Zobacz pełną wersję : kupno d80
ale widzę że kity to albo 18-70 i 18-135
co wybrać? aparat ma być dla koleżanki dla której będzie to pierwsza lustrzanka i pomogę jej trochę w ogarnięciu tego wszytskiego tylko że ja osobiście na samym kicie 18-55 cały czas lecę. I teraz nie wiem co jej doradzić bo chyba u niej z pieniędzmi nie będzie problemu więc piszcie pod względem wydajności i możliwości, cena też jest ważna ale nie tak aż bardzo ;)
I pytanie poza konkursem ;) Dlaczego nikon sprzedaje zestawy AF-S z d80 skoro ma śrubokręt?
Jezeli fundusze nie graja roli, to daj sie jej pobawic swoim.
Pokaz wywolywanie NEFa i takie tam...
Jesli sie spodoba, to D80 gorszy nie bedzie.
Wszystko, co potrzeba, raczej ma.
Gdyby jednak niebawem ukazal sie "D90" (nazwa modelu czysto hipotetyczna),
to klientela spodziewa sie w nim matrycy CMOS (lepsze parametry obrazowania przy wysokich czulosciach).
Istnieje jeszcze inna opcja, czyli D200, ktory ostatnio kosztuje niewiele wiecej od D80.
"I pytanie poza konkursem Dlaczego nikon sprzedaje zestawy AF-S z d80 skoro ma śrubokręt?"
Bo takie wlasnie szkla produkuje, chociaz nie wyklucza podpiecia starszych modeli.
Nie ma w tym nic dziwnego.
Ja kupując zdecydowałem się na 18-70 po długich analizach testów i opinii dostępnych w sieci.
A już dodając do tego, że 18-70 ma metalowy bagnet a 18-135 plastik - miałem decyzję podjętą.
Mimo mniejszego zakresu 18-70 wypada trochę lepiej optycznie.
A co do szkieł z AF-S, to nie wiem czy widziałeś różnicę w pracy np. powyższego 18-70 Nikkora i jakiegoś "śrubokrętowego" szkła. AF-S w 18-70 działa super szybko i prawie bezgłośnie. Natomiast śrubokręt przeważnie bardziej hałasuje i działa wolniej.
A co do wyboru obiektywu to też zależy czy użytkownik zamierza dokupować kolejne czy na razie używać jednego uniwersalnego. Jeżeli to drugie to trzeba się rozglądać za obiektywem o szerszym zakresie ogniskowych np. Nikkor 18-200 VR.
Pozdrawiam,
Z tym niewiele więcej za D200 niż za D80 to bym nie przesadzał. Różnica to ponad 1/3 ceny... Jeśli koleżanka nie ma puki co jakiegoś umyślonego polanu co do rozbudowy szklarni to chyba 18-135 da jej większe możliwości pod kątem sprawdzenia jakie ogniskowe jej bardziej pasują. Natomiast jeżeli ma jakieś preferencje to należałoby się najpierw o nich dowiedzieć. Jeśli kasa nie jest problemem no to najlepiej 18-200. Chyba każdy kto nie ma jakichś szczególnych preferencji co do ogniskowej i sam nie do końca wie czego chce będzie z tego szkła w 100% zadowolony.
Pozdrawiam
dzięki , a jeszcze jedno , b sklepy sprzedają często gęsto z 18-55mm ale takich zestawów nie przewiduje strona nikona czyli takie zestawy są robione już przez same sklepy i nie będzie go w takim ładnym jednym pudełku jak kit?
to może lepiej się zastanowić i kupić 40d jak komuś na wysokim iso zależy,
do d80 dokupiłem 17-50 tamrona, świetne szkło które w dodatku coraz tańszę widzę na alledrogo
Istnieje jeszcze inna opcja, czyli D200, ktory ostatnio kosztuje niewiele wiecej od D80.
Jeśli chodzi o nowe korpusy to różnica jest jednak duża.
Niech kupuje D80 z 18-70. Będzie zadowolona.
18-135 jest optycznie podobny (choć ciutkę ponoć gorszy), ale ma plastikowy bagnet, co jednak jest minusem.
Na stronie optyczne.pl są testy obu tych obiektywów.
januszteli
15-07-2008, 14:08
do D80 polecam 18-70, niezły obiektyw za rozsądne pieniądze.
