PDA

Zobacz pełną wersję : D 80 + Nikkor 18-135 problem z AF

irmenix
07-07-2008, 23:22
Witam
Proszę o pomoc, posiadam od niedawna aparat Nikon D 80 z Nikkor 18-135 po 3 dniach użytkowania AF przestał działać, jedynia manualnie.
W związku z tym ze zawsze mialem Canona to nie siedzę w temacie.
Aparat został zakupiony za granicą więc nie mogę go już zwrócić sprzedawcy, ponadto może to kwestia ustawień. Po zakupie AF działało perfekcyjnie i precyzyjnie a teraz po naciśnięciu spustu w miejscu ilości zdjęć wyświetla r9 i nie robi zdjęcia.

refresh
08-07-2008, 11:54
od daty zakupu masz 7 dni na zwrocenie towaru :) ,taka banalna sprawa ale zobacz czy masz naobiektywie i w aparacie ustawione na af:p pozdrawiam.

grudzinsky
08-07-2008, 12:45
Witam
AF działało perfekcyjnie i precyzyjnie a teraz po naciśnięciu spustu w miejscu ilości zdjęć wyświetla r9 i nie robi zdjęcia.
moj aparat po wcisnieciu spustu migawki tez pokazuje r, ale r12 co oznacza, ze tyle zdjec bedzie zapisane w buforze (pamieci podrecznej aparatu) zanim zostanie to wpisane na karte ;)
co do samego AF to sprawdz na obiektywie czy nie przelaczyles czasem z AF/M na MF i na korpusie aparatu tez to sprawdz. przelacznik znajdyje sie z prawej strony (patrzac na aparat od przodu)

carl00s
08-07-2008, 12:52
oraz w samym menu korpususprawdz nastawy działania autofocusa. mozliawe, że tam coś poprzestawialeś z AS-A / AS-C wlasnie na MF.

irmenix
18-07-2008, 09:18
Dziękuję wszystkim za pomoc ale pomimo wszelakich prób nie udało się uruchomić AF. Obiektyw powędrował do serwisu Nikona.

Kasia119
20-07-2008, 19:49
Mam ten sam problem :/
AF po 3 dniach przestało działać - też kupiłam używanego (ale samo body) kit osobno (18-55)
Wszystko jest dobrze poustawiane, mi nawet przycisk AF koło wyświetlacza górnego nie działa :/
Nie wiem co robić

swider
20-07-2008, 20:43
Tylko serwis, ja nie widze innego rozwiazania. Ewentualnie bym odpial szklo i przeczyscil styki obiektywu czysta szmatka (moze byc nasaczona izopropanolem), ale watpie, ze to pomoze :(

Gloritka
22-07-2008, 14:36
Ja mam zamiar kupic sobie Nikona D80. Korzystam czasem z niego,kolezanka mi pożycza na zajęciach (bo obecnie mam aparat ale się cos psuje w nim ). Wiem że jest naprawdę dobry ale skoro będe kupowac aparat to czy nie lepiej np Nikona D100 albo jakiś jeszcze inny...Poradzcie mi bo nie znam się na sprzęcie niestety. Fotografią interesuję się od niedawna...Jeśli chodzi o ceny to nie wiem ile moge na to przeznaczyc bo rodzice jeszcze mi dokładnie nie powiedzieli ale myślę że niestety tylko do 3 000 tys.

tomekzi
22-07-2008, 14:43
Witam

Mialem sam do czynienia z 2 d80 i 1d200 w ktorch są notoryczne problemy z autofokusem ff/bf. Jestem na to uczulony. Wiem, że inni też mają takie problemy a serwis Nikona nie jest w stanie tego zrobić. Między innymi kupiłem dla siebie starego poczciwego d50 i po problemie ff/bf. D80 bym sobie nie kupił, a tym bardziej jeżeli zamierza się korzystać z kilku szkieł.

Dx2
22-07-2008, 14:53
Witam

Mialem sam do czynienia z 2 d80 i 1d200 w ktorch są notoryczne problemy z autofokusem ff/bf. Jestem na to uczulony. Wiem, że inni też mają takie problemy a serwis Nikona nie jest w stanie tego zrobić. Między innymi kupiłem dla siebie starego poczciwego d50 i po problemie ff/bf. D80 bym sobie nie kupił, a tym bardziej jeżeli zamierza się korzystać z kilku szkieł.

Albo miałeś wyjątkowego pecha... albo szkła którymi testowałeś mają FF/BF ;)

swider
22-07-2008, 16:51
Witam

Uprasza sie o nie szerzenie demagogii. Jak dwa korpusy mialy problemy z prawidlowym ostrzeniem to od razu wszystkie puszki modelu D80 maja? Juz nie bede mowil o D200 bo to juz jest w ogole smieszne, ze majac jedna puszke tego modelu mowisz takie glupoty. Ja jakos mam kilka szkiel i z zadnym z nich problemu nie ma. Smiesza mnie takie tezy.
Zreszta nie wpadles na to, ze wina moze byc po stronie szkiel jak zasugerowal Dx2?

tomekzi
22-07-2008, 18:38
Nigdy nie uwierze, że przy N50 1,8 i puszce d80 będziesz miał praktycznie 100%powtarzalność. Zrób test wyostrz na coś i się odsuń/przysuń jakieś 2 cm ciałem a zobaczysz, że w wielu przypadkach nawet ci ostrość nie drgnie.

tomekzi
22-07-2008, 18:45
Jeszcze zapomniałem. Widzę, że masz SB800 i N18-70 nie zauważyłeś nigdy, że zupełnie inaczej ostrzy bez lampy a inaczej ze wspomaganiem z lampy. Chyba tak nie powinno być. W d50 czy d70s jakoś tego nie zauważyłem. A przeciż odległość do obiektu przelicza aparat.

Dx2
23-07-2008, 00:28
Widzę że kolega tomekzi na siłę próbuje udowodnić wyższość D50 nad D80 i D200... aż strach pomyśleć o ile gorszy od D50 mógłby okazać się D3 po Twoich testach :D

swider
23-07-2008, 11:56
Nigdy nie uwierze, że przy N50 1,8 i puszce d80 będziesz miał praktycznie 100%powtarzalność.
Zaden aparat na swiecie + szklo nie bedzie mial 100% powtarzalnosci. Nawet D3 z 24-70 moze sie pomylic czasem.

Zrób test wyostrz na coś i się odsuń/przysuń jakieś 2 cm ciałem a zobaczysz, że w wielu przypadkach nawet ci ostrość nie drgnie.
Pokusilem sie o ten test i niestety Cie rozczaruje, za kazdym razem aparat poprawia ostrosc.

Widzę, że masz SB800 i N18-70 nie zauważyłeś nigdy, że zupełnie inaczej ostrzy bez lampy a inaczej ze wspomaganiem z lampy. Chyba tak nie powinno być.
To chyba logiczne, ze inaczej ostrzy jak jest ciemno i dziala tylko wspomaganie z lampy blyskowej, niz jak sa normalne warunki do fotografowania. Ja jestem bardzo zadowolony z AF-Sa w 18-70 dziala bardzo sprawnie.
Z mojej strony to tyle, nie bede wdawal sie w bezproduktywna polemike, bo nie ma sensu robic wielkiego OT z ktorego i tak nic nie wyniknie :)

kadi
07-08-2008, 14:23
mam d40x + nikon 18-135 i mam problem taki też że AF siadło. Prawdopodobnie silnik ale serwis na odległość nic nie chce powiedzieć ani sugerować. Nie podają też ceny naprawy - mówią że po ekspertyzie :) cholera gwarancji nie ma i będzie trzebazabulić za naprawę... słychać czasem jakieś trzaski, skrzypienia... może to piasek ?!...