Zobacz pełną wersję : [ Makro ] nibymakro 2
eldritch
06-07-2008, 20:38
I ponownie, jak poprzednio nie łapie się to może na makro, a raczej na przyrodę - ale tam same ptaki i mi zjedzą ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://eldritchfr.republika.pl/JPG2/DSC_5955s800px.jpg)
hmm.. ramka mocna ale ostrość, GO tak średniawo.
pozdrawiam
eldritch
07-07-2008, 07:54
wiem, na głowie troszkę zabrakło, ale taki sprzęt niestety przy 450mm trudno zejść z czasem znacznie poniżej 1/400mm a przy przesłonie F6 i 1m głębia jest tycia tycia - wg moich obliczeń dokładnie 1mm - dlatego reszta jest po za GO.
arachiusz
07-07-2008, 11:48
mz ok ale rama mi totalnie nie pasi
wiem, na głowie troszkę zabrakło, ale taki sprzęt niestety przy 450mm trudno zejść z czasem znacznie poniżej 1/400mm a przy przesłonie F6 i 1m głębia jest tycia tycia - wg moich obliczeń dokładnie 1mm - dlatego reszta jest po za GO.
450mm ?? <- robisz z 2 metrow ? :mrgreen:
MZ troszke nieostre na glowie - a wiadomo ze glowa (oczy) musza byc ostre :)
eldritch
07-07-2008, 16:13
450mm ?? <- robisz z 2 metrow ? :mrgreen:
MZ troszke nieostre na glowie - a wiadomo ze glowa (oczy) musza byc ostre :)
z jednego, Tamronem 70-300 macro - który ostrzy z 98 cm dając dla małego obrazka 1:2.
Głowa jest za duża - ma ponad milimetr i i tak nie byłaby ostra więc dlatego wybrałem ostre skrzydło które jest mniej więcej prostopadle do osi obiektywu a więc zmieściło się w milimetrowym zakresie GO.
No kurcze taki sprzęcior - nie jest to klasyczny makro obiektyw. A po za tym usiedzieć to to cholerstwo nie chciało.
Wiem, że za mało ostrości, a coś po za tym się jeszcze nie podoba?
A tak na marginesie to akurat to, że robi z 1 metra jest w przypadku owadów całkiem dobre. Zastanawiam się jak ja bym zrobił to paskudztwo Nikkorem 60mm na przykład z odległości 20paru centów.
Marta Baranowska
07-07-2008, 19:13
troche wiecej przestrzeni bym dała, ale ogóle ok