Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 70-200/2.8 VR - mały dylemat/problem

jjj
12-05-2006, 19:30
Mam pytanie do użytkowników w/w ; czy zderzaja się Wam co jakiś czas (...powiedzmy z częstotliwością 1 zdjęcie na 30-40) nieoste fotki przy włączonym VR pomimo sygnalizacji przez aparat (u mnie d200) ustawienia ostrości, przy czasach np. ok. 1/180-1/500 ?
ps. Co ciekawe nie jestem niemile zaskakiwany przy wyłączonym VR (oczywiście przy krótkich j.w. czasach migawki).
Myślę sobie może, że ten cały VR czasem chce przedobrzyć z tą kontrolą drgań i stąd ten, może nie za częsty, ale czasami zaskakujący problem.
Chyba najlepszym wyściem jest jednak nie nadużywanie VR, kiedy nie ma takiej potrzeby...
Co o tym myślicie???
Pozdrawiam

linux_user
12-05-2006, 19:37
Czasami mam nieostre zdjecia ale wynika to z tego ze mam czasy ~ 1/30 i moja zmeczona reka po prostu nie jest na tyle stabilna. Co do uzywania czasow 1/200 i krotszych to nie zauwazylem problemu. Owszem czasem mam nieostre zdjecia le najczesciej sa to obiekty w ruchu wiec moge zwalic to na niewydolnosc AF w moich pudlelkach

jjj
12-05-2006, 19:44
Zebym był dobrze zrozumiany: zdjęcia nie są zupełnie nieostre, ale jednak mam jakieś zastrzeżenia (np. przy fot. zwierząt)

linux_user
12-05-2006, 20:15
Moze masz czas za maly jesli np focisz koliberka i skrzydelka sa nieostre....
Ciezko mi to ocenic. Ja jesli jestem pewny ze czasy sa ponizej 1/200 to raczej mam VR na OFF

jjj
13-05-2006, 00:54
Dokładnie tak!
Jak krótki czas to VR wyłączone...
Pozdrawiam :)

bialy260
25-05-2006, 06:31
witam mam pytanie odnosnie postow wyzej jezeli czas naswietlania jest krótki to chyba VR jest jak najbardziej potrzebny aby zredukowac drgania a tu piszecie ze przy krotkich czasach VR nalezy wylaczyc jak mozecie mi to wytlumaczyc moze czegos nie wiem

stig
25-05-2006, 07:44
witam mam pytanie odnosnie postow wyzej jezeli czas naswietlania jest krótki to chyba VR jest jak najbardziej potrzebny aby zredukowac drgania
Zastanow sie... Jakie masz drgania przy krotkich czasach?
Odrozniasz krotkie czasy od dlugich czasow naswietlania? Krotkie czasy dla fotografowania 70-200 to 1/250 i krocej.

jurgen
25-05-2006, 07:48
KRÓTKI I DŁUGI i jeszcze raz krótki i długi :D

Swego czasu zastanawiałem się dlaczego Nikon wypuszcza 400, 500, 600 rev. II
odchudzone, magnezowe ale bez VR
co o tym myslicie?

bialy260
25-05-2006, 15:52
sorry stig wyszedlem na idote naturalenie ze VR jest potrzebnyprzy dlugich czasach naswietlania nie wiem dlaczego napisalem wczesniej odwrotnie

krystek
25-05-2006, 16:08
mala cyferka - dlugi czas. zupelnie jak z przyslona: duza dziura - mala cyferka

jjj
25-05-2006, 17:15
Ja myślę Jurgen, że VR jest jednak udogodnieniem nad którym niestety nie masz pełnej kontroli... Co któreś tam zdjęcie, elektronika "musi coś zepsuć" a najgorsze jest to, że nie przewidzisz tego. Ale generalnie VR jest ok. Przy krótkich czasach lepiej go wyłączyć...

krzysztof jot
25-05-2006, 18:39
poniewaz własnie stałem sie szcześliwym posiadaczem - to dodam, iz spotkałem gdzies
w necie testy w VR gdzie tester udowodnił, iz przesadne stosowanie VR przy krótkich
(czy nawet bardzo krótkich - ale nie pamietam cyfr) czasach daje wrecz odwrotny efekt
fotki bez VR były lepsze od tych z VR - wiec wnioskuje z tego iż ten wynalazek należy
stosować z rozsadkiem... Ale szkiełko wypas :)
PS.
znależliscie moze Panowie alternatywę na "osłonke" przeciwsłoneczną - czy zakupiliscie drugą torbe :)

jjj
25-05-2006, 18:54
Bingo;) Właśnie do takich samych wniosków jak ten test o którym piszesz "kszysztofie jot" ja się przyłącze...
ps. A szkiełko, rzeczywiście jest super...
Pozdrawiam :)

krzysztof jot
30-05-2006, 14:09
wracając do tematu - sporo o działaniu VR w tym szkiełku:
http://www.camerahobby.com/Review-70-200mmVR.htm

oraz troche tu
http://www.naturfotograf.com/AFS70-200VR_rev00.html#top_page

Niestey moje odczucia co do nieco gorszej ostrosci (? powiedzmy ze VR narazie
mnie przerasta :) ale zdecydowaniei wiekszej flary w stosunku do 80-200 d ED
co potwierdzaja te testy - fotki pod swiatło to bardzo słaba jego strona....

JK
30-05-2006, 14:46
krzysztof jot, jak już to odkopałeś, to dopiszę to co chciałem dopisać wcześniej. Nie wiem, czy dokładnie czytaliśie instrukcję do N70-200VR? Tam jest wyraźnie napisane, że:

- jeśli zdjęcia ze statywu z zablokowaną głowicą to VR na OFF
- jeśli zdjęcia ze statywu bez zablokowanej głowicy to VR na NORMAL
- jeśli zdjęcia z monopodu to VR na NORMAL
- jeśli zdjęcia z ręki (w tym panning) to VR na NORMAL
- jeśli zdjęcia z poruszającego się pojazdu (np. z samochodu) to VR na ACTIVE

Inne ustawienia mogą powodować nieostrości na zdjęciach. Jeśli VR jest na ON, to po wciśnięciu spustu do połowy trzeba poczekać, aż obraz w wizjerze się ustabilizuje, bo jeśli spust zostanie dociśnięty zbyt wcześnie, zdjęcie może być nieostre.

Tyle instrukcja N70-200VR. Zakładam, że wszyscy to wiedzą, ale tak dla przypomnienia. :wink: :)

krzysztof jot
30-05-2006, 19:02
Inne ustawienia mogą powodować nieostrości na zdjęciach. Jeśli VR jest na ON, to
po wciśnięciu spustu do połowy trzeba poczekać, aż obraz w wizjerze się ustabilizuje,
bo jeśli spust zostanie dociśnięty zbyt wcześnie, zdjęcie może być nieostre.

ja z tego wyciągam wniosek - że przy 5-ciu klatkach na sekunde to VR mam sobie
w d... wsadzic, czyli jednym słowem zdecydowanie na OFF. Ktos potwierdzi lub zaprzeczy ?
bo mam w sobote imprezke i bedzie to pierwsza powazna próba tego szkła, i nie chciałbym być
potem przy komputerze niemiło rozczarowany, a do tego czasu pogoda chyba nie pozwoli na testy :)

c2h5oh
30-05-2006, 19:06
Wydaje mi sie ze przypadku AFS, jesli poczekasz przed pierwszym zdjeciem nie powinno byc problemu, co innego przy AFC. To tylko moja teoria - niech ktos zweryfikuje.

JK
30-05-2006, 19:13
Krzysztofie, co Wy dzisiaj z tym wsadzaniem obiektywów w d...ę. :lol: W jednym wątku MzMarcin to robił z N17-35, a teraz Ty z N70-200VR. :wink: Panowie dajcie spokój. :D

Robiłem takie serie z VR NORMAL wielokrotnie i nie było żadnych kłopotów z ostrością. Oczywiście na ciągłym autofokusie i z ustawionym priorytetem ostrości w menu D200. Przed pierwszym zdjęciem stabilizacja jednak chwilę trwa. To wyraźnie widać w wizjerze. W instrukcji napisano również, że obiektyw współpracuje w tym zakresie z body, czyli body powinno wiedzieć kiedy można robić zdjęcie. No chyba, że ustawisz priorytet migawki i sam o tym decydujesz.

Smurf
30-05-2006, 22:07
W instrukcji napisano również, że obiektyw współpracuje w tym zakresie z body, czyli body powinno wiedzieć kiedy można robić zdjęcie. No chyba, że ustawisz priorytet migawki i sam o tym decydujesz.
Niestety tak nie jest - działanie VR nie powoduje niemożności wyzwolenia migawki - w jaki sposób aparat mialby to interpretować - przecież nie jest to stabilizacja elektroniczna tylko optyczna - ona nie "zamraża" obrazu, w sposob ciągły stara się niwelować drgania aparatu.

JK
30-05-2006, 22:42
Smurf, to dlaczego w instrukcji wymieniono tylko kilka body Nikona, które współpracują z 70-200VR, a nie wszystkie dostępne? Dlaczego tam napisali, że przy współpracy z innymi body VR trzeba wyłączyć? Myślisz, że w NIkonie sobie jaja robią? Ja myśle, że współpraca procesora w obiektywie i procesora w body nie dotyczy tylko podawania nastawionej odległości. Sigma już też o tym wie - od dnia wprowadzenia na rynek D200.

Smurf, a wiesz co to jest priorytet ostrości i priorytet migawki? Jak ustawisz w menu priorytet ostrości, to aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli w nastawionym punkcie AF nie stwierdzi ostrości. Taki drobiazg, a cieszy. Ale jak ustawisz priorytet migawki, to będzie trzaskał foty jedna za drugą, niezależnie od tego, czy będzie ostro, czy nie.

No i jest jeszcze pierścień ustawiania ostrości i przyciski blokowania ostrości umieszczone na obiektywie. Za pomocą tego pierścienia można przeostrzyć niezależnie od body, nawet już po wyostrzeniu przez body. Czasem można to zrobić przypadkowo - sam to kiedyś sprawdziłem na własnej skórze. Zdjęcie wtedy ostre być nie musi - powiem więcej ostre nie będzie. To taka dodatkowa cecha obiektywów z silnikami.

MzMarcin
31-05-2006, 00:17
JK,
"Krzysztofie, co Wy dzisiaj z tym wsadzaniem obiektywów w d...ę. W jednym wątku MzMarcin to robił z N17-35, a teraz Ty z N70-200VR. "

LEŻĘ!! HAHAHA no to udało Ci się mnie rozśmieszyć hihi jeden z lepszych tekstów ostatnio! :) :)

[ Dodano: Sro 31 Maj, 2006 ]
Nie no hehe :) :) :)

Vadim
31-05-2006, 00:50
JK

Ależ lekcja podstaw fotografii... hehehe...
Priorytet ostrości i priorytet migawki... Zaraz, zaraz, a co to jest priorytet migawki? Nie jarzę, ale to może po meczu z Kolumbią...

Jacek_Z
31-05-2006, 01:06
to dlatego że twój F3 nie jest wyposażony w ten wynalazek. używasz archaicznego sprzętu.
nie wiem jak tak mozna. F3 jakimś cudem robi zdjęcia :shock: nie mając na pokładzie większości wynalazków :lol:

c2h5oh
31-05-2006, 01:10
to dlatego że twój F3 nie jest wyposażony w ten wynalazek. używasz archaicznego sprzętu.
nie wiem jak tak mozna. F3 jakimś cudem robi zdjęcia :shock: nie mając na pokładzie większości wynalazków :lol:

I pewnie jeszcze nie gotuje, a byc moze nawet nie sprzata.. CO ZA ZLOM :P

Vadim
31-05-2006, 01:13
Jacek_Z

Rzeczywiście jakiś cud. I wyobraź sobie, że da się nawet obiektywy do tego podpiąć... Na przykład takiego nikkora 35/1.4 czy 85/1.4... I wtedy to nawet zdjęcia robi... Cud panie, cud, bo te obiektywy to manualne... A kto to dzisiaj na takich arachicznych wynalazkach zdjęcia robi??? Tylko szaleniec :)

Jacek_Z
31-05-2006, 01:17
i on wtedy na tych manualach to światło mierzy :shock:
tyle to potrafi, no, no kto by pomyślał, taki antyk

OT sie zrobił, a ja bym chciał wiedziec jednak dlaczego z tym VR tak jest, załozyłem inny wątek.

c2h5oh
31-05-2006, 01:53
Jacek_Z, no patrz, nawet mi sie chcialo wniknac jak ten vr dziala i strescic co gdzei i jak :-)

JK
31-05-2006, 09:35
Vadim, jak nie rozumiesz, to trudno. Znaczy, że nigdy nie zaglądałeś ani do instrukcji D200 (tam jest wszystko bardzo jasno opisane, tylko trzeba umieć czytać), ani do menu D200 (tam są dwie opcje ustwiania priorytetu, osobno dla autokokusa pojedynczego AF-S i ciągłego AF-C). Na lenistwo i brak ochoty do poznawania nowości to ja juz niestety nic nie poradzę. :wink: :D Dinozaury też tak miały i jak to się skończyło? :D

krzysztof jot
31-05-2006, 10:35
pojawił sie nowy watek o VR
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=252593#252593
to moze tam dalej - nadal moim zdaniem działanie VR w cyklu kilku klatek na sekunde
może byc problematyczne...

JK
31-05-2006, 10:39
krzysztof jot, zapewniam Cię, nie jest problematyczne.

Jacek_Z
31-05-2006, 10:47
nie jest analizowany przebieg promienia światła, tylko drgania. podniesienie lustra nie powoduje przerwanie pracy systemu VR. powinno być dobrze.

Chyba, że kilka klapnięc lustrem i migawką tez daje drgania z którymi VR przestaje sobie radzić? ale to niska częstotliwośc, nie powinno.

pytanie co z ewentualnym przeastrzaniem, ale chyba też nie szkodzi. Tu bym się martwił o AF czy sobie poradzi, a nie VR.

JK
31-05-2006, 10:54
Jacek_Z, chyba trochę bez sensu powieliłeś ten wątek w innym dziale. Może lepiej byłoby mieć wszstko w jednym miejscu.

Tam dałem linka, dam i tu. Tu jest opis i symulacja działania VR Nikona.

http://www.nikon.co.jp/main/eng/portfolio/about/technology/nikon_technology/vr_e/index.htm

Warto się zapoznać.

Jacek_Z
31-05-2006, 11:28
tak, zamieszałem, nie zwrócilem uwagi, ze jestem w dziale dslr, a nie obiektywy a teraz nie umiem zmienić działu. tam dałem linka tu.

krzysztof jot
31-05-2006, 11:32
może jest tu tzw. moderator ? :) to prosba o połaczenie watków

Smurf
31-05-2006, 16:50
Smurf, a wiesz co to jest priorytet ostrości i priorytet migawki? Jak ustawisz w menu priorytet ostrości, to aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli w nastawionym punkcie AF nie stwierdzi ostrości. Taki drobiazg, a cieszy. Ale jak ustawisz priorytet migawki, to będzie trzaskał foty jedna za drugą, niezależnie od tego, czy będzie ostro, czy nie.

No i jest jeszcze pierścień ustawiania ostrości i przyciski blokowania ostrości umieszczone na obiektywie. Za pomocą tego pierścienia można przeostrzyć niezależnie od body, nawet już po wyostrzeniu przez body. Czasem można to zrobić przypadkowo - sam to kiedyś sprawdziłem na własnej skórze. Zdjęcie wtedy ostre być nie musi - powiem więcej ostre nie będzie. To taka dodatkowa cecha obiektywów z silnikami.
Tylko co to ma wspolnego z VR?
Ja napisałem że VR nie blokuje możliwości wyzwolenia migawki, a ma sie to priorytetu ostrości i priorytetu migawki oraz mozliwości ręcznego przeostrzania w obiektywach AF-S jak piernik do wiatraka. :lol:
Chyba nie calkiem zrozumialeś co napisałem.

Vadim
31-05-2006, 17:05
JK,

Dobrze się czujesz? Takie teksty o nauce czytania instrukcji to sobie zostaw dla najbliższych.
Gdybyś miał choć odrobinę większa wyobraźnię i przynajmniej umiarkowane poczucie humoru, to może byś wyczaił, że to ironiczny żart, smutasie. Dałeś się wsadzić na lewe sanki, hehehe...

Pozdrawiam

JK
31-05-2006, 17:29
Vadim, dobra mina do złej gry. EOT