Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie D 80 + Nikkor 18-135 problem z AF

Witam
    Proszę o pomoc, posiadam od niedawna aparat Nikon D 80 z Nikkor 18-135 po 3 dniach użytkowania AF przestał działać, jedynia manualnie.
    W związku z tym ze zawsze mialem Canona to nie siedzę w temacie.
    Aparat został zakupiony za granicą więc nie mogę go już zwrócić sprzedawcy, ponadto może to kwestia ustawień. Po zakupie AF działało perfekcyjnie i precyzyjnie a teraz po naciśnięciu spustu w miejscu ilości zdjęć wyświetla r9 i nie robi zdjęcia.

refresh
    Gość

Domyślnie

od daty zakupu masz 7 dni na zwrocenie towaru ,taka banalna sprawa ale zobacz czy masz naobiektywie i w aparacie ustawione na af pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irmenix Zobacz posta
    Witam
    AF działało perfekcyjnie i precyzyjnie a teraz po naciśnięciu spustu w miejscu ilości zdjęć wyświetla r9 i nie robi zdjęcia.
    moj aparat po wcisnieciu spustu migawki tez pokazuje r, ale r12 co oznacza, ze tyle zdjec bedzie zapisane w buforze (pamieci podrecznej aparatu) zanim zostanie to wpisane na karte
    co do samego AF to sprawdz na obiektywie czy nie przelaczyles czasem z AF/M na MF i na korpusie aparatu tez to sprawdz. przelacznik znajdyje sie z prawej strony (patrzac na aparat od przodu)

Domyślnie

oraz w samym menu korpususprawdz nastawy działania autofocusa. mozliawe, że tam coś poprzestawialeś z AS-A / AS-C wlasnie na MF.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za pomoc ale pomimo wszelakich prób nie udało się uruchomić AF. Obiektyw powędrował do serwisu Nikona.

Domyślnie

Mam ten sam problem :/
    AF po 3 dniach przestało działać - też kupiłam używanego (ale samo body) kit osobno (18-55)
    Wszystko jest dobrze poustawiane, mi nawet przycisk AF koło wyświetlacza górnego nie działa :/
    Nie wiem co robić

Domyślnie

Tylko serwis, ja nie widze innego rozwiazania. Ewentualnie bym odpial szklo i przeczyscil styki obiektywu czysta szmatka (moze byc nasaczona izopropanolem), ale watpie, ze to pomoze
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ja mam zamiar kupic sobie Nikona D80. Korzystam czasem z niego,kolezanka mi pożycza na zajęciach (bo obecnie mam aparat ale się cos psuje w nim ). Wiem że jest naprawdę dobry ale skoro będe kupowac aparat to czy nie lepiej np Nikona D100 albo jakiś jeszcze inny...Poradzcie mi bo nie znam się na sprzęcie niestety. Fotografią interesuję się od niedawna...Jeśli chodzi o ceny to nie wiem ile moge na to przeznaczyc bo rodzice jeszcze mi dokładnie nie powiedzieli ale myślę że niestety tylko do 3 000 tys.

Domyślnie

Witam

Mialem sam do czynienia z 2 d80 i 1d200 w ktorch są notoryczne problemy z autofokusem ff/bf. Jestem na to uczulony. Wiem, że inni też mają takie problemy a serwis Nikona nie jest w stanie tego zrobić. Między innymi kupiłem dla siebie starego poczciwego d50 i po problemie ff/bf. D80 bym sobie nie kupił, a tym bardziej jeżeli zamierza się korzystać z kilku szkieł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekzi Zobacz posta
    Witam

Mialem sam do czynienia z 2 d80 i 1d200 w ktorch są notoryczne problemy z autofokusem ff/bf. Jestem na to uczulony. Wiem, że inni też mają takie problemy a serwis Nikona nie jest w stanie tego zrobić. Między innymi kupiłem dla siebie starego poczciwego d50 i po problemie ff/bf. D80 bym sobie nie kupił, a tym bardziej jeżeli zamierza się korzystać z kilku szkieł.
    Albo miałeś wyjątkowego pecha... albo szkła którymi testowałeś mają FF/BF

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów