Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: kupno d80

Domyślnie kupno d80

ale widzę że kity to albo 18-70 i 18-135

co wybrać? aparat ma być dla koleżanki dla której będzie to pierwsza lustrzanka i pomogę jej trochę w ogarnięciu tego wszytskiego tylko że ja osobiście na samym kicie 18-55 cały czas lecę. I teraz nie wiem co jej doradzić bo chyba u niej z pieniędzmi nie będzie problemu więc piszcie pod względem wydajności i możliwości, cena też jest ważna ale nie tak aż bardzo

I pytanie poza konkursem Dlaczego nikon sprzedaje zestawy AF-S z d80 skoro ma śrubokręt?
    D60 - 18-55mm , D3100 - 18-135 mm, PZ42X i inne pierdółki

Domyślnie

Jezeli fundusze nie graja roli, to daj sie jej pobawic swoim.
    Pokaz wywolywanie NEFa i takie tam...
    Jesli sie spodoba, to D80 gorszy nie bedzie.
    Wszystko, co potrzeba, raczej ma.
    Gdyby jednak niebawem ukazal sie "D90" (nazwa modelu czysto hipotetyczna),
    to klientela spodziewa sie w nim matrycy CMOS (lepsze parametry obrazowania przy wysokich czulosciach).

Istnieje jeszcze inna opcja, czyli D200, ktory ostatnio kosztuje niewiele wiecej od D80.

"I pytanie poza konkursem Dlaczego nikon sprzedaje zestawy AF-S z d80 skoro ma śrubokręt?"

Bo takie wlasnie szkla produkuje, chociaz nie wyklucza podpiecia starszych modeli.
    Nie ma w tym nic dziwnego.
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 15-07-2008 o 11:35
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Ja kupując zdecydowałem się na 18-70 po długich analizach testów i opinii dostępnych w sieci.
    A już dodając do tego, że 18-70 ma metalowy bagnet a 18-135 plastik - miałem decyzję podjętą.
    Mimo mniejszego zakresu 18-70 wypada trochę lepiej optycznie.

A co do szkieł z AF-S, to nie wiem czy widziałeś różnicę w pracy np. powyższego 18-70 Nikkora i jakiegoś "śrubokrętowego" szkła. AF-S w 18-70 działa super szybko i prawie bezgłośnie. Natomiast śrubokręt przeważnie bardziej hałasuje i działa wolniej.

A co do wyboru obiektywu to też zależy czy użytkownik zamierza dokupować kolejne czy na razie używać jednego uniwersalnego. Jeżeli to drugie to trzeba się rozglądać za obiektywem o szerszym zakresie ogniskowych np. Nikkor 18-200 VR.

Pozdrawiam,
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Domyślnie

Z tym niewiele więcej za D200 niż za D80 to bym nie przesadzał. Różnica to ponad 1/3 ceny... Jeśli koleżanka nie ma puki co jakiegoś umyślonego polanu co do rozbudowy szklarni to chyba 18-135 da jej większe możliwości pod kątem sprawdzenia jakie ogniskowe jej bardziej pasują. Natomiast jeżeli ma jakieś preferencje to należałoby się najpierw o nich dowiedzieć. Jeśli kasa nie jest problemem no to najlepiej 18-200. Chyba każdy kto nie ma jakichś szczególnych preferencji co do ogniskowej i sam nie do końca wie czego chce będzie z tego szkła w 100% zadowolony.

Pozdrawiam
    D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |

Domyślnie

dzięki , a jeszcze jedno , b sklepy sprzedają często gęsto z 18-55mm ale takich zestawów nie przewiduje strona nikona czyli takie zestawy są robione już przez same sklepy i nie będzie go w takim ładnym jednym pudełku jak kit?
    D60 - 18-55mm , D3100 - 18-135 mm, PZ42X i inne pierdółki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krasnystuff

Domyślnie

to może lepiej się zastanowić i kupić 40d jak komuś na wysokim iso zależy,
    do d80 dokupiłem 17-50 tamrona, świetne szkło które w dodatku coraz tańszę widzę na alledrogo
    Ostatnio edytowane przez brun ; 15-07-2008 o 14:04
    D80 N 35 1.8G T 17-50 2.8 N 70-300 VR SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Istnieje jeszcze inna opcja, czyli D200, ktory ostatnio kosztuje niewiele wiecej od D80.
    Jeśli chodzi o nowe korpusy to różnica jest jednak duża.

Niech kupuje D80 z 18-70. Będzie zadowolona.
    18-135 jest optycznie podobny (choć ciutkę ponoć gorszy), ale ma plastikowy bagnet, co jednak jest minusem.
    Na stronie optyczne.pl są testy obu tych obiektywów.

Domyślnie

do D80 polecam 18-70, niezły obiektyw za rozsądne pieniądze.
    W sklepach Vobis można kupić zestaw D80 + 18-70
    X-E2; FX18

dudzio
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rob3rt Zobacz posta
    dzięki , a jeszcze jedno , b sklepy sprzedają często gęsto z 18-55mm ale takich zestawów nie przewiduje strona nikona czyli takie zestawy są robione już przez same sklepy i nie będzie go w takim ładnym jednym pudełku jak kit?
    Takie zestawy sa dosc popularne ostatnio i tak nie beda razem w pudelku poniewaz 18-55 nie jest standardowym kitem do d80, przy takim zakupie bedziesz mial osobne pudelko do samej puszki i do obiektywu.

czarnyfks
    Gość

Domyślnie

ja bym proponowal 18-135. poniewaz jesli osoba nie mysli o kupnie nowych obiektywow bedzie najbardziej optymalny. jesli kupi 18-200 na ogniskowej 18 bedzie spora ,,beczka,, fakt ze 18-135 na ogniskowej tez ja bedzie miec ale nie taka widoczna. jesli mysli o kupnie kolejnych obiektywow to niech kupi 18-70 a nastepne niech beda wewnatrzogniskowane. jeszcze jedno co wiem z autopsii w pierwszym wypadku przyszlosci tego aparatu w obiektywie 18-135 moze sie stac tak ze wpadnie kurz pyl czy cos innego drobengo co zablokuje af ale to wina konstrukcji zewnatrzogniskowej (mi po 2 dniach urzywania manualnej ostrosci af powrocil). a po pewnym czase eksploatacji gdy obiektyw bedzie na maksymalnej ogniskowej bedzie sie lekko trzas. ale to taka konstrukcja. ma sowje wady i zalety ale jak dla osoby z jednym szklem uwarzam ze najlepszy wybor

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów