Zobacz pełną wersję : Jaka myszka ?
Witam, proszę o radę doświadczonych użytkowników o pomoc w wyborze myszki, myszka musi być laserowa bezprzewodowa używana (internet, PS, A_Lightroom, nie gram w gry), myślałem o czymś takim:\
http://www.skapiec.pl/site/cat/52/comp/85686
http://www.skapiec.pl/site/cat/52/comp/104571
lub ta, jeśli rzeczywiście jest taka dobra http://www.skapiec.pl/site/cat/52/comp/105730
Pozdrawiam
VaxBuster
15-07-2008, 22:56
Ja bym wybral (i wybralem - tylko musze kase odlozyc) MX1000, super mysia. Mam aktualnie MX700 i gdyby nie fakt, ze juz troche nawala to bym jej nie zmienial. MX1000 mialem w rece przez chwilke i sie w niej zakochalem jak w mojej mx700. Ogolnie goraco polecam.
p.s. podskocz gdzies do sklepu gdzie ja maja i zabacz czy Ci lezy w rece - bardzo wazne.
jak nie grasz to daruj sobie myszke - bierz tablet wacoma - nawet najtańszy. Nie pożałujesz.pozdro
Jeśli chcesz super, extra wypasioną i bajerancko drogą myszkę to proponuje MX REVOLUTION ! (tu prosimy o oklaski).
Warunkiem jest, że musisz mieć dużo miejsca na stole, bo myszka przypomina rozmiarami bardziej szczura :mrgreen:
Jeśli nie, to MX1000 jest ok.
Najlepiej przejdź się do jakiegoś dużego marketu i weź myszkę w rękę.
Mi się MX1000 nie podobała.
A już abstrahując od tego, jeśli mysz potrzebna ci jest tylko do programów graficznych itp. to kup tablet.
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem G5 od dwóch lat i nie to żebym grał poprostu mi się podobała ergonomia, materiały, z których jest wykonana no i ta trwałość. Upadek zaliczyła nie jeden i to mocny. Przy zakupie szykałem czegoś na kablu. O.K. jestem trochę uwiązany, ale zapomniałem o jakim kolwiek doładowywaniu i wymianie baterii. Kabel w G5-tce wogóle nie ogranicza ruchów.
Wracając do twoich propozycji. Każdą trzymałem w łapie i z powodzeniem Logitech MX Revolution. Swietna ergonomia, wygląd, a scrole rewelacja. Kolega z pracy używa jej do Wspomagania
Programowania CNC z Modelingiem włącznie, na produkcji gdzie do okoła pył, olej itp. Naprawde bardzo sobie chwali ten produkt. Widać Logitechom nic nie jest straszne.
Logitech V450 lub nowa wersja z małym nadajnikiem V450 nano - tania, świetnie pasuje do dłoni, niezawodna - bardzo długo wystarczają jej baterie
Mam MX1000 ponad dwóch lat i działa bez zarzutów - uważam, że to bardzo udany model.
Różnice pomiędzy wymienionymi przez Ciebie myszkami to nie tylko wygląd, ale i sposób zasilania.
Do MX1000 masz specjalną ładowarkę/nadajnik i wbudowaną baterię (można ją podładować w kilkanaście minut na cały dzień pracy). Do Revolution wkładasz paluszka :)
Wiem, że ma być bezprzewodowa i takie tam, ale .........
...... Nic nie zastąpi zwykłego Logitecha z ogonkiem.
To zakup na lata całe.
autograf
16-07-2008, 08:26
bierz tablet wacoma
Ja też właśnie nad tym dumam.
Używki na naszej giełdzie widziałem po stówce.
Polsar74
16-07-2008, 09:04
Wiem, że ma być bezprzewodowa i takie tam, ale .........
...... Nic nie zastąpi zwykłego Logitecha z ogonkiem.
To zakup na lata całe.
na cale szczęście pod PC/laptopa można podłączyć tyle urządzeń wskazujących ile jest portów np. USB
(sam mam 3 takie urządzonka)
pzdrw
marszull
16-07-2008, 12:06
jak nie grasz to daruj sobie myszke - bierz tablet wacoma - nawet najtańszy. Nie pożałujesz.pozdro
popieram :-)
Nie wiem jak z inne tablety wacoma, ale intuos ma tez bardzo fajna bezprzewodowa myszke w komplecie (jezdzisz po tablecie)
sokrates
16-07-2008, 12:39
zwykła, bezprzewodowa Logitecha. Nic lepszego nie wymyślili. ja używam RX650 - pewnie z 80 zł kosztuje. Do tego dobra podkładka (swoją drogą dobra podkładka to 2/3 sukcesu więc nie żałuj 30 - 40 zł na dobrego pada)
A do zabawy z PS Tablet.
te wszystkie lasery, ciężarki i inne duperszfance to kit marketingowy, aby znaleźć "Łosia" który wyda 300 zł na myszę i myśli że ma lepszą niz ta za 50 zeta :-)
eh bezprzewodowe.. baterie.. ładowanie... opóźnienia... za duzo zabawy :P
ja polece microsoft HABU bardzo cienki kabel, produkowana przez razera, dobry soft a kabla sie praktycznie nie czuje.
marszull
16-07-2008, 13:02
ja tam nie mam zadnych opoznien, a co do baterii to musialbym sprawdzic ale wydaje mi sie ze nic nie wkladalem :-)
marszull - jakbys mial jedna i druga jednoczesnie to moglbys zauwazyc ;) są to milisekundy trudne do wyłapania - jednak są.
Redskull
16-07-2008, 14:13
Mnie bezprzewody zniechecily wlasnie z uwagi na baterie (UWAGA, KORZYSTALEM Z ACCU). Przesiadlem sie na A4tech EVO :P (kabel, laser) wydalem 28zl i jestem happy....
Ja też miałem fajny zestaw bezprzewodowy Logitecha za kupę kasy (prawie 600 zł swego czasu). Mysz mnie wkurzała, więc się jej pozbyłem i mam przewodowego A4Techa X7, którego polecam. Klawiatura jeszcze działa ale też bym wolał jakąś przewodową. W zasadzie to ogonek w myszcze nie przeszkadza.
Miesiąc z tabletem (czyt. Wacomem) i zapominasz co to myszka, a nawet jak sobie przypomnisz to nie chcesz do niej wracać :D
kiedys byl juz podobny watek. ja akurat uwazam ze sa roznice miedzy myszkami i czasem warto zaplacic wiecej. ale kazdy musi wziac myszke do reki bo to co jednej osobie lezy idealnie , dla drugiej bedzie niewygodne. preferuje logitecha. jakis czas temu, po tym jak mialem na testach prawie kupilem G9. poczekam jeszcze chwile az stanieje. ostatnio zrezygnowalem z bezprzewodowych bo nagle stwierdzilem ze po paru godzinach cos mi ciezko. aktualnie preferuje G5. kabel nie przeszkadza, myszka lekka, ma duze slizgacze (warto na to zwrocic uwage przy wyborze myszki), sunie bez wysilku po podkladce. generalnie proponuje pojsc do sklepu i przymierzyc. i nie kupowac A4Techa ;p
Oglądałem wiele myszek wliczając w to najnowsze Microsoft, Logitech i Razer. Z tych firm jedynie Logitech Revolution mógłby mnie zaciekawić. Inne były niewygodne, a najbardziej Razer. Kupiłem A4Tech X7 (ale w wersji nie błyszczącej) bo super mi leżała w dłoni. Nie ustępuje innym myszkom i przy okazji jest sporo tańsza.
Ja dołącze swój głos do propozycji mx 1000
po prostu bajka , trochę juz używam , bez problemów
kupowałem za ponad 300
teraz do wyrwania za nawet 160
na poczatku może wydawać się ciężka ale szybko się człowiek przyzwyczaja
marszull
17-07-2008, 01:26
marszull - jakbys mial jedna i druga jednoczesnie to moglbys zauwazyc ;) są to milisekundy trudne do wyłapania - jednak są.
ok nie spieram sie bo rzeczywiscie nie mam porownania ale wydaje mi sie ze przy foto (a na takim forum rozmawiamy) nie ma to znaczenia
ps w myszcze przy tablecie wacoma nie ma baterii
A czy w normalnej pracy na komputerze - Excel, Word, przeglądarka internetowa, operacje na plikach, będzie wygodniejszy tablet czy myszka?
A czy w normalnej pracy na komputerze - Excel, Word, przeglądarka internetowa, operacje na plikach, będzie wygodniejszy tablet czy myszka?
Kwestia przyzwyczajenia i przystosowania się organizmu.:D
Dla przykładu, sklepienie mojej prawej dłoni już tak pasuje do myszek Logitecha, że nie szukam innych rozwiązań.
szybkosc myszki jesli ktos nie gra nie ma znaczenia. tak samo klawiatury. natomiast liczy sie sensor myszy i jego precyzja. dla mnie od jakiegos czasu liczy sie tez waga, szczegolnie wlasnie przy programach graficznych. co do A4Techa - jest niestety zdecydowanie bardziej zawodny, a Logitecha ciezko jest uwalic nawet jak sie czlowiek niechcacy postara. no ale niestety cos za cos - $$.
tablet ma jedną wadę - brak rolki na piórku (przynajmniej w moim volito). Przewijanie stron już nie przez rolke tylko boczny pasek :( Ale to jedyna wada.
Ja to bez rolki nie mogę żyć. Nawet się ostatnio przymierzałem do Logitecha z taką bezwładną rolką, żeby szybciej przewijać dokumenty.
U mnie w miarę nowy Logitech bezprzepodowy leży w szafce mało używany bo lepiej mi leży A4Tech. Dobrze chociaż, że można sobie wcześniej w MM lub Saturnie obejrzeć te myszki przed zakupem w sklepie internetowym :)
Ale to jedyna wada.
Tak jak mówiłem, poważną przeszkodę mogą stanowić zdolności adaptacyjne organizmu.
Co dla Ciebie dobre, innemu może nie podobać się.:D
A nawet być z tytułu wyuczonych odruchów, dość upierdliwe.;)
Polsar74
17-07-2008, 21:02
te wszystkie lasery, ciężarki i inne duperszfance to kit marketingowy, aby znaleźć "Łosia" który wyda 300 zł na myszę i myśli że ma lepszą niz ta za 50 zeta :-)
od razu widać że daleko Ci do całego rynku graczy - a to naprawdę spora rzesza userów PC-tów i innych konsol.
Co prawda ja nie mam mychy za 300, ale A4Tech'a X7 (dokładnie to : X-755FS) ale różnica jaką odczułem w FPP typu COD4 jest KOLOSALNA, szczególnie ze względu na rozdzielczość i ślizgacze tej mychy. Do przeglądania www mam A4Techa Opto-Radio-418 a do grafiki Volito2.
Chyba bardziej dopasować sie nie da do upodobań (nie biorę oczywiście pod uwagi grubości portfela i za tym idących innych-droższych modeli) ?
Pzdrw
A mnie cały czas zastanawia dlaczego rzadko który producent produkuje myszki z 2 rolkami. Sam pamiętam, jak musiałem się nieźle namęczyć żeby na allegro kupić A4-Techa z 2 rolkami. Jak dla mnie ten patent jest nie do przecenienia np. w Photoshopie, kiedy pracujemy na powiększonym fragmencie i pojawia się poziomy pasek przewijania.
marszull -> za to akceleracja wsteczna ma duze znaczenie przy poprawkach w psie ;) nie mowiac o znaczeniu czułości :)
A mnie cały czas zastanawia dlaczego rzadko który producent produkuje myszki z 2 rolkami. Sam pamiętam, jak musiałem się nieźle namęczyć żeby na allegro kupić A4-Techa z 2 rolkami. Jak dla mnie ten patent jest nie do przecenienia np. w Photoshopie, kiedy pracujemy na powiększonym fragmencie i pojawia się poziomy pasek przewijania.
bo aktualnie u Logitecha np rolki sa wychylne na boki - pykasz rolke z boku i jakbys nacisnal strzalke do przewijania ekranu (nie jest tak szybka jak rolka co prawda). a w PSie przyciskajac CTRL jak krecisz rolka to wlasnie przewija na boki.
Ja ostatnio nawet kupiłem taką z dwoma rolkami (do Excela) ale tak tragicznie przewijała na boki (najpierw długo myślała, a jak już ruszyła do prawie do końca arkusza), że ją oddałem.
Ja moge polecic Logitech VX Nano, mam ją pół roku i jestem zadowolony. Dwa minusy jakie w niej widzę na chwilę obecną, to niedopracowane oprogramowanie dołączone przez producenta oraz rozciagajaca sie guma na rolce.
Obszerniejszą recenzje zamieściłem tu: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=7178
marszull
21-07-2008, 23:28
marszull -> za to akceleracja wsteczna ma duze znaczenie przy poprawkach w psie ;) nie mowiac o znaczeniu czułości :)
ale ja do PSa, jak zreszta pisalem uzywam tabletu ;-)
...dobra a jeśli zdecydował bym sie na tablet taki żeby w piórku była rolka do sprawnego przewijania stron www to co byście polecili.
wasilewskipiotr
28-07-2008, 03:16
Mialem przez 2 lata Logitecha mx1000 b.dobra mysz moge ja tylko polecic a slyszalem ze revolution jeszcze lepsza;)
teraz mam g9 bez komentarza:Dale mysz swietna
Spora, nieco ciezsza, gumowana laserowka z kabelkiem na duzych slizgaczach i nastepuje niemal pelna integracja z kompem.
U mnie w tej roli wystepuje MX400. Cena przystepna, jakosc i dzialanie w porzadku. Zlacze PS2 i USB, przechylna rolka i 2 dodatkowe przyciski, ktorych nie uzywam. Co wazne, sama nie jezdzi.
Ceny:
http://www.ceneo.pl/303808
ok, na razie po testach w sklepie nad dwoma zestawami Logitech MX5000 Cordless Desktop Laser i Logitech MX3200 Cordless Desktop zdecydowałem sie na Logitech MX3200 jakoś bardziej mi leży w ręce myszka MX600 niż MX1000, może przez ten dość ciężki tyłek :) dzięki wszystkim za wskazówki teraz mam 10 dni na testowanie zestawu, zobaczymy jak sie spisze na moim biurku :)
Trochę stare ale odświeżę - zastanawiam się nad nową myszką, bo moja po dzisiejszym upadku zdechła...
Po dyskusji tutaj waham się między Logitech MX1000 a VX Nano.... A może macie jakieś inne propozycje? Głownie siedzę w necie i PS...
wiesz co przerobiłem trochę myszek w tym wynalazki za kupę kasy i teraz używam A4Techa_USB za 17zł i najlepiej mi sie na niej pracuje http://www.a4tech.pl/Item.aspx?ITEMNMBR=A4TMYS09262&GroupID=37&SubGroupID=70 kup sobie i zobacz to tylko 17zł :)
pozdrawiam
krolewicz
04-02-2010, 13:46
miałem wiele myszek, przez pewien okres czasu zajmowałem się nawet ich testowaniem i moim zdaniem najlepsze gryzonie robi Microsoft - najlepsze modele to ie 1.1 i ie 3.0
pierwsza kosztuje około 60zł i nie zamienię jej na nic innego :)
miałem wiele myszek, przez pewien okres czasu zajmowałem się nawet ich testowaniem i moim zdaniem najlepsze gryzonie robi Microsoft - najlepsze modele to ie 1.1 i ie 3.0Dla kogo najlepsze, dla tego najlepsze. Podane przez Ciebie modele mają 400dpi jeśli dobrze pamiętam. Dla mnie mysz musi mieć te 600-800 dpi by poruszała się wystarczająco szybko po pulpicie bez interpolacji.
krzysztof jot
04-02-2010, 15:39
Mnie bezprzewody zniechecily wlasnie z uwagi na baterie (UWAGA, KORZYSTALEM Z ACCU). Przesiadlem sie na A4tech EVO :P (kabel, laser) wydalem 28zl i jestem happy....
no jak to ma być tylko mysz - prosta i bez bajerów o normalnym wygladzie a nie pojazdu kosmicznego - to jak tu ktoś wspomniał Logitech Nano V450 Laser. Bateria - może raz na rok. Co najważniejsze - czestotliwosc połaczenia 2.4 Ghz to zupełnie inna bajka, zero zakłóceń, absolutnie bezobsługowa - bez oprogramowania - wkładasz w złacze usb i działa - polecam - tu ja opisałem http://logolife.wordpress.com/2009/11/02/logitech-v450-nano/
Mariusz888
04-02-2010, 15:44
Ja myszy od zawsze mam A4Tech'a i innych nie chcę - jak zajadę jedną to idę po inną tej firmy - bardzo fajnie mi się pracuje i jeśli chodzi o bezawaryjność/sprawność to są super - ja siedzę tyle przed kompem że jeśli u mnie mysz wytrzymuje ze 3-4 lata to u normalnego człowieka pociągnie do końca jego życia nawet przy założeniu że obecnie chodzi max do gimnazjum ;)
PS. Teraz mam mysz A4Tech model OPTO518 i śmiga "jak złoto" :) bardzo fajnie leży w ręce :)
jackrabbit
04-02-2010, 16:06
no coz, kupilem kiedys mysz microsoftu, kosztowala swoje a jest gowniana, co jakis czas przeskakuje kursor w losowe miejsce. wkurza to strasznie podczas pracy, juz pare razy zakladnika zastrzelilem niechcacy :mrgreen:
teraz mam jakies a4tech i jest ********** :)
ja ze swojej strony polecę microsoft habu - produkcja razera, dostać można w dość dobrej cenie na rynku wtórnym a przyjemnie lezy w ręce, nie ma zbędnych 51 przycisków i chodzi jak powinna - czy to w ps, czy cs, czy zwykła praca przy kompie ;)
jak przewód to tylko IE 3.0 albo DeathAdder
jak bezprzewodowo to polecam - Logitech VX Revo. lub Nano.
Razer - za całokształt. Perfekcyjna kontrola, wyważenie, dotyk i możliwości konfiguracji. Model można wybrać w zależności od potrzeb. Symetryczne, asymetryczne, konfigurowalne, bezprzewodowe, o wysokiej rozdzielczości, słowem - co kto chce.
Razer - za całokształt. Perfekcyjna kontrola, wyważenie, dotyk i możliwości konfiguracji. Model można wybrać w zależności od potrzeb. Symetryczne, asymetryczne, konfigurowalne, bezprzewodowe, o wysokiej rozdzielczości, słowem - co kto chce.Razer Diamondback 3G to złom - miałem ... pokazałem na PurePC dla czego jest gniotem, tak więc nie każdy razer jest dobry.
jak przewód to tylko IE 3.0 albo DeathAdder
jak bezprzewodowo to polecam - Logitech VX Revo. lub Nano.
IE3 dla mnie bezużyteczny ... do pulpitu tak 1,5/2x za mała rozdzielczość ... a do gier 4x za mała. To jest mysz tylko dla tych którzy robią półmetrowe ruchy na podkładce przy np. obrocie o 360st w jakiejś grze.
DeathAdder z kolei CHYBA nie jest programowalny do wewn. pamięci - w tej klasie myszy to "nieprzystoi".
Razer Diamondback 3G to złom
Nie ma go aktualnie w ofercie. "Za całokształt" - nie oznacza że każdy produkt jest rewelacyjny, tylko wskazuje na bezkompromisowe podejście firmy do swoich produktów. Napisałeś dwa posty i w żadnym z nich nie odniosłeś się do tematu wątku. Może jakaś propozycja?
