Zobacz pełną wersję : D70s błąd CHR
wodstock
14-07-2008, 18:17
Witam
W sobotę po zgraniu karty na laptopa i wsadzeniu jej do aparatu pojawił mi się błąd CHR (Karta SD III 2GB). Pomagało wyjmowanie karty i ponowne wsadzanie, bądź wyjmowanie baterii. Po zrobieniu około 20 zdjęć wszystko wróciło do normy. Było dobrze do momentu zapełnienia tej karty i wymiany na inną (Pretec 1GB x80). Błąd znowu się pojawił, tylko tym razem nie pomaga już wyjmowanie karty, baterii. Nie pomógł też reset aparatu.
Objawy są takie, że po wyjęciu karty aparat robi zdjęcia. Gdy włożę nie można zrobić zdjęcia, dioda sygnalizuje zajęty bufor, na liczniku zdjęć jest pustka. Karta normalnie działa po podpięciu do czytnika, zdjęcia są i można zgrywać.
Problem wytsępuje ze wszystkimi kartami jakie mam 2xSD III 2GB i Pretec 1GB x80.
Dodam że piny w slocie kart aparatu wyglądają na nieruszone (nie są powyginane itp.), karty nie można sformatować w aparacie, zrobiłem formata w czytniku, lecz to niepomogło.
Macie jakieś pomysły, czy pozostał tylko serwis.
Aparat kupiłem w SATURNIE, wstyczniu 2007 i gwarancja Nikon Polska się już skończyła. Mogę reklamować towar na niezgodność z umową, czy szukać serwisów FOTO w okolicy??
Marta Baranowska
14-07-2008, 18:22
Format karty pamieci moze?
jak masz instrukcje to otwórz na strone 200
1 primo-czy napewno chodzi o D70s?
On obsługuje CF.
2 primo-tak, możesz reklamować na niezgodność towaru z opisem.
kosmoski
14-07-2008, 18:25
Obawiam sie ze paadła ci elektronika. Jaką miałes pogodę podczas focenia ?
wodstock
14-07-2008, 18:34
Marta Baranowska - instrukcję czytałem, format karty jak wyżej pisałem zrobiłem w czytniku i nic nie pomaga. W aparacie nie można sformatować bo jakby to określić się zawiesza i nie można wejść do menu, dwoma guzikami na body też się nie da. Reseta też robiłem i nic.
mini21 - na pewno D70s (SD = skrót od SANDISK)
Reklamująć aparat muszę napisać jakiś papierek że reklamuję na niegodność towaru z umową??
kosmoski - stało się to zaraz po sesji z młodymi (złapał nas deszcz, ale słabiutki), na sali wymieniłem karty, tą wymienioną sformatowałem w aparacie i wyskoczył CHR.
Musisz tylko przedstawić na papierze, co zostało uszkodzone, ale jeśli towar był kupiony w Saturnie i osobiście będzie doręczony, to nic nie musisz pisać.
wodstock
14-07-2008, 19:15
mini21 - dzięki za info. Doczytałem się tylko, że sam muszę udowodnić że usterka występowała od początku?? Trochę tego nie rozumiem. Nigdy nie korzystałem z tej opcji "reklamacji" towaru. Może ktoś już tak "reklamował" i napisze jak to dokładnie wygląda i jak rozmawiać z ludźmi z saturna, żeby nie spalić sprawy na samym początku.
Macie jeszcze jakieś pomysły co mogło się posypać?
Te całe udowadnianie, to zazwyczaj bajka.
Nie sądzę, żeby gościom w wielkim sklepie chciało się czekać i słuchać jak to się stało itp.
Zazwyczaj zostawiasz napisany na kartce list z wyjaśnieniem i tyle.
wodstock
14-08-2008, 18:40
Odpisuję dla potomnych, sprawa już załatwiona.
Oddałem aparat w Saturnie, na podstawie niezgodności towaru z umową. Na miejscu podpisałem formularz, który zawierał moje dane osobowe, opis usterki + to co oddałem (aparat z paskiem, obiektyw, bo kupowałem w "kicie" z 18-70 i kpl. dekielków). Reszty nie musiałem dawać (instrukcje, bateria, ładowarka itp.).
Po dokładnie 13 dniach otrzymałem telefon, że naprawiony aparat mam do odbioru w sklepie.
Najważniejsze, że aparat jest sprawny i jak na razie działa. Niestety nie wiem co było przyczyną usterki, gdyż nie dostałem żadnych adnotacji z serwisu. Aparat był podobno w serwisie Nikona.
P.S.
Matryca chyba nie była czyszczona (choć nie było też takiej potrzeby).
Matówka, niestety też nie była czyszczona, a siedzi tam taki mały upierdliwy włosek, którego nie da się wydmuchać.
Podsumowując jestem mile zaskoczony załatwieniem całej sprawy przez serwis z Saturna, no i szybkością usunięcia usterki. Szczerze mówiąc myślałem, że po dwóch tygodniach dostanę dopiero informację o akceptacji moich roszczeń , a tu miłe zaskoczenie.
Pozdrawiam
brzezior
14-08-2008, 18:49
Oczywiście, ze dostales naprawiony. I wcale nie dlatego, ze byl niezgodny z umowa. D70 i D70s posiadaly wade fabryczna, ktora Nikon usuwa bezplatnie - rowniez po gwarancji. Ot wszystko - dobrze, ze szybko sie skonczylo... a nie po 3 miesiacach
stachmuszel
14-08-2008, 20:09
Oczywiście, ze dostales naprawiony. I wcale nie dlatego, ze byl niezgodny z umowa. D70 i D70s posiadaly wade fabryczna, ktora Nikon usuwa bezplatnie - rowniez po gwarancji. Ot wszystko - dobrze, ze szybko sie skonczylo... a nie po 3 miesiacach
Masz rację, ale dotyczy to tylko D70. D70s było wyleczone "genetycznie" z tej przypadłości.
pozdr!
wodstock
15-08-2008, 17:22
A moglibyście coś bliżej o tej wadzie fabrycznej napisać. Znaczy się, że nie muszę się martwić o powrót dolegliwości? Jest to dla mnie ważna informacja bo zacząłem robić śluby (przez to niebawem zakupie D700). D70S zostawię sobie jako zapas, ale watro wiedzieć. Po ostatnim zleceniu, gdzie właśnie się posypał - straciłem do niego całkowicie zaufanie.
podłączę się pod pytanie, co to za wada, bo moim 70s juz ponad 30 tys zrobilem i w ciagu istatnich 4 miesiecy z 5 razy wyskoczyl blad karty, ale pomoglo jej wyjecie...
wodstock
20-08-2008, 16:37
Prawie 450 odwiedzin w wątku i nikt nie powie co to za usterka. Jakoś nie wierzę, że nie wiecie. Podajcie przynajmniej jakiegoś linka do starego wątku, jak już było.
contratempo
14-04-2010, 14:35
właśnie cudem natrafiłam na ten wątek - pomóżcie mi proszę, bo nie wiem co robić!
też mam D70s i dokładnie ten sam problem. już jest sporo po gwarancji, i obawiałam się chorych kosztów napraw. czy to prawda, że nikon wymienia wszystko mimo braku gwarancji? jeśli tak, to jak należy dochodzić swoich praw?
proszę, pomóżcie
Wada fabryczna dotyczyła modelu D70: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=3838. W przypadku D70s raczej nie uda się naprawić bezpłatnie.
v2conect
19-04-2010, 23:47
Wada fabryczna dotyczyła modelu D70: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=3838. W przypadku D70s raczej nie uda się naprawić bezpłatnie.
No to się ucieszyłem.... Własnie wczoraj miałem taki problem i to kilka razy wsadzałem i wyciągałem kartę i baterię i nareszcie zadziałało i na razie działa.
Ja miałem jeszcze ciekawy objaw jakby kolory i kontrasty itp zwariowały na wyświetlaczu podczas podglądu zdjęcia ( od ego się zaczęło ) ale zdjęcie przeżyło bez szwanku.