Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Nikkor AF 35/2 i nikkor AF D 35/2

Różni ich tylko "D" czyli funkcja która przekazują informację aparatowi o odległości do przedmiotu.

Mam okazje kupić za małe pieniądze Nikkora 35/2.

I pytanie: czy bez tej funkcji z informacja o odległości przedmiotu od aparatu ten obiektyw będzie w pełni kompatybilny z nikonem D200? Jeśli nie to proszę o wyjaśnienie, które z opcji w aparacie nie będą dostępne.

Domyślnie

"D" przekazuje informacje o odległości obiektu przy użyciu lampy - nie znaczy to, że bez "D" nie będzie robił zdjęć z lampą, po prostu nie weźmie pod uwagę odległości.
    Mając AF zawsze masz informacje o odległości - bez tego zdjęcia byłyby nieostre. Przy zdjęciach z lampą chodzi o lepsze doświetlenie głównego obiektu w stosunku np. do tła.

Domyślnie

Czyli nie mam się co przejmować pracy z lampą? Powinnien bez zarzutów razem z nia pracować?

Domyślnie

Czysty marketing, nie zobaczysz różnicy.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

OK! dzieki za odpowiedzi.. Obejrze go dokladnie czy nie ma zadnych technicznych wad i kupie

Domyślnie

moje 24 bez D lepiej pracowało z lampa niż 50 z D. Na D70s. I tylko, jeśli bijesz lampą na wprost; kto tak robi ze szkłami szerokokątnymi?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

racja teraz juz jestem przekonany, ze lepiej nie przepłacać tych dobrych 400zl

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Jeśli bez D jest w dobrym stanie to też warto zakupić, choć z definicji będzie to szkło bardziej leciwe i zwróć uwagę na stan listków przesłony, oraz generalnie bo szkło starsze wiec może być bardziej zajechane. Może, ale nie musi.

Oszczędny w słowach Awatar lucki
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Kupiłem niedawno bez D, jestem zadowolony

Domyślnie

Już kupiony jestem zadowolony jak najbardizej

Uprawnienia umieszczania postów