Witam
W sobotę po zgraniu karty na laptopa i wsadzeniu jej do aparatu pojawił mi się błąd CHR (Karta SD III 2GB). Pomagało wyjmowanie karty i ponowne wsadzanie, bądź wyjmowanie baterii. Po zrobieniu około 20 zdjęć wszystko wróciło do normy. Było dobrze do momentu zapełnienia tej karty i wymiany na inną (Pretec 1GB x80). Błąd znowu się pojawił, tylko tym razem nie pomaga już wyjmowanie karty, baterii. Nie pomógł też reset aparatu.
Objawy są takie, że po wyjęciu karty aparat robi zdjęcia. Gdy włożę nie można zrobić zdjęcia, dioda sygnalizuje zajęty bufor, na liczniku zdjęć jest pustka. Karta normalnie działa po podpięciu do czytnika, zdjęcia są i można zgrywać.
Problem wytsępuje ze wszystkimi kartami jakie mam 2xSD III 2GB i Pretec 1GB x80.
Dodam że piny w slocie kart aparatu wyglądają na nieruszone (nie są powyginane itp.), karty nie można sformatować w aparacie, zrobiłem formata w czytniku, lecz to niepomogło.
Macie jakieś pomysły, czy pozostał tylko serwis.
Aparat kupiłem w SATURNIE, wstyczniu 2007 i gwarancja Nikon Polska się już skończyła. Mogę reklamować towar na niezgodność z umową, czy szukać serwisów FOTO w okolicy??
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami