Zobacz pełną wersję : S5Pro FF/BF
D700 będzie na razie poza moim zasięgiem, więc w związku z dość znacznym spadkiem ceny tego aparatu myślałem o kupieniu go. Pytanie do użytkowników czy zdarzają się FF lub BFy w tych korpusach. Mam kilka obiektywów nikona, które dobierałem do mojej leciwej już D70tki, w tym tamrona (wiadomo jak jest z celnością tego szkła). Jeżeli będę kupował to przez internet, więc nie mam możliwości sprawdzenia pod kątem FF/BF ;( I jeszcze jedno: Jak wygląda współpraca z SB800?
D700 będzie na razie poza moim zasięgiem, więc w związku z dość znacznym spadkiem ceny tego aparatu myślałem o kupieniu go. Pytanie do użytkowników czy zdarzają się FF lub BFy w tych korpusach. Mam kilka obiektywów nikona, które dobierałem do mojej leciwej już D70tki, w tym tamrona (wiadomo jak jest z celnością tego szkła). Jeżeli będę kupował to przez internet, więc nie mam możliwości sprawdzenia pod kątem FF/BF ;( I jeszcze jedno: Jak wygląda współpraca z SB800?
Nie sprawdzałem osobiście, ale z tego co czytałem, to współpraca z SB800 jest w 100% bezproblemowa i dokładnie taka sama jak w D200, bo to praktycznie to samo body, tylko z inną matrycą (ponoć jeszcze parę detali się różni, ale bez wpływu na współpracę z lampą).
Co do BF/FF to nie wypowiadam się.
FF/BF to najczęsciej problem szkła, więc żadne body nie uwalnia od tego problemu. No chyba, że body z kalibracją (a i to nie zawsze). Fuji nie ma kalibracji - więc możesz miec problemy.
Co do sb800. Oparcie się na nikonowskim korpusie nie oznacza działania funkcji znanych z nikonów. Ale na szczęscie wreszcie w S5 Pro działa nikonowski TTL, bo w poprzedniku S3 nie. Mimo, że body nikonowskie, to elektronika jest w większości fuji (w końcu tam siedzi ich matryca), no i soft oczywiście fuji.
Przenosze do inne systemy.
Racja...inne systemy sory. A jeśli chodzi o temat przewodni wątku to sam nie wiem... nie chcę się wkopać. Chyba poczekam do przyszłego sezonu i wezmę D700.
Ale na szczęscie wreszcie w S5 Pro działa nikonowski TTL, bo w poprzedniku S3 nie.
A D-TTL w S3pro to nie jest nikonowski TTL?
no tak, myślę jedno, piszę drugie. Chodziło o CLS, zdaje się, że S3 nie potrafiło sterować lampami zdalnymi.
Co do BF/FF to jest tak samo jak w nikonach - ja mam tylko obiektywy nikkora, można kupować w ciemno. Testowałem sigmy 30 1,4 i dobrej nie znalazłem, jednak nie sądzę, żeby było inaczej niż w D200.
...Chodziło o CLS, zdaje się, że S3 nie potrafiło sterować lampami zdalnymi.
Nie potrafiło.
marszull
17-07-2008, 11:44
I s3 nie do konca dobrze pracowalo z lampami sb600 i sb800
hedgehog
17-07-2008, 12:36
Ja mam parę Nikkorów i jedną Sigmę (dziwaczną 18mm) i wszystko działa ładnie. Nie testowałem na BF/FF, robię zdjęcia i już. Sądzę, że nie ma problemu, bo pewnie bym zauważył gdyby był :)
Mam też Sb-600, które pracuje z Fufu bardzo ładnie.
GrzegorzPPP
17-07-2008, 12:39
u mnie obiektywy działają identycznie jak na D200 :)
W moim starym D100 musiałem dokonać regulacji , natomiast w S5 nie widzę takiej potrzeby . Co do lamp , mam Metza i chodzi w TTL i w matrycowym . Owszem kilka błednych odpaleń , ale mam wersję stopki M2 , a powinna być M7 i tu upatrywałbym problemu . Poza tym zdjęcia nie przepadły , bo wyciąganie danych z przepałów w przypadku s5 (RAF) to po prostu bajka .
S3 nie ma po prosti pomiaru światła błyskowego iTTL
AF w S3 tez do cudów świata nie należy - solidny, czuły - ale żeby jakieś systemowe problemy... to nie.. Ja nie miałem :)
BugsBunny
17-07-2008, 19:49
na 2 egzemplarzach S5 z obiektywami Nikona żadnych problemów, obiektywów "firm trzecich" nie mam i staram się nie korzystać jak nie muszę
praca AF dokładnie jak w D200 - ten sam moduł, takie same opcje w nastawach
współpraca z lampą zewnętrzną - identyczna jak D200, te same opcje w nastawach, taka sama funkcjonalność, pełen CLS; z kilkoma lampami nie próbowałem, ale z jedną jest tak samo jak w Nikonach
ogólnie, jeśli chodzi o współpracę z osprzętem i akcesoriami, to Fuji S5 nie różni się niczym zauważalnym od D200 - te same obiektywy, lampy, zaślepki, osłonka LCD, wężyk, grip czy zdalne sterowanie; nie pasują tylko akumulatory mimo zewnętrznego podobieństwa
Możesz to sprecyzować, bo ja mimo że mam i uzywam S3pro i Sb 800 ponad dwa lata, nic takiego nie zauważyłem
Jeśli chodzi o FF/BF zawsze mogę wysłać kurierem do sprzedającego mojego tamrona i jedną stałkę nikona żeby sprawdził na danym korpusie. Słyszałem, że są goście na naszym forum, którzy handlują S5pro na allegro i może poszliby na coś takiego.
GrzegorzPPP
20-07-2008, 09:47
na 90% nie Fuji jest zaplombowane na wszystkie możliwe sposoby, a sprzedający niechcą ich rozpakowywać ponieważ później ludzie zarzucają im że sprzęt jest używany.
GrzegorzPPP
20-07-2008, 15:48
dlatego właśnie wybrałem Nikkora. Przynajmniej się niepieprzę ze zmianą puszki :)
Michał Jędrak
25-07-2008, 09:40
Z Fuji S5 będziesz miał takie same problemy jak z jakimkolwiek Nikonem. Te problemy z focusem w modelach S2 i S3 (S1 pewnie też) nie wynikały z tego, że Fuji coś spaprało, tylko po prostu Nikon udostępnił im bardzo stare korpusy z czasów filmów (F80). Po prostu stara technologia, która nie dawała sobie rady. Fuji S5 to w 100% mechanika D200, więc pod względem optycznym nie różni się niczym od D200. Te same czujniki, te same lustra itd. Ja zmieniłem dlatego wszystkie obiektywy na Nikkory. Po prostu firmy alternatywne nie radzą sobie tak dobrze z ostrością.
Hmmmm Czytałem ten wątek wcześniej. Znaczy zanim zaczęły się u mnie problemy.
Nie będę Wam wszystkiego opisywał i zaczynał historii od początku więc jeśli nie jest to niezgodne z zasadami to wklejam linkę do opisów i rozważań z forum Fuji
MOJE KŁOPOTY Z S5 - BF a może coś innego (http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=4133&start=0)
Polecam poczytac i chętnie poznam Wasze wnioski
PS - Jak się okazuje sporo posiadaczy S5 raportuje podobne problemy