W sklepach Vobis można kupić zestaw D80 + 18-70
dzięki , a jeszcze jedno , b sklepy sprzedają często gęsto z 18-55mm ale takich zestawów nie przewiduje strona nikona czyli takie zestawy są robione już przez same sklepy i nie będzie go w takim ładnym jednym pudełku jak kit?
Takie zestawy sa dosc popularne ostatnio i tak nie beda razem w pudelku poniewaz 18-55 nie jest standardowym kitem do d80, przy takim zakupie bedziesz mial osobne pudelko do samej puszki i do obiektywu.
czarnyfks
15-07-2008, 16:09
ja bym proponowal 18-135. poniewaz jesli osoba nie mysli o kupnie nowych obiektywow bedzie najbardziej optymalny. jesli kupi 18-200 na ogniskowej 18 bedzie spora ,,beczka,, fakt ze 18-135 na ogniskowej tez ja bedzie miec ale nie taka widoczna. jesli mysli o kupnie kolejnych obiektywow to niech kupi 18-70 a nastepne niech beda wewnatrzogniskowane. jeszcze jedno co wiem z autopsii w pierwszym wypadku przyszlosci tego aparatu w obiektywie 18-135 moze sie stac tak ze wpadnie kurz pyl czy cos innego drobengo co zablokuje af ale to wina konstrukcji zewnatrzogniskowej (mi po 2 dniach urzywania manualnej ostrosci af powrocil). a po pewnym czase eksploatacji gdy obiektyw bedzie na maksymalnej ogniskowej bedzie sie lekko trzas. ale to taka konstrukcja. ma sowje wady i zalety ale jak dla osoby z jednym szklem uwarzam ze najlepszy wybor
mh_misiek
02-08-2008, 21:57
Nie chcę zakładać nowego tematu wiec napisze tutaj.
W tym przyszłym tygodniu planuje kupić Nikona D80, tylko który zestaw wybrać ?
1) NIKON D80 + AF-S DX 18-70 f/3,5-4,5 G
2) NIKON D80 + AF-S DX 18-135 MM f/3,5–5,6G IF ED
3) Nikon D80 + Sigma 18-200 mm f/3,5-6,3
Nie chcę zakładać nowego tematu wiec napisze tutaj.
W tym przyszłym tygodniu planuje kupić Nikona D80, tylko który zestaw wybrać ?
1) NIKON D80 + AF-S DX 18-70 f/3,5-4,5 G
2) NIKON D80 + AF-S DX 18-135 MM f/3,5–5,6G IF ED
3) Nikon D80 + Sigma 18-200 mm f/3,5-6,3
1 ;) Bo szkło jest szybkie, ostre, przyzwoite, dobrze zbudowane :)
opcja nr 4 - Nikkor 18-200VR - chyba najlepszy zestaw dla amatora :)
Witajcie ! Jestem nowy na forum i mam zamiar kupić w najbliższym czasie nikona d80 i także mam dylemat w wyborze obiektywu. Chodzi mi po głowie np 18-70 + 70-300vr lub 18-200vr. Końcowa cena byłaby podobna a tak pójdzie to na kredyt. Najtańszą opcją miało być 18-55vr + 55-200vr, ale po przeczytaniu opinii o tym pierwszym odpuściłem sobie. Jak myślicie 18-70 i 70-300vr to dobry wybór na początek. Dodam że interesuje mnie fotografowanie przyrody (ptactwo, jakieś makro czasami). Wydaje mi się że kupno 18-200vr to troszkę robienie kompakta z lustrzanki. Pozdrawiam
żółto-czarny
02-08-2008, 22:52
18-70 po raz trzeci:)
...i czwarty :-D Jest równiejszy od 18-135 jeśli chodzi o różnicę w ostrości między brzegiem a środkiem, ma lepszą geometrię i winietę. A do niego proponuję od razu dokupić battery pack. Koleżanka na pewno polubi robienie zdjęć pionowych :)
18-200 VR to też niezły wybór, ale tak naprawdę chyba nikt nie zakłada go jako jedyny obiektyw na całe fotograficzne życie. Prędzej czy później pojawi się ochota na coś dłuższego albo jaśniejszego.
Ja osobiście jestem zdania, że kupowanie obiektywów z dużym zoomem kłóci się z naturą lustrzanki która stworzona jest do zmieniania obiektywów.. poza tym 200 mm na ptactwo wielkości drozda, grubodzioba, sikorki to nieco krótko.
hmmm a powiedzcie mi gdzie dostanę takiego kita tj. d80 z ob. 18-70 ? w fotojokerze mają ? bo ja nie zauwazyłem niestety.... i jak ajest cena tego zestawu?
często cena jest taka sama jak za 18-135, czasem ok.50 zł więcej kosztuje 18-70
gdzie kupić ? internet czy stacjonarnie?
problemu nie powinno być żadnego:)
ot choćby
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=878
Zestaw D80 i 18-70 na allegro jest za 2799zl chyba ( oferta sklepu w Katowicach ). Z 18-135 cena jest identyczna a czasami jest on nawet tańszy. Ja sam się zdecyduje prawdopodobnie na D80 wraz z 18-70 + 70-300vr, może kiedyś jeszcze jakis 50 1.8 i sb600 :). Jak tak policzę to się troszkę drogo robi hehe.
Poponuję kupno samego body a do tego np: Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) i Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED.
"Jeśli chodzi o nowe korpusy to różnica jest jednak duża."
Procentowo tak, ale kwotowo da sie wytrzymac. Wszystko zalezy od przeznaczenia.
Wiem, że to forum NIKON :) ... ale . Ludzie polecają w zamian za d80 Canona 450d ew. 400d. Czy technicznie jest on na tyle lepszy żeby się zastanawiać nad nim ? Niby że matryca CMOS i mniej szumi, ale jest on jakiś taki "plastikowy", brak górnego wyświetlacza. I jeszcze odnośnie obiektywu do d80. Czy naprawdę warto Tamrona 17-50 2.8 zamiast Nikkor 18-70. Słyszałem ze z tamronem są problemy i nie wiem czy to światło będzie dla mnie takie przydatne. Może się mylę bo się dobrze na tym nie znam do końca :). Jeśli dobrze rozumuję to światło 2.8 da mi większe rozmycie tła i krótszy czas naświetlania co może być jak dla mnie przydatne przy tych ogniskowych co najwyżej przy robieniu zdjęć jakiejś osobie z bliska.
naprawdę warto Tamrona 17-50 2.8 zamiast Nikkor 18-70. Słyszałem ze z tamronem są problemy i nie wiem czy to światło będzie dla mnie takie przydatne.
Mam Tamrona 28-75 2.8 oraz Nikkora 50 1.4. Są sytuację, że można zrobić zdjęcie tylko przy świetle zastanym i uwierz mi, że czasami to 1.4 jest za mało. Warto mieć jasne szkło! A co się tyczy systemu C, czy N sam musisz wybrać.
"Wiem, że to forum NIKON ... ale . Ludzie polecają w zamian za d80 Canona 450d ew. 400d. Czy technicznie jest on na tyle lepszy żeby się zastanawiać nad nim ?"
Canon - lepsza matryca.
Nikon - wieksza elastycznosc konfiguracji i wygoda obslugi. Sporo ulatwien uzytkowania.
Wszystko zalezy od przeznaczenia.
"Jeśli dobrze rozumuję to światło 2.8 da mi większe rozmycie tła i krótszy czas naświetlania"
O ile obiektyw bedzie na tyle dobry, aby dalo sie z tych zalet korzystac.
Jedyny sensowny wybór to D80 + 18-70 (ev. 18-200 VR)...
Jeżeli zaś chodzi o ceny nowych BODY to niestety D80 jest tańszy od D200 o 1500zł :) Wg mnie różnica jest ogromna bo to prawię drugie tyle...
Jeżeli kasa nie jest głównym kryterium to ZDECYDOWANIE polecam zakup D80+18-200VR. Dlaczego?
Dlatego, że da Twojej znajomej dostęp do szerokiego zakresu ogniskowych, dlatego że jest całkiem przyzwoity optycznie, dlatego że w zakresie ogniskowych 18-70 jest minimalnie ciemniejszy od polecanego tutaj N18-70 i dlatego że to bardzo uniwersalne i wygodne szkło. Szkło ,które pozwoli jej w rozeznaniu co by chciała robić w jakim zakresie ogniskowych. Dodatkowo jego uniwersalność jest nie do przecenienia. Idealne na wypady itp. kiedy nie masz miejsca na inne szkła albo waga plecaka ogranicza już branie dodatkowych zabawek.
Sam miałem N18-70 i N70-300VR. Fajne szkiełka, ale zamieniłem je na N18-200VR właśnie z powodu jego uniwersalności i często braku możliwości targania ze sobą dodatkowych szkieł czy możliwości ich wymiany.
A jak miałbym je oceniać w stosunku do N18-200 to N70-300 jest świetny (jak za taką cenę), natomiast w stosunku do N18-70 nie widzę znacznej różnicy.
Z doświadczenia wiem, że szkło to raczej pozostaje na wyposażeniu mimo że czasem pojawiają się jaśniejsze szkła o takim samym pokryciu ogniskowych. Do popstrykania jest idealny, natomiast jak Twoja znajoma po jakimś czasie sprecyzuje swoje preferencje wtedy przyjdzie czas na kupienie innych mniej uniwersalnych i jaśniejszych szkieł. Sam używam S10-20, N35 i zbieram na jasne tele, ale N18-200 pozostanie u mnie w torbie.
Jeżeli natomiast nie zależy Ci na takim zakresie ogniskowej to przyjrzyj się N18-85VR. Całkiem przyzwoite szło i nieco równiejsze na różnych ogniskowych przy danej przysłonie od 18-200.
żółto-czarny
04-08-2008, 19:32
...dlatego że w zakresie ogniskowych 18-70 jest minimalnie ciemniejszy od polecanego tutaj N18-70...
:mrgreen:
tzn. 18-200 jest minimalnie ciemniejszy - F5 przy 70mm zamiast 4,5.
Canon - lepsza matryca.
Nikon - wieksza elastycznosc konfiguracji i wygoda obslugi. Sporo ulatwien uzytkowania.
Wszystko zalezy od przeznaczenia.
ATSD, miałem okazję pobawić się Sony A200 (szef kupił i przyniósł do roboty, żeby mi pokazać - managerki się wkurzały, że im zdjęcia z kanciapy kierownictwa robimy :D) - funkcjonalnie to jest D80, ale ergonomia, budowa i jakość materiałów TRAGICZNE. Za to wyśmienicie działająca stabilizacja matrycy.
Dla samej stabilizacji nie zmieniłbym D80 na A200, w życiu. Podobnie nie kupiłbym C450D, który dla mnie jest taką samą wydmuszką jak A200 i D40/D60.
gringo222
05-08-2008, 13:04
Jeśli znasz angielski to poczytaj sobie trochę przed zakupem o Nikonach na stronie Kena Rockwella. Opisuje tam wszystkie modele aparatów Nikona i pasujących do nich obiektywów:
http://www.kenrockwell.com/nikon/index.htm
Co do obiektywu 18-200 to ma on u niego bardzo dobre recenzje.
Jak myślicie warto teraz kupować d80 body ( cena ok 1900zl), czy poczekać do jesieni ( może będzie d90 ) i albo potanieje d80, albo d90 będzie na tyle przystępny, że będzie warto. Dzisiaj oglądałem sobie na żywo jeszcze canona 40d i przyznam, że to już troszkę duży korpus no i cena 2600zl za body przynajmniej i do tego na początek T 17-50 2.8 i cena prawie jak za d80 i T 17-50 2.8 i N 70-300vr albo tylko z 18-200vr. Co do obiektywów też mam mały dylemat. Chciałem 18-70 + 70-300vr, potem myślałem nad Tamron 17-50 2.8 + 70-300vr a teraz nie wiem czy 18-200vr nie będzie dobry. Wybór jest naprawdę ogromny i głowa boli :)
Jak myślicie warto teraz kupować d80 body ( cena ok 1900zl), czy poczekać do jesieni ( może będzie d90 ) i albo potanieje d80, albo d90 będzie na tyle przystępny, że będzie warto.
myślę że za rok d80 stanieje o kilkaset złotych ;) a tak poważnie, od Ciebie zależy czy chcesz robić zdjęcia czy czekać aż cena stopnieje ;)
odnośnie d90 to nie wiadomo czy będzie, nie wiadomo ile będzie kosztował, i nie wiadomo czy ta kwota będzie "przystępna" w porównaniu do jego możliwości zwłaszcza w dniu premiery ;)
myślę że za rok d80 stanieje o kilkaset złotych ;) a tak poważnie, od Ciebie zależy czy chcesz robić zdjęcia czy czekać aż cena stopnieje ;)
odnośnie d90 to nie wiadomo czy będzie, nie wiadomo ile będzie kosztował, i nie wiadomo czy ta kwota będzie "przystępna" w porównaniu do jego możliwości zwłaszcza w dniu premiery ;)
Zawsze będzie wchodził jakiś nowy model... Zawsze warto czekać, bo coś stanieje... Ale idąc taką zasadą nigdy się nie kupi, bo zawsze będzie się czekać jak model stanieje...
pomyśleć że Body D80 w dniu premiery kosztowało 3 799 PLN ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4807
pomyśleć że Body D80 w dniu premiery kosztowało 3 799 PLN ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4807
Są sklepy w internecie, gdzie D2X kosztuje 14k PLN...
żółto-czarny
06-08-2008, 13:40
Jak myślicie warto teraz kupować d80 body ( cena ok 1900zl), czy poczekać do jesieni ( może będzie d90 ) i albo potanieje d80, albo d90 będzie na tyle przystępny, że będzie warto.
D90 pokaże się pewnie na Photokinie w październiku, potem trzeba będzie odczekać na pojawienie się w sklepach. A jako, że nowości kosztują, to dojdziesz do wniosku, że trzeba odczekać sporo tygodni aż stanie się atrakcyjny. W tym czasie przeleci tyle okazji do zrobienia zdjęć... :)
Zgadza się - czekanie na kolejne premiery i na spadek cen starszych modeli jest bez sensu.
Obecnie wszystko dzieje się tak szybko, że na prawdę nie warto.
Pojawi się D90. D80 stanieje powiedzmy do poziomu 1500zł albo jeszcze mniej. I wtedy będzie cie denerwować to, że D90 ma coś fajniejszego niż D80 i znowu będzie problem...
Kup D80 i spokojnie 2-3 latka będzie ci służył...
Macie racje teraz wszystko idzie tak do przodu, że ja i mój cienki portfel nie nadążymy :) Dręczy mnie tylko, że d90 może być na cmos-ie i szumy będą mniejsze, chociaż z d80 na 1600 nie są takie straszne jak ktoś używał kompakta canona gdzie na 400 była tragedia ;). Zostaje kwestia obiektywu 18-200vr lub Tamron 17-50 2.8 + N 70-300vr ew. sigma 17-70 2.8-4.5 + N 70-300vr. Cena d80 i 18-200vr to teraz jakieś 3880zl ( fotojoker ). Jest też zestaw d80 + 50 1.8 za 2222zł ( samo body 1980) ale stałka może jak się lepiej zorientuje jake ogniskowe mi odpowiadają. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc ;)
Proponowałbym zestaw:
D80 + 18-70 + 70-300VR
ew
D80 + 18-200VR
Brałbym szkła Nikona - bezproblemowa współpraca... Tamrony i Sigmy musiałbym wcześniej przetestować na konkretnym body aby sprawidzić czy wszystko jest ok...
mh_misiek
07-08-2008, 10:59
Wczoraj kupiłem Nikona D80 + obiektyw 18-70. Jestem obecnie na etapie czytania instrukcji obsług i mam tylko jedno pytanie (tylko proszę nie śmiejcie się z tego) czy po wyłączeniu aparatu na panelu kontrolnym ma sie wyświetlać cały czas "Liczba pozostałych zdjęć"?
Wczoraj kupiłem Nikona D80 + obiektyw 18-70. Jestem obecnie na etapie czytania instrukcji obsług i mam tylko jedno pytanie (tylko proszę nie śmiejcie się z tego) czy po wyłączeniu aparatu na panelu kontrolnym ma sie wyświetlać cały czas "Liczba pozostałych zdjęć"?
Tak :) To normalne :)
A jeżeli wyjmiesz kartę pamięci i wyłączysz aparat będzie pojawiać się [--]
tylko jedno pytanie (tylko proszę nie śmiejcie się z tego) czy po wyłączeniu aparatu na panelu kontrolnym ma sie wyświetlać cały czas "Liczba pozostałych zdjęć"?
Tak, ma się wyświetlać. Hihihi :D
mh_misiek
07-08-2008, 11:29
A czy to wyświetlanie pobiera dużo energii z akumulatorka?
A jakie masz inne wyjście? :)
Zawsze możesz jeszcze wyjąć akumulator z aparatu i nosić w torbie/kieszeni...
Bez przesady...
pomyśl ile lat na jednej bateryjce pracuje zegarek elektroniczny... w aparacie masz znacznie większy akumulator ;)