Ja używam myszki a raczej szczura Steelseries http://www.ceneo.pl/2201164
Dlaczego taka ?? ano bo jest wielka i pasuje do mojej dłoni, ma dużo programowalnych klawiszy, dobrą czułość 3200 dpi oraz jest na kablu, cena także jest w miarę przyzwoita.
wojtas0009
04-02-2010, 17:58
ja ze swojej strony polecam Logitech G9 :D super precyzyjna- a do tego najlepiej jakąś dobrą podkładkę/ albo słabszą mysz, ale dobrą podkładkę
Nie ma go aktualnie w ofercie. "Za całokształt" - nie oznacza że każdy produkt jest rewelacyjny, tylko wskazuje na bezkompromisowe podejście firmy do swoich produktów. Napisałeś dwa posty i w żadnym z nich nie odniosłeś się do tematu wątku. Może jakaś propozycja?A4Tech X738 - programowalna sprzętowo, 1600 dpi (to co podaje A4Tech, czyli 2000dpi to interpolowana bujda), cena ~60 zł.
ja ze swojej strony polecam Logitech G9 :D super precyzyjna- a do tego najlepiej jakąś dobrą podkładkę/ albo słabszą mysz, ale dobrą podkładkęSam myślałem o G9 ... ale łona taka paskudna ;) ... no i te nakładane obudowy jakoś do mnie nie przemawiają.
Ja używam myszki a raczej szczura Steelseries http://www.ceneo.pl/2201164
Dlaczego taka ?? ano bo jest wielka i pasuje do mojej dłoni, ma dużo programowalnych klawiszy, dobrą czułość 3200 dpi oraz jest na kablu, cena także jest w miarę przyzwoita.
Ciekawa zabawka. Nie tania ... ale ... mam kilka pytań:
- czy można zaprogramować klawisze do wewn. pamięci ?
- klawisze główne rozumiem że nie są jednym płatem tworzywa z obudową (mam talent do łamania tego ... z tego powodu nie chcę Razer Lachesis)
- jak pracuje na różnych powierzchniach ? (typu podkładka szmaciana)
Logitech MX1000
Używam ją już grubo ponad 4 lata, bateria trzyma jak trzymała. Jest niewiarygodnie wygodna, na prawdę świetna ergonomia. Powoli daje oznaki samoistnego dwukliku, także pewnie po 5 latach będę musiał ją wymienić. Wymienię ją na MX Revolution lub Performance MX
Ciekawa zabawka. Nie tania ... ale ... mam kilka pytań:
- czy można zaprogramować klawisze do wewn. pamięci ?
- klawisze główne rozumiem że nie są jednym płatem tworzywa z obudową (mam talent do łamania tego ... z tego powodu nie chcę Razer Lachesis)
Myszka ma soft ze stronki w którym można sobie zapisać profil i wczytać na innym kompie(jeżeli o to chodzi oczywiście)
Klawisze są osobnym płatem, a co do podkładki szmacianej nie wiem takiej nie posiadam ale i na nodze i na nogawce i łóżku jeździ :P
ROTFL
wacki, jesteś moim guru
Myszka ma soft ze stronki w którym można sobie zapisać profil i wczytać na innym kompie(jeżeli o to chodzi oczywiście)Dokładnie mi chodzi o to czy jeśli zaprogramuję rolkę jako dwuklik na jednym PC , to czy po podłączeniu do drugiego komputera, bez instalacji jakiegokolwiek oprogramowania będę miał ten "double click"? W myszkach typu Logitech G9, Razer Lachesis, A4Tech X738 jest zamontowana wewnętrzna pamięć i można mysz programować do niej (po zaprogramowaniu jakiekolwiek sterowniki są zbędne - można wszystko wywalić z systemu a mysz dalej będzie miała określone funkcje na określonych klawiszach ... np. po podpięciu do maszyny z linux itd. ).
ROTFL
wacki, jesteś moim guru
śmiej się śmiej - ciekawe więc czemu topowe firmy produkujące ulubione przez graczy fpp gryzonie nie wydawały myszek bezprzewodowych a jedynie na kablu za grube kilkaset zł gdzie w a4tech czy logitechu można było już za 60 zł kupić bezprzewodowe gryzonie ;) dopiero niedawno razer np. wydał pierwszą myszkę bezprzewodową gdzie udało im się uniknąć lagów w jej obsłudze.
wojtas0009
05-02-2010, 00:00
Sam myślałem o G9 ... ale łona taka paskudna ;) ... no i te nakładane obudowy jakoś do mnie nie przemawiają.
(...)
powiem tak: może i ten wygląd nie jest piękny ;) ale dla mnie i tak klawka i mysz kryją się pod blatem- nakładki super sprawa- ale zależy jak dużą masz łapę :) dla mnie jest bomba po mam na niej tylko palce- taki "chłyt" lubię :)
polecam iść do jakiegoś sklepu i przymierzyć
- co do pracy na powierzchniach
~na podkładce qck steelseries jest ok. :)
~zwykłej szmacianej- gorzej- "hamuje" ruchy ręki według mnie/ ślizgacze zbyt trą o szmatkę w qck jest lepiej- lepsza szmatka
~ja najbardziej lubię blat mojego biurka ;) najszybciej, bez oporów- tylko trzeba będzie zmienić ślizgacze po ok. 1.5 roku- zdziera się warstwa tych od logiego- jest w pewnym momencie zbyt porysowana i mysz nie daje z siebie 100%- wiem bo dużo "strzelam" i liczy się precyzja xD ale nie tylko bo w różnych programach przydaje się dokładność- tu pomagają programowane tryby... ;)
G9 jest OK! :)
ostatnio moją uwagę zwróciła G500... to kółko microgear xD super sprawa... do Excel'a się przydaje ;)
Dokładnie mi chodzi o to czy jeśli zaprogramuję rolkę jako dwuklik na jednym PC , to czy po podłączeniu do drugiego komputera, bez instalacji jakiegokolwiek oprogramowania będę miał ten "double click"? W myszkach typu Logitech G9, Razer Lachesis, A4Tech X738 jest zamontowana wewnętrzna pamięć i można mysz programować do niej (po zaprogramowaniu jakiekolwiek sterowniki są zbędne - można wszystko wywalić z systemu a mysz dalej będzie miała określone funkcje na określonych klawiszach ... np. po podpięciu do maszyny z linux itd. ).
Wiesz co jutro sprawdzę czy tak jest, szczerze nigdy tego nie używałem i wstyd się przyznać ale pierwszy raz słyszę o pamięci w myszce ^_^
tablet ma jedną wadę - brak rolki na piórku (przynajmniej w moim volito). Przewijanie stron już nie przez rolke tylko boczny pasek :( Ale to jedyna wada. Ten tablet co masz to już niedostępny. Ale padło tu hasło - lepiej tanio WACOM niż droga mysz. Spojrzałem na ceny w w cenie myszy można mieć BAMBOO z piórkiem http://bamboo.tabletywacom.pl/ (http://bamboo.tabletywacom.pl/)Tylko pytanie - czy takie bamboo wystarczy na początek do pracy z NX2? nie będzie za małe? No dodam jeszcze to tego obsługę samej windy i SONY Vegas. PSa nie używam, bo nie mam takiej potrzeby :-D
O myszkach wiem:
- do biura nie może generować wyciągania ręki po całym stole
- do gier musi mieć 56 przycisków
- do laptopa musi być mała i mam taką MS
- do grafiki precyzyjna i ergonomiczna.
Problem w tym, że nie ma idealnej ;-)
Tylko pytanie - czy takie bamboo wystarczy na początek do pracy z NX2? nie będzie za małe? No dodam jeszcze to tego obsługę samej windy i SONY Vegas. PSa nie używam, bo nie mam takiej potrzeby :-D
Tablet przydaje się właśnie najbardziej do PS. Pióro pozwala znacznie szybciej i wygodniej tworzyć zaznaczenia i maski, prowadzić pędzel z dodge & burn. Rozmiar A6 jest w zupełności wystarczający do lokalnego retuszu i korekcji. Wiele osób, które posiadają większy same ograniczają jego wielkość roboczą. Duży - do rysowania.
W zupełności wystarcza czy z perspektywy czasu wolałbyś M czyli A5?
Intuos4 bardzo mi przypadł do gustu ;-)
Od blisko roku używam Intuos3 A6 wide. Do prostego retuszu i podmalówek większy jest zbędny. Stać mnie na większe i nawet myślałem o zmianie na nowy model, ale szczerze przyznając przed samym sobą - nie znajduję do tej zmiany powodu.
no, ja żałuje że wytłumaczyłem sobie, że D90 nam wystarczy... teraz żałuję, że nie kupiłem D700 ;-) ale to lekko inna bajka.
Mieszkasz w dużym mieście. Sam sprawdź. Zapytaj, kto da ci się pobawić tabletem przez weekend. Kwestia jet taka, że do lokalnych korekcji na powierzchni A6 nie trzeba wiele jeździć ręką po blacie. Praktycznie wykonuje się tylko ruchy nadgarstkiem. Nie męczysz więc tak bardzo ręki. Przy większej powierzchni trzeba już zamiatać ręką po stole przy dokładnie takiej samej precyzji, bo wielkość okna i powiększenia na monitorze ustalasz sam. Rysować na takim małym się prawie nie da, retuszować na większym też jest ciężko. Tak więc jak rysujesz, kupuj jak największy. Pisałem już wcześniej, że kilka osób które znam, które mają większe tablety same ograniczają powierzchnię roboczą na potrzeby retuszu.
dzięki za radę. Popatrzę na to A6 ;-)
Od ostatniego posta minął już ponad rok. Wznowię trochę temat. Może pojawiły się jakieś nowe, godne uwagi myszki. Nie ma dla mnie znaczenia czy jest z kabelkiem, czy bez. Będę używać jej tylko do PS i lightrooma. Tylko jest jeden problem. Większość tych, które polecaliście jest wyprofilowana dla osób praworęcznych, a jestem leworęczny. Może korzysta ktoś z jakiejś uniwersalnej myszki?
Dodam, że nie chciałbym wydawać majątku na myszkę. Najlepiej tak około 50zł.
podsunie ktoś fajnego gryzonia na BT?
przeszukałem dziś MM, Saturna, Euro itp. i są same albo kablowe, albo z wypierdkiem do portu USB. Ani jednej sztuki na BT...
a ten Nano odbiornik Logitecha nie moze byc, przeszkadzac bedzie ? bo teraz tylko jakies male gowna robia po BT.
do lapka ma być, więc raz, że mało portów USB i każdy jest na wagę złota, a dwa, że może być raczej mała (bez przesady oczywiście)
http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/5747
niby robią coś takiego .. i jakąś drugą niebieską (chyba w innych kolorach tez jest)
http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/3287
ta pierwsza porzadniejsza rolka i w ogole jakos lepiej wyglada. ale przyznaje ze nie mialem w lapie.
MS ma jeszcze jakas do notebookow i Sony mialo jakies na BT kolorowe.
Mały wybór się zrobił bo nowej Performance Logitecha nie widze na BT (poprzednik byl w tej wersji i w ogóle było wiecej modeli z BT)
Z mniejszych wygodnych modeli polecilbym logitecha anywhere, ale niestety jest z bezprzewodowka z nano, wiec usb mniej..
http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/3287
Ja mam taką do lapka. Białą. Bezproblemowe połączenie, raz ustawisz i łączy się automatycznie (pod okienkami i pingwinem, choć przy tym drugim wymaga to nagimnastykowania się). Wygodna mimo niewielkich rozmiarów (a łapki mam duże). Nie zawiesza się, nie gubi sygnału.
I ma pokrowiec ;oP
Ja mam taką do lapka. Białą. Bezproblemowe połączenie, raz ustawisz i łączy się automatycznie (pod okienkami i pingwinem, choć przy tym drugim wymaga to nagimnastykowania się). Wygodna mimo niewielkich rozmiarów (a łapki mam duże). Nie zawiesza się, nie gubi sygnału.
I ma pokrowiec ;oP
o nawet ktos w Bialymstoku sprzedaje :) pojade na dniach i obmacam ;)
90zl troche sporo na myszke, ale trudno sie mowi
o nawet ktos w Bialymstoku sprzedaje :) pojade na dniach i obmacam ;)
Może i sporo ale mysz jest dość intensywnie użytkowana od 4 lat i nic. Baterie musiałem dwa czy trzy razy wymienić ;oP
to dość częsta opinia - bo znajomym często rekomenduje logitechy, które do najtańszych nie należą. Co ciekawe jak niektórzy wydaja 30-50zl na jakiego a4techa, który starcza na pol roku, to jakos latwiej, niz 2x tyle na myszke, ktora potrafi byc tyrana po kilka lat i dzialac.
to dość częsta opinia - bo znajomym często rekomenduje logitechy, które do najtańszych nie należą. Co ciekawe jak niektórzy wydaja 30-50zl na jakiego a4techa, który starcza na pol roku, to jakos latwiej, niz 2x tyle na myszke, ktora potrafi byc tyrana po kilka lat i dzialac.
Fakt. Jak kupowałem (9 lat temu) poprzedni komputer kupiłem jakąś najtańszą wtedy mysz Logitecha. Dopiero w tym roku została wymieniona. Razem z kompem.
Wymieniona bo była na PS/2 ;oP
Wiadomo, że księgowi wdarli się też do logitecha. Ale faktem jest, że mam już tyle ich myszek i klawiatur, że ciężko mi nie szanować ich firmy. Bo mimo zalań, upadków i tyrania działają nawet najstarsze sprzęty (no te to są chyba niezniszczalne). Ostatnio nawet chciałem sobie jedną zmienić mychę, ale mi szkoda bo ta w sumie cały czas działa i bije się z myślami bo będzie to zakup niepotrzebny, a aktualna trafi do rosnącego pudła używanych, działających, na 'w razie czego'. No coz..wychodzi, ze jestem fanem firmy ;)
Fakt. Jak kupowałem (9 lat temu) poprzedni komputer kupiłem jakąś najtańszą wtedy mysz Logitecha.
Przebijam. Mój Logitech MouseMan Optical Dual Sensor jest z ... 2001 roku. Gumy wytarte, napisy ledwo czytelne. Z nowym komputerem podziała następne lata, bo jest na USB. Działa rewelacyjnie, leży idealnie. Za Chiny Ludowe nie dam się namówić na nową myszkę :D
Kundzior
06-07-2011, 20:41
Do pracy Tablet Wacoma, nawet najtańszy da Ci wysoką precyzję.
Przebijam. Mój Logitech MouseMan Optical Dual Sensor jest z ... 2001 roku. Gumy wytarte, napisy ledwo czytelne. Z nowym komputerem podziała następne lata, bo jest na USB. Działa rewelacyjnie, leży idealnie. Za Chiny Ludowe nie dam się namówić na nową myszkę :D
Czy Logitech Pilot kulkowy sprzed kilkunastu lat bedzie sie liczyl ? :D tylko lezy w pudle.. ale za to ile razy lewy przycisk zabil wrogow w q1 czy cs.. ;) a u rodziców Pilot+ nadal śmiga :)
speccom_eu
06-07-2011, 21:22
podsunie ktoś fajnego gryzonia na BT?
przeszukałem dziś MM, Saturna, Euro itp. i są same albo kablowe, albo z wypierdkiem do portu USB. Ani jednej sztuki na BT...
Polecam Dell Bluetooth Travel Mouse, bardzo wygodna (jak dla mnie)
Czy Logitech Pilot kulkowy sprzed kilkunastu lat bedzie sie liczyl ?
Nie. Na tym nie da się pracować :p
Nie. Na tym nie da się pracować :p
łoj tam, łoj tam ;P
Twój mouseman tez już nie jest taki na wypasie ;P hehe
kupilem jakiegos dell'a ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pricedbelowmarket.com/assets/img/280132_2_600w.jpg)
zupelnie przypadkiem, bo zamawialem piankowy pokrowiec na laptopa i w sklepie mieli wlasnie takie delle po 49zl :)
dziala jak trzeba, zadnych lagow, zadnego rozlaczania i po kilku dniach uzytkowania dochodze do wniosku, ze jest calkiem wygodna. Minus to ze jest spora - az 13cm dlugosci.
za takie pieniadze zdecydowanie polecam :)
Znam pochodzenie tych DELLi, myszka calkiem fajna, jezeli nie jestes onanista sprzetowym wystarczy:) Ciekawy jestem jak trzyma bateria;)
kupilem jakiegos dell'a ;)
Miałem kontakt z wersją kabelkową. Nie polecam. Ten model zachowuje się jakby miał pseudo 800 dpi (400dpi + interpolacja). Czyli to praktycznie model 400 dpi - nawet do pulpitu za mało by był ruch po pikselu przy wygodnej czułości.
Miałem kontakt z wersją kabelkową. Nie polecam. Ten model zachowuje się jakby miał pseudo 800 dpi (400dpi + interpolacja). Czyli to praktycznie model 400 dpi - nawet do pulpitu za mało by był ruch po pikselu przy wygodnej czułości.
nie mam zielonego pojecia o czym piszesz i do czego sa te dpi :D
wlasnie leze w lozku, mycha jezdzi po poduszce i dziala :) niczego wiecej od niej nie oczekuje ;)
gdybym chcial mega precyzji, wzial bym tablet ;)
Ciekawy jestem jak trzyma bateria;)
gryzon zjadl pierwszy komplet baretyjek ;)
jakies najtansze Panasonic'i Standard Power
gryzon zjadl pierwszy komplet baretyjek ;)
jakies najtansze Panasonic'i Standard PowerTo Ty w myszce używasz baterii? :shock: ;)
... nie lepiej kupić jakieś Eneloop i po wyładowaniu naładować?
kolejna relacja :)
To Ty w myszce używasz baterii? :shock: ;)
zacząłem używać a'la eneloopów w postaci akku Kodaka. Wczoraj była druga zmiana (kupione 3 stycznia), a biorąc pod uwagę, że mysz działa śr. 8-10h dziennie uznaje za całkiem dobry wynik :)
nawet przyzwyczaiłem się do kształtu :) Dużym plusem okazują się być boczne przyciski (Back i Forward) oraz rolka pracująca również na boki.
nie zmieniam zdania - dobry zakup ;)
To Ty w myszce używasz baterii? :shock: ;)
To tylko tak dla ciekawostki - w mojej myszce producent (Logitech) stanowczo zaleca używanie baterii a nie aku.
Komplet baterii m niby starczyć na rok czy dwa (oczywiście nie napisał, przy jakim stopniu użytkowania).
Zastanawia mnie tylko, czemu tak kategorycznie każą używać baterii?
Inne napięcie czy jak?
Zastanawia mnie tylko, czemu tak kategorycznie każą używać baterii?
Inne napięcie czy jak?Tak. Baterie mają 1,5V, a akku 1,2V (inna sprawa że zaraz po naładowaniu to jest bliżej 1,5V niż 1,2V ;) ).
Ja używam tylko baterii. V200 chodziła chyba ponad dwa lata na komplecie przy codziennym używaniu. Akku tak ale nie do myszy :)
Moja G700 zuzywa baterie w 2-3 dni :P
pitupitu
02-06-2013, 13:00
jejku aż tak szybko się baterie zużywają? Masakra, ja mam myszkę iboxa i przyznam, że to jest jednen z lepszych sprzętów jakie miałam, dobrze mi się na niej pracuje, dobrze leży w dłoni.
G700 to nie jest myszka, w której myśli się o zużywaniu baterii, tylko o wydajności, dokładności, etc.
ja mam R.A.T. 7 i musze przyznac, ze zarowno do grania jak i pracy ze zdjeciami jest rewelacyjna.
hostman22
02-06-2013, 22:53
G9X na wypasie :), tani tablet wyleciał przez okno mogę polecić w pełni. (aha tylko wielkość to nie cadillac bardziej kompakt - dobrze sprawdzić przed zakupem)
najlepiej wygolona :)
no tak glodnemu chleb na mysli.. :razz: