Zobacz pełną wersję : skopany AF w D200
Hej.
Mam problem z moim D200. Mianowicie kupilem swoje body razem z nikkorem 17-55 2.8. Jak wiadomo to szkielko ma SWM i AF dzialal pieknie i prawidlowo. Wczoraj dostalem paczke z moim pieknym, nowym, cudownym 80-200 2.8 ed new. i co sie okazalo AF mi nie dziala. W celu wyjasniecia co jest skopane podpiąłem do mego (mniej juz cudownego D200) 85. 1.8 rezultat ten sam - nie dziala. Czy ktos mial wczesniej taki sam problem?? Jakies sugestie??
A czy na pewno masz wszystko poustawiane? Na korpusie wybierak AF w pozycji "S" zaś na obiektywach musisz mieć zafiksowaną maksymalną przesłonę!!!
Moze srubokret uwalony? Skoro 17-55 dziala...
No do takich samych wnioskow doszedlem. Wiec udalem sie do Autoryzowanego serwisu Nikona w Londynie http://www.fixationuk.com/Fixation/Repairs.html. MASAKRA! Pani w recepcji wziela ode mnie aparat i szkielko, poszla do "technika serwisanta". Po pieciu minutach wrocila i stwierdzila, ze obiektyw i aparat sa sprawne ale to jest nowe body i nie wspolpracuje ze starymi obiektywami!!! Zalamka, lina, kamien i do wisly. Swoja droga sytuacja zmusila mnie do trenowania z MF, co musze przyznac jest dosc fajna zabawa. Musze teraz poszukac innego serwisu.
Pozdrawiam
...... Zalamka, lina, kamien i do wisly. ....
Chyba raczej do Tamizy. :mrgreen:
Chyba raczej do Tamizy. :mrgreen:
Nie. Do Wisły. Żeby było trudniej :)
Niezłych speców mają w Londynie.
A czy na pewno masz wszystko poustawiane? Na korpusie wybierak AF w pozycji "S" zaś na obiektywach musisz mieć zafiksowaną maksymalną przesłonę!!!
Ustawienie pierścienia przysłony nie ma nic wspólnego z AF.
Zaraz moment, chcesz powiedzieć że twój D200 nie gada z AF85/1,8 i z innymi śrubokrętami bo to są stare szkła? To chyba bajka jest... albo dałem sie nabrać na jakąś marną prowokację
to na pewno prowokacja... bo mój D200 działa ze wszystkimi szkiełkami :) chyba że to D200 MK2... albo coś takiego :)
No do takich samych wnioskow doszedlem. Wiec udalem sie do Autoryzowanego serwisu Nikona w Londynie http://www.fixationuk.com/Fixation/Repairs.html. MASAKRA! Pani w recepcji wziela ode mnie aparat i szkielko, poszla do "technika serwisanta". Po pieciu minutach wrocila i stwierdzila, ze obiektyw i aparat sa sprawne ale to jest nowe body i nie wspolpracuje ze starymi obiektywami!!! Zalamka, lina, kamien i do wisly. Swoja droga sytuacja zmusila mnie do trenowania z MF, co musze przyznac jest dosc fajna zabawa. Musze teraz poszukac innego serwisu.
Pozdrawiam
:mrgreen:
Widocznie masz jakąś nową wersję D200 bez śrubokręta :mrgreen: Może to jakaś Limited Edition na koniec produkcji ;)
Gdyby to stwierdzenie padło w naszym serwisie, wątek nie miałby końca... :)
Naish,
Skoro aparat na gwarancji to udaj się do sklepu znanego jako Grays of Westminster.
Takich bzdur tam Ci nie powiedzą.
Jak boga kocham to zadna prowokacja. Jak ta pani wrocila od technika z moim pudlem i mi powiedziala ze to nie bedzie dzilac bo to stare szko a nowe body to mi mowe odebralo. Poprostu nie wiedzialem co odpowiedziec, zaczolem myslec ze jestem w ukrytej kamerze. Jak juz zaczolem znowu oddychac i trzezwo myslec to stwierdzilem ze w takiej rzezni aparatu nie zostawie do naprawy.
Dzieki Czolg juz wczesniej znajomy Polak ze sklepu ze sloikami dal mi namiar na tych z westminister.
Pozdrawiam
Nie ma problemu.
A jeśli można wiedzieć, co to za sklep, gdzie znajomy pracuje?
Przejdę się chętnie w wolnej chwili.
hmmm...no to w takim razie z moim aparatem coś jest nie tak, bo 80-200 działa...znaczy się wg tego serwisu zepsuty jak rozumiem :> ??
Ustawienie pierścienia przysłony nie ma nic wspólnego z AF.
Jak to nie mają? O czym Ty piszesz? Obiektywy z napędem AF w korpusie aparatu (bez własnego silnika), zwane tutaj potocznie śrubokrętem, po podpięciu do body muszą być ustawione na maksymalną przesłonę, gdyż w innym przypadku właśnie działa napęd AF.
Jak to nie mają? O czym Ty piszesz? Obiektywy z napędem AF w korpusie aparatu (bez własnego silnika), zwane tutaj potocznie śrubokrętem, po podpięciu do body muszą być ustawione na maksymalną przesłonę, gdyż w innym przypadku właśnie działa napęd AF.
Nie napęd AF, a obiektyw przestaje w ogóle współpracować z aparatem w trybach automatycznych.
Sterowanie przysłoną nie działa, dopóki takiego obiektywu nie zablokujesz na MINIMALNEJ przysłonie (czyli tej o NAJWIĘKSZEJ liczbie przysłony).
I nie obiektywów bez silnika, tylko tych posiadających jeszcze pierścien przysłon.
Są obiektywy z silnikiem, w których musisz zablokować pierścien przysłon (np. AF-S 80-200) i są obiektywy bez silnika które w ogóle nie mają tego pierścienia (np. AF 70-300G).
Kompletnie nie mam pojęcia o czym Ty piszesz. ;)
Jeżeli chodzi Ci o to, że AF na niższych przysłonach może mieć trudności z trafieniem, to wszystkie obiektywy tak mają.
Poniżej f/5.6 robi się trochę za ciemno do pracy AF - m.in dlatego puszki pracują na największej dostępnej przysłonie i przymykają ją dopiero po wciśnięciu spustu migawki.
Koledzy - może tak: przypiąłem do aparatu obiektyw 50/1.8. Odblokowałem przysłonę, przesunąłem pierścień. I co? Wyświetlacz pokazuje "FEE", lecz AF nadal ustawia ostrość.
Więc pytam ponownie - co ma wg Was wspólnego AF (AutoFocus) z ustawieniem pierścienia przysłony?
Nie napęd AF, a obiektyw przestaje w ogóle współpracować z aparatem w trybach automatycznych.
Sterowanie przysłoną nie działa, dopóki takiego obiektywu nie zablokujesz na MINIMALNEJ przysłonie (czyli tej o NAJWIĘKSZEJ liczbie przysłony).
I nie obiektywów bez silnika, tylko tych posiadających jeszcze pierścien przysłon.
Są obiektywy z silnikiem, w których musisz zablokować pierścien przysłon (np. AF-S 80-200) i są obiektywy bez silnika które w ogóle nie mają tego pierścienia (np. AF 70-300G).
OK mea culpa popełniłem dwa błędy w moim opisie - oczywiście miało być że NIE działa AF kiedy obiektyw nie jest ustawiony na MINIMALNEJ przesłonie
sorry napisałem szybko i nawet nie sprawdziłem tego co napisałem
OK mea culpa popełniłem dwa błędy w moim opisie - oczywiście miało być że NIE działa AF kiedy obiektyw nie jest ustawiony na MINIMALNEJ przesłonie
Nic nie sprawdziłeś, a ja sprawdziłem empirycznie. Nadal twierdzisz, że nie będzie działał AF bez odpowiedniego ustawienia przysłony? Więc informuję Cię, że w moim D300 działa, w opisanej wyżej sytuacji. Nie pisz szybko, pisz rzetelnie.
Dalej popełniasz błędy w opisie. ;)
Koledzy - może tak: przypiąłem do aparatu obiektyw 50/1.8. Odblokowałem przysłonę, przesunąłem pierścień. I co? Wyświetlacz pokazuje "FEE", lecz AF nadal ustawia ostrość.
Więc pytam ponownie - co ma wg Was wspólnego AF (AutoFocus) z ustawieniem pierścienia przysłony?
A czy przypadkiem nie pracujesz w trybie M?
MASAKRA! Pani w recepcji wziela ode mnie aparat i szkielko, poszla do "technika serwisanta". Po pieciu minutach wrocila i stwierdzila, ze obiektyw i aparat sa sprawne ale to jest nowe body i nie wspolpracuje ze starymi obiektywami!!!
Dobrze, że nie zostawiłeś tam body do naprawy - masz szczęście :)
Gdyby to stwierdzenie padło w naszym serwisie, wątek nie miałby końca... :)
Chyba czas odszczekać wszystkie złośliwości pod adresem serwisu na Postępu i się z nim zaprzyjaźnić ;) :)
Nic nie sprawdziłeś, a ja sprawdziłem empirycznie. Nadal twierdzisz, że nie będzie działał AF bez odpowiedniego ustawienia przysłony? Więc informuję Cię, że w moim D300 działa, w opisanej wyżej sytuacji. Nie pisz szybko, pisz rzetelnie.
Kombinacja D80 + 80-200@cokolwiek innego niż zblokowane f/22 blokuje pracę AF.
Ale cały czas przecież nie o to tu chodzi, a o to, że niezablokowanie obiektywu non-G blokuje możliwość przymykania przysłony.
I nie wiem jak jest w lepszych puchach, ale w moim D80 w tym momencie nie działa też tryb manualny i AF. Jedno jest wynikiem drugiego.
Po prostu nie da się zrobić zdjęcia, kiedy korpus nie może skomunikować się z obiektywem.
Nawet w kompletnym manualu, tzn. po wyłączeniu AF i przejściu na M.
Terminux
14-07-2008, 11:43
Więc tak - sprawdziłem na wszystkich dostępnych szkłach i stwierdzam D200 ustawia AF automatycznie przy każdym rodzaju przysłony. Na wyświetlaczu jest FEE ale obiektyw ustawia ostrość.
Natomiast D70s NIE ustawia ostrości, jeżeli przysłona jest niezablokowana na najmniejszej dziurze. Nie działa z żadnym obiektywem tzn ani z obiektywem wyposażonym w silnik, ani z obiektywem bez silnika.
Ja chyba też mam uszkodzone body bo działa i z nowymi szkłami i ze starymi ze śrubokrętem :)
lodzermensch
14-07-2008, 11:47
Pozdrawiam
Fajny serwis.
Autoryzowany. ;)
A czy przypadkiem nie pracujesz w trybie M?
We wszystkich trybach działa AF przy niezablokowanej i przesuniętej przysłonie (D300 + 50/1.8 ).
Po prostu nie da się zrobić zdjęcia, kiedy korpus nie może skomunikować się z obiektywem. Nawet w kompletnym manualu, tzn. po wyłączeniu AF i przejściu na M.
I to też jest prawda, bo mimo poprawnego ustawienia i potwierdzenia ostrości nie da się zrobić zdjęcia.
Piszesz o sytuacji jaka jest w body dwucyfrowych. Nie wiem czy wszystkich, może jest to związane z możliwością pracy body z obiektywami bez CPU - czyli trzycyfrowymi.
Jak widać trzeba być ostrożnym w radach, gdyz jak się okazuje inaczej zachowują sie body dwucyfrowe, a inaczej trzycyfrowe. Pytanie było o D200 i dla tego body jest nieistotne (dla AF) jak jest położony pierścień przysłon.
Nie ma problemu.
A jeśli można wiedzieć, co to za sklep, gdzie znajomy pracuje?
Przejdę się chętnie w wolnej chwili.
Siema
Przepraszam ze dopiero dzisiaj odpisuje ale bylem zajety. Sklep to Jacobs na 74 New Oxford Street. Czlowiek chyba nazywa sie Slawek ale nie jestem pewien. Sorry za OT.
Wracajac do tematu czy w D300 mozna sobie skalibrowac AF z 80-200 ED new i jesli tak to z jaka dokladnoscia?
Bo chyba nie bede naprawial body tylko sprzedam, mam kupca za 400poundsow doloze troszke i mam D300. Innym pomyslem jest kupno 80-200 AF-S. Co wy na to ??