Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 35/2 i nikkor AF D 35/2
Różni ich tylko "D" czyli funkcja która przekazują informację aparatowi o odległości do przedmiotu.
Mam okazje kupić za małe pieniądze Nikkora 35/2.
I pytanie: czy bez tej funkcji z informacja o odległości przedmiotu od aparatu ten obiektyw będzie w pełni kompatybilny z nikonem D200? Jeśli nie to proszę o wyjaśnienie, które z opcji w aparacie nie będą dostępne.
"D" przekazuje informacje o odległości obiektu przy użyciu lampy - nie znaczy to, że bez "D" nie będzie robił zdjęć z lampą, po prostu nie weźmie pod uwagę odległości.
Mając AF zawsze masz informacje o odległości - bez tego zdjęcia byłyby nieostre. Przy zdjęciach z lampą chodzi o lepsze doświetlenie głównego obiektu w stosunku np. do tła.
Czyli nie mam się co przejmować pracy z lampą? Powinnien bez zarzutów razem z nia pracować?
Czysty marketing, nie zobaczysz różnicy.
OK! dzieki za odpowiedzi.. Obejrze go dokladnie czy nie ma zadnych technicznych wad i kupie :)
moje 24 bez D lepiej pracowało z lampa niż 50 z D. Na D70s. I tylko, jeśli bijesz lampą na wprost; kto tak robi ze szkłami szerokokątnymi?
racja :) teraz juz jestem przekonany, ze lepiej nie przepłacać tych dobrych 400zl :)
robin102
12-07-2008, 13:21
Jeśli bez D jest w dobrym stanie to też warto zakupić, choć z definicji będzie to szkło bardziej leciwe i zwróć uwagę na stan listków przesłony, oraz generalnie bo szkło starsze wiec może być bardziej zajechane. Może, ale nie musi.
Kupiłem niedawno bez D, jestem zadowolony
Już kupiony :D jestem zadowolony jak najbardizej :)