przynajmniej mijanie się z prawdą, w moim odczuciu nie ma się czym chwalić, ale każdy może mieć inne zdanie na ten temat

Valwit
09-08-2008, 01:36
Podatek ktory Nikon musi odprowadzic za sprzedaz na terenie USA. Gdyby mieli opcje poza USA tej oplaty by nie bylo, wiec jesli ktos na tym traci to jedynie ja.

Nie wiem gdzie tu widzisz chwalenie sie, ale jak napisales kazdy moze miec swoje zdanie na ten temat.

Władca Pixeli
09-08-2008, 02:32
Rozmawiałem dzisiaj z Nikon USA.
Kupno na terenie USA przez osobę tu mieszkającą wersji elektronicznej lub wersji "box" a następnie przekazanie jej do Polski jest legalne.
Wszelkie próby obejścia restrykcji sprzedaży do obszaru USA na stronie www.nikonmall.com (http://www.nikonmall.com) są nielegalne.

Gawronnek
09-08-2008, 09:52
w takim razie wycofuje to co napisałem wcześniej, wyglądało to lekko podejrzanie, dlatego bije się w piersi za nadpodejrzliwość, przepraszam Valwit

marekm
09-08-2008, 10:09
w numerze cc masz kod banku. na tej podtswie mozna bez niczego ustalic z jakiego kraju karta pochodzi i tyle. jeslki chcesz sprawdzic adres musisz miec polaczenie z centrum autoryzacji ktore te dane posiada, bo na karcie nie sa one zapisane. co gdzie i jak jest zapisane na karcie jest do wygooglania w 10 minut.

To sklep weryfikuje zgodność adresu podanego przez kupującego z adresem przypisanym do karty za pośrednictwem centrum autoryzacji. Nie wystarczy ustalić z jakiego kraju pochodzi karta, konieczne jest ustalenie czy posługuje się nią właściciel czy złodziej. Nie jest to 100% zabezpieczenie, ale podstawowe i żaden szanujący się sklep z tego nie rezygnuje.

marekm
09-08-2008, 10:17
Rozmawiałem dzisiaj z Nikon USA.

Kupno na terenie USA przez osobę tu mieszkającą wersji elektronicznej lub wersji "box" a następnie przekazanie jej do Polski jest legalne.
Wszelkie próby obejścia restrykcji sprzedaży do obszaru USA na stronie www.nikonmall.com (http://www.nikonmall.com) są nielegalne.

Mam wrażenie, że w tym wątku omawiany jest przypadek opisany w drugim punkcie. (Dla jasności pozwoliłem sobie wstawić numeracje zdań do wypowiedzi kol. Władca Pixeli)

samek
09-08-2008, 10:54
Ależ Panowie - dajcie spokój. Valwit tego po prostu nie widzi. Widzi siebie i swoją rację. Dla tej swojej racji jest w stanie - jak widać w wątku - sporo rzeczy powypisywać. Dziwię się tylko temu co już opisałem w tym wątku, jak i dziwię się władzy forum, że to toleruje. Bo mamy na forum wątki z zapytaniami o legalny soft - a tu oficjalnie piszemy jak oszukać.

rabijki
09-08-2008, 11:00
no wlasnie
wodki dac samkowi!!!
a tak na powaznie
w czwartek za 299zl kupilem upgrade do cnx2 w krakowie. wersja na obie platformy.
nawet by mi sie pierdnac nie chcialo zeby zaoszczedzic tych kilka zlotych i kombinowac:-)
olo

ADAM1
09-08-2008, 11:26
Większość tego wątku, z powodów moralnych, nadaje się do kosza.

Nie wypada dawać przepisu na oszustwo.

Valwit
09-08-2008, 14:02
To sklep weryfikuje zgodność adresu podanego przez kupującego z adresem przypisanym do karty za pośrednictwem centrum autoryzacji. Nie wystarczy ustalić z jakiego kraju pochodzi karta, konieczne jest ustalenie czy posługuje się nią właściciel czy złodziej. Nie jest to 100% zabezpieczenie, ale podstawowe i żaden szanujący się sklep z tego nie rezygnuje.

nikonmall.com najwyrazniej tak zrobil.

Valwit
09-08-2008, 14:04
Ależ Panowie - dajcie spokój. Valwit tego po prostu nie widzi. Widzi siebie i swoją rację. Dla tej swojej racji jest w stanie - jak widać w wątku - sporo rzeczy powypisywać. Dziwię się tylko temu co już opisałem w tym wątku, jak i dziwię się władzy forum, że to toleruje. Bo mamy na forum wątki z zapytaniami o legalny soft - a tu oficjalnie piszemy jak oszukać.

watki o sprowadzaniu sprzetu z zagranicy tez zamkniesz? co z placeniem cla przy "prywatnym" imporcie? jesli nie placisz to juz jest przestepstwo a nie oszustwo.

Valwit
09-08-2008, 14:13
w takim razie wycofuje to co napisałem wcześniej, wyglądało to lekko podejrzanie, dlatego bije się w piersi za nadpodejrzliwość, przepraszam Valwit

Nie masz za co Gawronku, w swietle tego czego Wladca Pikseli sie dowiedzial moge sie spokojnie podpisac pod punktem pierwszym i taka sama "wykladnie" uslyszalem z Nikona w Europie. To co opisywalem to istotnie punkt drugi, tyle ze dalej nie widze jak z punktu widzenia prawa w Polsce czy innym europejskim kraju mialoby to byc nielegalnie (o konkretne parafgrafy bym prosil). I nie tylko ja tak sadze.

Nikonmall.com moze bez problemu ograniczyc zakup co tez skutecznie robili w okresie zanim ruszyl nikonstore.eu w Anglii i Fraancji. W chwili obecnej pudeklowy upgrade w .de kosztuje 89 eur (alternate.de) i mysle ze to jest jeden z powodow dlaczego przestali sie przejmowac.

Wbrew pozorom ten problem nie jest nowy i istnial od momentu jak Nikon USA zaczal sprzedawac klucze online.

marekm
09-08-2008, 16:25
nikonmall.com najwyrazniej tak zrobil.

Najwyraźniej tak NIE zrobił skoro sprzedał Tobie klucz, mimo iż podałeś nieprawdziwy adres.

Nie masz za co Gawronku, w swietle tego czego Wladca Pikseli sie dowiedzial moge sie spokojnie podpisac pod punktem pierwszym i taka sama "wykladnie" uslyszalem z Nikona w Europie. To co opisywalem to istotnie punkt drugi, tyle ze dalej nie widze jak z punktu widzenia prawa w Polsce czy innym europejskim kraju mialoby to byc nielegalnie (o konkretne parafgrafy bym prosil). I nie tylko ja tak sadze.

Nikonmall.com moze bez problemu ograniczyc zakup co tez skutecznie robili w okresie zanim ruszyl nikonstore.eu w Anglii i Fraancji. W chwili obecnej pudeklowy upgrade w .de kosztuje 89 eur (alternate.de) i mysle ze to jest jeden z powodow dlaczego przestali sie przejmowac.

Wbrew pozorom ten problem nie jest nowy i istnial od momentu jak Nikon USA zaczal sprzedawac klucze online.

Gawronek nie ma Ciebie za co przepraszać ponieważ zgodnie z wykładnią Nikon USA, nie miałeś prawa do zakupu klucza - nie jesteś mieszkańcem USA, podałeś nieprawdziwy adres.

Mam wrażenie, że dla większości kolegów piszących w tym wątku to jest jasne.

Valwit
09-08-2008, 16:59
Najwyraźniej tak NIE zrobił skoro sprzedał Tobie klucz, mimo iż podałeś nieprawdziwy adres.

wczesniej dopuszczali jedynie karty Visa z kodem amerykanskich bankow. Visa z europejskich bankow nie dzialala.

Gawronek nie ma Ciebie za co przepraszać ponieważ zgodnie z wykładnią Nikon USA, nie miałeś prawa do zakupu klucza - nie jesteś mieszkańcem USA, podałeś nieprawdziwy adres.

a zgodnie z wykladnia Nikon Europe nie ma problemu. i co teraz?

i niniejszym postem calkowicie koncze ten podwatek jako ze do niczego on nie prowadzi.

rabijki
09-08-2008, 17:17
to ze sprzedaje nikon usa a nie nikon eu wiec to ich wykladnia jest prawdziwa.
to jakbys chcial kupic u franka a o zasady pytal mirka:-)
olo

marekm
09-08-2008, 19:48
.

marekm
09-08-2008, 19:52
....a zgodnie z wykladnia Nikon Europe nie ma problemu. i co teraz?...

Nic teraz. Od dłuższego czasu piszemy o krętactwie polegającym na wpisaniu fikcyjnego adresu, aby obejść terytorialne ograniczenie w zakupie oprogramowania. Tylko tyle i aż tyle.

...i niniejszym postem calkowicie koncze ten podwatek jako ze do niczego on nie prowadzi.

Słuszna decyzja. Jak długo można się kompromitować. :mrgreen: