Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Morze
Witam,
Moja pierwsza praca którą chciałbym zaprezentować do oceny. Wszystkie uwagi mile widziane.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img172.imageshack.us/img172/8522/dsc7657wt7.jpg)
Rzadko komentuję zdjęcia, ale... Jak na pierwszy raz, to nie jest źle, a nawet jest dobrze. Nie jest sztampowo przede wszystkim jak na landszaft morza. A mewy tworzą to zdjęcie.
mskowronski
17-07-2008, 13:37
jak na pierwszą pracę... to jestem pod dużym wrażeniem :) Wszystko bardzo dobrze ułożone w kadrze - widać, że zmysł estetyczny to masz.
pozdrawiam, i byle tak dalej :)
Dziękuję za komentarze. Z ostrością faktycznie jeszcze nie do końca panuje nad tym co bym chciał. Kwestia wprawy myślę ;)
Wszystko pięknie ... tylko ... hm ... gdzieś się kolory zapodziały ? No chyba, że czarno-białą kliszę założyłes :). Sorry - ale ja nie mogę zrozumieć zdjęć bw - oczywiście kiedyś, kiedy wywoływanie zdjęć kolorowych było kłopotem, to tak. Ale teraz, gdy większość z nas robi zdjęcia aparatami cyfrowymi ? Przecież producenci aparatów prześcigają się w tym, żeby ich sensory jak najbardziej oddawały piękne kolory z których składa się otaczający nas świat. Świat jest piękny i kolorowy - i tak go powinniśmy pokazywać. Kupiłeś cyfrowy aparat, który rejestruje kolorowe obrazy - wykorzystaj to. Dokup sobie filtr polaryzacyjny i pokaż świat jeszcze piękniejszy niż jest. Wystarczy, że czasami nasze życie jest szare i byle jakie - niech zdjęcia będą kolorowe. Pewnie zaraz oburzą się fascynaci zdjęć BW. Ale co tam. Chyba po to jest forum, żeby była dyskusja.
Mam tylko jedną uwagę.
Za krótki czas i mewy wyglądają jak przyklejone z innej fotografii.
Ciut dłużej i będzie minimalny efekt ruchu.
domelmel
17-07-2008, 22:16
Wszystko pięknie ... tylko ... hm ... gdzieś się kolory zapodziały ? No chyba, że czarno-białą kliszę założyłes :). Sorry - ale ja nie mogę zrozumieć zdjęć bw - oczywiście kiedyś, kiedy wywoływanie zdjęć kolorowych było kłopotem, to tak. Ale teraz, gdy większość z nas robi zdjęcia aparatami cyfrowymi ? Przecież producenci aparatów prześcigają się w tym, żeby ich sensory jak najbardziej oddawały piękne kolory z których składa się otaczający nas świat. Świat jest piękny i kolorowy - i tak go powinniśmy pokazywać. Kupiłeś cyfrowy aparat, który rejestruje kolorowe obrazy - wykorzystaj to. Dokup sobie filtr polaryzacyjny i pokaż świat jeszcze piękniejszy niż jest. Wystarczy, że czasami nasze życie jest szare i byle jakie - niech zdjęcia będą kolorowe. Pewnie zaraz oburzą się fascynaci zdjęć BW. Ale co tam. Chyba po to jest forum, żeby była dyskusja.
Co Ty wygadujesz, przecież fotografia czaro-biala to środek wyrazu, kolor czasem może niepotrzebnie przesłonić to co chciał wyrazić autor.
Nie każdy musi robić zdjęcia czarno-białe na kliszy. Kwestia tego czy autor akceptuje wady cyfrowego czarno-białego obrazu. Nie każdemu chce się bawić w wywoływanie, skanowanie i odbitki.
Ja się bawię, bo lubię. I widzę wyższość kliszy srebrowej, ale nie muszę od razu karcić innych za cyfrowy czarno-biały obraz.
Mam tylko jedną uwagę.
Za krótki czas i mewy wyglądają jak przyklejone z innej fotografii.
Ciut dłużej i będzie minimalny efekt ruchu.
A właśnie te kuriozalnie wyglądające mewy odcinające się od nieba najbardziej zwróciły moją uwagę i sprawiły, że to ujęcie mi się podoba.
Mam natomiast pytanie dotyczące nieba. Skąd ta ciemna plama? Może polar założony?
Nie każdy musi robić zdjęcia czarno-białe na kliszy. Kwestia tego czy autor akceptuje wady cyfrowego czarno-białego obrazu. Nie każdemu chce się bawić w wywoływanie, skanowanie i odbitki.
Ja się bawię, bo lubię. I widzę wyższość kliszy srebrowej, ale nie muszę od razu karcić innych za cyfrowy czarno-biały obraz.
Tu nie chodzi o ganienie, tylko o niewykorzystanie sprzętu, który się posiada. Oczywiście w niektórych przypadkach bw jest jak najbardziej na miejscu - ale trzaskanie wielokolorowych widoków, pejzarzy tryskających kolorami w bw - po prostu szkoda. To tak jakby kogoś było stać na najnowszy model Porshe, kupuje go i ... jeździ po autostradzie 20 na godzinę. Można. Oczywiście - ale taki samóchód został wyprodukowany do szybszej jazdy.
Tu nie chodzi o ganienie, tylko o niewykorzystanie sprzętu, który się posiada. Oczywiście w niektórych przypadkach bw jest jak najbardziej na miejscu - ale trzaskanie wielokolorowych widoków, pejzarzy tryskających kolorami w bw - po prostu szkoda. To tak jakby kogoś było stać na najnowszy model Porshe, kupuje go i ... jeździ po autostradzie 20 na godzinę. Można. Oczywiście - ale taki samóchód został wyprodukowany do szybszej jazdy. No to ja Ci mogę napisać, że kolory z cyfry są ch***. I co Ty na to? Autor chciał bw, bo w kolorach było np. niefajnie, a nie chce się babrać w chemii to zrobił sobie konwersję.
A właśnie te kuriozalnie wyglądające mewy odcinające się od nieba najbardziej zwróciły moją uwagę i sprawiły, że to ujęcie mi się podoba.
Mam natomiast pytanie dotyczące nieba. Skąd ta ciemna plama? Może polar założony?
No właśnie, kompozycja -kolory B/W to zamysł autora - ale jak wytłumaczyć to niebo??? to chyba złe ustawienia polara ???.. Dla mnie nie do przyjęcia..
Specjalnie zdjęcie zrobiłem jako BW a to dlatego że akurat zaliczam się do ludzi którym fotografia BW jest bliska.
Nie uważam aby fotografię pejzażową można było stosować tylko w kolorze. Zobacz zdjęcia np. Macieja Duczyńskiego. Na tym etapie mojego życia nie mam na tyle czasu aby wygrzebać z piwnicy koreks i niestety muszę się pogodzić z niedoskonałością cyfry w tym zakresie co wcale nie zmienia faktu aby robić tylko kolor.
Z drugiej strony uwierz mi akurat to zdjęcie w kolorze było by banalne.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Fotka wykonana była bez żadnych filtrów. Tokina 11-16 przysłona 8 a reszta to Lightroom. Niebo specjalnie zrobiłem takie aby wydobyć mewy tak aby się mocno odcinały.
Rozumiem że zbyt mocno pojechałem z suwakiem?
Rozumiem że zbyt mocno pojechałem z suwakiem?
Jak dla mnie nie tyle za mocno co zbyt nienaturalnie. Na zdjęciu masz teraz dwie niczym nie uzasadnione plamy zamiast jakiegośtam nieba. Wg mnie zamysł dobry, ale dół nieba powinien jakoś korespondować z jego resztą, a więc też należałoby go jakoś przyciemnić.
Specjalnie zdjęcie zrobiłem jako BW a to dlatego że akurat zaliczam się do ludzi którym fotografia BW jest bliska.
Nie uważam aby fotografię pejzażową można było stosować tylko w kolorze. Zobacz zdjęcia np. Macieja Duczyńskiego. Na tym etapie mojego życia nie mam na tyle czasu aby wygrzebać z piwnicy koreks i niestety muszę się pogodzić z niedoskonałością cyfry w tym zakresie co wcale nie zmienia faktu aby robić tylko kolor.
Z drugiej strony uwierz mi akurat to zdjęcie w kolorze było by banalne.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
No niestety ... chyba z tym się muszę zgodzić. Fakt, grzebanie się w odczynnikach i koreksach - strata czasu. Niedoskonałość cyfry - no nie wiem - przeglądałem ostatnio swoje czarno-białe zdjęcia, które wywoływałem wiele lat temu - masakra - ale może po prostu jestem fanem nowości technologicznych. Może akurat to zdjęcie byłoby banalne w kolorze - a może i nie ? Może tak dla porównania wrzucisz wersję kolorową ?
Bardzo dobre zdjęcie. Naprawdę szczere gratulacje.
No niestety ... chyba z tym się muszę zgodzić. Fakt, grzebanie się w odczynnikach i koreksach - strata czasu. Niedoskonałość cyfry - no nie wiem - przeglądałem ostatnio swoje czarno-białe zdjęcia, które wywoływałem wiele lat temu - masakra - ale może po prostu jestem fanem nowości technologicznych. Może akurat to zdjęcie byłoby banalne w kolorze - a może i nie ? Może tak dla porównania wrzucisz wersję kolorową ?
Jak dla kogo strata czasu. I jeśli nie umiałeś dobrze wołać, to dlatego masz masakrę.