Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: S5Pro FF/BF

Oszczędny w słowach Awatar lucki
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie S5Pro FF/BF

D700 będzie na razie poza moim zasięgiem, więc w związku z dość znacznym spadkiem ceny tego aparatu myślałem o kupieniu go. Pytanie do użytkowników czy zdarzają się FF lub BFy w tych korpusach. Mam kilka obiektywów nikona, które dobierałem do mojej leciwej już D70tki, w tym tamrona (wiadomo jak jest z celnością tego szkła). Jeżeli będę kupował to przez internet, więc nie mam możliwości sprawdzenia pod kątem FF/BF ;( I jeszcze jedno: Jak wygląda współpraca z SB800?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucki Zobacz posta
    D700 będzie na razie poza moim zasięgiem, więc w związku z dość znacznym spadkiem ceny tego aparatu myślałem o kupieniu go. Pytanie do użytkowników czy zdarzają się FF lub BFy w tych korpusach. Mam kilka obiektywów nikona, które dobierałem do mojej leciwej już D70tki, w tym tamrona (wiadomo jak jest z celnością tego szkła). Jeżeli będę kupował to przez internet, więc nie mam możliwości sprawdzenia pod kątem FF/BF ;( I jeszcze jedno: Jak wygląda współpraca z SB800?
    Nie sprawdzałem osobiście, ale z tego co czytałem, to współpraca z SB800 jest w 100% bezproblemowa i dokładnie taka sama jak w D200, bo to praktycznie to samo body, tylko z inną matrycą (ponoć jeszcze parę detali się różni, ale bez wpływu na współpracę z lampą).
    Co do BF/FF to nie wypowiadam się.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

FF/BF to najczęsciej problem szkła, więc żadne body nie uwalnia od tego problemu. No chyba, że body z kalibracją (a i to nie zawsze). Fuji nie ma kalibracji - więc możesz miec problemy.
    Co do sb800. Oparcie się na nikonowskim korpusie nie oznacza działania funkcji znanych z nikonów. Ale na szczęscie wreszcie w S5 Pro działa nikonowski TTL, bo w poprzedniku S3 nie. Mimo, że body nikonowskie, to elektronika jest w większości fuji (w końcu tam siedzi ich matryca), no i soft oczywiście fuji.
    Przenosze do inne systemy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar lucki
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Racja...inne systemy sory. A jeśli chodzi o temat przewodni wątku to sam nie wiem... nie chcę się wkopać. Chyba poczekam do przyszłego sezonu i wezmę D700.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale na szczęscie wreszcie w S5 Pro działa nikonowski TTL, bo w poprzedniku S3 nie.
    A D-TTL w S3pro to nie jest nikonowski TTL?
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

no tak, myślę jedno, piszę drugie. Chodziło o CLS, zdaje się, że S3 nie potrafiło sterować lampami zdalnymi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Co do BF/FF to jest tak samo jak w nikonach - ja mam tylko obiektywy nikkora, można kupować w ciemno. Testowałem sigmy 30 1,4 i dobrej nie znalazłem, jednak nie sądzę, żeby było inaczej niż w D200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...Chodziło o CLS, zdaje się, że S3 nie potrafiło sterować lampami zdalnymi.
    Nie potrafiło.

Domyślnie

I s3 nie do konca dobrze pracowalo z lampami sb600 i sb800

Domyślnie

Ja mam parę Nikkorów i jedną Sigmę (dziwaczną 18mm) i wszystko działa ładnie. Nie testowałem na BF/FF, robię zdjęcia i już. Sądzę, że nie ma problemu, bo pewnie bym zauważył gdyby był

Mam też Sb-600, które pracuje z Fufu bardzo ładnie.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów