Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie 70-200/2.8 VR - mały dylemat/problem

Mam pytanie do użytkowników w/w ; czy zderzaja się Wam co jakiś czas (...powiedzmy z częstotliwością 1 zdjęcie na 30-40) nieoste fotki przy włączonym VR pomimo sygnalizacji przez aparat (u mnie d200) ustawienia ostrości, przy czasach np. ok. 1/180-1/500 ?
    ps. Co ciekawe nie jestem niemile zaskakiwany przy wyłączonym VR (oczywiście przy krótkich j.w. czasach migawki).
    Myślę sobie może, że ten cały VR czasem chce przedobrzyć z tą kontrolą drgań i stąd ten, może nie za częsty, ale czasami zaskakujący problem.
    Chyba najlepszym wyściem jest jednak nie nadużywanie VR, kiedy nie ma takiej potrzeby...
    Co o tym myślicie???
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

Czasami mam nieostre zdjecia ale wynika to z tego ze mam czasy ~ 1/30 i moja zmeczona reka po prostu nie jest na tyle stabilna. Co do uzywania czasow 1/200 i krotszych to nie zauwazylem problemu. Owszem czasem mam nieostre zdjecia le najczesciej sa to obiekty w ruchu wiec moge zwalic to na niewydolnosc AF w moich pudlelkach
    Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki

Domyślnie

Zebym był dobrze zrozumiany: zdjęcia nie są zupełnie nieostre, ale jednak mam jakieś zastrzeżenia (np. przy fot. zwierząt)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

Moze masz czas za maly jesli np focisz koliberka i skrzydelka sa nieostre....
    Ciezko mi to ocenic. Ja jesli jestem pewny ze czasy sa ponizej 1/200 to raczej mam VR na OFF
    Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki

Domyślnie

Dokładnie tak!
    Jak krótki czas to VR wyłączone...
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie VR

witam mam pytanie odnosnie postow wyzej jezeli czas naswietlania jest krótki to chyba VR jest jak najbardziej potrzebny aby zredukowac drgania a tu piszecie ze przy krotkich czasach VR nalezy wylaczyc jak mozecie mi to wytlumaczyc moze czegos nie wiem

Domyślnie Re: VR

Cytat Zamieszczone przez bialy260
    witam mam pytanie odnosnie postow wyzej jezeli czas naswietlania jest krótki to chyba VR jest jak najbardziej potrzebny aby zredukowac drgania
    Zastanow sie... Jakie masz drgania przy krotkich czasach?
    Odrozniasz krotkie czasy od dlugich czasow naswietlania? Krotkie czasy dla fotografowania 70-200 to 1/250 i krocej.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

KRÓTKI I DŁUGI i jeszcze raz krótki i długi

Swego czasu zastanawiałem się dlaczego Nikon wypuszcza 400, 500, 600 rev. II
    odchudzone, magnezowe ale bez VR
    co o tym myslicie?
    "czuję jak rodzi się moc"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

sorry stig wyszedlem na idote naturalenie ze VR jest potrzebnyprzy dlugich czasach naswietlania nie wiem dlaczego napisalem wczesniej odwrotnie

Domyślnie

mala cyferka - dlugi czas. zupelnie jak z przyslona: duza dziura - mala cyferka
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów