PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d70 czy d70s?

indianeczka
13-05-2006, 21:41
Witam. Co lepiej kupić d70 czy d70s?, oczywiście z kitowym obiektywem. Pytam bo różnica w cenach jest znaczna. I jeszcze jeśli wiecie to proszę mi podać jakiś namiar na sklep gdzie mogę kupić ewentualnie d70?, bo coś go brakuje już na naszym rynku. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Al Bundy
13-05-2006, 21:54
Brakuje bo już go nie robią - pozostaje szrot allegro. A czy warto dokładać 1000 zł do D70s ? Tylko jeśli podoba Ci się 0,2 cala większy wyświetlacz i dodatkowe gniazdko do synchro...

rabijki
13-05-2006, 22:01
Al - doczytaj jakie sa roznice miedzy tymi aparatami prosze!

warto kupic d70s , poza tym d70 nowy to wlasciwie niemozliwe!!!

Al Bundy
13-05-2006, 22:04
Al - doczytaj jakie sa roznice miedzy tymi aparatami prosze!

warto kupic d70s , poza tym d70 nowy to wlasciwie niemozliwe!!!

Uświadom mnie i przedmówcę - proszę... I pokaż różnice w fotkach...
Bo jeśli chodzi Ci o USB 2.0 i takie tam to wybacz :mrgreen:

rabijki
14-05-2006, 15:22
roznice w fotach to wybacz ale moje zdanie ( zawsze to podkreslam) jest takie ze wszystko zalezy od fotografa. dlatego gdy wszyscy onanizowali sie d200 pisalem to samo i bede pisal zawsze. nie o to chodzilo pytajacemu!!!
co do roznic w obu aparatach jest ich po prostu wiecej niz napisales, a uwazam ze gdy ktos decyduje sie na odpowiedz na czyjes pytanie ( jak ty w tym watku) powinien odpowiadac zgodnie z prawda i doczytac jesli czegos nie wie ( a ty jak widac nie wiesz).

specyfikacje sa dostepne - powtarzam - zadaj se trud i doczytaj.

k_sko
14-05-2006, 16:20
No i jeszcze wężyk spustowy, tak? Chyba przydatne, przynajmniej dla mnie.

KS

rafau
14-05-2006, 20:48
czarny spust migawki w D70s - bardzo ważne :D

Al Bundy
14-05-2006, 22:37
rabijki - skąd wiesz o co chodziło pytającemu??? Ja widzę w pytaniu dylemat - kupić za 1800 body D70 czy za 2900 body D70S. Podaj te róznice i pokaż jaki jesteś oczytany. Ja mam inne rzeczy na głowie jak zawracać sobie głowę duperelami typu różnice między jednym body a drugim skoro jak napisałeś o wszystkim decyduje fotograf...

Bez odbioru,,,

ryba747
15-05-2006, 11:53
W sumie Ciekawy wątek, a zamienił się w dosyć niezręczną kłótnię. Nie wszyscy na tym forum w końcu są fachowcami i nie koniecznie wiedzą, co ma większe znaczenie dla fotografującego bo poprostu nie trzaskają kilkuset fotek w tygodniu. Doświadczony fotograf wie że jakiś szczegół w body ma na tyle ważną funkcję, że jeżeli poprzednie body tego nie miało to warto na to zwrócić uwagę. Szkoda, że nikt nie odpisał poprostu pytającemu, że warto, albo nie warto.

Pozdrawiam

indianeczka
15-05-2006, 12:50
Dziękuję wszystkim odpowiadającym, rzeczywiście nie do końca się dowiedziałam co w końcu warto, a czego nie. Wiem, że mogę sobie po prostu gdzieś porównać te 2 aparaty, ale zadałam to pytanie przede wszystkim użytkownikom owych korpusów, żeby mi w praktyce podali jak to wygląda. Ale bardzo dziękuję.
serdecznie pozdrawiam

rabijki
15-05-2006, 13:26
no to odpisze po prostu:
warto, szybszy, mniej sie myli przy pomiarach , lepszy af, nie mam BF ani FF a z d 70 mialem ciagle. reszta opisana
pozdro

Al Bundy
15-05-2006, 18:57
no to odpisze po prostu:
warto, szybszy, mniej sie myli przy pomiarach , lepszy af, nie mam BF ani FF a z d 70 mialem ciagle. reszta opisana
pozdro

W czym jest szybszy?
Mniej się myli? Lepszy AF?
Ja mam D70 i nie mam problemów z BF/FF
Ostatni soft do D70 sprawił że niczym poza opisanymi wyżej "gadźetami" nie różni się od D70S - poza ceną oczywiście.

Nadal powtórzę: 1000 zł różnicy !@#

Adam Trzcionka
17-05-2006, 13:04
Al Bundy, 1000 pln róznicy? - już nie można liczyć w ten sposób, bo jeśli dostaniesz nowe D70, to zwykle jest w cenie D70s, patrz: skąpiec.pl, kupujemy.pl; a jesli kupujesz z drugiej ręki, to tez ciężko 1000 taniej, skoro body D70s chodzi po ok 2700, to za 1700 D70 raczej nie dostaniesz, chyba, że w tragicznym stanie, bez gwarancji, z niezbadanym przebiegiem z alledrogo. warto oszczędzić 1000 pln? - moim zdaniem w ten sposób nie.

Nabutada
17-05-2006, 14:01
Niestety zawsze tego typu pytania na forum pozostaja bez konkretnej odpowiedzi i nie ma sie co dziwic bo jak zwykle to bywa kazdy, wypowiada się nt sprzetu ktory posiada (czytaj kazdy chwali swoje).

Tak jak napisali poprzednicy D70 coraz trudniej znalezc, a jezeli jest, to wcale nie w tak duzo nizszej cenie (mam na myśli tylko i wyłącznie nowy aparat). Czy warto pokrywac koszt niewelkich roznic w obydwu aparatach? Mysle ze na to pytanie powinien odpowiedziec zasób portfela kupujacego. Aparat rózni sie przedewszystkim
softem, zasilaniem (now bateria), 2" monitor LCD, poprawiony system AF (byc może wymiana samego softu w D70 również poprawia jego funkcjonalnośc- nie przeczę), poprawiona funkcjonalnośc lampy błyskowej oraz dodatkowe wejście na wężyk i tyle.

Mysle, że jezeli komus zależy na lepszym aparacie (czytaj nowszej wersji) i stac go na to, niech sobie go kupi, bo idąc droga ze nie warto placic dodatkowych X PLN za S mozna kupic D70, ale przeciez moze nie warto placic X PLN wiecej i kupic D50, a moze wogole nie wydawac kaski na D50 tylko kupic hybrydke za mniejsze pieniadze i tak mozna w nieskączoność, aż cos dostaniemy za darmo :):).

pozdrawiam

King
17-05-2006, 17:34
Po co szukać coś czego już nie ma na runku :?: Jak Ciebie nie stać na d70s to kup d50 i będziesz zadowolony i przez rok spał spokojnie z gwarancją w szufladzie.

patrycjusz
17-05-2006, 17:47
Po co szukać coś czego już nie ma na runku Question Jak Ciebie nie stać na d70s to
kup d50 i będziesz zadowolony i przez rok spał spokojnie z gwarancją w szufladzie.

Po co? Dla wygody i własnej satysfakcji. Poleciłbym nawet d100, mimo ze NIE MA NA RYNKU, to jest dobrym i idealnie pasującym w rękach aparatem, ale nie o tym w tym poscie będzie...

Dajcie spokoj. Wiadomo, jesli masz kase to kup d70s, jesli masz troche mniej i obliczasz wszystko wielkim kalkulatorem(tak jak ja) to wybierz uzywane d70. Musisz tylko uważać. Starczy ci jeszcze na jakis lepszy obiektyw.
Dla normalnego użytkownika te roznice naprawde nie mają większego znaczenia.

King
17-05-2006, 18:54
d100

On jest gorszy w jakości zdjęć nawet od d50. Owszem może i ma pryzmat i lepiej się go trzyma choć d50 i tak dobrze leży w ręku ale reszte parametrów technicznych ma gorszych niestety.

[ Dodano: Sro 17 Maj, 2006 ]

Dla normalnego użytkownika te roznice naprawde nie mają większego znaczenia

O i z tym się zgadzam w 100% ale jednak gwarancja i nowy nieużywany sprzęt to inwestycja na dłużje niż stary korpus bez gwarancji .

A poza tym inwestuj w szkłą a puszkę pewnie i tak kiedyś zmienisz bo postęp korpusów idze do przodu w takim tempie że za dwa lata nawet d70s bedzię gorszy parametrami od tanich korpusów przyszłości. Szkłą ci zostaną na długo bo w optyce to już niewiele da się przeskoczyć prawa fizyki nie pozwalają na to.

JHollow
17-05-2006, 19:43
Szkłą ci zostaną na długo bo w optyce to już niewiele da się przeskoczyć prawa fizyki nie pozwalają na to.

W fizycie nic sie nie zmieni ale w konstrukcji obiektywów napewno...

Wyczajcie projekty obiektywów NASA co zamiast szkła jest ciecz :?: :idea: :!: :shock: Na discovery było :lol: hehehe
Ja sobie taki kupie jak znajde kupca na uzywaną nerke i lekko przepalone płuco :lol:
Choc cos czuje ze i tak bede musiał dociułać :mrgreen:

Pozdrawiam forumowiczów !! :mrgreen: