Zobacz pełną wersję : co zrobic?
zinek2005
06-07-2008, 12:47
Witam! Jestem obecnie użytkownikiem D40 z obiektywem 18-70. Co lepiej zrobic? Zmienic pusze na d200, ewentualnie na fuji s5 pro z obiektywem 18-70. czy lepiej do starej puszki dokupic lepsze szklo, interesuje mnie cos z zakresu 70-200/210 z swiatlem 2.8. oczywiscie zostawiam sobie 18-70. czy jakosc obrazu bedzie lepsza z d200 czy z d40?
wiktor.bakiewicz
06-07-2008, 12:52
z d4o na d200 ?? to będzie mega wielki skok, pozycz sobie od kogos d200, od jakiegos znajomego , zobacz jak sie foci na d60, d80 i podejmij decyzje.
Wojt@s!o
06-07-2008, 13:35
Ja bym kupil dobre szklo
Podzielam zdanie
czy lepiej do starej puszki dokupic lepsze szklo
Ta opcja. Dokupić jasne tele i już.
Nie widze problemu:
Jesli potrzebujesz ogniskowych powyzej 70 w odpowiedniej jasnosci - kup obiektyw.
Jesli potrzebujesz body, albo masz widzimisie wydac siano - kup body.
:-)
Zastanow sie jeszcze nad polsrodkiem - moze wystarczy Ci D80 i obiektyw klasy 70-300 VR? albo nawet 55-200 VR? Najwyzej zmienisz teleobiektyw za pol roku, roku, a body juz bedziesz mial z wiekszym wizjerem i srubokretem, co moze ulatwic w przyszlosci kupno uzywanego szkla ze swiatlem 2.8 - bo jesli nie masz pewnosci co do kupna nowego body, to najprawdopodobniej D80 bedzie ok, a teraz uzywki za 1500...
Edit: D200 a D40 to bardziej roznica w obsludze niz jakosci zdjec fotografujac w jpg... a w RAWach i fotoszopach magicy nawet z kompakta potrafia cos wywalczyc :)
(...) to najprawdopodobniej D80 bedzie ok, a teraz uzywki za 1500...
A używki D200 po 2000 ... a klasa jakby nie ta...
Za 2 tys juz ciezko wyhaczyc - ja bym bardziej szacowal okolice 2300. Niestety taka okrutna prawda, ze prawie zawsze znajdujac sprzet okazuje sie, ze jeszcze dolozymy minimalnie i trafimy na sprzet lepszy, potem jeszcze minimalnie... Zreszta latwiej zdobyc pewne D80 niz D200 - to jednak inna polka i zdecydowanie wiecej sprzetu, ktory wiekszosc czasu spedzil w torbie, ewentualnie raz na jakis czas na wakacjach, czy urodzinach wujka.
Tak jak napisalem - osoba, ktora nie jest pewna czy warto jej zmieniac body posiadajac D40 bedzie zachwycona z D80 juz. Bo to fantastyczny sprzet. A dokladac kolejne 500 - 800 zl... to juz powazny ubytek w budzecie na szkla dla amatora.
Edit do autora jeszcze: ja bym zmienil body dopiero w momencie, gdybym wyraznie odczul powazne braki w swoim. Dlatego zreszta siedze caly czas z D50 - majac D40 chyba dopiero chec kupna obiektywu bez silnika by mnie przekonala. Bo tak na prawde mozna kupic duzo sprzetu dla D40, dokladajac grip mozna zwiekszyc wygode uchwytu... a reszta? Robiac tyle zdjec, ile robimy my, amatorzy, nie jest az tak niezbedne do zycia drugie kolko, czy zmiana trybu AF na wierzchu. Ja nawet znosze brak podswietlenia gornego ekraniku nocami :) No chyba, ze budzet jest nieograniczony....
Motorniczy
07-07-2008, 00:19
Dokupić szkło jak on aparatu nie ma :) >?
Dokupić szkło jak on aparatu nie ma :) >?
??? Czytałeś w ogóle post autora topicu?
Podzielam zdanie poprzedników dokup dobre szkło - to sie nie dewaluuje a nową puszkę D200 już niedługo może i w sklepach dostaniesz za 2 tyś ;)
a ja bym zmienił puszkę - obiektyw kitowy jaki posiadasz jest ok. teraz d200 a potem dalej ..... szkła i inne duperele